Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sennheiser Accentum Wireless

Här får du mycket för pengarna!

Med Accentum Wireless lovar Sennheiser mycket från sina bästa hörlurar, till halva priset. Och de håller sitt löfte.

Av / 2023-10-11 - 09:00
Sennheiser Accentum Wireless
Geir Gråbein Nordby

Det är hård konkurrens i toppen mellan de trådlösa hörlurarna med aktiv brusreducering (ANC), och Sennheiser är definitivt med där uppe med sina Momentum 4. Men i dessa dyra tider med inflation och höga räntor är det kanske inte så många som är sugna på att lägga nästan 4 000 kronor på ett par trådlösa hörlurar. Men tänk om du kunde halvera priset till mindre än 2 000 kronor – och ändå behålla det mesta av ljudkvaliteten och funktionerna?

Sennheiser ACCENTUM_Wireless_Set_CGI_Product_ISO copy
Accentum Wireless finns i svart och vitt, med sandstensfärgade detaljer. Foto: Sennheiser

Sennheiser Accentum Wireless är gjorda för att ”vara bättre än priset och har mycket av det mest eftertraktade DNA:t från vår prisbelönta Momentum 4”, enligt Sennheisers produktchef Christian Ern.

Momentum 4 har en imponerande batteritid på 60 timmar och den är inte mycket kortare i Accentum. 50 timmar är vad Sennheiser hävdar, och det är med brusreducering på! Om batteriet skulle ta slut kan du lyssna i fem timmar efter bara tio minuters snabbladdning. Då behöver du en kabel med USB-C i båda ändarna och en snabbladdare på ungefär 15 watt.

Sennheiser Accentum on table GeirNordby
Delvis, men inte helt hopfällbara. Foto: Geir Gråbein Nordby

Aktiv brusreducering och omgivningsljud

Hörlurarna har 37 mm stora element och aktiv brusreducering. Sennheiser kallar det hybrid-brusreducering, eftersom kåporna har en effektiv passiv dämpning, medan den digitala (aktiva) dämpningen är pricken över i.

Hörlurarna har dessutom omgivningsljud, så kallat ambient eller transparency mode. Det gör motsatsen till brusreducering och förstärker i stället omgivningen. Så att du kan färdas säkrare i trafiken eller ha ett kort samtal med någon på kontoret eller på gatan utan att behöva ta av dig lurarna.

Tryck två gånger på anslutningsknappen på högra kåpan för att växla mellan brusreducering och omgivningsljud. Du kan däremot inte stänga av brusreduceringen, bara välja mellan de två varianterna. Och full gas är den enda växeln.

Dessutom finns medhörning, eller sidetone. Den funktionen gör att du kan höra din egen röst utifrån när du pratar i telefon eller har videomöten. I appen kan du justera hur mycket av omgivningen du vill höra.

Sennheiser Accentum on table 2 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljudkodekar

På ljudsidan kan Sennheiser Accentum skryta med Bluetooth 5.2 och flerpunktsanslutning, samt stöd för aptX HD, AAC och SBC.

Och om du vill ha helt okomprimerat ljud har hörlurarna även ett USB-DAC-läge. Det innebär att en USB-C-kabel kopplas mellan hörlurarna och en dator eller mobiltelefon, så får du förlustfritt ljud med upp till 16 bit/44,1 kHz-upplösning.

Det är nästan otroligt att det inte finns fler kompromisser mellan Accentum och Momentum 4. Om ljudkvaliteten verkligen är så bra som Sennheiser hävdar, vill säga.

Sennheiser ACCENTUM_Wireless_Black_Flat_Ground Sennheiser ACCENTUM_Wireless_White_Flat_Front Sennheiser ACCENTUM_Wireless_Black_Flat_Front Sennheiser_ACCENTUM_White_Side Sennheiser ACCENTUM_Wireless_Black_Side Sennheiser ACCENTUM_Wireless_White_Male_Lifestyle_Image_Outdoor Sennheiser ACCENTUM_Wireless_Black_Male_Lifestyle_Image_Outdoor2
<
>
Foto: Sennheiser

Så låter Sennheiser Accentum Wireless

Jag är glad att kunna avslöja att den är det. Rakt ur kartongen har den en mycket kraftfull och fyllig bas, och gott om luft i toppen. Man kan låta ljudet vara som det är och nöja sig med det. Men eftersom det finns en 5-bands grafisk EQ här så använder jag den.

