data-srcset
TESTJabra Elite 75t
Jabra Elite 75t

Jabras trådlösa proppar är överlägset prisvärda

Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

Oerhört effektiv ”passiv” brusreducering, bra och stabilt ljud och fin batteritid. Antagligen de bästa helt trådlösa öronpropparna för pengarna just nu.
Den effektiva brusreduceringen kan ge en lite instängd känsla. Styrningen direkt med propparna är lite krånglig.
Bästa priser

Jabra är inte det sexigaste varumärket i världen, och många kanske förknippar dem mer med headset till kontorstelefoner än med bra ljud och digital livsstil. Det är egentligen inte så konstigt, för Jabra är en del av GN Store Nord, ett välrenommerat men lite dammigt danskt företag som i dag är mest känt för att tillverka hörapparater och just headsets till arbetslivet. Men just GN Store Nords expertis och forskning om ljud gör faktiskt att Jabras produkter är mycket bättre än deras rykte. Därför är det synd om de förbises till förmån för mer ”trendiga” varumärken. Och detta gäller framför allt en produkt som Jabra Elite 75t, som kan vara en av de bästa True Wireless-öronpropparna som går att köpa för en rimlig summa pengar just nu. De kostar för övrigt en aning mindre än Sonys WF-1000XM3, som har aktiv brusreducering men som i stort sett låter lika bra. Imponerande.

En subwoofer i öronen

Jabra Elite 75t är efterträdaren till Jabra Elite 65t, som vi testade för två år sedan. Precis som föregångaren har Jabra Elite 75t ett oerhört bra ljud, och den tillhörande appen har en equalizer-funktion där du kan fintrimma ljudet så att den övergripande ljudbilden blir stark och harmonisk, med massor av bas, kraftfullt mellanregister och gott om luft i toppen.

Med rätt ljudinställningar kan Jabra Elite 75t faktiskt bli så bastunga att det känns som att gå runt med en subwoofer i öronen. Det beror naturligtvis på passformen, som är ännu bättre än med 65t. Faktiskt så bra att det kan upplevas som för mycket av det goda för en del användare.

 

Enligt Jabra får du sammanlagt 28 timmars batteritid med dina Elite 75t. Fodralet kan ladda öronpropparna tre gånger innan det också behöver laddas. (Foto: Jabra)

Öronpropparna sluter nämligen så tätt att de stänger ute allt ljud. Trots att Jabra Elite 75t inte har någon aktiv brusreducering. I stället kallar Jabra tekniken för passiv brusreducering, men för min skull får de kalla det vad de vill. Allt fungerar så bra att man verkligen kan behöva den inbyggda så kallade HearThrough-funktionen, som använder propparnas mikrofoner för att låta användaren höra sin omgivning samtidigt som musiken. Samma sak kan man göra när man använder propparna till mobilsamtal. Den funktionen heter Sidetone och gör att man hör sin egen röst, som annars lätt kan låta ihålig inuti ens huvud.

Talkvaliteten är för övrigt helt perfekt. Och det gäller både dig själv och samtalspartnern. Man hör varandra högt och tydligt – och då ska det sägas att jag var i Kambodja och ringde hem när jag testade Jabra Elite 75t!

Fler förbättringar, men komplex styrning

Jämfört med Jabra 65t har efterträdaren förbättrats på en rad områden. Tack vare Bluetooth 5.0 har anslutningen blivit mer stabil och batteritiden har blivit bättre. De sju och en halv timme som Jabra utlovar ska man dock inte räkna med, men gott och väl sex timmar är bättre än de fem timmar som föregångaren kunde åstadkomma. Och naturligtvis kan propparna laddas i fodralet. En timmes batteritid får man efter bara 15 minuters laddning.

annons

Största skillnaden mellan de nya öronpropparna och föregångarna är dock storleken. Jabra hävdar själva att de har blivit 20 procent mindre, men det ser ut som ännu mer och det betyder bland annat att de inte på något sätt sticker ut ur öronen. Vilket i sin tur bidrar till den perfekta passformen och därmed också den passiva brusreduceringen.

annons

En liten utmaning är styrningen. Man kan naturligtvis använda den självförklarande appen, men alla funktioner går också att styra med två knappar på vänster respektive höger propp. Problemet är bara att det finns väldigt många olika funktioner och kombinationer. Och det tar tid att lära sig om det är vänster eller höger propp man ska trycka två gånger på för att aktivera röstassistenten (Jabra Elite 75t stöder både Alexa, Google Assistant och Siri – och det är på högra proppen) och om det är två eller tre gånger man måste trycka på vänstra proppen för att hoppa över en låt (det är två gånger, tre tryckningar spelar låten från början igen).

 

Trots att de inte har någon aktiv brusreducering stänger Jabra Elite 75t ute allt ljud utifrån tack vare en nästan helt perfekt passform. (Foto: Jabra)

Slutsats

Man behöver inte skämmas om man inte tror helt och hållet på att Jabra Elite 75t faktiskt inte har aktiv brusreducering. I stället ger en snudd på helt perfekt passform en så kallad passiv brusreducering som är så effektiv att det är tur att man kan använda propparnas fyra mikrofoner för att släppa in lite ljud från omgivningen.

Ljudkvaliteten är enastående, speciellt med tanke på priset, och med IP55-certifiering som gör propparna damm- och stänktåliga, samt en respektabel batteritid, är det svårt att hitta något att kritisera. Det skulle väl i så fall vara den något komplicerade styrningen.

annons

 

Fakta

 • Typ: In-ear, trådlösa
 • Element: 6 mm
 • Aktiv brusreducering: Nej
 • Batteritid: 7 + 21 timmar
 • App: Jabra Sound+
 • Anslutning: USB-C, Bluetooth 5.0
 • Vikt: 5,5 gram per öra
 • Övrigt: IP55-klassad
 • Webb: jabra.se

Pris

2000 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till Jabra Elite 75t

   data-srcset

  Bravo, Sennheiser!

  Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

   data-srcset

  Lugn och ro på hemmakontoret

  Filtrera bort oönskade störningar och koncentrera dig på jobbet i hemmakontoret

   data-srcset

  Marshalls reselurar

  Marshalls bästa trådlösa lurar har upprustats för långflygningen

   data-srcset

  Helt trådlösa budgetproppar

  Nu kan du slippa alla sladdar och få bra ljud utan att behöva tömma spargrisen.

  (Foto: Sennheiser)

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

  (Foto: Jabra)

  Överlägsna öronproppar

  Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

   data-srcset

  Spelljud i lyxklassen

  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

   data-srcset

  10 på huvudet

  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.