Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Jabra Elite 85t

Liten lyxmodell med brusreducering

Jabras största öronpropp heter Elite 85t och är egentligen ganska liten. Men den är full av fina lösningar.

Av / 2020-12-16 - 06:00
Jabra Elite 85t
Geir Gråbein Nordby

I egenskap av dotterbolag till den danska hörapparattillverkaren GN har danska Jabra alldeles gratis fått kunskap om miniatyrelektronik för örat. Det kan kanske vara skälet till att de har varit så snabba med att släppa helt trådlösa öronproppar och att de nu blir mer och mer avancerade.

Senast testade vi Jabra Elite 75t och sportversionen Elite Active 75t. Båda var lysande och har sedan dess uppgraderats med automatisk brusreducering (ANC) som kan laddas ner via appen.

Nu gäller det den helt nya toppmodellen, Jabra Elite 85t, som är utrustad med Jabras starkaste brusreducering, Jabra Advanced Active Noise Cancellation. Och de är naturligtvis helt trådlösa.

Jabra Elite 85 Angle
Elite 85t har en batteritid på 5,5 timmar med ANC aktiverat och i laddfodralet finns 19,5 timmar till. Fodralet går att ladda trådlöst. Foto: Jabra

Enkel användning

Passform och täthet är avgörande för öronproppar. Om de inte sluter helt tätt tappar man både basen och ljudisoleringen från omgivningen. Och är de fullständigt täta så kan det ge en instängd ”ostkupeeffekt”. Elite 85t har en halvöppen konstruktion med ventilationsöppningar som ska förhindra övertryck inuti örat. Det fungerar faktiskt och gör att de är skönare att ha i öronen än många andra.

Öronpropparna har en batteritid på 5,5 timmar med ANC på och laddningsfodralet tillför 19,5 timmar. Fodralet kan laddas med USB-C-kabel och även trådlöst via Qi.

Appen håller Elite 85t uppdaterade, där finns också en 5-bands grafisk EQ och den håller koll på vilken adress som öronpropparna senast användes på.

Styrningen är som vanligt på helt trådlösa öronproppar en kompromiss. Man kan sätta på och stänga av brusreduceringen och ljud från omgivningen, svara i telefon och byta låt genom att trycka på de två kapslarna flera gånger. Här kommer röststyrning med Siri och Google Assistant till sin rätt.

Jabra Elite 85t SPREAD(2)
Foto: Jabra

Samtalskvalitet

Jabra Elite 85t har väldigt bra ljudkvalitet på utgående röster. Eller rättare sagt: de första sekunderna av ett samtal kan drunkna en smula eftersom det tar ungefär två sekunder för DSP:n att aktiveras. Efter detta öppnar ljudet sig och blir renare och öppnare än i de allra flesta konkurrenterna. DSP-fördröjningen är inget praktiskt problem under samtal, men kan vara desto mer irriterande om man använder mobiltelefonen ofta för att göra korta dikteringar.

Ljudkvalitet, musik

Jabra Elite 85t har en välbalanserad klang med väl avstämd men ändå kraftfull bas. Det gör musiklyssning till ren underhållning.

Med brusreduceringen inställd på den lägsta nivån är skillnaden i ljud med och utan ANC minimal. Redan på nästa lägsta nivån märker man att en del av luftigheten försvinner. Röster blir mindre fria och cymbalera blir överdragna av ett tunt lager filt. Det går också ut över känslan av rumsakustik.

Jabra-Elite-85t-Lifestyle-male-scaled-1
Foto: Jabra

Detta är ett vanligt problem för de flesta öronproppar med aktiv brusreducering. När man befinner sig i en bullrig miljö lyssnar man dessutom mindre kritiskt på hifi. Detaljerna som försvinner med brusreduceringen skulle ändå ha dränkts av oljud utan ANC.

Däremot finns det all anledning att sätta ner brusreduceringen till den lägsta nivån när man är i tystare miljöer. Då låter musiken bäst. Märkligt nog inte med ANC helt avstängt, för då känns ljudet tunnare.

Ljudet har genomgående bra tryck, med rytmisk och fin bas. Popmusiksamlingen stortrivs! Cellor kan å andra sidan bli lite hårda i toppen på hög volym. Sänk i så fall ljudnivån. Då låter det fint igen.

Rent allmänt saknas det en smula luft längst upp, och ljudbilden är lite snävare än hos de allra bästa. Men totalpaketet är ändå väldigt bra, med många praktiska funktioner som inte går ut över kvalitetskänslan. Du får mycket för pengarna med Elite 85t.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Från vänster till höger: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort öronsnäckor, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Elite 85t är Jabras bästa öronproppar hittills, med mycket bra ljud, bra brusreducering och ytterst bra samtalskvalitet – efter att DSP:n har fått några sekunder på sig att aktiveras.

Vi är oerhört nöjda med Jabra Elite 85t, det är lockande att säga att det är så här som Boses QC Earbuds borde ha varit.

Frekvenskurvorna för alla öronpropparna i testet. Ingen av dem är neutrala och många har liknande ljudfilosofi. Men det betyder inte att de låter likadant. Mätt med minidDSP EARS-mätmikrofon och REW-programvara. Kompenserat för vad miniDSP anser uppfattas så linjärt som möjligt.
Karakter
Jabra Elite 85t
Premium

Ljud & Bild tycker

Utmärkt och variabel brusreducering. Fodralet kan laddas trådlöst. Stöder inte aptX. Det finns öronproppar som har mer upplösning i övertonerna.

Också i detta test:

6 par trådlösa öronproppar

Sennheiser CX 400BT

Nedbantad favorit

I CX 400BT har Sennheiser utgått från sin toppmodell och tagit bort alla onödiga extrafunktioner för att få ner priset.

Snyggt ljud och tydligt tal, bra passform och enkel användning. Bra batteritid.
Ingen brusreducering eller ”brusförstärkning” för transparens. Inte vattentäta.
Läs hela testet

X by Kygo Xellence

Kygos bästa öronproppar

X by Kygo siktar högre med premium-öronpropparna Xellence och lyckas i stort sett bra.

Häftig bas och engagerande ljud, godkänd brusreducering och en möjlighet att anpassa ljudet efter den egna hörseln.
Basen kan bli lite i mesta laget. Får vår del jämnades det ut efter hörselprovet i appen, men det skapade andra problem. Samtalsljudet har förbättringspotential.
Läs hela testet

Sony WF-SP800N

Sony-proppar för aktiva användare

Sony erbjuder ett billigare och uppdaterat alternativ till sitt lite föråldrade flaggskepp.

Mycket Sony-kvalitet för pengarna. Tål stryk och har en behaglig ljudkvalitet.
Medelmåttig samtalskvalitet, aningen låg maxnivå, och varför har inte de här Sonys överlägsna LDAC-kodek?
Läs hela testet

Bose QuietComfort Earbuds

Lite tamt från Bose

Vi förväntade oss så mycket mer.

Klassledande brusreducering! Trådlös laddning och vattentålighet.
Medelmåttigt ljud, samtalskvaliteten är en besvikelse.
Läs hela testet

Huawei Freebuds Pro

Klonerna anfaller

Det har kommit så många skamlösa AirPods-kopior att man inte reagerar längre. De här är kanske de bästa av dem.

Naturligt och fint ljud, brusreduceringen funkar okej och talkvaliteten är bra. Suveränt kvalitetsintryck!
Basen kan bli lite "boomy". Android-användare kan justera EQ med appen, men den finns inte till iOS. Inte vattentäta. Kort batteritid om man använder brusreducering.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

Rulla till toppen