Det har gått fem år sedan Focal lanserade sina första trådlösa hörlurar, Listen Wireless. De var billiga, för att vara Focal, med en prislapp på ungefär 3 000 kronor. Ljudet var bra och potent, bara en aning skarpt. Aktiv brusreducering saknades däremot.
Listen Wireless var ett gediget tillskott till den stora hörlursdjungeln, men inte en större framgångssaga än att Focal lade trådlöst ljud på is efteråt. Den franska tillverkaren har i stället riktat sitt fokus mot trådbundna hörlurar för entusiaster. Där har framgången däremot varit odiskutabel.
Men nu har Focal återigen klippt av kablarna och ger oss Bathys. Utvecklad och tillverkad på Focals egen fabrik i St. Etienne och med dyrbara erfarenheter från arbetet med highend-hörlurarna.
Focal Bathys ser verkligen råläckra ut! Bland det snyggaste jag har sett av alla trådlösa hörlurar, måste jag erkänna.
Brusreducerande premiumlurar
Focal Bathys har både aktiv brusreducering och Bluetooth 5.1 med flerpunktsanslutning (kan kopplas till två enheter samtidigt), och det finns ett särskilt DAC-läge. Som gör att lurarna kopplas till PC eller Mac med en USB-kabel, för äkta okomprimerat digitalt hifi-ljud rakt in. Upp till 24 bit/192 kHz. De kan även matas med en helt vanlig analog ljudkabel.
Bathys kan styras med appen Focal&Naim, som bland annat har en EQ-funktion och låter dig välja mellan två nivåer av brusreducering. Och även omgivningsljud, där brus och annat ljud utifrån släpps in när du faktiskt vill höra världen utanför. Den här funktionen kan även användas för medhörning (sidetone), om du vill höra din egen röst under telefonsamtal och videomöten.
Bathys har egna knappar på kåporna för att svara när det ringer, ändra brusläge och anropa röstassistenten. Det går också att spola framåt och bakåt i låtar och poddar.
Premiummaterial
Bathys är bara delvis hopfällbara, vilket innebär att kåporna kan vändas så att de ligger plant mot underlaget, men inte vikas in helt. Resefodral ingår, det jag skulle rekommendera att använda för att förhindra repor och annat onödigt slitage.
Både huvudbygeln och öronkuddarna är klädda i äkta skinn och Focal har använt lätta metaller som aluminium och magnesium i bygeln och kåpornas fästen av typ ”önskeben”. Inbyggda statuslampor markerar var elementen är placerade och åt vilket håll kåporna ska sitta. Som tur är går ljusen att dämpa eller släcka helt via appen, för de bryter lite med den annars så stilrena designen.
Arvegods från toppmodellerna
Precis som sin trådbundna highend-kusiner är Bathys utrustad med ett 40 mm-element med M-format membran. Detta är en dome med en extra ring längst ut, för att ge en form som kan liknas vid runda krusningar på vattenytan. Formen gör membranet betydligt styvare, så att det kan göras tunnare och lättare (= snabbare!) utan att tappa i styvhet.
Som ett par högtalare?
Elementen är monterade diagonalt mot öronen för att ge ett bättre och mer exakt stereointryck. Om vi ska tro på Focal ska detta ge en känsla av att lyssna på en riktig dynamisk högtalare i ett rum.
Enligt min erfarenhet har vinklade element en viss funktion, men utan den överhörning (crosstalk) mellan vänster och höger högtalare som man får i ett riktigt rum så kommer det ändå aldrig att låta som två högtalare som står framför dig.
Man kan fortfarande se den extrema kanalseparationen som en fördel, det är inte utan anledning som somliga köper balanserade XLR-kablar till sina hörlurar. De har just fördelen att höger och vänster kanal inte behöver dela minus-pol, vilket annars leder till viss smitta mellan kanalerna.
Akustik
Designen på Bathys kåpor är hämtad från Focals slutna highend-modeller. Motfasvågen från baksidan av membranet leds ut ur kåpan genom ett asymmetriskt Fibonnaci-mönster, där varje större hål motsvarar arean av de kommande två storlekarna tillsammans. Mönster med liknande sekvens upprepas i blommor, grenar av träd, strukturen hos snigelskal och otaliga andra exempel.
Bathys har Fibonacci-mönstret gemensamt med de fantastiska Celestee. Det ska dämpa resonanser från höga frekvenser på ett optimalt sätt. Konstruktionen ska dessutom göra att membranen kan röra sig mer fritt inne i kåporna eftersom de inte utsätts för lika mycket kompression som i konventionella slutna hörlurar.
Passform
Passformen är extremt bra. Kuddarna är tjocka åt det håll som räknas mest, nämligen den som bygger ut från huvudet. Kuddväggarna är däremot tunnare än normalt så att kåporna kan vara ganska kompakta men ändå omsluta öronen helt. Vilket ger utmärkt komfort.
Bluetooth vs. DAC-ljud
Bathys stöder aptX Adaptive med Android-mobiler, vilket ger lite bättre ljudkvalitet än AAC-kodeken du får nöja dig med om du har en iPhone.
