Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Yamaha YH-E700A

Det bästa ljudet

Letar du efter ett par extremt välljudande hörlurar? Här är de! Yamaha YH-E700A briljerar med sitt ljud.

Skrivet av / 2021-11-23 - 16:00
Yamaha YH-E700A
Geir Gråbein Nordby

Yamaha försökte sig på hörlurar för ett bra tag sedan, utan större framgång. Den här gången tycks japanerna ha tagit jobbet på större allvar, de ger oss YH-E700A som måste vara klassens bäst vadderade kåpor. De utstrålar kvalitet i högre grad än de flesta och sitter dessutom väldigt bra runt öronen.

Läs också Brusdämpare med riktigt bra ljud Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.

Vikten på gott och väl 300 gram märks, men inte på något onaturligt sätt. Det känns helt enkelt som kvalitet. Visserligen vinglar de lite mer om man skakar snabbt på huvudet, men som tur är ägnar de flesta av oss inte åt sådana aktiviteter. Det bör påpekas att det går bättre att headbanga upp och ner, vilket vi nog kan göra i större utsträckning.

Yamaha YH-E700A white front Yamaha YH-E700A black front
<
>
Foto: Yamaha

På undersidan av den högra kåpan hittar man fysiska knappar för de vanligaste funktionerna, där finns volym, av/på, svara på samtal och starta/stoppa musik. Under den vänstra finns knappen för brusreducering och omgivningsljud. Och den analoga minijack-kontakten, som knappt någon använder längre.

Yamahas app fungerar för uppdateringar och vissa funktioner men den har ingen EQ-funktion, vilket säkert somliga kommer att rynka på näsan åt.

Brusreduceringen

När det gäller Yamaha och brusreducering fungerar det hur bra som helst. Brusdämpningen gör sitt jobb när bakgrundsljudet är mer eller mindre statiskt. Som i en bilkupé eller flygplanskabin. Men det läcker in lite mer än i de bästa konkurrenterna, framför allt basljud som kommer slumpmässigt när man kör bil (till exempel på en gropig väg) släpps igenom i större utsträckning än hos både Philips, JBL, Sony och Bose. Men det är fortfarande långt ifrån någon kris.

 

Yamaha YH-E700A white
Foto: Yamaha

Ljudet

Då står det bättre till med ljudet. Där briljerar Yamaha, med ett mycket bestämt och livligt ljud. Speciellt med brusreduceringen inaktiverad smäller bastrummor till som bara den, och ljudet är både varmt och explosivt. Det är kul att lyssna på pop och hiphop, tack vare en livlig och hård spelstil. Allra tightast är det med brusreduceringen inaktiverad.

Kontrabasen i den moderna jazzsångerskan Esperanza Spaldings Formwela 10 är stor och stadig som bara den, och hennes röst sticker ut med stort självförtroende utan att vara vass. Och rytmerna i Beyoncés Be Alive smäller till stort och självsäkert, utan svårigheter. Det låter massivt.

Yamaha YH-E700A black case
Foto: Yamaha

Sångröster är tydliga och fylliga på samma gång och även om Yamaha är en smula mer tillbakadragna i toppen än till exempel Philips och Bose så gillar jag balansen i ljudbilden väldigt mycket. Jag saknar faktiskt inte EQ-funktionen, eftersom ljudet redan är så väl avstämt.

I appen kan man aktivera Listening Care, som ska balansera frekvensnivån i förhållande till ljudnivån. Jag stänger av det, eftersom det låter för energiskt i diskantregistret för min smak. Däremot har jag Listening Optimizer på, det mäter ljudet som reflekteras från örat och ska se till att ljudåtergivningen anpassas efter innerörats form. Funktionen gör inte så mycket, men i mina öron stramar den till stereoperspektivet en aning.

Yamaha YH-E700A lifestyle(2) Yamaha YH-E700A lifestyle(1)
<
>
Foto: Yamaha

Yamaha YH-E700A: Slutsats

Yamaha YH-E700A är rena rama krutpaketet. De kan spela högt och de gör det med en kontrollerad bas och tjusig tonstruktur. Ljudet drar mot det varma och fylliga, men utan att någonsin bli slappt eller instängt.

Det finns ingen EQ-funktion i appen, men i våra öron behövs det inte heller. Det här låter verkligen bra.

Brusreduceringen bra men inte fantastisk. Men tillräckligt för att ljudkvaliteten väger tyngre, och i den disciplinen är det få – och ingen annan i det här testet – som kan mäta sig med Yamaha.

Karakter
Yamaha YH-E700A
Premium

Ljud & Bild tycker

Underbart kraftfullt och fylligt ljud! Bland de allra bästa i klassen! Dessutom ser de bra ut och ligger skönt runt öronen. Brusreduceringen är bra, men inte bäst.

Också i detta test:

Grupptest: 5 hörlurar med brusreducering, november 2021

JBL Tour One

Piggt JBL-ljud

JBL Tour One är ett par riktigt bra hörlurar, som efter en vända i EQ-funktionen i appen lockar fram ett leende på läpparna.

Piggt och bestämt ljud, det här låter aldrig tråkigt!
Låter bäst med brusreduceringen avstängd. Bör justera EQ:n lite för att få fram det bästa.
Läs hela testet

Philips Fidelio L3

Välsvarvat från Philips

Philips Fidelio L3 är snyggare att titta på och utstrålar bättre byggkvalitet än de flesta i den här klassen. Men hur är det med ljudet?

Bra brusreducering, fint och välbalanserat ljud. Väldigt bra kvalitetskänsla.
Ljudet är lite lågt, vilket som tur är går att fixa delvis med EQ:n.
Läs hela testet

Sony WH-1000XM4

Fortfarande bäst brusreducering

Det är fortfarande ingen som slår Sony WH-1000XM4 på brusreducering. Men vi hoppas att de snart tar steget upp till ännu bättre ljud.

Fortfarande bästa brusreduceringen i klassen. Passformen är lika bra som tidigare.
När det gäller ljudkvaliteten är det flera som hunnit ikapp Sony.
Läs hela testet

Bose QuietComfort 45

Ingen stor överraskning

Bose har inte tagit några sjumilakliv med QC45.

Några av de mest bekväma hörlurarna vi känner till. Bra brusreducering och omgivningsljud. Neutral klangbalans.
Ljudet upplevs som tunt, brusreduceringen susar lite väl mycket och kan dessutom inte stängas av utan att samtidigt aktivera omgivningsljud. Inte vattentäta.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen