Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony WH-1000XM4

Fortfarande bäst brusreducering

Det är fortfarande ingen som slår Sony WH-1000XM4 på brusreducering. Men vi hoppas att de snart tar steget upp till ännu bättre ljud.

Publicerad 2021-11-23 - 16:00
Sony WH-1000XM4
Geir Gråbein Nordby

Sony WH-1000XM4 är vår referens bland brusreducerande hörlurar. Inte för att de nödvändigtvis har det allra bästa ljudet – men själva brusreduceringen har visat sig vara överlägsen.

Funktionen ”Speak to chat” pausar automatiskt musiken när du börjar prata med någon, samtidigt som omgivningsljudet aktiveras genom hörlurarna. Adaptiv ljudkontroll justerar brusreducering och ljud beroende på omgivningen, men jag föredrar att justera detta själv, manuellt.

Foto: Sony
Läs också Vi har testat Sonys nya toppmodell! Sony har krympt sin toppmodell ordentligt. WF-1000XM4 är ett par riktigt bra öronproppar. Glöm bara inte att göra det här först ...

Hörlurarna är bekväma och vikten på 254 gram är inget konstigt. Sedan får man leva med att de känns ganska så plastiga.

Sony-appen har flera inställningar, som att välja mellan den mest stabila anslutningen (SBC) eller att fokusera på ljudkvalitet. Det senare måste väljas om du vill använda LDAC-kodeken med en Android-mobil och få det allra bästa Bluetooth-ljudet. iPhone-användare bör också använda den här funktionen, även om de bara får AAC-kvalitet. Men det är märkbart bättre än SBC, och skillnaden dit ner är mer hörbar än från AAC upp till LDAC.

Sony WH-1000XM4 folded
Foto: Sony

I Sony-appen kan du analysera öronformen som hörlurarna sedan kan använda för att optimera återgivningen av 360 Reality Audio, som är ett ljudformat från Sony som ger 3D-ljud i ett par stereohörlurar. Sådana musikfiler finns hos bland annat Tidal och Deezer. I samma app kan brusreduceringen optimeras i förhållande till lufttrycket, vilket kan göra att hörlurarna passar ännu bättre i flygplan högt uppe i luften.

Sony WH-1000XM4(3)
Foto: Sony

Brusreduceringen

Det är fortfarande ingen som har lyckats putta ner Sony från brusreduceringstronen, och det händer inte den här gången heller. Även om det är hörs ett svagt susande med ANC aktiverat (som i nästan alla andra lurar) så är dämpningen så effektiv att vi förlåter den med en gång. I bilen fjällen dämpas ljudet från medpassagerare och bilstereon så pass mycket att jag kan ha min egen musik på måttlig volym och ändå njuta av den. Sony-lurarna är exemplariska på flygplan och de du ska välja om du vill ha den allra bästa brusreduceringen.

Sony WH-1000XM4(2)
Foto: Sony

Ljudet

I appen kan du aktivera DSEE Extreme som försöker återskapa information som förlorats under komprimeringen som måste göras för att skicka ljudet trådlöst via Bluetooth. Det ger ett bättre intryck av stereobredd och luft i toppen. Du kan också justera klangen med en 5-bands grafisk equalizer, i så fall rekommenderas att stänga av DSEE Extreme för att inte tappa för mycket batteri.

Ljudet från Sonyerna är bra. Diskanten är friskare än tidigare generationer, men även om jag skröt om dem i den här disciplinen när jag testade dem i höstas så finns det flera andra i klassen som har en bättre tonåtergivning än Sony. Yamaha YH-E700A låter klart bättre, och JBL Tour One är inte sämre heller.

Basen är bestämd och livlig, men den går inte särskilt djupt hos Sony. Beyoncés Be Alive låter tufft och underhållande, men Esperanza Spaldings kontrabas skulle definitivt ha kunnat gå djupare. Vad jag gillar är att ljudkvaliteten inte varierar våldsamt mycket beroende på om brusreduceringen är på eller av. Eller omgivningsljudet, för den delen. Hörlurarna bevarar i hög grad den tighta, bestämda rytmen.

Sony WH-1000XM4 white lifestyle(2)-gigapixel-standard-width-3839px Sony WH-1000XM4 white lifestyle-gigapixel-standard-width-3839px
<
>
Foto: Sony

Sony WH-1000XM4: Slutsats

Det har gått över ett år sedan vi testade WH-1000XM4 första gången, och framför allt med brusreduceringen imponerar hörlurarna lika mycket i dag som när de var helt nya på marknaden. De är fortfarande klassledande.

På grund av en tunn djupbas men ändå en saftig och svulstig mellanbas är de inte klassens mest linjära. Ljudet är fortfarande bra, och speciellt listpop låter engagerande. Jazz och klassiskt är inte favoritstilar, då behövs det fler nyanser och bättre linjaritet. Självklart funkar det, men det finns bättre hörlurar för akustisk musik.

Sony WH-1000XM4 spread(3) Sony WH-1000XM4 spread(2) Sony WH-1000XM4 spread(1)
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby
Karakter
Sony WH-1000XM4
Premium

Ljud & Bild tycker

Fortfarande bästa brusreduceringen i klassen. Passformen är lika bra som tidigare. När det gäller ljudkvaliteten är det flera som hunnit ikapp Sony.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen