data-srcset
TESTSennheiser Momentum 3 Wireless
Sennheiser Momentum 3 Wireless

Trådlöst lyxljud

I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.

Byggkvaliteten är utmärkt och passformen likaså. Ljudet tillhör klassens mest kraftfulla, med väldigt häftig bas. Även övertonerna hörs fint.
Aningen tunt mellanregister gör att röster inte får tillräckligt mycket pondus. Samtalskvaliteten är medelmåttig och den trådlösa räckvidden är en besvikelse.
Bästa priser

Sennheiser Momentum Wireless marknadsfördes som hörlurar för musiklyssning, fast med brusreducering. Sedan dess har modellen anpassats för resor och här i den tredje generationen har Sennheiser lagt till nya funktioner, bland annat flera olika knappar i stället för en multifunktionsknapp.

Utförandet är snyggt, av hög kvalitet. Huvudbygeln är av rostfritt stål och läder, och de stora och bekväma öronkuddarna är av fårskinn. Här behålls komforten även när man lyssnar länge.

Själva brusreduceringen är bra, även om den sammantaget inte är i närheten av Sonys i WH-1000XM3. Lågfrekvent brus släpps igenom utan större problem, men Momentum 3 dämpar fint i de höga frekvenserna. Och brusreduceringen är tillräckligt bra för att verkligen fylla en funktion.

Momentum 3 stänger av sig när man fäller ihop dem. Praktiskt, men då måste man komma ihåg det. För om man lägger ifrån sig hörlurarna utan att fälla ihop dem så får man förbereda sig på att man har ett dött batteri 17 timmar senare.

Ljudet från Momentum 3 Wireless är som i tidigare versioner. Det finns gott om bas, i popmusik smäller rytmerna till saftigt och skönt. Det finns mer energi i övertonerna, vilket öppnar upp ljudbilden mer än med ANC-mästaren Sony.

Jämfört med Sennheisers egna PXC 550 är Momentum 3 mycket mer energiska och underhållande.

Slutsats

Sennheiser Momentum 3 Wireless är hörlurar för dig som vill ha något annat än svarta lurar i plast, som det finns alldeles för många av. Här får du i stället ordentligt stål och äkta fårskinn, och passformen är felfri.

annons

Ljudet är väldigt bra, aningen bastungt men det är mest kul. Det finns ännu bättre hörlurar för kritisk lyssnande, men Momentum 3 har tillräckligt med upplösning för att uppskatta klassisk musik också.

annons
(Foto: Sennheiser)

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös
 • Frekvensomfång: 6–22 000 Hz
 • Röststyrning: Ja
 • Batteritid: 17 timmar med ANC och Bluetooth
 • Röststyrning: Ja
 • App: Sennheiser Smart Control
 • Anslutning: USB-C, minijack, Bluetooth 5 (SBC, aptX (LL), AAC)
 • Vikt: 305 gram
 • Webb: sennheiser.com

Pris

4400 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Vad tycker du?

  Subscribe  
Notify of
   data-srcset
  12 trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering Toppfight mellan brusdödare
  Också i detta test:
   data-srcset
  Beats by Dre Solo Pro Wireless
  Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?
   data-srcset
  DALI IO-6
  Högtalare för huvudet
  DALIs hörlursdebut placerar danskarna i toppklassen för lyx-brusreducerare.
   data-srcset
  Bowers & Wilkins PX7
  B&W-lurar med lyxkänsla
  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med trådlös brusreducering.
   data-srcset
  Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen.
  Välbeprövat recept
  Bang & Olufsens lyx-ANC har kommit i sin tredje generation. Förändringarna är små – nästan för små.
   data-srcset
  Denon AH-GC30
  Varm och tystlåten
  Denon har en ny kämpe i striden om brustronen.
   data-srcset
  Jabra Elite 85h
  Jabra utmanar eliten
  Jabra vill ha en del av marknaden för brusreducerande hörlurar i lyxklassen.
   data-srcset
  Kygo A11/800
  Norska livsstilsmärket Kygo Life vill vara med på den lukrativa lyxmarknaden för brusreducerande hörlurar.
   data-srcset
  Beyerdynamic Lagoon ANC
  Beyerdynamic Lagoon ANC låter bättre med musik än andra brusreducerande hörlurar vi har testat.
   data-srcset
  Bose Noise Cancelling Headphones 700
  Med NCH700 har Bose gjort sitt allra, allra … näst bästa.
   data-srcset
  Sennheiser PXC 550-II Wireless
  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.
   data-srcset
  Sony WH-1000 XM3
  Sony fortfarande i täten
  Världens bästa brusreducerande hörlurar heter fortfarande Sony WH-1000XM3.