Ännu bättre ljud får du om du ansluter hörlurarna till en PC med en USB-kabel. Okomprimerat ljud ger lite mer luft och fler klanglager. Du kan däremot inte stänga av brusreduceringen, bara välja mellan två lägen: Soft eller Silent (eller Transparent, som förstärker bruset). Soft dämpar minst och har mindre hörbart brusgolv som orsakas av mikrofonerna än Silent, som dämpar mest.
Men ett mycket svagt susande hörs, vilket också gör skillnaderna mellan Bluetooth och digitalkabel mindre. Jag hade velat att man kunnat stänga av brusdämpningen helt.
Bra brusreducering
Så många som åtta mikrofoner används för själva brusdämpningen, för exakt hantering av oväsen från omgivningen. Anledningen till att ANC aldrig stängs av helt är att det enligt Focal kommer att ge en ojämn ljudupplevelse mellan de olika lägena.
Vad som åtminstone är säkert är att Bathys tar bort bruset väldigt effektivt. Soft-läget tar bort en del basbrus men släpper igenom lite högfrekvent brus. Silent dämpar diskantljud utifrån bättre plus att basbruset dämpas ännu mer.
Sony WH-1000XM5 har ännu bättre brusreducering, men ger också en mer hermetiskt instängd känsla när man har dem på sig. Focal-kåporna har ett knappt hörbart sus från brusreduceringen, medan Sonys är ännu lite tystare, med sin nästan totala tystnad. Men du får verkligen koncentrera dig för att lägga märke till det hos Focal också. På det här området är Focal bättre än de allra flesta, inklusive Bose.
Brusreduceringen är lika effektiv som i Sennheiser Momentum 4 Wireless, B&O Beoplay H95 och B&W Px7 S2, för att nämna några.
Men det är inte i första hand brusreduceringen du betalar extra för här. Det är materialkvalitet, detaljer i hantverket och – inte minst – ljudkvalitet.
Så låter Focal Bathys
Musiken som återges av Bathys är verkligen kristallklar. Diskanten är ytterst detaljerad och distinkt. Bland det klaraste jag hört från trådlösa hörlurar, utan att vara skarp. Eller rättare sagt: lite vassa s-ljud finns det här och där, och nasala sångröster kan bli i mesta laget. Steve Winwood är ett exempel på sångare som får dig att vilja sänka volymen …
Som tur är går det enkelt att fixa i appens 5-bands EQ. Dra ner 4 kHz med 4 dB, få tillbaka förlorat fokus i mellanregistret genom att höja med 3 dB vid 1 kHz. Då förblir ljudet klart, men lite mjukare i den lägre diskanten.
Basen är å andra sidan sagolik. Den är både djup och skön, utan att vara svulstig. Den lägger bara till den extra botten som man saknar i många andra hörlurar. Lyssna bara på det udda slagverket i den nya Björk-låten Atopos. Här går pulserande klarinetter hand i hand med tunga rytmer i en märklig ljudbild som bara Björk skulle kunna komma på, och Focal-kåporna håller perfekt kontroll på alltihop. Den pumpande basen, mitt bland alla små detaljer.
Inte mindre engagerande är Tiëstos Boom, som dundrar loss och masserar skallen. Och skulle du inte vara nöjd med ljudnivån som Bathys levererar så har jag ett trix: Gå in i EQ:n igen och höj upp alla frekvenser till maxnivån (6 dB) utom 4 kHz, som du bara höjer med 3 dB för att begränsa skärpan.
Nu har du den extra överväxeln du behöver för att ha fest inne i ditt eget huvud, eller om du vill kunna höja ljudet med inspelningar som har en lägre genomsnittsnivå, till exempel vissa klassiska stycken.
Extrem dynamik
Transientresponsen är dessutom kanske det bästa jag har hört från några trådlösa hörlurar. En sådan snärt det finns i både virveltrumma och cymbaler!
Känslan av rymd är också i en annan liga än nästan vilken annan trådlös hörlur som helst. Här känner man verkligen att man har ett stort rum runt huvudet där musiken breder ut sig.
Bara okej samtalskvalitet
Den enda egentliga svagheten med dessa hörlurar är samtalskvaliteten när man ringer och har videomöten. Det låter helt okej och samtalspartnern hör mig bra. Tillräckligt tydligt för att man ska kunna ha samtal. Men användarens röst blir en smula instängd och har dessutom lite låg ljudnivå. Både Sony WH-1000XM5 och Sennheiser Momentum 4 är betydligt bättre här.
Slutsats
Focal Bathys är ett par riktigt lyxiga hörlurar som utstrålar kvalitet och finess. Visst kostar de en slant, men Focal har inte tagit några genvägar med billig plast eller andra billiga material heller.
Passformen är exemplarisk, de här kan du ha på dig länge utan att känna obehag. Brusreduceringen är också väldigt bra, med bara ett lågt susande som är nästan omöjligt att höra.
Ljudet är i särklass, framför allt när det gäller transientrespons och dynamik, men även basen och mellanregistret är bland det bästa man kan tänka sig. Diskantåtergivningen är också väldigt bra, och blir i våra öron ännu bättre med lite EQ-inställningar. För att bli av med en liten hårdhet som kommer fram på vissa inspelningar.
Trots en bara helt okej samtalskvalitet tycker vi att Focal Bathys är ett fenomenalt helhetspaket som överträffar både Apple AirPods Max och B&O Beoplay H95.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser