TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sony WH-1000XM4

Fortfarande bäst brusreducering

Det är fortfarande ingen som slår Sony WH-1000XM4 på brusreducering. Men vi hoppas att de snart tar steget upp till ännu bättre ljud.

forfatter
Publicerad 2021-11-23 - 16:00
Karakter
Sony WH-1000XM4
L&B tycker
Fortfarande bästa brusreduceringen i klassen. Passformen är lika bra som tidigare.
När det gäller ljudkvaliteten är det flera som hunnit ikapp Sony.
Specifikationer
 • Typ: Over-ear, slutna, trådlösa
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 8–40 000 Hz (22 kHz trådlöst)
 • Brusreducering: Ja
 • Omgivningsljud: Ja
 • Batteritid: 30 h med ANC, 38 utan
 • Vattentäta: Nej
 • Röststyrning: Google, Siri, Alexa
 • Anslutning: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, LDAC), 3,5 mm analog
 • App: Yamaha Headphones
 • Vikt: 354 g
 • Färg: Svart, ljusgrå, vit
 • Webb: sony.se

Sony WH-1000XM4 är vår referens bland brusreducerande hörlurar. Inte för att de nödvändigtvis har det allra bästa ljudet – men själva brusreduceringen har visat sig vara överlägsen.

Funktionen ”Speak to chat” pausar automatiskt musiken när du börjar prata med någon, samtidigt som omgivningsljudet aktiveras genom hörlurarna. Adaptiv ljudkontroll justerar brusreducering och ljud beroende på omgivningen, men jag föredrar att justera detta själv, manuellt.

Foto: Sony
Läs också Vi har testat Sonys nya toppmodell! Sony har krympt sin toppmodell ordentligt. WF-1000XM4 är ett par riktigt bra öronproppar. Glöm bara inte att göra det här först ...

Hörlurarna är bekväma och vikten på 254 gram är inget konstigt. Sedan får man leva med att de känns ganska så plastiga.

Sony-appen har flera inställningar, som att välja mellan den mest stabila anslutningen (SBC) eller att fokusera på ljudkvalitet. Det senare måste väljas om du vill använda LDAC-kodeken med en Android-mobil och få det allra bästa Bluetooth-ljudet. iPhone-användare bör också använda den här funktionen, även om de bara får AAC-kvalitet. Men det är märkbart bättre än SBC, och skillnaden dit ner är mer hörbar än från AAC upp till LDAC.

Sony WH-1000XM4 folded
Foto: Sony

I Sony-appen kan du analysera öronformen som hörlurarna sedan kan använda för att optimera återgivningen av 360 Reality Audio, som är ett ljudformat från Sony som ger 3D-ljud i ett par stereohörlurar. Sådana musikfiler finns hos bland annat Tidal och Deezer. I samma app kan brusreduceringen optimeras i förhållande till lufttrycket, vilket kan göra att hörlurarna passar ännu bättre i flygplan högt uppe i luften.

Sony WH-1000XM4(3)
Foto: Sony

Brusreduceringen

Det är fortfarande ingen som har lyckats putta ner Sony från brusreduceringstronen, och det händer inte den här gången heller. Även om det är hörs ett svagt susande med ANC aktiverat (som i nästan alla andra lurar) så är dämpningen så effektiv att vi förlåter den med en gång. I bilen fjällen dämpas ljudet från medpassagerare och bilstereon så pass mycket att jag kan ha min egen musik på måttlig volym och ändå njuta av den. Sony-lurarna är exemplariska på flygplan och de du ska välja om du vill ha den allra bästa brusreduceringen.

Sony WH-1000XM4(2)
Foto: Sony

Ljudet

I appen kan du aktivera DSEE Extreme som försöker återskapa information som förlorats under komprimeringen som måste göras för att skicka ljudet trådlöst via Bluetooth. Det ger ett bättre intryck av stereobredd och luft i toppen. Du kan också justera klangen med en 5-bands grafisk equalizer, i så fall rekommenderas att stänga av DSEE Extreme för att inte tappa för mycket batteri.

Ljudet från Sonyerna är bra. Diskanten är friskare än tidigare generationer, men även om jag skröt om dem i den här disciplinen när jag testade dem i höstas så finns det flera andra i klassen som har en bättre tonåtergivning än Sony. Yamaha YH-E700A låter klart bättre, och JBL Tour One är inte sämre heller.

