TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Jabra Elite 7 Pro

Avancerade och bra

Jabra Elite 7 Pro är ett par bra öronproppar med många coola funktioner i en avancerad app.

forfatter
Publicerad 2021-12-08 - 08:00
Karakter
Jabra Elite 7 Pro
L&B tycker
Avancerad men ändå enkel inställning i appen. Här får du både hörseltest och en möjlighet att ställa in optimal brusreducering. Ljudet är också bra.
Vi hade velat ha lite mer luft i toppen.
Specifikationer
  • Typ: Helt trådlösa öronproppar
  • Bluetooth: 5.2
  • Aktiv brusreducering (ANC): Ja
  • Vattentäta: IP57
  • Kodekar: AAC, SBC
  • Batteri: 8 h + 22 h i fodral
  • Vikt: 10,8 g (fodral 44 g)
  • Laddkabel: USB-C
  • Webb: jabra.se

Jabra Elite 7 Pro är riktigt avancerade. Appen talar om för dig om topparna sitter tätt i öronen och alltså ger optimal brusdämpning. Sedan kan du justera den optimala brusreduceringen med en virtuell spak. När den är inställd är det dags att göra ett snabbt hörseltest, för att avgöra hur väl du hör olika frekvenser, sedan anpassar sig ljudet (lite) därefter.

Läs också Liten lyxmodell med brusreducering Jabras största öronpropp heter Elite 85t och är egentligen ganska liten. Men den är full av fina lösningar.
Jabra Elite 85t SPREAD

Förutom aktiv brusreducering (ANC) har Jabra Elite 7 Pro omgivningsljud, som låter dig höra omvärlden. Det fungerar bra och är något jag själv använder ofta.

Jabra Elite 7 Pro lifestyle(3)-L&B scaled
Foto: Jabra

Så låter Jabra Elite 7 Pro

Öronpropparna låter riktigt bra med nästan all musik. Om du inte gillar en helt platt frekvensgång kanske du tycker att det låter lite tråkigt, och själv tycker jag att det är lite dåligt med tryck i mellanregistret. Men bas och övertoner är bra, så det enda jag behövde göra var att höja mitten av mellanregistret ett litet snäpp i equalizern i appen. Då låter det väldigt fint med klassisk musik, sång och instrument får bra fokus i mellanregistret. Jag hade velat ha lite mer luft i övertonerna, men överlag är jag nöjd.

Om inspelningen är lite platt och tam i basen, vilket gäller många pop- och rocklåtar, så tycker jag att ljudläget Smooth låter fint. Rundare, varmare och med fylligare bas. Det finns flera andra också, och många kommer säkert att gilla till exempel Bass boost-funktionen.

Jabra Elite 7 Pro-L&B scaled
Foto: Jabra

Samtalskvaliteten är ganska så bra i Elite 7 Pro. Min röst kommer fram klart och tydligt i andra änden, men det finns en del digitalt kompressionsbrus i bakgrunden. Fast det är betydligt mindre än med Belkin SoundForm Freedom. Konsonanter är inte lika tydliga som med Sennheiser CX Plus, så man måste koncentrera sig pyttelite mer.

Kort om brusdämpning: Jabra-propparna har över medel bra passiv ljuddämpning, och man märker inte så stor skillnad när man sätter på den aktiva brusreduceringen. Lågfrekvent brus dämpas lite extra, däremot uppstår ett tydligt hörbart högfrekvent susande. Eftersom ljudet dessutom får sämre dynamik och baskontroll bör ANC användas med försiktighet.

Också i detta test:

Technics EAH-AZ60

Sagolikt, Technics

Technics utstrålar ett enormt självförtroende med EAH-AZ60.

Mycket bra ljud och brusreducering. Stöder den utmärkta LDAC-kodeken som ger ännu bättre ljud.
Ljudet bör justeras lite i appen.

Belkin SoundForm Freedom

Man får lov att förvänta sig mer

Belkin SoundForm Freedom är helt okej, men kostar för mycket.

Lång batteritid, stabil anslutning och OK samtalskvalitet. iPhone-användare kan hitta borttappade proppar med ”Hitta”-appen.
Ljudet är medelmåttigt och utan brusreducering eller app finns det inte mycket som motiverar priset.

Sennheiser CX Plus True Wireless

Nästan komplett från Sennheiser

Sennheiser har tagit en bra öronpropp och gjort den ännu bättre med brusreducering.

Strålande ljudkvalitet och okej brusreducering. Sidetone gör att man hör sig själv när man pratar i telefon.
Inte den tightaste passformen.

LG Tone Free FP8

LG överraskar positivt

Med Tone Free FP8 bevisar LG att man ska ta dem på allvar när det gäller ljud.

Användarvänlig och bra app, OK brusreducering och möjlighet att få väldigt bra ljud när man lyssnar på musik.
Brusreduceringen har digitala artefakter. Passformen är inte lika tät som vissa andra. Bara medelmåttig samtalskvalitet.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
Hörlurar från T+A: Toppmodellen är en dröm När T+A gör hörlurar menar de allvar. Toppmodellen Solitaire P är rena konstverket.
En mer tillgänglig Meze-hörlur Med 109 Pro vill Meze erbjuda många av kvaliteterna från sina flaggskepp till ett mycket lägre pris.
10 helt trådlösa öronproppar för en tusenlapp Vilka trådlösa öronproppar är bäst när du hellre spenderar dina pengar på något annat? Och ska man prioritera brusreducering i budgetklassen? Läs vårt test!
Äntligen släpper de trådlösa öronsnäckor med brusreducering Beyerdynamic Free Byrd är otroligt nog deras första helt trådlösa.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend