TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST 6 par trådlösa öronproppar

Vem är nya kungen av öronproppar?

Ska du ha nya öronproppar så är det bara helt trådlösa som gäller.

forfatter
Publicerad 2020-12-16 - 06:00
Produkter i testet
 • Sennheiser CX 400BT
 • X by Kygo Xellence
 • Jabra Elite 85t
 • Sony WF-SP800N
 • Bose QuietComfort Earbuds
 • Huawei Freebuds Pro
 • När man sade ”trådlösa öronproppar” för bara ett par år sedan så var självklart att det fanns en sladd som kopplade ihop vänster och höger öra. Men tiderna förändras, numera behöver man knappt ens säga ordet ”trådlöst” för att alla ska ta för givet att man pratar om helt trådlösa öronproppar. Nu är det bara finsmakare, audiofiler och hipsters som orkar ha kabel.

  Om vi ​​bortser från den uppenbara nackdelen – nämligen att det är dubbelt så lätt att tappa bort en öronpropp än om de två sitter ihop – så finns det flera fördelar.

  Läs också De ”alla” vill ha Folk låter sig inte avskräckas av märklig design när de flockas kring Apples AirPods. Och Pro-versionen är bättre än någonsin, på alla sätt och vis.

  För det första slipper man sladden som gnider mot kroppen. Det skapar oljud som fortplantar sig in i örat. För det andra sitter förstärkaren direkt vid högtalarelementet, vilket gör att högtalarelementet kan starta och stoppa extremt snabbt. För det tredje tar propparna väldigt lite plats i fickan och du behöver heller aldrig nysta upp kabeltrassel.

  True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
  Från vänster till höger: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort öronsnäckor, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

  Kortare batteritid, lägre ljud

  Det finns framför allt två nackdelar med helt trådlösa öronproppar. Batteritiden är ungefär hälften av de halv-trådlösa, ofta finns det ungefär 5 timmar i propparna – men sedan brukar det gå att göra ett par extraladdningar i fodralet (det har nämligen ett eget batteri och laddar propparna när de inte används).

  Den andra nackdelen är att det finns ont om plats för förstärkaren, som alltså måste vara väldigt liten. Ofta kan helt trådlösa öronproppar därför inte spela lika högt på maxvolym. Ljudkvaliteten i övrigt behöver inte vara sämre i helt trådlösa öronproppar, men komprimerat Bluetooth-ljud är aldrig någon perfekt utgångspunkt.

  Premiumklassen

  I det här testet tar vi oss an öronproppar i premiumklassen runt 2 000 kronor. Det är en lite lägre nivå än toppmodellerna från exempelvis Bang & Olufsen, Sony och Sennheiser, men samtidigt en bra bit över de billigaste modellerna som kostar från tusenlappen och nedåt. Detta är en rimlig prisnivå om du är noga med ljud och funktionalitet.

   

  Frekvenskurvorna för alla öronpropparna i testet. Ingen av dem är neutrala och många har liknande ljudfilosofi. Men det betyder inte att de låter likadant. Mätt med minidDSP EARS-mätmikrofon och REW-programvara. Kompenserat för vad miniDSP anser uppfattas så linjärt som möjligt.

  Produkter i testet

  Sennheiser CX 400BT

  Nedbantad favorit

  I CX 400BT har Sennheiser utgått från sin toppmodell och tagit bort alla onödiga extrafunktioner för att få ner priset.

  Snyggt ljud och tydligt tal, bra passform och enkel användning. Bra batteritid.
  Ingen brusreducering eller ”brusförstärkning” för transparens. Inte vattentäta.

  X by Kygo Xellence

  Kygos bästa öronproppar

  X by Kygo siktar högre med premium-öronpropparna Xellence och lyckas i stort sett bra.

  Häftig bas och engagerande ljud, godkänd brusreducering och en möjlighet att anpassa ljudet efter den egna hörseln.
  Basen kan bli lite i mesta laget. Får vår del jämnades det ut efter hörselprovet i appen, men det skapade andra problem. Samtalsljudet har förbättringspotential.

  Jabra Elite 85t

  Liten lyxmodell med brusreducering

  Jabras största öronpropp heter Elite 85t och är egentligen ganska liten. Men den är full av fina lösningar.

  Utmärkt och variabel brusreducering. Fodralet kan laddas trådlöst.
  Stöder inte aptX. Det finns öronproppar som har mer upplösning i övertonerna.

  Sony WF-SP800N

  Sony-proppar för aktiva användare

  Sony erbjuder ett billigare och uppdaterat alternativ till sitt lite föråldrade flaggskepp.

  Mycket Sony-kvalitet för pengarna. Tål stryk och har en behaglig ljudkvalitet.
  Medelmåttig samtalskvalitet, aningen låg maxnivå, och varför har inte de här Sonys överlägsna LDAC-kodek?

  Bose QuietComfort Earbuds

  Lite tamt från Bose

  Vi förväntade oss så mycket mer.

  Klassledande brusreducering! Trådlös laddning och vattentålighet.
  Medelmåttigt ljud, samtalskvaliteten är en besvikelse.

  Huawei Freebuds Pro

  Klonerna anfaller

  Det har kommit så många skamlösa AirPods-kopior att man inte reagerar längre. De här är kanske de bästa av dem.

  Naturligt och fint ljud, brusreduceringen funkar okej och talkvaliteten är bra. Suveränt kvalitetsintryck!
  Basen kan bli lite "boomy". Android-användare kan justera EQ med appen, men den finns inte till iOS. Inte vattentäta. Kort batteritid om man använder brusreducering.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Office-headset från B&O Med Beocom Portal har Bang & Olufsen skapat ett headset för hemmakontoret och arbetsplatsen.
  I vardagens buller behöver du de här! I vardagens trafik och oväsen är det på tiden att göra hörseln en tjänst. Här är vår Topp 10-lista över rekommenderade hörlurar och proppar med brusreducering.
  Px8 är nytt flaggskepp från Bowers & Wilkins B&W lovar ännu bättre hörlursljud tack vare nya element med carbonmembran.
  Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
  Följ Ljud & Bild