Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Jabra Elite 10

Jabra Elite 10: Fjäderlätta toner

Man behöver luft för att andas. Och luft är något som Jabra Elite 10 har massor av.

Skrivet av / 2023-09-15 - 09:00
Jabra Elite 10
Geir Gråbein Nordby

Jabra lovar att Elite 10 har ”kristallklart samtalsljud, mycket hög komfort för användning hela dagen och är optimerad för att ge en uppslukande Dolby Atmos-upplevelse genom Dolby Head Tracking”. Huvudspårning, om man så vill, innebär att ljudbilden flyttar sig när man rör på huvudet. Dolby Head Tracking fungerar med både Atmos-innehåll och en uppkonverterad stereosignal, men är naturligtvis bäst med Atmos. Då får du en mer exakt 360-graders ljudbild, och vad som händer när du vrider på huvudet blir mindre slumpmässigt.

Jabra Elite 10 Cream Cocoa Gloss Black Contextual Beauty Large RGB Landscape_MED-enhanced
Foto: Jabra

Batteritiden uppges vara 6 timmar i själva propparna och ytterligare 21 timmar i fodralet när brusreduceringen är aktiverad. Utan brusreducering pratar vi om 8 + 28 timmar, du behöver med andra ord inte oroa dig för att de inte ska räcka en hel helgresa.

Passform

Elite 10:s passform är resultatet av 62 000 öronskanningar som Jabra har gjort för att hitta den optimala formen på de ovala EarGels-örontopparna. Även om Jabras påstående att de ”passar perfekt för varje öronform” måste tas med en stor nya salt så sitter de väldigt bra i mina öron. Jag behövde bara gå upp en storlek (till Large) från de som satt på i kartongen (M), men då satt de verkligen som gjutna. Och de är superbekväma!

Jabra Elite 10 GeirNordby-enhanced
Fantastisk passform: Foto: Geir Gråbein Nordby

Brusreducering

Öronpropparna har aktiv brusreducering och tack vare tre mikrofoner i varje öra utlovas vi både effektiv brusreducering för musiken, men också att användarens röst hörs på det allra tydligaste sättet även i ganska bullriga miljöer.

Elite 10 har även omgivningsljud, som låter dig höra världen utanför. Jag använder den här funktionen allt oftare när jag sitter instängd på mitt kontor och vill höra när någon kommer in genom dörren.

Läs också Avancerade och bra Jabra Elite 7 Pro är ett par bra öronproppar med många coola funktioner i en avancerad app.

Så låter Jabra Elite 10

Elite 10 stöder kodekarna AAC och SBC, med andra ord finns det inget fancy som LDAC eller aptX Lossless, som båda ger motsvarande CD-kvalitet på Bluetooth. Men ljudet är bra, jag gillar särskilt den fjäderlätta återgivningen av övertoner. Cymbaler är luftiga och detaljerade utan att bli skarpa, och kvinnliga sångröster sticker tydligt ut från musiken. Med för små örontoppar blir basen tam, så se till att de tätar ordentligt. Men även med en perfekt tätning i hörselgången är basen avstämd och gränsar till tunn. Det gör att man hör fler detaljer i musiken, men samtidigt måste basälskare vara medvetna om att de förmodligen får en större kick någon annanstans. Det finns dock en EQ i appen, som du kan använda för att krydda ljudet åt det håll du vill.

Jabra Elite 10 Angle1 Matt Black LB Medium RGB_MED-enhanced
Foto: Jabra

Musik kodad i Dolby Atmos ger en större ljudbild, som sträcker sig en bit bortom öronen. Med huvudspårning aktiverad tycker jag personligen att det är lite irriterande att lyssna på musik, eftersom ljudbilden hela tiden flyttar på sig när man rör på huvudet. För vem sitter still hela tiden? Med filminnehåll på mobilen kan man nog tycka att det blir bättre, men även då blir det lite speciellt när man tittar ner på skärmen och ljudbilden låter som om den delvis kommer underifrån. Spel är kanske bättre för huvudspårning, men där får man å andra sidan den lilla tidsfördröjningen i ljudet i förhållande till bilden, så att man ändå blir ganska bortkopplad.

Dolby Atmos utan huvudspårning är en mycket bättre lösning om du frågar mig. Då får man faktiskt en fin touch av 360-känsla i ljudbilden, som dessutom håller sig stilla. Billie Eilish-balladen What Was I Made For? är ett bra exempel på en minimalistisk men bra Atmos-inspelning, med stor ljudbild.

Musik i stereo är bäst

Jag skulle ändå vilja slå ett slag för musik i ren stereo. Speciellt om det finns basrytmer eller hårda rytmgitarrer. Då är det viktigt att fasen klaffar om man ska få den pumpande, rytmiska effekten. Det får man inte med rumsliga ljudeffekter utan får tåla en plattare ljudbild – i utbyte mot att det låter betydligt mer bestämt.

Janelle Monáes Champagne Shit, till exempel. Här är rytmerna viktigast. Och i stereo är Elite 10 både tighta och bestämda, även om det alltså är övertonerna som imponerar mest.

Jabra Elite 10 vs Jabra Elite 85t freq Jabra Elite 10 vs BW Pi7 S2 freq
<
>
Jabra Elite 10 (blå) mot B&W Pi7 S2 (grön). Jabra är försiktig i basen och får gradvis mer energi uppe i diskanten. Men det låter mer balanserat än det kan verka och den jämna kurvan gör öronpropparna skönt befriade från vassa sibilanter och andra otrevligheter. Mätt med REW och E.A.R.S. mikrofonhuvud. Kompenserad enligt subjektiv uppfattning om linjaritet.

Konkurrenter

Det är ingen brist på konkurrenter i den här prisklassen. Sony WF-1000XM5, Technics EAH-AZ80 och Bowers & Wilkins Pi7 S2 är några av de mest svårslagna. Jabra har möjligen bättre samtalskvalitet än dem alla, utom kanske Sony.

Bowers & Wilkins har en mycket större och fylligare basåtergivning än Jabra, men den kan också bli i mesta laget. Och du kan inte stänga av den, eftersom appen saknar EQ.

Däremot kan man ratta fram ett väldigt bra ljud i både Sonys och Technics appar, och Technics-propparna år nog de i startfältet som låter bäst direkt ur kartongen.

Både Sony och Technics kan för övrigt skryta med LDAC-kodeken som ger ett ännu bättre ljud. Men bara Sony och Jabra stöder rumsligt ljud med Dolby Atmos. Av de två har Sony fler finesser och jag tycker också att de har en bättre bas. Om det gör dem uteslutande bättre är däremot mer tveksamt, för Jabra Elite 10 är riktigt bra. Och jag älskar att de är så enkla handskas med. Stoppa in dem och tryck på Play!

Foto: Jabra

Slutsats

Jabra Elite 10 är ett par mycket välljudande öronproppar. Om du tycker att bra ljud är mer än bas så kommer du att uppskatta den luftiga, fjäderlätta diskanten, de klara sångrösterna och den relativt stora ljudbilden för att komma från ett par öronproppar.

Dolby Atmos är mer käckt att ha än en ren nödvändighet, men vi gillar att det finns, speciellt när vi tittar på film.

Basen är en smula försiktig, men samtidigt detaljerad och distinkt. Passformen är exemplarisk och samtalskvaliteten är väldigt bra.

Ett par riktigt fina öronproppar.

Karakter
Jabra Elite 10
Premium

Ljud & Bild tycker

Riktigt bra komfort, öppet och klart ljud. Bra brusreducering. Stöder Dolby Atmos. Den avstämda basen kan bli en smula försiktig. Rumsligt ljud i hörlurar har inte övertygat oss helt ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Rulla till toppen