  Alternativ till Sennheiser Momentum 3 Wireless

   data-srcset

  Bravo, Sennheiser!

  Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

   data-srcset

  Lugn och ro på hemmakontoret

  Filtrera bort oönskade störningar och koncentrera dig på jobbet i hemmakontoret

   data-srcset

  Kinesiskt precisionsverktyg

  Specialversionen av Ikkos öronproppar ger dig monitorljud rakt in i hörselgången – utan att tömma plånboken.

   data-srcset

  10 hörlurar för dig som jobbar hemifrån

  Hörlurar är det vettigaste om man jobbar hemma. Unna dig lyxljud i öronen med någon av de här fantastiska hörlurarna!

  B&O Beoplay E8 3rd Generation

  Äntligen är lyxpropparna gjorda rätt

  Bang & Olufsen har försökt och misslyckats ett par gånger med sina helt trådlösa Beoplay E8. Den tredje versionen är bäst hittills.

   data-srcset

  Marshalls reselurar

  Marshalls bästa trådlösa lurar har upprustats för långflygningen

   data-srcset
  TESTSennheiser Momentum 3 Wireless
  Sennheiser Momentum 3 Wireless

  Trådlöst lyxljud

  I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.

  Byggkvaliteten är utmärkt och passformen likaså. Ljudet tillhör klassens mest kraftfulla, med väldigt häftig bas. Även övertonerna hörs fint.
  Aningen tunt mellanregister gör att röster inte får tillräckligt mycket pondus. Samtalskvaliteten är medelmåttig och den trådlösa räckvidden är en besvikelse.
  Bästa priser

  Sennheiser Momentum Wireless marknadsfördes inte riktigt som brusreducerande hörlurar, även om de hade aktiv brusreducering inbyggt. Det fanns nämligen hörlurar med effektivare brusreducering, men Sennheiser ville att Momentum främst skulle få ner bakgrundsbruset i normala omgivningar, så att mer av musiken framträder. I full ljudkvalitet.

  Momentum var avsedda för musiklyssning, inte för att kunna skryta med alla världens funktioner. Sådant hade ju Sennheiser faktiskt i PXC 550. Momentum var i stället hörlurar för de som ville ha byggkvalitet i en sober design och framför allt ett kraftfullt och fylligt ljud.

  Så småningom insåg Sennheiser uppenbarligen att det fanns ett behov av fler funktioner i Momentum. I sin andra generation kunde hörlurarna äntligen fällas ihop och öronkåporna var större för att vara ännu bekvämare. Och kuddarna var tjockare och mjukare. Även brusreduceringen var en smula bättre.

  Nya funktioner

  Nu är den tredje och senaste generationen här, och Sennheiser har lagt till nya funktioner och gjort hörlurarna mer användarvänliga. För det första hade föregångaren en multifunktionsknapp som fungerade både som volymkontroll och styrde många funktioner genom att man tryckte på den x antal gånger. I den senaste versionen hittar man flera knappar med speciella funktioner, alla på höger öronkåpa. Volym upp och ner har egna knappar, och en i mitten svarar på samtal och startar eller pausar musiken. Längst ner sitter Bluetooth-parkopplingsknappen, som även kan hållas inne för röststyrning via Siri eller Google Assistant.

  En ny funktion är lånad från PXC 500, nämligen att musiken pausar när hörlurarna tas av huvudet. Och börjar när man sätter på dem igen. Detta kan inaktiveras i appen. Som dessutom har inbyggd EQ-funktion om man vill fintrimma ljudet.

  Utförandet är snyggt, av hög kvalitet. Huvudbygeln är av rostfri stål och läder, och de stora och bekväma öronkuddarna är av fårskinn. Här behålls komforten även när man lyssnar länge.

