Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

TEST: X by Kygo Xellence

Kygos bästa öronproppar

X by Kygo siktar högre med premium-öronpropparna Xellence och lyckas i stort sett bra.

Skrivet av / 2020-12-16 - 06:00
X by Kygo Xellence
Geir Gråbein Nordby

Xellence är inte den helt första trådlösa öronproppen från norska Kygo, som vid det här laget har hållit på i ett par år med hörlurar och högtalare. Men det är den första under det nya varumärket X by Kygo. Till skillnad från de förra budgetpropparna för träning, E7/900, ligger Xellence på en prisnivå som hamnar i premiumklassen, och när det gäller utseendet måste jag säga att de har prickat rätt.

Xellence är vattentåliga och har IPX5-certifiering, men passformen är inte särskilt lämplig för träning eftersom propparna saknar vingar som håller fast dem i öronen. För sådana ändamål bör man i stället titta närmare på E7/1000.

Vad Xellence däremot kan erbjuda är både aktiv brusreducering och ambient-läge, samt en mycket respektabel batteritid på uppemot 10 timmar i själva propparna med brusreduceringen avstängd. Två extra laddningar från fodralet förlänger den sammanlagda speltiden till 30 timmar, något mindre med brusreducering (24 timmar).

Kygo Xellence spread
Kyrre Gørvell-Dahll, alias Kygo. Foto: X by Kygo

Användning

Kygo Xellence styrs genom att man trycker en eller flera gånger på öronpropparna, precis som så många andra. Två tryckningar pausar eller spelar musik, håll inne på höger för att hoppa framåt och på vänster för att hoppa bakåt. Tryck tre gånger för att växla mellan brusreducering, ambient-läge eller stänga av funktionen. Man kan också använda appen för att göra detta. En särskild knapp väcker röstassistenten (Siri eller Google Assistant).

Både brusreducering och ambient-läge fungerar fint, de gör vad de ska. Xellence når inte upp till Bose eller Jabra, inte till Apple AirPods heller – och jag tror faktiskt att Huawei också är lite bättre. Däremot är Kygo helt klart på samma nivå som Sony WF-SP800N.

Kygo har inkluderat ett lyssningstest i appen, som man kan använda för att skräddarsy ljudet efter sin hörsel. Det funkar, fast med vissa reservationer. Mer om det lite längre fram.

Samtalskvalitet

Xellence har inte helt perfekt samtalskvalitet. Min röst är tillräckligt klar i tysta omgivningar, men den låter som om den är långt borta från mikrofonen eftersom mycket av rumsklangen kommer med. Det betyder att även bakgrundsbrus hörs och dränker rösten. Kygo är långt ifrån bäst i den här disciplinen.

Ljudkvalitet, musik

Direkt ur kartongen är Kygo Xellence ganska så bastunga. Inte så konstigt, med tanke på att Kygo gör EDM-musik som ofta låter lite tuffare och har extra tryck i den lägsta oktaven. Längre upp i tonregistret låter det klart och det är inget frekvensområde som maskerar andra. Men den fylliga basen präglar all musik man spelar.

Även akustisk musik, som countryballaden Same Devil med Brandy Clark och Brandi Carlile. Basgitarren hamnar lite långt fram i ljudbilden. Däremot låter öronpropparna lysande med popmusik från artister som Kygo, Astrid S och Justin Bieber. Lite extra krydda, kan man säga. Fast med akustisk och klassisk musik hade basen med fördel kunnat vara lite mildare.

Man kan inte göra någon inställning med tonkontroller i appen, inte mer än att aktivera ”Bass boost” och alltså förstärka basen ännu mer. Men det finns ett trick.

Kygo Xellence black
Utseendemässigt befinner sig X by Kygo Xellence i den läckrare änden. Foto: X by Kygo

I appen kan man nämligen göra ett hörselprov. Det fungerar genom att skicka slumpmässigt brus till varje öra, där sedan vissa enskilda frekvenser gradvis fasas in och ut igen. Man håller inne en knapp i appen när tonen är tillräckligt hög för att man ska höra den, och släpper när man inte hör den längre. Enkelt.

Och hörselprovet funkar. För min del blev basen mycket bättre avstämd och rent tonalt lät musiken mer naturlig efteråt. Problemet är att det är lite slumpmässigt när man hinner hålla inne och släppa knappen, så det blir inte helt korrekt. Eftersom man gör testet för vänster och höger öra var för sig får man lite olika frekvenskompensation på varje öra. Vilket i sin tur skapar problem med fasrespons och stereoperspektiv. Det kollapsar, liksom.

Man kan säkert göra det här mer exakt om man sitter i helt tyst miljö (vilket appen uppmanar till) och gör testet flera gånger tills det sitter helt perfekt. Men efter ett par försök hade jag fortfarande inte fått det helt exakt. Men tanken är god och om man kan få en möjlighet att köra hörselprovet för båda öronen samtidigt så tror jag att resultatet kan bli bättre.

True wireless ørepropper. Fra venstre til høyre: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort Earbuds, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby
Från vänster till höger: X by Kygo Xellence, Sony WF-SP800N, Bose QuietComfort öronsnäckor, Huawei Freebuds Pro, Sennheiser CX 400BT, Jabra Elite 85t. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

X by Kygo Xellence är ett par öronproppar med en design som sticker ut positivt ur mängden. Vi gillar utseendet och det finns väldigt lite hokus-pokus med den dagliga styrningen. Batteritiden är också helt klart bland de bättre.

Ljudkvaliteten är bra, fast du måste gilla bas. Xellence är nämligen lite basfokuserade, och ska du försöka tämja detta så måste du göra det med ett hörselprov som gör att propparna anpassar sig efter din hörsel. Detta görs separat för vänster och höger öra, vilket gör det svårt att få det helt likadant. Personer som har normal hörsel i båda öronen borde kunna köra testet i båda öronen på en gång, så att båda justeras likadant. Då blir det inte så svårt att få optimalt stereoperspektiv.

I övrigt funkar både brusreducering och ambient-läge okej och är uppskattade funktioner. Samtalskvaliteten är däremot bara halvbra.

Frekvenskurvorna för alla öronpropparna i testet. Ingen av dem är neutrala och många har liknande ljudfilosofi. Men det betyder inte att de låter likadant. Mätt med minidDSP EARS-mätmikrofon och REW-programvara. Kompenserat för vad miniDSP anser uppfattas så linjärt som möjligt.

Karakter
X by Kygo Xellence
Premium

Ljud & Bild tycker

Häftig bas och engagerande ljud, godkänd brusreducering och en möjlighet att anpassa ljudet efter den egna hörseln. Basen kan bli lite i mesta laget. Får vår del jämnades det ut efter hörselprovet i appen, men det skapade andra problem. Samtalsljudet har förbättringspotential.

Också i detta test:

6 par trådlösa öronproppar

Sennheiser CX 400BT

Nedbantad favorit

I CX 400BT har Sennheiser utgått från sin toppmodell och tagit bort alla onödiga extrafunktioner för att få ner priset.

Snyggt ljud och tydligt tal, bra passform och enkel användning. Bra batteritid.
Ingen brusreducering eller ”brusförstärkning” för transparens. Inte vattentäta.
Läs hela testet

Jabra Elite 85t

Liten lyxmodell med brusreducering

Jabras största öronpropp heter Elite 85t och är egentligen ganska liten. Men den är full av fina lösningar.

Utmärkt och variabel brusreducering. Fodralet kan laddas trådlöst.
Stöder inte aptX. Det finns öronproppar som har mer upplösning i övertonerna.
Läs hela testet

Sony WF-SP800N

Sony-proppar för aktiva användare

Sony erbjuder ett billigare och uppdaterat alternativ till sitt lite föråldrade flaggskepp.

Mycket Sony-kvalitet för pengarna. Tål stryk och har en behaglig ljudkvalitet.
Medelmåttig samtalskvalitet, aningen låg maxnivå, och varför har inte de här Sonys överlägsna LDAC-kodek?
Läs hela testet

Bose QuietComfort Earbuds

Lite tamt från Bose

Vi förväntade oss så mycket mer.

Klassledande brusreducering! Trådlös laddning och vattentålighet.
Medelmåttigt ljud, samtalskvaliteten är en besvikelse.
Läs hela testet

Huawei Freebuds Pro

Klonerna anfaller

Det har kommit så många skamlösa AirPods-kopior att man inte reagerar längre. De här är kanske de bästa av dem.

Naturligt och fint ljud, brusreduceringen funkar okej och talkvaliteten är bra. Suveränt kvalitetsintryck!
Basen kan bli lite "boomy". Android-användare kan justera EQ med appen, men den finns inte till iOS. Inte vattentäta. Kort batteritid om man använder brusreducering.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Musik låter sällan mer inbjudande

Storm i ett vattenglas

Ljud & Bild
Rulla till toppen