annonse
annonse
annonse

test: Nura Nuraphone

April 2018
Nura Nuraphone
April 2018
Nura Nuraphone

Anpassar sig efter hörseln

Nuraphone justerar ljudet efter just dina öron. Och de trycker till med sjuka mängder bas tack vare inbyggd subwoofer.

Plus
Ljudet anpassar sig automatiskt efter öronen och garanterar ett bra ljud. Justerbar bas passar väldigt bra till överkomprimerad musik.
Minus
Passformen är udda, det är inte alltid så lätt att få en tät försegling runt örat. Övertonernas upplösning hade kunnat vara bättre.

På CES-elektronikmässan i Las Vegas finns det varje år ett par obskyra produkter som väcker stor uppmärksamhet i efterhand, men som vi mer eller mindre missade helt när vi var där själva.

Nuraphone-hörlurarna är en sådan produkt. Sociala medier på internet har ett överflöd av videor med människor som nästan trillar av stolen när de provar lurarna för första gången. ”Wow! Det är det sjukaste jag har hört!” tycks vara den vanligaste uppfattningen.

Foto: Nura

 

Tanken bakom är följande: det finns inte två personer som hör likadant. Och eftersom allas öron är olika – och det vänstra örat inte ens är likt det högra – så vore det optimalt om hörlurarna automatiskt kunde anpassa ljudet efter användarens öron. Som ett par glasögon för öronen. Då skulle man verkligen höra musiken som den var tänkt att låta, och vi kan alla leva i musikalisk harmoni, i en konstant ”örgasm”.

Jag blir intresserad, men samtidigt skeptisk. Visst stämmer det att ingen hör exakt samma sak, att alla öron har sina unika detaljer och – vågar jag säga – skavanker. Min skepsis beror på att öronen vi föddes med också är öronen vi har byggt upp vår bank av hörselreferenser med. Ett flygplan låter som ett flygplan och en hund som en hund. Jag hör skillnaden mellan en Lamborghini och en Ferrari, och det gör du också. Mitt hörselsystem är det som jag har ägnat hela mitt liv åt att lyssna på min omgivning med. Och som jag använder när jag lyssnar på musik.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
Dragan Petrovic är chefen för Nura och hävdar att “nuraphone är som glasögon för öronen”. Foto: Skype skärmdump

 

– Vad som händer är att min hörsel har vissa toner där den är hyperkänslig, medan den är mindre känslig på andra ställen. När du hör ett instrument där du är mindre känslig är det helt okej. Men sedan kommer det in ett instrument i ett frekvensregister där du är överkänslig och stjäl uppmärksamhet från det andra. Det är inte säkert att det var meningen från ljudteknikerns sida. Nuraphone fixar detta, säger Dragan Petrovic, VD på Nura i en Skype-intervju.

Nuraphone kalibreras genom att skicka in testtoner i örat. Ljudet som studsar tillbaka mäts så att hörlurarna kan justera återgivningen tills de är nöjda.

Extra subwoofer

Förutom att kompensera för örat så har nuraphone ett annat knep. Och här kommer det märkliga utseendet in. Detta är nämligen något så speciellt som ett par hörlurar med inbyggda öronproppar. Så ser det ut, åtminstone. Fast det korrekta vore nog att kalla dem för ett par öronproppar med subwoofer. Musiken kommer nämligen genom öronpropparna, kåporna runt örat rymmer större högtalarelement för basen. De kallar det för ”immersion”.

”Ska DE HÄR in i mina öron?!” Foto: Geir Gråbein Nordby
Som tur är sitter de bra när de väl sitter. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Eftersom öronpropparna täpper till för trumhinnan så måste baselementen använda en annan metod än att bara spela bastoner. I stället spelar de basfrekvenser som håren i ytterörat är extra känsliga för. Vibrationerna som sätts igång fångas inte upp av trumhinnan, utan av andra delar av örat. Fördelen med detta är att du kan vrida upp basen hur mycket du vill, utan att det är någon risk att spränga trumhinnan. Som en bonus bevaras dynamiken i resten av frekvensregistret.

Det blir som en buttkicker för öronen! Detta påstås ge samma fysiska basåtergivning som man får när man står långt framme på en konsert, i närheten av stora PA-subwoofrar. Som tur är kan graden av ”immersion mode” justeras steglöst, från helt av till full ös – vilket är alldeles, alldeles för mycket!