Personligen tycker jag att det saknas lite mellanregister. Detta märks också tydligt genom ljudproverna i hörseltestet Sound Check som finns inbyggt i appen. Efter att ha tryckt mig igenom alternativen A, B och C ett par gånger, med olika musik i öronen, skapas en ljudprofil för min personliga smak, där bas och diskant är en aning sänkt. Vilket ger samma resultat som att höja mellanregistret.

Faktum är att jag föredrar att höja mellanregistret ännu mer kring 800 Hz, men jag är lite mer försiktig i det skarpa 3 kHz-området. Anledningen till att jag inte vill ha så mycket diskant är att hörlurarna bara kan ställas in runt 8 kHz, och det är i det området som vassa sibilanter (s-ljud) uppstår.

När allt är inställt låter det ännu bättre än det gjorde från fabrik. Och med en mjukare bas är det också mer relevant att kunna aktivera Bass Boost-funktionen i musik där man vill ha extra tryck i basgången.

Sivert Høyems djupa röst kommer fram väl i den nya låten The Rust, och det rockar bra av den helt nya Sweet Sounds of Heaven av The Rolling Stones, Stevie Wonder och Lady Gaga (vem hade väl trott att det samarbetet skulle bli av?). Det finns en bra balans i ljudet, som är både detaljerat och behagligt på samma gång, och den fylliga basen förstör inte för mellanregistret, så att Micks röst kan blomstra.

När vi ändå är inne på artister av den gamla skolan så är Bruce Springsteens känsliga Addicted to Romance, med hustrun Patti Scialfa på violin och körsång, också mycket angenäm lyssning. Accentum får fram tonerna på ett trovärdigt och bra sätt.

Användarvänlighet, passform och mer

Samtalsljudet är bra, fast lite lågt. ”Nästan som om du sitter i bilen och pratar. Ingen kris alls, bara lite burkigt”, sade en samtalspartner när vi pratade. Detta är som förväntat, det är nästan alltid att bättre att prata direkt genom mobilmikrofonen.

Brusreduceringen fungerar också bra. Faktum är att jag skulle vilja påstå att hörlurarna är i premiumklassen här, inte långt efter Sennheisers toppmodell. Detta beror förmodligen delvis på den fina passiva brusreduceringen från öronkuddarna.

Hörlurarna väger nästan ingenting, vilket gör dem bekväma. Men bra akustisk dämpning kräver att de klämmer lite, vilket man särskilt märker med tiden om man har glasögon. Jag har haft på mig Accentum i ett par timmar i taget med glasögon utan problem, och glasögonen förstör inte tätningen runt öronen. Efter ett tag känner man att det klämmer lite. Men på det hela taget är detta mycket bra.

Sennheiser ACCENTUM_Wireless_Black_Male_Lifestyle_Image_Outdoor_Beach
Foto: Sennheiser

Slutsats

Sennheiser Accentum Wireless är ett riktigt bra köp för strax under 2 000 kronor. Här får du strålande ljudkvalitet med 5-bands EQ och ljudförbättrande kodekar som aptX HD. Brusreduceringen är nästan hårresande bra med tanke på priset, och du får även omgivningsljud och medhörning. Kåporna sitter bra runt öronen, även om de kan klämma lite för glasögonbärare med tiden.

Sammantaget får du imponerande mycket för pengarna Sennheiser Accentum Wireless.

Karakter
Sennheiser Accentum Wireless
Basic

Ljud & Bild tycker

Snyggt ljud, bra brusreducering och komfort. Lång batteritid! Väldigt mycket för pengarna. Tillbakadraget mellanregister, ställs in i EQ:n. Ingen adaptiv brusreducering.

1 reaktion på ”Sennheiser Accentum Wireless”

  1. Roger Rönnberg

    Hej, Läste att du provat hörlurarna med glasögon, har du någon topp 3 när det kommer till One-Ear tillsammans med glasögon?
    Detta är väldigt svårt att avgöra genom att prova i affär, då fungerar de flesta bra, men efter några timmar … inte lika bra.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Rulla till toppen