  Momentum 3 Wireless pausar musiken automatiskt när du tar av dem. Foto: Sennheiser

  Hitta mina hörlurar

  En väldigt praktisk funktion är att Momentum 3 har inbyggt stöd för spårning med Tile. Ladda ner Tile-appen och anslut hörlurarna till mobilen. Sedan vet appen alltid var den senast hade kontakt med dina hörlurar.

  annons

  Om du kommer hem från jobbet och undrar om du glömde lurarna på kontoret så öppnar du bara Tile-appen. Om den säger att den senast hade kontakt med dem där så vet du att de ligger kvar när du kommer i morgon. Hittar du dem inte direkt när du kommer så trycker du på alarmknappen i Tile-appen så börjar hörlurarna att pipa och vibrera. Pipsignalen är svag, men du hör den om du är i närheten.

  annons

  Brusreducering

  Föregångaren hade alltid den aktiva brusreduceringen aktiverad så länge den var ansluten trådlöst, men nu kan den stängas av och sättas på med en strömbrytare på toppen. Vrider man strömbrytaren nedåt så går reduceringen baklänges: plötsligt förstärks ljuden utifrån, vilket är praktiskt när man lyssnar på musik i situationer där man vill höra vad som händer runtomkring. Till exempel om man vill höra när någon pratar.

  Själva brusreduceringen är bra. Den är lite mindre effektiv än i syskonmodellen PXC 550 i de lägre frekvenserna, men bättre än Beyerdynamic Lagoon ANC. Brus i låga frekvenser släpps igenom utan större invändningar men Momentum 3 dämpar fint i de höga frekvenserna. Sammantaget är det inte i närheten av Sonys brusreducering, det hör man direkt om man sätter sig i ett flygplan och lyssnar. Men det är tillräckligt bra för att fylla en klar funktion, och jag gillar att brusreduceringen inte påverkar ljudkvaliteten negativt. Musiken låter likadant oavsett om den är på eller av.

  Ingen strömbrytare

  Ett lite märkligt beslut är däremot att ta bort av/på-knappen. Det här tog lite tid för mig att ta reda på, eftersom jag nästan är allergisk mot bruksanvisningar. Men den här gången var jag tvungen att bita i gräset och fick läsa mig till att Momentum 3 stänger av sig när man fäller ihop dem. Praktiskt, men då måste man komma ihåg det. För om man lägger ifrån sig hörlurarna utan att fälla ihop dem så får man förbereda sig på att man har ett dött batteri 17 timmar senare.

  Ja, för den angivna speltiden har gått ner från 22 till 17 timmar. Fast det är inga problem, det är tillräckligt länge. Dessutom har 3:an laddning med USB-C, som går snabbare än föregångarens mikro-USB.

  annons
  För att stänga av Momentum 3 Wireless viker du ihop dem. Kom ihåg det, annars laddar batteriet ur! Foto: Sennheiser

  Bluetooth 5

  Den nya modellen har även fått senaste versionen av Bluetooth, vilket gör att den kan kopplas till två enheter åt gången. Till exempel datorn för musikuppspelning och mobilen för samtal. En annan fördel med Bluetooth 5 är längre teoretisk räckvidd.

  Men medan vi har varit med om att Bose NCH 700 gav oss ungefär 50 meter trådlös räckvidd utomhus så börjar Sennheiser Momentum 3 svikta redan 10 meter från mobiltelefonen. Det är ganska ynkligt, även om det inte finns är större problem så länge anslutningen är stabil inom räckvidden. Och det är den. Men den imponerar inte på någon, för till och med Sony WH-1000XM3 med Bluetooth 4 har mer än 30 meters räckvidd.

  Det går inte att klaga på kvalitetskänslan i Momentum 3 Wireless, precis som i föregångarna. Foto: Sennheiser

  Ljudkvalitet

  Utan att ha föregångaren att jämföra direkt med så är ljudet från Momentum 3 Wireless som jag minns det. Det finns gott om bas här, i popmusik smäller rytmerna till saftigt och skönt. Rytmerna i den melankoliska men hårtslående Pretty Little Secret med tonårstjejen Emma Steinbakken (som jag spår en ljus framtid) är stenhård. Detta är för övrigt de enda trådlösa hörlurarna jag har hört (bortsett från de säregna Nuraphone) som kan konkurrera med Sony WH-1000XM3 på ren och skär ljudnivå. Och kanske till och med överträffa dem!

  Bröstklangen kommer inte fram lika bra som hos Sony, som har ett varmare och rundare mellanregister. Däremot är falsetterna renare hos Sennheiser, som har klarare toner längre upp. Det finns mer energi i övertonerna, vilket öppnar upp ljudbilden mer. Sony låter mer dämpat i toppen.

  Jämfört med Sennheisers egna PXC 550 är Momentum 3 mycket mer energiska och underhållande. PXC 550 låter platta om man jämför, och har en betydligt lägre ljudnivå.

  Klassisk musik har inte samma upplösning i toppregistret hos Sennheiser som Beyerdynamic Lagoon ANC. Lite kan fixas genom att tweaka i appen, men Lagoon har rent allmänt mer upplösning och luft. Fördelen med Sennheiser är återigen att den kan spela högre. Många klassiska inspelningar har ganska låg genomsnittlig ljudnivå för att ge utrymme åt kraftiga utbrott i fortissimo-passager. Då är det praktiskt att ha mycket att gå på. Och med hiphop-favoriterna är det utan tvekan en fördel att Momentum 3 kan spela så att det knakar i skallen!

  Samtalskvalitet

  Slutligen en liten fundering om samtalskvaliteten. Jag hör personen i andra änden riktigt bra och får dessutom en behaglig utanför-huvudet-känsla. Men den andra personen hör inte mig lika bra. Momentum 3 kommer inte i närheten av samtalskvaliteten i Jabra Elite 85h – eller Bose NCH 700. Lite trist, med tanke på att Sennheiser ju är kända för att göra mycket bra inspelnings- och sändningsmikrofoner. Besvikelsen är lika stor som med Beyerdynamic, som också är en känd mikrofontillverkare.

  Slutsats

  Sennheiser Momentum 3 Wireless är hörlurarna för dig som vill ha något annat än svarta lurar i plast, som det finns alldeles för många av. Här får du i stället ordentligt stål och äkta fårskinn, och passformen är felfri. Vi gillar också de nya funktionerna, särskilt den som gör att du kan hitta hörlurarna med en app.

  Ljudet är väldigt bra, aningen bastungt men det är mest kul. Och en sådan tyngd! Snacka om ljudnivå.

  Det finns ännu bättre hörlurar för kritisk lyssnande, men Momentum 3 har tillräckligt med upplösning för att uppskatta klassisk musik också.

  Brusreduceringen i sig är bra, men inte mer än så. Och samtalskvaliteten hade kunnat vara bättre.

  Foto: Sennheiser

  Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
  Logga in för att läsa vidare.

  Provprenumeration
  3 veckor för 3 kr
  Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
  6 månader
  Endast 53 kr/mån
  Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
  Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
  12 månader
  Endast 49 kr/mån
  Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
  Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

  Fakta

  • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
  • Trådlöst: Bluetooth 5 (SBC, aptX (LL), AAC)
  • Frekvensomfång: 6–22 000 Hz
  • Impedans: 470 ohm (på), 100 ohm (av)
  • Känslighet: Ingen uppgift
  • Mikrofon/fjärr: Ja/ja
  • Batteritid: 17 timmar
  • Ljudkabel: Ja
  • USB-C-kabel: Ja
  • Vikt: 305 gram
  • Webb: sennheiser.com

  Pris

  4400 :-

  Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

   Alternativ till Sennheiser Momentum 3 Wireless

    data-srcset

   Bravo, Sennheiser!

   Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

    data-srcset

   Lugn och ro på hemmakontoret

   Filtrera bort oönskade störningar och koncentrera dig på jobbet i hemmakontoret

    data-srcset

   Marshalls reselurar

   Marshalls bästa trådlösa lurar har upprustats för långflygningen

    data-srcset

   Helt trådlösa budgetproppar

   Nu kan du slippa alla sladdar och få bra ljud utan att behöva tömma spargrisen.

   (Foto: Sennheiser)

   Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

   Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

   (Foto: Jabra)

   Överlägsna öronproppar

   Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

    data-srcset

   Spelljud i lyxklassen

   Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

    data-srcset

   10 på huvudet

   Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.