Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sennheiser Momentum 4 Wireless

Efterlängtad uppdatering

Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!

Av / 2022-08-09 - 15:18
Sennheiser Momentum 4 Wireless
Geir Gråbein Nordby

Obs! Sennheiser Momentum 4 Wireless släpps i butik den 23:e augusti, men kan förbeställas från den 9:e augusti.

Utvecklingen har gått fort inom brusreducerande hörlurar, en gång om året lanserar tillverkarna en förbättrad toppmodell som överträffar föregångaren. Åtminstone om de inte heter Sennheiser. Där har det nämligen gått lite långsammare, för vi måste gå tre år tillbaka till när den förra modellen lanserades: Momentum 3 Wireless.

Föga originellt heter de nya hörlurarna Momentum 4 Wireless, så det kommer förmodligen inte som någon överraskning att detta är den fjärde generationen av den trådlösa Momentum-serien. Vi var väldigt nöjda med den förra modellen, så förväntningarna på efterträdaren är skyhöga. Åtminstone när vi ser hur långt rivalerna har kommit, där Sony ännu så länge tronar på toppen när det gäller själva brusreduceringen.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Geir Gråbein Nordby

Seriös konstruktion

Sennheiser hävdar att Momentum 4 levererar klassens bästa ljud, tack vare 42-millimeters högtalarelement av hög kvalitet. Samma storlek som i föregångaren, så man kan misstänka att de är likadana.

Hörlurarna har förbättrad, adaptiv brusreducering som anpassar sig efter miljön du befinner dig i. De har även omgivningsljud – eller transparens – där brusreduceringen reverseras och i stället skickar in omvärlden i öronen. Vi utlovas fantastisk komfort också, och medan föregångarna bara hade fysiska knappar och omkopplare kan man numera svepa med fingret för att hoppa till nästa och föregående låt samt justera ljudnivån.

Ljudkodeken aptX Adaptive används för att höja kvaliteten, detta fungerar för Android-användare. Apple-användare får nöja sig med AAC. Man får faktiskt lite mer luft runt tonerna med aptX Adaptive, vilket gör att jag föredrar Android när jag lyssnar på musik.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 4
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Geir Gråbein Nordby

60 timmars batteri

Batteritiden anges till hela 60 timmar, med brusreducering aktiverad och med ljudnivån i mittenläget. Det är ganska extremt, dubbelt så länge som konkurrenten Sony WH-1000XM5 och tre gånger längre än Apple AirPods Max. Ändå är Sennheiser-lurarna billigare, bara 3 800 kronor. Det placerar dem i samma prisklass som Yamaha YH-E700A, ett annat par lysande hörlurar.

Snabbladdning går också undan, här får du upp till fyra timmars användning efter bara fem minuters laddning om du har en kapabel snabbladdare.

Läs också Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.

Nytt utseende

Där föregångarna hade ett mer speciellt och industriellt utseende, med svarta eller bruna kåpor fästa vid en huvudbygel i metall med synliga skåror för längdjustering, har Momentum 4 en renare design. På gott och ont. De nya hörlurarna är smidigare, med en mjukare design, men de liknar samtidigt alla andra hörlurar mer. Med en slät yta på själva kåporna och en huvudbygel överdraget av grått tyg av samma typ som på fodralet till Momentum True Wireless 3-öronpropparna. Alltså har Momentum-familjen för första gången ett gemensamt uttryck, så att man faktiskt ser att de tillhör samma familj. Sådant gillar vi!

Till skillnad från sina föregångare kan Momentum 4 Wireless tyvärr inte fällas ihop. Det bästa man kan göra är att vrida kåporna 90 grader, så att hörlurarna ligger plant. Ett fodral ingår, som av naturliga skäl är bredare än tidigare, men också plattare.

I kartongen ingår både en laddkabel, en analog 3,5 mm-ljudkabel och en ”flygplansadapter” med två monokontakter i ena änden.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 6
Huvudbygeln på Momentum 4 Wireless är täckt av samma tyg som laddfodralet till öronpropparna i samma familj. Foto: Geir Gråbein Nordby

App-styrning

Momentum 4 kan styras från Sennheiser Smart Control-appen som förutom att uppdatera hörlurarna låter dig ställa in en enkel 3-bands equalizer, samt personanpassa ljudet med hjälp av ett ljudtest. Något förenklat växlar du mellan tre förinställningar och väljer den du gillar bäst. Detta gör du i tre omgångar med olika musikstilar, sedan gör appen sitt bästa för att ställa in ljudet efter dina preferenser.

Det bör påpekas att jag inte har fått detta att fungera med Momentum 4 eftersom det helt enkelt inte kommer något ljud genom appen. Jag räknar med att detta fixas i en uppdatering snart.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless app
Appen ger vissa möjligheter, men vi vill ha en bättre EQ.

Samtalskvalitet

Momentum 4 Wireless har två mikrofoner i varje öronkåpa, med strålformning för att på bästa sätt urskilja röst från omgivningen. Detta är bara hälften av antalet som Sony har i sin 1000XM5-modell, och två färre än vad du hittar i nya Bowers & Wilkins Px7 S2 (test är på gång).

Men samtal fungerar fint genom Momentum 4, mottagaren hör dig klart och tydligt. De ligger inte långt efter Sony-lurarna och B&W Px7 S2 låter mer konstlade och processade. Bose NCH 700 låter klarare, fast lägre, än Momentum 4. Sammantaget är det bra ljud här.