Första inkopplingen

Nuraphone känns rejält solida, med svart metallram och vädertåliga silikonkåpor. Men de ser udda ut med propparna i mitten, och det känns konstigt när man tar på sig dem för första gången. Man sätter öronkåporna runt öronen, sedan måste de pressas in ganska så hårt för att öronpropparna ska gå in och försegla hörselgångarna. Nu får man en dubbel mekanisk brusdämpning – både inne i och utanpå öronen – så det behövs ingen aktiv reducering av ljud utifrån.

Innan kalibreringen kan börja måste både kåporna och propparna sitta tätt. Och det är inte alltid så enkelt. Foto: skärmdump

 

Sedan är det bara att ladda ner nura-appen till mobiltelefonen, ansluta med Bluetooth och följa instruktionerna. Hörlurarna mäter om de sitter helt tätt i och runt örat. Om inte så fungerar de inte riktigt som de ska. Sedan kommer testtonerna, och efter en dryg minut har en ljudprofil gjorts efter öronen. Formen på öronens känslighet kartläggs i en cirkel, där det lägsta frekvensområdet är klockan 12 och högre toner gradvis anges medurs. Ju längre ut från centrum av cirkeln, desto känsligare är örat för dessa frekvenser.

Undertecknades profil visar bland annat på en hög känslighet för höga frekvenser. Foto: skärmdump

 

Musiklyssningen görs antingen via Bluetooth eller någon av de många kablarna som ingår: Lightning, mikro-USB, USB-C eller analog. Det rekommenderas att använda någon av de digitala kablarna för att få förlustfri ljudöverföring.

Ljudkvalitet

Ljudet före och efter kalibreringen är som natt och dag. Inaktivera kalibreringen och all musik låter helt tam och livlös. Nästan ingen bas, ett dött och instängt mellanregister, och starkt begränsade övertoner. Hermetiskt, helt enkelt.

Aktivera kalibreringen och förändringen är total. Ljudbilden öppnar sig, instrumenten får plötsligt klangfärger och allting växer på bredden Lady Gagas röst blir mer äkta i pianoversionen av Joanne och pianots klangbotten blir en helt annan.

Nuraphone har ett praktiskt hårt fodral med magnetlås. Foto: Nura

 

Den märkliga men ack så underhållande elektroniska psytrance-låten She Zoremet med Infected Mushroom är snudd på en uppenbarelse med nuraphone. För drar man upp basen – eller ”immersion mode” – så är det huvudskakande grejer som smäller ut från bastrumman! Och medan många hörlurar låter instängda och konstlade när man drar upp basen så blir det bara saftigare och häftigare här. Basen kopplas aldrig bort från resten ljudbilden – utom när man drar upp den alltför högt. Lite under eller över mitten är lagom.

När jag tänker tillbaka på videoklippen jag sett av personer som blir imponerade så misstänker jag att reaktionerna måste vara när de gick från okalibrerat till kalibrerat läge. För någon uppenbarelse mot andra fina hörlurar är det väl knappast. Hur står sig nuraphone mot exempelvis Sony WH-1000XM2 som kostar lika mycket?

Sony har aktiv brusreducering, vilket Nuraphone inte behöver eftersom de ändå blockerar så mycket. Nuraphone har bättre dynamik och trycker till mer. Sony är aningen mer sofistikerade i mellanregistret och nedre diskanten, och hanterar cymbaler, fioler och ljusa gitarrsträngar med en mer finkänslig hand. Men Sony är mer tillbakadragna i toppen och kan dessutom bara glömma nuraphones bas. Den är saftig och extremt fysisk, och inställd på rätt nivå slår den allt annat i den här prisklassen. Åtminstone på ren slagkraft.

Nuraphone låter också mer balanserat än Sony, med energin mer jämnt fördelad genom hela frekvensregistret.

Saknar finess

Vad nuraphone kunde haft mer av är finess. Går du upp en tusenlapp så kan du köpa Beyerdynamic DT 1770 Pro. En proffsmodell som återger hela frekvensregistret med både dynamik och raffinemang. Den har en mycket trovärdig och varm bas, och kopplad till en bra förstärkare spelar den i cirklar runt nuraphone rent kvalitetsmässigt. Fast det är just det: du behöver en förstärkare, vilket höjer priset avsevärt. Nuraphone kan du bara koppla direkt till mobilen, trådlöst eller med digital kabel. Och ha det dubbelt så kul som med DT 1770 Pro.

Bara ett par kuddar ingår, vi hade velat ha flera att välja mellan. Foto: Nura

 

Ett par fina trådlösa hörlurar är Master & Dynamic MW60. För 6 000 kronor har de bättre upplösning i toppregistret än nuraphone, men återigen saknas fysiken. Stereoperspektivet, som borde bli ännu bättre med nuraphone, är ungefär detsamma. Detta kan dock vara annorlunda för andra lyssnare.

