TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test: Focal Listen Wireless

Coola och heta

Focals trådlösa hörlurar låter stentufft och tål en omgång.

Ljud & Bild tycker
+Väldigt potent ljud med stenhårt bett som får distade gitarrer och virveltrummor att sjunga! Hörlurarna är tåliga och klarar stryk.
-Övertonregistret känns en smula vasst, vilket gör att öronen kan bli lite trötta i längden.
Specifikationer

Focal Listen Wireless
Typ: Over-ear
Hopfälbara: Ja
Anslutning: BT 4.1 (aptX), kabel
Mikrofon/fjärrkontroll: Ja/ja
Vikt: 300 gram
Batteritid: Upp till 20 timmar

Riktpris: 2800

Focal Listen Wireless är den trådlösa versionen av Listen, efterträdaren till den populära modellen Spirit One S. Den ser tuff ut i svart färg och jag gillar att lurarna sätts på och stängs av med en brytare i stället för en knapp. Det känns mer robust och det är aldrig någon tvekan om de är på eller av.

Läs också: Focals nya Sib & Cub – Favorithögtalarna

Parkoppling med mobilen går smidigt och kuddarna sitter skönt mot skallen. De är täta och stänger ute mycket oväsen. Det går alltså utmärkt att ha Listen Wireless på tåget och i andra högljudda miljöer utan att man behöver vrida upp volymen för att överrösta allt oväsen. Men ska man ut och flyga är det fortfarande en bit kvar till hörlurar med aktiv brusreducering, som Sony WH-1000XM2 och Bose QC35. Focal-lurarna låter dock mycket bättre än ett par Bose med avstängd brusreducering.

Till hopfällbara Focal Listen Wireless ingår fodral, laddkabel och ljudkabel som kan användas om batteriet tar slut. Foto: Focal
Till hopfällbara Focal Listen Wireless ingår fodral, laddkabel och ljudkabel som kan användas om batteriet tar slut. Foto: Focal

Det finns en hel del plast, men så är lurarna vattenavvisande också, och tack vare gummiklädda kontroller bör de tåla lite vattenstänk. Huvudbygeln är stabil och går att vrida 180 grader utan gå sönder.
Ljudet i Focal Listen Wireless
Så fort lurarna träs på huvudet kommer leendet fram. Lyssna på de distade gitarrerna på Marilyn Mansons senaste album ”Heaven Upside Down”! Trummorna trycker till och virveltrumman är både köttig och full av snärt på samma gång. Rösten sticker ut från den härliga väggen av ljud och plötsligt önskar jag att jag var 19 igen. Jag förvandlas till den där dåren som sitter på tåget på måndag morgon, mitt i morgonruschen, och diggar med huvudet fram och tillbaka utan att bry mig om att andra pendlare får en ännu sämre start på veckan.

Läs också: Vi testar Sony WH-1000XM2 – Trådlösa lurar med perfekt brusreducering
Rock och metal är musik som Focal Listen Wireless river av utan att blinka, allt låter hur fett som helst. Det finns nämligen en liten förstärkning i det övre mellanregistret som gör distade gitarrer, syntar och trummor härligt aggressiva. Samtidigt är basen så utsträckt och fyllig att den hänger med och helt enkelt hamrar in rytmerna i skallen!

”Om han alltid lyssnar på musik när vi är ute? Nja, inte alltid, men oftare och oftare.” Foto: Focal
”Om han alltid lyssnar på musik när vi är ute? Nja, inte alltid, men oftare och oftare.” Foto: Focal

När den halvtimmeslånga resan till jobbet över är flimmerhåren överstimulerade, särskilt de som tar emot de höga frekvenserna i innerörat. Jag är trött i öronen. Det händer efter ett tag, även om man inte spelar särskilt högt. Det gör också att akustisk musik känns mer ansträngd än den ska. Country med artister som Father John Misty och Jason Isbell föredrar jag med en mjukare återgivning av det högsta registret, detsamma gäller klassisk musik. Till Mahlers Uppståndelsesymfonin behövs det något ännu mer upplöst och silkeslent i toppen. Till exempel Audio-Technica ATH-DSR7BT.

”När jag går på nattklubb lyssnar jag alltid på musik i lurar.” Foto: Focal
”När jag går på nattklubb lyssnar jag alltid på musik i lurar.” Foto: Focal

Slutsats
Focal Listen Wireless är bekväma hörlurar som stänger ute mycket ljud även om de inte har aktiv brusreducering. Ljudet är en stenhårt och favoritmusiken är distade gitarrer och hårdslående trummor. Det finns gott om detaljer längre upp men silkeslent låter det aldrig. Till akustisk musik finns det gott om konkurrenter.

 

Foto: Focal
Foto: Focal

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.