Sennheiser Momentum 4 Wireless Graabein Bowers Wilkins Px7 S2 Graabein Sony WH 1000XM5 Graabein
<
>
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Sylvia Nordby

Komfort

Hörlurarna sitter väldigt bekvämt runt öronen, tack vare de mjuka kuddarna. Jag tycker fortfarande att de blir lite varmare runt öronen än både B&W Px7 S2 och Sony WH-1000XM5, vilket gör att öronen blir svettigare efter ett tag. Varma sommardagar och inomhusbruk kan det nästan bli obehagligt om man lyssnar länge åt gången.

Sennheiser Momentum 4 vs Sony WH 1000XM5 vs BW Px7 S2 noise cancelling
Mätning av brusreducering (lågt är bäst): Svart kurva: referensnivå från Dynaudio Evoke 20-högtalare. Brun kurva: Sennheiser Momentum 4 Wireless. Lila kurva: B&W Px7 S2. Grön kurva: Sony WH-1000XM5.

Brusbehandlingen

Sennheiser har alltid varit riktigt bra på brusreducering och detsamma kan sägas om den senaste Momentum-modellen. Ändå verkar det inte som om så mycket har gjorts sedan sist. Allt fungerar tillräckligt bra och dämpar också ljudet av vindpustar en del.

Momentum 4 Wireless är på ungefär samma nivå som Px7 S2, men inte i närheten av WH-1000XM5, som genomgående dämpar runt 10 dB mer effektivt – och upp till 20 dB mer i basregistret. Det här beror visserligen på att Sony ligger milsvida före alla andra, inte för att Sennheiser gör ett dåligt jobb. De gör vad de ska och oavsett om jag är i närheten av byggnadsarbeten eller sitter på tåget så minimeras bullret så att musiken kommer fram.

Sennheiser Mom 4 Wireless freq resp Momentum 4 vs Momentum 3 freq resp Sennheiser Momentum 4 vs BW Px7 S2 freq resp Sennheiser Momentum 4 vs Sony WH 1000XM5 freq resp
<
>
Sennheiser Momentum 4 Wireless: Frekvensrespons. Mätt med MiniDSP E.A.R.S. mikrofonhuvud och REW-programvara. Kompenserad för subjektiv linjaritet.

Så låter Sennheiser Momentum 4 Wireless

Och när det gäller musik låter nya Momentum 4 väldigt bra. Föregångarna hade en ytterst kraftfull men också lite grov bas, och även Momentum 4 lägger till extra energi i basregistret. Men de känns mer tighta och slagkraftiga, vilket inte minst är coolt med elektronisk partymusik. Föregångarna hade en lite mer ”subwoofer-liknande” bas.

Mellanregistret kommer också fram tydligare här, så att sångrösterna framträder bättre i musiken. I A Potion For Love är Auroras luftiga röst silkeslen samtidigt som den har sagolik dynamik. B&W Px7 S2 låter ett snäpp mer upplöst och mer neutral i basen, men jämfört med Sony WH-1000XM5 är Momentum 4 mer öppna i mellanregistret och inte minst i diskanten. Även om Sonys-lurarna är mer öppna än sina föregångare. Det är något speciellt med Sennheisers presentation av mellanregistret som gör dem väldigt beroendeframkallande att lyssna på. Här finns också mer mellanregister än hos de lite bastunga Yamaha YH-E700A, sammantaget gillar jag Sennheisers ljud ännu mer.

Alexis Ffrenchs piano i låten Golden klingar väldigt snyggt, med både attack i anslagen och fyllighet i grundtonerna. Ett snäpp över Momentum 3 hela vägen. Med undantag för den maximala ljudnivån, som jag definitivt hävdar var högre i föregångaren.

Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless GeirNordby 2
Sennheiser Momentum 4 Wireless. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Det är på tiden att Sennheiser kommer med ett nytt par trådlösa Momentum-kåpor. Och Momentum 4 Wireless levererar på nästan alla områden. Ljudet är bättre balanserat än tidigare, men blir ändå aldrig tråkigt. Det finns nämligen bra med tryck i basen, vi vågar faktiskt påstå att detta är det bästa ljudet du kan få för de här pengarna. Vill du att det ska låta bättre än så här får du betala extra!

Brusreduceringen gör sitt jobb, även om den inte hotar att putta ner de allra bästa från tronen. Komforten är också mycket bra (även om kåporna känns lite varma efter ett tag).

Batteritiden är däremot i särklass och tack vare snabbladdningen krävs det mycket för att få slut på ström. Sammantaget en fullträff för det här priset!

Karakter
Sennheiser Momentum 4 Wireless
Premium

Ljud & Bild tycker

Förstklassig ljudkvalitet, bättre än andra för samma pengar. Bra komfort och fantastisk batteritid! Brusreduceringen hotar inte de allra bästa. Blir lite varma efter ett tag. Bara 3-bands EQ.

5 reaktioner på ”Sennheiser Momentum 4 Wireless”

 1. Daniel Skilberg

  Hur står sig Yamaha YH-E700A jämfört med dessa? Allra helst med tanke på att jag kan köpa Yamaha lurarna för 2577 kr just nu. Det lutar åt Yamaha.
  Tack för svar.
  Mvh. Danne

  1. Geir Gråbein Nordby

   Yamaha har først og fremst en fyldigere og fetere bass, og kan spille noe høyere og kraftigere. Sennheiser har generelt klarere lyd.

   1. Tack för snabbt svar. Jag gillar fett och fylligt ljud. Jag är basist😊
    Yamaha lurarna är beställda.
    Mvh. Daniel

  2. Sony M5 qköpte jag .de har tillräckligt bra ljud och bra ljuddämpning man hör tal bra utanför .
   De är också lätta att bära och Bekväma vilket är mest viktigt utomhus .
   Sten Ljunggren

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen