Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Yamaha YH-E700B

Basic-lurar till premium-pris

Vi gillade verkligen föregångarens kraftfulla ljud. Men i YH-E700B har Yamaha gjort några onödiga ändringar.

Av / 2024-03-27 - 09:30
Yamaha YH-E700B
Geir Gråbein Nordby

Vi blev väldigt positivt överraskade av Yamaha YH-E700A när den vann vårt grupptest mot flera stora utmanare. Efterträdaren YH-E700B har fått ett nytt utseende och ska bland annat ha förbättrad brusreducering och samtalskvalitet.

De nya kåporna har en oval passform, medan föregångarna var runda. Stängerna som håller fast kåporna mot pannbandet ser lite ut som infällda mikrofonbommar, vilket gör utseendet lite speciellt.

Vikten är nästan 100 gram mer än Bose Ultra Headphones och Sony WH-1000XM5, som är två av konkurrenterna Yamaha måste flexa sina muskler mot i den här prisklassen.

Yamaha YH_E700B_black lying
Foto: Yamaha

Bättre samtalsljud

YH-E700B har fått Qualcomms Clear Voice Capture-teknik som tar bort ekon och dämpar bakgrundsljud genom mikrofonen under samtal. Med andra ord bättre samtalsljud.

YH-E700B har också fått en mer avancerad form av vad Yamaha kallar Listening Care, som ger ett fylligare ljud när man spelar lågt. Nu ska ljudinställningen (EQ) vara mer intelligent, så att den återger fler nyanser i ljudbilden, oavsett ljudnivå.

Yamaha YH_E700B_beige
Beige, för den som inte vill ha svart. Foto: Yamaha

Brusreducering

Brusreduceringen är något förbättrad jämfört med föregångaren, med mer effektiv dämpning av lågfrekvent brus. Men medan många av konkurrenterna numera har mikrofoner på både ut- och insidan av kåporna använder Yamaha bara mikrofoner på utsidan.

I stället ska brusreduceringen och omgivningsljudet fixas genom en bättre algoritm i signalprocessorn (DSP), så att bruset elimineras utan att musiken påverkas.

Yamaha YH-E700B Geir
Foto: Geir Gråbein Nordby

Passform

På föregångaren satt kåporna både bra och bekvämt runt mina öron, men så är det tyvärr inte med de här. I stället för att lägga sig runt öronen har kåporna krympt och har så tjocka kuddar att de ligger utanpå öronen. Just i det här fallet är därför tjockare kuddar ingen fördel.

Yamaha har på ett märkligt sätt lyckats kombinera en passform som klämmer ganska hårt mot öronbrosket – speciellt när man bär glasögon – men som ändå sitter väldigt löst när man rör på huvudet. Faktum är att hörlurarna sitter så vingligt att de lätt ramlar av om man bara skakar lätt på huvudet. Det tar inte heller många minuter innan jag får direkt ont i öronbrosket.

Yamaha YH-E700B badfit
Vips, så åker de av. Foto: Video: Geir Gråbein Nordby

Så låter Yamaha YH-E700B

Musiken låter tillräckligt energisk. Men där föregångaren hade en saftig och fyllig bas har Yamaha dragit upp det övre basregistret för mycket den här gången. Som tur är har hörlurarna en användbar EQ i appen. Ingen av förinställningarna fungerar särskilt bra i mina öron, så jag går direkt till User1 och ställer in ljudet där, med en 5-bands equalizer.

Jag sänker det övre basregistret lite, samtidigt som jag förstärker den nedre basen lika mycket. Genom att flytta ner energin i frekvens får jag fylligheten jag saknade, samtidigt som jag slipper den fula missfärgningen längre upp. Genom att samtidigt höja mitten av mellanregistret lite kommer röster och instrument fram tydligare. Sen höjer jag även diskanten en aning, som annars skulle vara för tillbakadragen.

Nu är ljudet hyfsat och Kacey Musgraves gitarr i den nya låten Deeper Well går från att låta instängd till att klinga helt okej. Men jag får det aldrig att låta precis som jag vill. Det är inte speciellt energiskt heller. Duetten Dance Alone med Sia och Kylie Minogue är en typisk elektronisk dans-poplåt, men här får den inte riktigt fart på dansmusklerna.

Yamaha YH_E700B lifestyle - 2 colors
Foto: Yamaha

Brusreducering och samtalskvalitet

Jag föll inte riktigt för brusreduceringen i YH-E700A. Den har blivit lite bättre i YH-E700B. Speciellt i de låga frekvenserna. Men den är fortfarande bara medelmåttig om man jämför med konkurrenterna – och få se sig rejält slagen av de bästa från Bose, Sony och Sennheiser.

Omgivningsläget fungerar däremot väldigt bra. Ljud utifrån släpps in väldigt tydligt och det är en speciell känsla att stå ute i skogen och lyssna på fågelkvitter, som hörs klockrent, även genom musiken om man inte spelar för högt.

Jag vill också lyfta fram samtalskvaliteten som ett plus i kanten. När jag använder Yamaha-lurarna hör mottagaren mig tydligare än genom många andra hörlurar. Inklusive Bose QuietComfort Ultra Headphones, vågar jag påstå. Förutom att låta tydlig är rösten naturlig. Vilket man inte kan säga med Bose-kåporna.

Yamaha-YH-E700B
Foto: Yamaha

Slutsats

Yamaha YH-E700B är ett par hörlurar som gör en hel del bra, men också en del saker mindre bra.

Samtalsljudet är riktigt bra, detsamma gäller omgivningsljudet när man använder det. Brusreduceringen fungerar godkänt och ljudkvaliteten förändras inte nämnvärt när man tar bort bruset.

Vad som sänker betyget är ljudet med musik, det är både färgat och oengagerande tills man går in i appen och ställer in EQ:n. Då går det att få det mycket bättre, men det blir ändå aldrig riktigt där jag personligen vill ha det.

Ett annat irritationsmoment är passformen. För att sitta så vingligt måste jag säga att kåporna sitter hårt. Glasögonbärare, ni har blivit varnade.

Karakter
Yamaha YH-E700B
Premium

Ljud & Bild tycker

Bra samtalskvalitet. Ljudkvaliteten bevaras även med brusreducering. Bra omgivningsljud. Kan spela ganska högt. Färgad bas, bristfällig diskant. Klämmer hårt om öronen, speciellt om man har glasögon. Ändå sitter de väldigt vingligt och trillar lätt av. Bara helt okej brusreducering.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen