TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Jabra Elite 75t

Jabras trådlösa proppar är överlägset prisvärda

Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

forfatter
Publicerad 2020-01-11 - 10:00
Karakter
Jabra Elite 75t
L&B tycker
Oerhört effektiv ”passiv” brusreducering, bra och stabilt ljud och fin batteritid. Antagligen de bästa helt trådlösa öronpropparna för pengarna just nu.
Den effektiva brusreduceringen kan ge en lite instängd känsla. Styrningen direkt med propparna är lite krånglig.
Specifikationer
  • Typ: In-ear, trådlösa
  • Element: 6 mm
  • Aktiv brusreducering: Nej
  • Batteritid: 7 + 21 timmar
  • App: Jabra Sound+
  • Anslutning: USB-C, Bluetooth 5.0
  • Vikt: 5,5 gram per öra
  • Övrigt: IP55-klassad
  • Webb: jabra.se
Riktpris: 2 000Pr. 2020-01-11 Produktsida

Jabra är inte det sexigaste varumärket i världen, och många kanske förknippar dem mer med headset till kontorstelefoner än med bra ljud och digital livsstil. Det är egentligen inte så konstigt, för Jabra är en del av GN Store Nord, ett välrenommerat men lite dammigt danskt företag som i dag är mest känt för att tillverka hörapparater och just headsets till arbetslivet. Men just GN Store Nords expertis och forskning om ljud gör faktiskt att Jabras produkter är mycket bättre än deras rykte. Därför är det synd om de förbises till förmån för mer ”trendiga” varumärken. Och detta gäller framför allt en produkt som Jabra Elite 75t, som kan vara en av de bästa True Wireless-öronpropparna som går att köpa för en rimlig summa pengar just nu. De kostar för övrigt en aning mindre än Sonys WF-1000XM3, som har aktiv brusreducering men som i stort sett låter lika bra. Imponerande.

En subwoofer i öronen

Jabra Elite 75t är efterträdaren till Jabra Elite 65t, som vi testade för två år sedan. Precis som föregångaren har Jabra Elite 75t ett oerhört bra ljud, och den tillhörande appen har en equalizer-funktion där du kan fintrimma ljudet så att den övergripande ljudbilden blir stark och harmonisk, med massor av bas, kraftfullt mellanregister och gott om luft i toppen.

Med rätt ljudinställningar kan Jabra Elite 75t faktiskt bli så bastunga att det känns som att gå runt med en subwoofer i öronen. Det beror naturligtvis på passformen, som är ännu bättre än med 65t. Faktiskt så bra att det kan upplevas som för mycket av det goda för en del användare.

 

Enligt Jabra får du sammanlagt 28 timmars batteritid med dina Elite 75t. Fodralet kan ladda öronpropparna tre gånger innan det också behöver laddas. (Foto: Jabra)

Öronpropparna sluter nämligen så tätt att de stänger ute allt ljud. Trots att Jabra Elite 75t inte har någon aktiv brusreducering. I stället kallar Jabra tekniken för passiv brusreducering, men för min skull får de kalla det vad de vill. Allt fungerar så bra att man verkligen kan behöva den inbyggda så kallade HearThrough-funktionen, som använder propparnas mikrofoner för att låta användaren höra sin omgivning samtidigt som musiken. Samma sak kan man göra när man använder propparna till mobilsamtal. Den funktionen heter Sidetone och gör att man hör sin egen röst, som annars lätt kan låta ihålig inuti ens huvud.

Talkvaliteten är för övrigt helt perfekt. Och det gäller både dig själv och samtalspartnern. Man hör varandra högt och tydligt – och då ska det sägas att jag var i Kambodja och ringde hem när jag testade Jabra Elite 75t!

Fler förbättringar, men komplex styrning

Jämfört med Jabra 65t har efterträdaren förbättrats på en rad områden. Tack vare Bluetooth 5.0 har anslutningen blivit mer stabil och batteritiden har blivit bättre. De sju och en halv timme som Jabra utlovar ska man dock inte räkna med, men gott och väl sex timmar är bättre än de fem timmar som föregångaren kunde åstadkomma. Och naturligtvis kan propparna laddas i fodralet. En timmes batteritid får man efter bara 15 minuters laddning.

Största skillnaden mellan de nya öronpropparna och föregångarna är dock storleken. Jabra hävdar själva att de har blivit 20 procent mindre, men det ser ut som ännu mer och det betyder bland annat att de inte på något sätt sticker ut ur öronen. Vilket i sin tur bidrar till den perfekta passformen och därmed också den passiva brusreduceringen.

En liten utmaning är styrningen. Man kan naturligtvis använda den självförklarande appen, men alla funktioner går också att styra med två knappar på vänster respektive höger propp. Problemet är bara att det finns väldigt många olika funktioner och kombinationer. Och det tar tid att lära sig om det är vänster eller höger propp man ska trycka två gånger på för att aktivera röstassistenten (Jabra Elite 75t stöder både Alexa, Google Assistant och Siri – och det är på högra proppen) och om det är två eller tre gånger man måste trycka på vänstra proppen för att hoppa över en låt (det är två gånger, tre tryckningar spelar låten från början igen).

 

Trots att de inte har någon aktiv brusreducering stänger Jabra Elite 75t ute allt ljud utifrån tack vare en nästan helt perfekt passform. (Foto: Jabra)

Slutsats

Man behöver inte skämmas om man inte tror helt och hållet på att Jabra Elite 75t faktiskt inte har aktiv brusreducering. I stället ger en snudd på helt perfekt passform en så kallad passiv brusreducering som är så effektiv att det är tur att man kan använda propparnas fyra mikrofoner för att släppa in lite ljud från omgivningen.

Ljudkvaliteten är enastående, speciellt med tanke på priset, och med IP55-certifiering som gör propparna damm- och stänktåliga, samt en respektabel batteritid, är det svårt att hitta något att kritisera. Det skulle väl i så fall vara den något komplicerade styrningen.

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Finns det ljus finns det ljud Oändlig speltid tack vare solcellsteknologi
Fantastiskt ljud från B&W Px7 S2 är helt enkelt ett par fantastiskt välljudande hörlurar, som dessutom har brusreducering.
Sinnesro till fyndpris Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend