Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Jabra Elite 75t

Jabras trådlösa proppar är överlägset prisvärda

Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

Skrivet av / 2020-01-11 - 10:00
Jabra Elite 75t
Peter Gotschalk

Jabra är inte det sexigaste varumärket i världen, och många kanske förknippar dem mer med headset till kontorstelefoner än med bra ljud och digital livsstil. Det är egentligen inte så konstigt, för Jabra är en del av GN Store Nord, ett välrenommerat men lite dammigt danskt företag som i dag är mest känt för att tillverka hörapparater och just headsets till arbetslivet. Men just GN Store Nords expertis och forskning om ljud gör faktiskt att Jabras produkter är mycket bättre än deras rykte. Därför är det synd om de förbises till förmån för mer ”trendiga” varumärken. Och detta gäller framför allt en produkt som Jabra Elite 75t, som kan vara en av de bästa True Wireless-öronpropparna som går att köpa för en rimlig summa pengar just nu. De kostar för övrigt en aning mindre än Sonys WF-1000XM3, som har aktiv brusreducering men som i stort sett låter lika bra. Imponerande.

En subwoofer i öronen

Jabra Elite 75t är efterträdaren till Jabra Elite 65t, som vi testade för två år sedan. Precis som föregångaren har Jabra Elite 75t ett oerhört bra ljud, och den tillhörande appen har en equalizer-funktion där du kan fintrimma ljudet så att den övergripande ljudbilden blir stark och harmonisk, med massor av bas, kraftfullt mellanregister och gott om luft i toppen.

Med rätt ljudinställningar kan Jabra Elite 75t faktiskt bli så bastunga att det känns som att gå runt med en subwoofer i öronen. Det beror naturligtvis på passformen, som är ännu bättre än med 65t. Faktiskt så bra att det kan upplevas som för mycket av det goda för en del användare.

 

Enligt Jabra får du sammanlagt 28 timmars batteritid med dina Elite 75t. Fodralet kan ladda öronpropparna tre gånger innan det också behöver laddas. (Foto: Jabra)

Öronpropparna sluter nämligen så tätt att de stänger ute allt ljud. Trots att Jabra Elite 75t inte har någon aktiv brusreducering. I stället kallar Jabra tekniken för passiv brusreducering, men för min skull får de kalla det vad de vill. Allt fungerar så bra att man verkligen kan behöva den inbyggda så kallade HearThrough-funktionen, som använder propparnas mikrofoner för att låta användaren höra sin omgivning samtidigt som musiken. Samma sak kan man göra när man använder propparna till mobilsamtal. Den funktionen heter Sidetone och gör att man hör sin egen röst, som annars lätt kan låta ihålig inuti ens huvud.

Talkvaliteten är för övrigt helt perfekt. Och det gäller både dig själv och samtalspartnern. Man hör varandra högt och tydligt – och då ska det sägas att jag var i Kambodja och ringde hem när jag testade Jabra Elite 75t!

Fler förbättringar, men komplex styrning

Jämfört med Jabra 65t har efterträdaren förbättrats på en rad områden. Tack vare Bluetooth 5.0 har anslutningen blivit mer stabil och batteritiden har blivit bättre. De sju och en halv timme som Jabra utlovar ska man dock inte räkna med, men gott och väl sex timmar är bättre än de fem timmar som föregångaren kunde åstadkomma. Och naturligtvis kan propparna laddas i fodralet. En timmes batteritid får man efter bara 15 minuters laddning.

Största skillnaden mellan de nya öronpropparna och föregångarna är dock storleken. Jabra hävdar själva att de har blivit 20 procent mindre, men det ser ut som ännu mer och det betyder bland annat att de inte på något sätt sticker ut ur öronen. Vilket i sin tur bidrar till den perfekta passformen och därmed också den passiva brusreduceringen.

En liten utmaning är styrningen. Man kan naturligtvis använda den självförklarande appen, men alla funktioner går också att styra med två knappar på vänster respektive höger propp. Problemet är bara att det finns väldigt många olika funktioner och kombinationer. Och det tar tid att lära sig om det är vänster eller höger propp man ska trycka två gånger på för att aktivera röstassistenten (Jabra Elite 75t stöder både Alexa, Google Assistant och Siri – och det är på högra proppen) och om det är två eller tre gånger man måste trycka på vänstra proppen för att hoppa över en låt (det är två gånger, tre tryckningar spelar låten från början igen).

 

Trots att de inte har någon aktiv brusreducering stänger Jabra Elite 75t ute allt ljud utifrån tack vare en nästan helt perfekt passform. (Foto: Jabra)

Slutsats

Man behöver inte skämmas om man inte tror helt och hållet på att Jabra Elite 75t faktiskt inte har aktiv brusreducering. I stället ger en snudd på helt perfekt passform en så kallad passiv brusreducering som är så effektiv att det är tur att man kan använda propparnas fyra mikrofoner för att släppa in lite ljud från omgivningen.

Ljudkvaliteten är enastående, speciellt med tanke på priset, och med IP55-certifiering som gör propparna damm- och stänktåliga, samt en respektabel batteritid, är det svårt att hitta något att kritisera. Det skulle väl i så fall vara den något komplicerade styrningen.

 

Karakter
Jabra Elite 75t
Premium

Ljud & Bild tycker

Oerhört effektiv ”passiv” brusreducering, bra och stabilt ljud och fin batteritid. Antagligen de bästa helt trådlösa öronpropparna för pengarna just nu. Den effektiva brusreduceringen kan ge en lite instängd känsla. Styrningen direkt med propparna är lite krånglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Musik låter sällan mer inbjudande

Storm i ett vattenglas

Ljud & Bild
Rulla till toppen