Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Bowers & Wilkins Px7 S2e

De bästa har blivit bättre

Föregångarna var redan klassens mest välljudande hörlurar. Nya Px7 S2e är ännu bättre.

Av / 2023-10-12 - 09:00
Bowers & Wilkins Px7 S2e
Geir Gråbein Nordby

Bowers & Wilkins har pensionerat den bästa hörlursmodellen i sin prisklass, nämligen Px7 S2. Varför är inte så lätt att säga, det var ett par hejdundrande bra hörlurar. Visst, Sony har fortfarande den bästa brusreduceringen sina i WH-1000XM5, men Px7 S2 har en ljudkvalitet som ingen kan ta ifrån dem.

Nu ersätts de av Px7 S2e, där bokstaven e står för evolved. B&W har alltså inte påstått att detta är en helt ny modell, och det är bra. För den är bannemej likadan. Samma högtalarelement, samma ljudkodekar, samma batteritid. Och samma utseende och passform.

Även den snabba parkopplingen med Android är samma som förra gången, på det stora hela är det inte mycket som är nytt här alls.

B&W - Px7 S2e Forest Green Beauty
Ny, fräsch grön färg. Foto: Bowers & Wilkins

Ny DSP

Skillnaden, bortsett från en helt ny grön färg, som tyvärr inte gäller för testexemplaret, ligger i den digitala processorn. Alltså DSP:n, som nu är kraftfullare och mer avancerad.

Bowers & Wilkins hävdar att den nya DSP:n tvingar fram ännu fler detaljer och dynamik ur de 40 mm stora högtalarelementen. Precis som föregångaren stöder hörlurarna 24 bit/48 kHz-ljud via USB.

Jag har dock en känsla av att anledningen till att B&W har bytt till en bättre DSP är att de vill vara mer framtidssäkra, så att de till exempel så småningom kan uppgradera till stöd för rumsligt ljud med Dolby Atmos. Jag är faktiskt lite förvånad över att detta inte redan är på plats, nu när det håller på att bli standard i premiumklassen.

App-styrning

B&W Music-appen har fått en liten uppfräschning, med bättre funktionalitet när man spelar musik direkt i appen. Det går nämligen att koppla upp appen till ett Tidal- eller Qobuz-konto, då kan man också se den digitala upplösningen för musikfilen som spelas. Personligen föredrar jag dock fortfarande att använda original-appen från tjänsten jag abonnerar på.

 

B&W Music app 1 B&W Music app 2
<
>
Förbättrad Music-app. Skärrmbild: iOS

Brusreducering och omgivningsljud

Precis som i föregångaren sitter det sammanlagt sex mikrofoner i hörlurarna, varav två används för tal och fyra för brusreducering.

En mikrofon sitter inuti varje kåpa och lyssnar på hörlurarna och en på utsidan av varje kåpa lyssnar på omvärlden. Summan tolkas av DSP:n, som skapar en motfassignal till bruset – och eliminerar det så bra som möjligt.

Brusreduceringen kan reverseras, så att ljudet utifrån släpps in i stället. Så kallat omgivningsljud eller transparens. S2e-versionen har liksom föregångaren en separat knapp för brusbehandlingen, där växlar man mellan brusreducering, omgivningsljud eller ingenting.

Inte heller den nya versionen har några steg mellan noll och maximal effekt. Här är det på max hela tiden, och det finns inte heller någon så kallad adaptiv brusreducering.

Läs också Bäst på brusreducering Sony WF-1000XM5 tar arvet från den populära M4-modellen och levererar ännu bättre brusreducering och ljudkvalitet.

Komfort

Kuddarna av premium-minnesskum sitter mycket behagligt runt öronen. Brus dämpas rent mekaniskt ganska bra, så att man kan lyssna på musik utan aktiv brusreducering. Det betyder att man bara behöver aktivera den om man befinner sig i en bullrig miljö, till exempel på ett flygplan eller ett tåg.

Batteritid och laddning

Batteritiden är 30 timmar, precis som för båda föregångarna. Hörlurarna laddas fullt på två timmar, femton minuters snabbladdning ger hela sju timmars speltid.

Bowers & Wilkins Px7 S2e-Graabein
Px7 S2e har komfort i toppklass. Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Bowers & Wilkins Px7 S2e

Ljudet är omisskännligt Bowers & Wilkins. Musiken har en härlig värme, samtidigt som det är fin kontroll över dynamiken. Det är bra fart på transienterna, kanske till och med bättre än tidigare, som jämförelse låter Sony WH-1000XM5 ganska grått.

Lyssna bara på Mathilde Storms tolkning av The September Whens gamla klassiker Cries Like a Baby. Det klingar härligt från gitarrkroppen och Mathildes röst är fin och luftig i mitten. Sony-lurarna får inte alls fram det här med samma magi.

Bruce Springsteens vackra ballad Addicted to Romance skildras väl, med Bruces karaktäristiska raspighet, men samtidigt får rösten inte ta för stor plats. Alla ”byggstenar” i ljudbilden får liksom all nödvändig uppmärksamhet och man kan bestämma själv vad man vill fokusera på.

Det finns en extra fyllighet i det nedre mellanregistret som är ganska typisk för Bowers & Wilkins. Men jag tycker inte att det går ut över hastigheten. Så länge man inte jämför med de väsentligt dyrare Focal Bathys, som verkligen visar var skåpet ska stå när det gäller hastighet och detaljrikedom.

B&W - Px7 S2e buttons
Fysiska knappar och ett separat reglage för Bluetooth-parkoppling. Foto: Bowers & Wilkins

Begränsad EQ

Något jag alltid har saknat i hörlurarna från B&W – och där även Px7 S2e är en besvikelse – är EQ-inställningar. Man får bara bas och diskant, ingen möjlighet att ställa in exakta frekvenser. Det innebär att man till stor del är låst till B&W:s ljudfilosofi. På gott och ont – mest gott.

Konkurrenter

Jag har inte haft föregångarna inne för jämförelse, däremot har jag jämfört med storebror Px8. Och jag måste säga att det är ett mycket jämnt race. Klangbalansen är ytterst snarlik och även om det förmodligen finns mer detaljer och tyngdlöshet i toppen av Px8 så är det svårt att motivera storebrors 40 procent högre pris. Px7 S2e är ett mycket bättre köp.

Ovan nämnda Sony WH-1000XM5 har bättre brusreducering, men kommer inte i närheten av Px7 S2e:s ljudkvalitet. Sennheiser Momentum 4 Wireless är också väldigt bra, och har nog ännu bättre samtalskvalitet än B&W-lurarna. Men musik har inte samma magi i mellanregistret som här.

Sedan har vi ju Bose Quiet Comfort Ultra, som i skrivande stund ännu inte har hittat till redaktionen.

B&W - Px7 S2e Ocean Blue Beauty
Foto: Bowers & Wilkins

Slutsats

Bowers & Wilkins Px7 S2e är, som bokstaven e i namnet antyder, en evolution av Px7 S2. Det finns inte så många nya tricks, men den kraftfullare DSP:n ger kanske ett ännu lite bättre ljud. Det kommer i alla fall väldigt nära ljudet från storebror Px8! Vi har en känsla av att vi kommer att få se mer om varför DSP:n har uppgraderats vid ett senare tillfälle. Kanske får vi så småningom se stöd för rumsligt ljud?

Hörlurarna låter mycket bra med Bluetooth och ännu bättre med en USB-kabel kopplade direkt till datorn. Då får man full ljudkvalitet upp till 24 bit/48 kHz.

Px7 S2e har en fantastisk komfort, en rejäl premiumkänsla och en ljudkvalitet som få kan matcha. Om man inte går upp ännu mer i pris, förstås. Men om ljudkvaliteten är viktigare än den allra bästa brusreduceringen (som är väldigt bra här också) så är detta förmodligen de allra bästa hörlurarna i den här prisklassen just nu.

Karakter
Bowers & Wilkins Px7 S2e
Premium

Ljud & Bild tycker

Fortfarande klassens bästa ljud. Förstklassig komfort. Brusreduceringen är bra men fortfarande inte bäst. Begränsad EQ.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Rulla till toppen