TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Bowers & Wilkins Px8

Ännu bättre ljud

Px7 S2 är helt enkelt ett par fantastiskt välljudande hörlurar som dessutom har brusreducering.

forfatter
Publicerad 2022-12-06 - 08:00
Karakter
Bowers & Wilkins Px8
L&B tycker
Lyxljud, inget annat! Ännu lite bättre än lillebror Px7 S2 och mer premiumkänsla. Sagolik komfort.
Det finns fortfarande de som har ännu bättre brusreducering. Aningen låg samtalsvolym. Ljudförbättringen mot lillebror speglar inte helt prisskillnaden.
Specifikationer
 • Typ: On-ear, slutna, trådlösa
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 10 Hz – 30 kHz
 • Aktiv brusreducering: Ja
 • Omgivningsljud: Ja
 • Batteritid: Upp till 30 h med ANC
 • Vattentäta: Nej
 • Röststyrning: Google Assistant, Siri
 • App: Bowers & Wilkins Music
 • Anslutning: Bluetooth 5.2 (SBC, AAC, aptX Adaptive / HD), 3,5 mm till USB-C analog, USB-C till USB digital
 • Laddning: USB-C (snabbladdning 15 min ger 7 h)
 • Övrigt: Inbyggd USB-DAC (24 bit/48 kHz)
 • Vikt: 307 g
 • Färg: Svart skinn, beige och grått skinn (mörkblå 007 Edition)
 • Webb: hifiklubben.se
Riktpris: 7500Pr. 2022-12-06 Produktsida

När jag fick testa Px7 S2 tvekade jag inte att utse den till vår nya favorit i den viktiga prisklassen runt 4 000 kronor. Där får man slåss mot giganter som Sony och Bose, och även om B&W kanske inte riktigt når hela vägen upp till dem när det gäller brusreduceringen så har Px7 S2 en mycket högre ljudkvalitet. Brusreduceringen är ändå så pass bra att ljudkvaliteten när man lyssnar på musik är viktigare.

Det krämiga mellanregistret i kombination med den hårda, fylliga basen och genomgående stora trovärdigheten är verkligen förförande.

B&W - Px8 Product 3 - Black B&W - Px8 Product 3 - Tan
<
>
Px8 är Bowers & Wilkins nya toppmodell bland trådlösa hörlurar. Foto: B&W

Px8 med förbättrade material

B&W har alltid sagt att det skulle komma en modell högre upp: Px8, med ännu exklusivare material och bättre högtalarelement.

Inuti öronkåporna hittar vi nämligen specialdesignade och vinklade element med kolfibermembran som ska ge mindre förvrängning och ännu bättre ljud.

Även detaljerna har visats större omsorg, till exempel är B&W-loggan på kåporna diamantslipad och både öronkuddarna och huvudbygeln är klädda i mjukt läder.

B&W - Px8 Product - Black
Foto. B&W

Brusreducering

Själva brusreduceringen liknar den i lillebror Px7 S2, som har förbättrats sedan 2019-versionen av PX7. Bland annat med en helt ny digitalprocessor som är utvecklad av B&W själva.

Det sitter sammanlagt sex mikrofoner i hörlurarna, varav två används för tal och fyra för brusreducering.

En mikrofon sitter inuti varje kåpa och lyssnar på hörlurarna. En på utsidan av varje kåpa lyssnar på omvärlden och summan av dessa tolkas av DSP:n, som sedan skapar en motfassignal till bruset – och eliminerar det så gott det går.

Läs också Fantastiskt ljud från B&W Px7 S2 är helt enkelt ett par fantastiskt välljudande hörlurar, som dessutom har brusreducering.
BW Px7 S2 Graabein

Samtalsmikrofonerna och de yttre brusreducerande mikrofonerna är placerade i en annan vinkel än i 2019-modellen, för att bättre kunna fånga upp rösten och ta bort oväsen från omgivningen när man pratar.

Brusreduceringen kan vändas för att i stället släppa in ljudet utifrån. Så kallat omgivningsljud, eller transparens. S2-versionen har äntligen en separat knapp för brusbehandling – och observera att brusreducering och omgivningsljudet bara kan sättas på eller stängas av – det finns inga steg mellan noll och maxeffekt.

Foto: B&W
Foto: B&W

Härlig komfort

Px8 har samma form som Px7 S2 och samma bekväma foder i kuddar och huvudbygel. Jag gillar verkligen passformen, och speciellt om du har ett litet huvud kommer de här kåporna att passa dig bättre än många av konkurrenterna. Till och med min son, som snart fyller fem år, kan använda dem – nästan utan problem med passformen.

Den passiva brusdämpningen är bra, bättre än hos toppmodeller från Sony och Bose. Men sedan jag testade Px7 S2 har jag också stiftat bekantskap med hörlurar som Focal Bathys och Mark Levinson No.5909, och jag måste säga att de är ännu mer mitt i prick än B&W när det gäller passiv brusdämpning.

Men B&W är nog snäppet bekvämare för de som har glasögon.

B&W Px8 007 Edition 2 B&W Px8 007 Edition
<
>
Det finns även en ”James Bond”-specialversion i begränsad upplaga: 007 Edition. Foto: B&W

De bästa elementen

Bowers & Wilkins har jobbat mycket med sina element, Px8 har fått deras bästa hittills. Storleken är densamma som i Px7 S2: 40 mm. Men medan membranen i Px7 S2 är gjorda av biocellulosa (tänk konstgjord hud och ansiktsmasker) och harts så har valet fallit på kolfiber i Px8. Det är samma material som används i diskanten i den påkostade 700-högtalarserien och gör membranet både styvt och lätt. Resultatet ska bli en nästan perfekt pistongrörelse när membranet flyttas fram och tillbaka av magnetsystemet.

Bästa möjliga ljud via Bluetooth får man med aptX Adaptive-kodeken. Detta är det bara Android-användare som kan utnyttja, Apple-användare får nöja sig med AAC. Som fortfarande är bättre än standard-kodeken för Bluetooth (SBC).

Utöver Bluetooth kan hörlurarna anslutas med en analog 3,5 mm till USB-C-kabel, och även digitalt från en PC eller Mac med USB. Den maximala upplösningen är då 24 bit/48 kHz.

B&W - Px8 Product 4 - Tan B&W - Px8 Product 4 - Black
<
>
Foto: B&W

App-styrning

Med Bowers & Wilkins Music-appen kan man starta röstassistenten och även ställa in tonkontroller. Det handlar bara om bas och diskant, inte en multibands-equalizer. Bättre än ingenting, men personligen föredrar jag fler EQ-alternativ.

En nyhet sedan jag testade Px7 S2 är att man numera kan spela musik från streamingtjänster via Musik-appen. Det fungerar godkänt, men när jag till exempel spelar min favoritlåtlista i Tidal så stoppar uppspelningen efter varje låt och jag måste sätta igång nästa manuellt.

Foto: B&W

Så låter Bowers & Wilkins Px8

Om du gillar ljudet i Px7 S2 kommer du att älska Px8! Ljudsignaturen är väldigt lik, vilket betyder ett krämigt och fylligt mellanregister, med en varm och masserande bas som trollar fram guldet ur musiken. Oavsett om du lyssnar på Tiëstos basbeats eller får ditt musik-rus av klassisk musik så är basfundamentet i Px8 helt grymt!

Sångröster är fylliga utan att bli överdrivna och detaljnivån längre uppe i tonregistret är till och med ännu lite bättre än i de redan lysande Px7 S2. Själva ljudsignaturen är väldigt snarlik, men man hör att det är ännu bättre tonkvalitet i Px8. Men är skillnaden stor nog?

Med digitalkabeln inkopplad rakt i PC:n blir ljudet ännu bättre och skillnaden mellan Px7 S2 och Px8 blir en aning större. Man uppskattar de bättre högtalarelementen bättre när ljudbilden växer och detaljerna kommer fram mer oansträngt.

Om man bara backar i ett par år så fanns det knappt några trådlösa, brusreducerande hörlurar i den här prisklassen. Jag har länge saknat ordentliga hifi-alternativ, så man kan argumentera hur mycket man vill om att Bluetooth är komprimerat ljud och att det ändå inte blir riktig hifi. Men det handlar om att göra det allra bästa av saken och då är det inget fel med att göra hörlurar av så hög kvalitet man bara kan.

FOCAL Bathys airplane wing
Focal Bathys är en tuff konkurrent till Px8. Foto: Focal

Konkurrenter

Lyckligtvis finns det numera flera alternativ på marknaden. Först kom B&O Beoplay H95, sedan Apple AirPods Max. Som i sin tur har inspirerat många andra. Px8 saknar därför inte konkurrens i den här prisklassen.

I mina öron har Px8 bättre dynamik än H95 och låter mer inbjudande än AirPods Max.

Jag nämnde tidigare Focal Bathys, som faktiskt kostar ännu lite mer än Px8. Dessa har en helt annan ljudåtergivning. Där B&W har sitt fylliga, krämiga sound medan Bathys i stället är lekfullt lätta, med en blixtsnabb återgivning av transienter. De är ännu luftigare i mellanregistret och kan ha en ännu mer naturlig diskantåtergivning (om du gör en liten justering i EQ:n). Många kommer säkert att falla för det varmare ljudet i Px8, men den ”klara stjärnhimlen” som Bathys målar upp är verkligen något unikt. Fast då kostar förstås Bathys en slant mer än Px8 också.

Foto: B&W

Samtalskvalitet

Röstkvaliteten i mobilsamtal och videomöten är densamma med Px8 som med Px7 S2. Det fungerar alldeles utmärkt. Min röst hörs tydligt hos mottagaren – även om brusreduceringen skapar en del artefakter här och där. Användarens röst hörs lite lägre än med vissa andra hörlurar, och både Sony WH-1000XM5 och Bose NCH 700 låter bättre när man pratar i telefon. Med andra ord är det musikåtergivningen du betalar för här.

B&W - Px8 SPREAD
Foto: B&W

Slutsats

Bowers & Wilkins Px8 är ett par oerhört välgjorda hörlurar. De låter väldigt bra och det krämiga, varma mellanregistret och den saftiga basen är särskilt förföriska. Musiken får en glöd som med få andra.

Brusreduceringen är bra, även om det finns de som gör jobbet bättre. Komforten är det däremot inte många som slår, och det faktum att Px8 även fungerar för personer med mindre huvuden är verkligen ingen nackdel. Även den som har glasögon kommer att kunna använda hörlurarna utan problem under längre perioder åt gången.

Px8 har flera konkurrenter i sin prisklass, men den allra hårdaste är kanske lillebror Px7 S2. Som till ett 40 procent lägre pris gör allt annat än ljudkvaliteten lika bra. Och som inte ligger långt efter där heller.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Spännande nyheter från Audio-Technica StreamSet-serien är speciellt gjord för proffsspelare och Twitch-strömmare.
lbpluss
Unika hörlurar De här hörlurarna både ser fantastiska ut och låter bra. Och har ett utseende som bara instrumentmakare kan åstadkomma.
Kineserna kan köpa OnePlus 11 redan på måndag Lanseringen sker mer än en månad före den globala lanseringen, som inte äger rum förrän den 7 februari.
Det här har du inte fått för 1000 kronor förr Med FreeBuds 5i vill Huawei ge oöverträffad kvalitet för pengarna.
lbpluss
Är Yamahas toppmodell toppen? Yamaha vill utmana premiumsegmentet med sina bästa öronproppar, TW-E7B.
Följ Ljud & Bild