Öronproppen spelar det mesta av ljudet, i kåpan sitter ett stort element som fortplantar basen in i skallen. Det funkar! Foto: Nura

 

På planet

En cool sak med nuraphone var att när jag satt på ett flygplan och kalibrerade så fick jag en annorlunda ljudprofil. I luften fungerade den bättre, eftersom den första kalibreringen jag gjorde lät mer metallisk i mellanregistret. Den nya kalibreringen gav en subjektivt bättre ljudupplevelse. När jag landade lät den gamla kalibreringen bäst igen. Som tur är kan man spara kalibreringar i flera minnen och kalla dem vad man vill. Det som är dumt är att det inte går att göra en kalibrering om inte mobilen har internetuppkoppling.

Flera digitalkablar ingår, till dem som inte vill lyssna trådlöst med Bluetooth. Både iPhone, Android och PC med USB. Foto: Nura

 

Slutsats

Det är utan tvekan coolt att få ljud som är skräddarsytt för ens egna öron. Nuraphone påstås vara ”glasögon för öronen” och korrigerar för svagheter i lyssnarens hörsel. Det tycks fungera. Å andra sidan, även om min frekvensgång är annorlunda än din så bör den subjektiva uppfattningen för mig och dig ändå vara densamma. Så länge man inte är hörselskadad. I grund och botten handlar det därför bara om att göra en bra hörlur, så låter det bra.

Vad nuraphone däremot helt säkert gör är att förvandla sig själv från att låta eländigt uselt till att bli en supertuff hörlur! Ljudet är balanserat och basen är ordentligt fysisk och kan dundra loss med massor av kraft – utan att tappa dynamik.

Nuraphone är inte perfekt, ibland kan den låta lite grovt i framför allt översta registret, och passformen med både kåpor och öronproppar känns ovan. Men detta är helt klart en bra produkt, som du absolut bör provlyssna på om du får chansen!

På CES-elektronikmässan i Las Vegas finns det varje år ett par obskyra produkter som väcker stor uppmärksamhet i efterhand, men som vi mer eller mindre missade helt när vi var där själva. Nuraphone-hörlurarna är en sådan produkt. Sociala medier på internet har ett överflöd av videor med människor som nästan trillar av stolen när de provar lurarna för första gången. ”Wow! Det är det sjukaste jag har hört!” tycks vara den vanligaste uppfattningen. [caption id="attachment_78914" align="alignnone" width="460"] Foto: Nura[/caption]   Tanken bakom är följande: det finns inte två personer som hör likadant. Och eftersom allas öron är olika – och det vänstra örat inte ens är likt det högra – så vore det optimalt om hörlurarna automatiskt kunde anpassa ljudet efter användarens öron. Som ett par glasögon för öronen. Då skulle man verkligen höra musiken som den var tänkt att låta, och vi kan alla leva i musikalisk harmoni, i en konstant ”örgasm”. Jag blir intresserad, men samtidigt skeptisk. Visst stämmer det att ingen hör exakt samma sak, att alla öron har sina unika detaljer och – vågar jag säga – skavanker. Min skepsis beror på att öronen vi föddes med också är öronen vi har byggt upp vår bank av hörselreferenser med. Ett flygplan låter som ett flygplan och en hund som en hund. Jag hör skillnaden mellan en Lamborghini och en Ferrari, och det gör du också. Mitt hörselsystem är det som jag har ägnat hela mitt liv åt att lyssna på min omgivning med. Och som jag använder när jag lyssnar på musik. [caption id="attachment_78928" align="alignnone" width="460"] Dragan Petrovic är chefen för Nura och hävdar att "nuraphone är som glasögon för öronen". Foto: Skype skärmdump[/caption]   – Vad som händer är att min hörsel har vissa toner där den är hyperkänslig, medan den är mindre känslig på andra ställen. När du hör ett instrument där du är mindre känslig är det helt okej. Men sedan kommer det in ett instrument i ett frekvensregister där du är överkänslig och stjäl uppmärksamhet från det andra. Det är inte säkert att det var meningen från ljudteknikerns sida. Nuraphone fixar detta, säger Dragan Petrovic, VD på Nura i en Skype-intervju. Nuraphone kalibreras genom att skicka in testtoner i örat. Ljudet som studsar tillbaka mäts så att hörlurarna kan justera återgivningen tills de är nöjda. Extra subwoofer Förutom att kompensera för örat så har nuraphone ett annat knep. Och här kommer det märkliga utseendet in. Detta är nämligen något så speciellt som ett par hörlurar med inbyggda öronproppar. Så ser det ut, åtminstone. Fast det korrekta vore nog att kalla dem för ett par öronproppar med subwoofer. Musiken kommer nämligen genom öronpropparna, kåporna runt örat rymmer större högtalarelement för basen. De kallar det för ”immersion”. [caption id="attachment_78915" align="alignnone" width="460"] ”Ska DE HÄR in i mina öron?!” Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption] [caption id="attachment_78916" align="alignnone" width="460"] Som tur är sitter de bra när de väl sitter. Foto: Geir Gråbein Nordby[/caption]   Eftersom öronpropparna täpper till för trumhinnan så måste baselementen använda en annan metod än att bara spela bastoner. I stället spelar de basfrekvenser som håren i ytterörat är extra känsliga för. Vibrationerna som sätts igång fångas inte upp av trumhinnan, utan av andra delar av örat. Fördelen med detta är att du kan vrida upp basen hur mycket du vill, utan att det är någon risk att spränga trumhinnan. Som en bonus bevaras dynamiken i resten av frekvensregistret. Det blir som en buttkicker för öronen! Detta påstås ge samma fysiska basåtergivning som man får när man står långt framme på en konsert, i närheten av stora PA-subwoofrar. Som tur är kan graden av ”immersion mode” justeras steglöst, från helt av till full ös – vilket är alldeles, alldeles för mycket! Första inkopplingen Nuraphone känns rejält solida, med svart metallram och vädertåliga silikonkåpor. Men de ser udda ut med propparna i mitten, och det känns konstigt när man tar på sig dem för första gången. Man sätter öronkåporna runt öronen, sedan måste de pressas in ganska så hårt för att öronpropparna ska gå in och försegla hörselgångarna. Nu får man en dubbel mekanisk brusdämpning – både inne i och utanpå öronen – så det behövs ingen aktiv reducering av ljud utifrån. [caption id="attachment_78927" align="alignnone" width="460"] Innan kalibreringen kan börja måste både kåporna och propparna sitta tätt. Och det är inte alltid så enkelt. Foto: skärmdump[/caption]   Sedan är det bara att ladda ner nura-appen till mobiltelefonen, ansluta med Bluetooth och följa instruktionerna. Hörlurarna mäter om de sitter helt tätt i och runt örat. Om inte så fungerar de inte riktigt som de ska. Sedan kommer testtonerna, och efter en dryg minut har en ljudprofil gjorts efter öronen. Formen på öronens känslighet kartläggs i en cirkel, där det lägsta frekvensområdet är klockan 12 och högre toner gradvis anges medurs. Ju längre ut från centrum av cirkeln, desto känsligare är örat för dessa frekvenser. [caption id="attachment_78918" align="alignnone" width="460"] Undertecknades profil visar bland annat på en hög känslighet för höga frekvenser. Foto: skärmdump[/caption]   Musiklyssningen görs antingen via Bluetooth eller någon av de många kablarna som ingår: Lightning, mikro-USB, USB-C eller analog. Det rekommenderas att använda någon av de digitala kablarna för att få förlustfri ljudöverföring. Ljudkvalitet Ljudet före och efter kalibreringen är som natt och dag. Inaktivera kalibreringen och all musik låter helt tam och livlös. Nästan ingen bas, ett dött och instängt mellanregister, och starkt begränsade övertoner. Hermetiskt, helt enkelt. Aktivera kalibreringen och förändringen är total. Ljudbilden öppnar sig, instrumenten får plötsligt klangfärger och allting växer på bredden Lady Gagas röst blir mer äkta i pianoversionen av Joanne och pianots klangbotten blir en helt annan. [caption id="attachment_78921" align="alignnone" width="460"] Nuraphone har ett praktiskt hårt fodral med magnetlås. Foto: Nura[/caption]   Den märkliga men ack så underhållande elektroniska psytrance-låten She Zoremet med Infected Mushroom är snudd på en uppenbarelse med nuraphone. För drar man upp basen – eller ”immersion mode” – så är det huvudskakande grejer som smäller ut från bastrumman! Och medan många hörlurar låter instängda och konstlade när man drar upp basen så blir det bara saftigare och häftigare här. Basen kopplas aldrig bort från resten ljudbilden – utom när man drar upp den alltför högt. Lite under eller över mitten är lagom. När jag tänker tillbaka på videoklippen jag sett av personer som blir imponerade så misstänker jag att reaktionerna måste vara när de gick från okalibrerat till kalibrerat läge. För någon uppenbarelse mot andra fina hörlurar är det väl knappast. Hur står sig nuraphone mot exempelvis Sony WH-1000XM2 som kostar lika mycket? Sony har aktiv brusreducering, vilket Nuraphone inte behöver eftersom de ändå blockerar så mycket. Nuraphone har bättre dynamik och trycker till mer. Sony är aningen mer sofistikerade i mellanregistret och nedre diskanten, och hanterar cymbaler, fioler och ljusa gitarrsträngar med en mer finkänslig hand. Men Sony är mer tillbakadragna i toppen och kan dessutom bara glömma nuraphones bas. Den är saftig och extremt fysisk, och inställd på rätt nivå slår den allt annat i den här prisklassen. Åtminstone på ren slagkraft. Nuraphone låter också mer balanserat än Sony, med energin mer jämnt fördelad genom hela frekvensregistret. Saknar finess Vad nuraphone kunde haft mer av är finess. Går du upp en tusenlapp så kan du köpa Beyerdynamic DT 1770 Pro. En proffsmodell som återger hela frekvensregistret med både dynamik och raffinemang. Den har en mycket trovärdig och varm bas, och kopplad till en bra förstärkare spelar den i cirklar runt nuraphone rent kvalitetsmässigt. Fast det är just det: du behöver en förstärkare, vilket höjer priset avsevärt. Nuraphone kan du bara koppla direkt till mobilen, trådlöst eller med digital kabel. Och ha det dubbelt så kul som med DT 1770 Pro. [caption id="attachment_78922" align="alignnone" width="460"] Bara ett par kuddar ingår, vi hade velat ha flera att välja mellan. Foto: Nura[/caption]   Ett par fina trådlösa hörlurar är Master & Dynamic MW60. För 6 000 kronor har de bättre upplösning i toppregistret än nuraphone, men återigen saknas fysiken. Stereoperspektivet, som borde bli ännu bättre med nuraphone, är ungefär detsamma. Detta kan dock vara annorlunda för andra lyssnare. [caption id="attachment_78931" align="alignnone" width="460"] Öronproppen spelar det mesta av ljudet, i kåpan sitter ett stort element som fortplantar basen in i skallen. Det funkar! Foto: Nura[/caption]   På planet En cool sak med nuraphone var att när jag satt på ett flygplan och kalibrerade så fick jag en annorlunda ljudprofil. I luften fungerade den bättre, eftersom den första kalibreringen jag gjorde lät mer metallisk i mellanregistret. Den nya kalibreringen gav en subjektivt bättre ljudupplevelse. När jag landade lät den gamla kalibreringen bäst igen. Som tur är kan man spara kalibreringar i flera minnen och kalla dem vad man vill. Det som är dumt är att det inte går att göra en kalibrering om inte mobilen har internetuppkoppling. [caption id="attachment_78926" align="alignnone" width="460"] Flera digitalkablar ingår, till dem som inte vill lyssna trådlöst med Bluetooth. Både iPhone, Android och PC med USB. Foto: Nura[/caption]   Slutsats Det är utan tvekan coolt att få ljud som är skräddarsytt för ens egna öron. Nuraphone påstås vara ”glasögon för öronen” och korrigerar för svagheter i lyssnarens hörsel. Det tycks fungera. Å andra sidan, även om min frekvensgång är annorlunda än din så bör den subjektiva uppfattningen för mig och dig ändå vara densamma. Så länge man inte är hörselskadad. I grund och botten handlar det därför bara om att göra en bra hörlur, så låter det bra. Vad nuraphone däremot helt säkert gör är att förvandla sig själv från att låta eländigt uselt till att bli en supertuff hörlur! Ljudet är balanserat och basen är ordentligt fysisk och kan dundra loss med massor av kraft – utan att tappa dynamik. Nuraphone är inte perfekt, ibland kan den låta lite grovt i framför allt översta registret, och passformen med både kåpor och öronproppar känns ovan. Men detta är helt klart en bra produkt, som du absolut bör provlyssna på om du får chansen!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nura Nuraphone
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Typ: In-ear/over-ear

Element: 40 mm

Anslutning: BT 4.1, kabel

Ljudformat: aptX, AAC, SBC

Mikrofon: Ja

Vikt: 329 gram

Batteritid: 15–20 timmar

Färg: Svart

Webb: nuraphone.com

Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.