TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Test: Bose Noise Cancelling Headphones 700

Bose tar sikte på brustronen

Med NCH700 har Bose gjort sitt allra, allra … näst bästa.

Av / 2019-08-14 - 18:23
Bose Noise Cancelling Headphones 700
Geir Gråbein Nordby

När Bose släppte sin första trådlösa, brusreducerande hörlur QC35 var världen nästan inte redo för den. Ingen av konkurrenterna kunde erbjuda en lika bra kombination av ljudkvalitet, brusreducering och komfort i en trådlös hörlur.

Men detta var för mer än tre år sedan, sedan dess har konkurrensen verkligen blivit stenhård! Mest irriterande för Bose var när Sony året efter susade förbi QC35 med den mer välljudande WH-1000XM2. Som förra året fick en ännu bättre ersättare i WH-1000XM3. Under tiden har Bose hållit fast vid sin QC35 II, som är nästan identisk med QC35. Den är fortfarande väldigt bra – bland de bästa i sin klass – men det var ett tag sedan Bose befann sig allra högst upp i toppen.
Det här tänker de göra någonting åt nu, med den helt nya efterträdaren som har den fullständiga beteckningen Bose Noise Cancelling Headphones 700 (puh!) – eller NCH 700 som vi föredrar att kalla den.

 

Gråbein testar Bose Noise Cancelling Headphones 700.
Testet fortsätter under videon.

 

Precis som tidigare modeller finns NCH 700 i två färger: svart och silver. Foto: Bose

Utseende och komfort

Det var länge sedan Bose ändrat designen på en hörlur markant, ur den synvinkeln är NCH 700 är en frisk fläkt. Huvudbygeln är helt läcker, i stället för att vara förankrad i två punkter på utsidan av öronkåporna så löper det en elegant stång i ett spår på utsidan av varje kåpa. Mycket strömlinjeformat.

Vi tror att svart blir storsäljaren. Foto: Bose

Borta är knapparna och spakarna på mitten av öronkåpornas utsida, i stället sitter det infällda knappar längs baksidan. Det här är en riktigt läcker historia, det enda vi saknar är att en del av plasten hade kunnat bytas ut mot aluminium.

Bose är kända för sin komfort och med NCH 700 går de ett steg längre. Kåporna sitter som en dröm på öronen. Tätare än föregångaren, men utan att kännas väldigt svettiga efter ett tag. Mycket tack vare lufthålen i skinnet på insidan av kåporna. Det här är en av de mest bekväma slutna hörlurar jag har haft på huvudet, kanske med undantag för Beoplay H9i. Även Sony 1000XM3 får se sig besegrad, som sitter lite vingligare på huvudet.

I likhet med flera konkurrenter har Bose äntligen fått en svepfunktion. Du kan till exempel svepa uppåt och nedåt på höger öronkåpa för att ändra volym, eller svepa framåt och bakåt för att byt låt i spellistan.

Foto: Bose

Batteri

Batteriet uppges hålla i upp till 20 timmar. Det är lite kortare än föregångaren, men i praktiken ungefär detsamma. Jag hade i alla fall inga problem med att batteriet tog slut. Och eftersom NCH 700 äntligen har fått USB C-kontakt så stöder den snabbare laddning. Det tar bara 15 minuter att få 3,5 timmars speltid från urladdat läge. Det är fortfarande en bit efter Sony WH-1000XM3, som ger 5 timmars speltid efter 10 minuters laddning.

Trådlöst räckvidd

Äntligen har hörlurarna fått Bluetooth 5.0 som har bättre räckvidd, även om Bose fortfarande anger 10 meter. Men där jag ute i det fria kunde gå 15 meter bort innan QC35 fick dropouts kan jag gå 50 långa steg med NCH 700 och fortfarande höra kristallklart ljud! Som jämförelse gick jag ungefär 40 steg med Sony 1000XM3.

Vi gillar utseendet på nya Bose Noise Cancelling Headphones 700. Läckra och strömlinjeformade. Foto: Geir Gråbein Nordby

Röststyrning

Som sin föregångare har NCH 700 röststyrning via Google-assistenten. Den fungerar med både Android och iPhone och aktiveras genom att trycka på en höger med höger tumme. Sedan kan man be assistenten att spela musik och radio eller ge vägbeskrivningar. Till exempel.

Brusreducering

Mer intressant är att prata om det främsta skälet till att man ska köpa dessa hörlurar. Nämligen brusreduceringen. För det är ingen tvekan om att Bose är bland de klart bästa inom aktiv brusreducering.

I helt tysta omgivningar hör man ett svagt susande från alla brusreducerande hörlurar, det är brusgolvet från mikrofonen man hör. Lite susande finns det i NCH 700 också, men det är mindre än i QC35 och nästan lika bra som i Sony 1000XM3.

Det som är intressant är att själva brusreduceringen var mer effektiv i QC35 än i den nya modellen. NCH ​​700 släpper in mer ljud. Särskilt lågfrekvent brus, till exempel från en flygmotor som sprider sig inuti kabinen. Men även brus som är högre upp i frekvens är mer hörbart i den nya hörluren. Klassledande Sony 1000XM3 är ännu effektivare än NCH 700. Har Bose gjort en blunder? Jag tror inte det. NCH 700 är nämligen mer linjär i brusreduceringen. Bullret från utsidan ändrar inte karaktär, det blir bara lägre. Både Bose QC35 och Sony 1000XM3 minskar bullret rejält i ett visst frekvensregister i diskanten, vilket gör att somliga kan känna sig lite illamående och uppleva ett slags vakuumkänsla i huvudet. Det slipper man med NCH 700.

Ljudkvalitet

Brusreducering eller inte, det allra viktigaste med ett par hörlurar är hur de låter när man spelar musik. Så är det dags för fyrverkeri och fanfar?

Tja. Om du tycker att QC35 fokuserar väl mycket på bas så kan jag glädja dig med att NCH 700 är mer balanserad i basen. Tonerna från en basgitarr låter mer differentierade, medan ett visst tonregister betonades mer i föregångaren. Lyssnar du mycket jazz, klassiskt och akustiskt så kommer du förmodligen att uppskatta detta.

NCH 700 låter faktiskt mer linjärt rent frekvensmässigt än både QC35 och Sony 1000XM3. Som båda låter varmare och fylligare, med mer fokus i basregistret och lägre mellanregistret, men som inte har lika mycket detaljer och sprödhet i övertonerna.

Frekvensrespons mätt med miniDSP EARS via Bluetooth. Bose NCH 700 i blått, QC35 i brunt. Båda vid maximal ljudnivå (0 dB). NCH 700 kan spela högre, vilket är viktigt för somliga. En viktigare skillnad är att NCH 700 är mer linjär, man ser att QC35 har mer energi i basen och gradvis dämpar längre upp i tonregistret. En klar varmare klangkaraktär i QC35, alltså. Illustration: Skärmdump från REW för Windows.

Det kan finnas orsaker till detta, för Bluetooth-hörlurar komprimerar det digitala ljudet och det gör övertonregistret mindre naturligt än när man spelar okomprimerad musik i hörlurar med kabel. NCH 700 låter lite skarpare och mindre naturligt i övertonerna, och det finns inte mycket rumskänsla i ljudbilden. Det låter lite platt och oinspirerande när Ariana Grande försöker ställa till fest i mitt huvud.

Däremot får man en högre ljudnivå med NCH 700 än med QC35 när båda är anslutna trådlöst. Det är fortfarande en bit kvar till Sony, som näst efter de speciella Nuraphone är de mest kraftfulla trådlösa lurar jag har haft äran att få testa.

Foto: Bose

AR = Utökad verklighet

Det som Bose vill marknadsföra som den största nyheten med NCH 700 är AR-funktionen – eller ”utökad verklighet” (Augmented Reality). Normalt brukar man betrakta detta som extra information på en skärm, till exempel mobilskärmen när man håller upp mobilen mot omgivningen. Som när GPS-navigeringen ger vägbeskrivningar ovanpå det som mobilkameran verkligen ser. Och de som har spelat Pokémon Go har också träffat på AR, där tecknade figurer visas ovanpå den verkliga omgivningen genom videokameran.

Men med Bose handlar det om utökad information i form av ljud. Till exempel med navigerings-appen NaviGuide, där man hör information om turistattraktioner i närheten. Detta fungerar även i Sverige, även om jag tyckte det var lite irriterande att guiden insisterade på att det finns massor av turistattraktioner även utanför min rutt. Allting inom en engelsk mile nämns, och även när jag kör bilen längre och längre bort från attraktionerna så tipsar guiden mig om att jag måste komma ihåg att det finns museer bakom mig. Man får faktiskt aldrig vara i fred, så det är ingen idé att försöka lyssna på musik medan man har NaviGuide aktiverat.

Det finns också olika appar som stöder Bose AR, till exempel Bose Radar som har olika musikinspelningar och landskapsinspelningar som ändrar stereoperspektivet när man vrider på huvudet längs en 360 graders axel. Det är intressant, men det fungerar inte med några kända låtar och verkar mer som ett ”proof of concept” än något som man faktiskt har användning för. Åtminstone i dagsläget.

Slutsats

Bose har förbättrat en rad funktioner med sina Noise Cancelling Headphones 700 om man jämför med föregångaren QC35. Längre räckvidd och mer stabil trådlös anslutning är en sak, svepfunktion en annan. Komforten tillhör den absoluta toppklassen och designen är utsökt.

Brusreduceringen är mer naturlig än tidigare, utan att ge någon känsla av vakuum inuti huvudet när man lyssnar i hörlurarna. Men den är aningen mindre effektiv också, så man hör lite mer oväsen från kabinen när man flyger. Men den är fortfarande en av de bättre på det här området.

Musikljudet är neutralt och det finns gott om sprödhet och detaljer i toppregistret. Det kan upplevas som lite vasst, särskilt om du gillar det varma ljudet i föregångaren. Det är mest en fråga om personlig smak, sammantaget är NCH 700 en förbättring mot föregångaren, men inte ens med AR-funktioner lyckas den peta ner Sony WH-1000XM3 från brus-tronen.

Karakter
Bose Noise Cancelling Headphones 700

Ljud & Bild tycker

Komforten ligger i topp och den trådlösa räckvidden är fantastisk. Ljudet är mer linjärt än tidigare och brusreduceringen ger inte samma vakuumkänsla i huvudet som en del andra hörlurar. Inte tillräckligt med upplösning i de ljusare tonerna, vilket gör att det kan låta lite hårt och skarpt. Brusreduceringen är mindre effektiv än tidigare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Rulla till toppen