Basen är bestämd och livlig, men den går inte särskilt djupt hos Sony. Beyoncés Be Alive låter tufft och underhållande, men Esperanza Spaldings kontrabas skulle definitivt ha kunnat gå djupare. Vad jag gillar är att ljudkvaliteten inte varierar våldsamt mycket beroende på om brusreduceringen är på eller av. Eller omgivningsljudet, för den delen. Hörlurarna bevarar i hög grad den tighta, bestämda rytmen.

Sony WH-1000XM4 white lifestyle(2)-gigapixel-standard-width-3839px Sony WH-1000XM4 white lifestyle-gigapixel-standard-width-3839px
<
>
Foto: Sony

Sony WH-1000XM4: Slutsats

Det har gått över ett år sedan vi testade WH-1000XM4 första gången, och framför allt med brusreduceringen imponerar hörlurarna lika mycket i dag som när de var helt nya på marknaden. De är fortfarande klassledande.

På grund av en tunn djupbas men ändå en saftig och svulstig mellanbas är de inte klassens mest linjära. Ljudet är fortfarande bra, och speciellt listpop låter engagerande. Jazz och klassiskt är inte favoritstilar, då behövs det fler nyanser och bättre linjaritet. Självklart funkar det, men det finns bättre hörlurar för akustisk musik.

Sony WH-1000XM4 spread(3) Sony WH-1000XM4 spread(2) Sony WH-1000XM4 spread(1)
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby

Också i detta test:

JBL Tour One

Piggt JBL-ljud

JBL Tour One är ett par riktigt bra hörlurar, som efter en vända i EQ-funktionen i appen lockar fram ett leende på läpparna.

Piggt och bestämt ljud, det här låter aldrig tråkigt!
Låter bäst med brusreduceringen avstängd. Bör justera EQ:n lite för att få fram det bästa.

Philips Fidelio L3

Välsvarvat från Philips

Philips Fidelio L3 är snyggare att titta på och utstrålar bättre byggkvalitet än de flesta i den här klassen. Men hur är det med ljudet?

Bra brusreducering, fint och välbalanserat ljud. Väldigt bra kvalitetskänsla.
Ljudet är lite lågt, vilket som tur är går att fixa delvis med EQ:n.

Bose QuietComfort 45

Ingen stor överraskning

Bose har inte tagit några sjumilakliv med QC45.

Några av de mest bekväma hörlurarna vi känner till. Bra brusreducering och omgivningsljud. Neutral klangbalans.
Ljudet upplevs som tunt, brusreduceringen susar lite väl mycket och kan dessutom inte stängas av utan att samtidigt aktivera omgivningsljud. Inte vattentäta.

Yamaha YH-E700A

Det bästa ljudet

Letar du efter ett par extremt välljudande hörlurar? Här är de! Yamaha YH-E700A briljerar med sitt ljud.

Underbart kraftfullt och fylligt ljud! Bland de allra bästa i klassen! Dessutom ser de bra ut och ligger skönt runt öronen.
Brusreduceringen är bra, men inte bäst.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vi ser fram emot dessa! Flaggskeppet PX7 ska till sist bytas ut! Nya Px7 S2 har ännu bättre ljud, bättre komfort – och bättre brusreducering.
Inzone är Sonys nya gamingmärke Sony debuterar med speltillbehör under namnet Inzone. Inledningsvis med tre headset och två bildskärmar.
Flera nya öronproppar från JBL JBL har tryckt in mer teknik i sina öronproppar och utvecklat sin egen för spel, med extremt låg latens.
Högteknologiska pluggar för spel Svenska Urbanista har gjort en par helt trådlösa öronsnäckor som är speciellt lämpliga för spel via Bluetooth.
Stax trådlösa hörlurar kostar inte en förmögenhet De trådlösa Stax Spirit S3 från Edifier använder speciella element. Men inte sådana du kanske tror.
Momentum 4: Sennheiser förnyar designen Sennheiser Momentum 4 Wireless får en helt ny design. Vi förväntar oss också en uppgradering av samtalskvaliteten, men hur är det med musiken?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend