Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Kinesisk robotdammsugare för familjer med husdjur

Freo X Ultra blir den första robotdammsugaren i Sverige från det kinesiska teknikföretaget Narwal. Och den kommer att välkomnas med öppna armar av husdjursägare!

Av / 2024-04-23 - 14:51
Kinesisk robotdammsugare för familjer med husdjur

Under de senaste åren har robotdammsugare blivit vardagsmat, och det är främst produkter från Kina som städar svenska lägenheter och villor. De flesta känner till företagsnamn som Roborock, Dreame och Ecovacs, men snart kommer de svenska konsumenterna att få stifta bekantskap med ett nytt namn: Narwal.

Läs också Är dammsugare och skurhink ett minne blott? Med sitt flaggskepp Deeebot X2 Omni sticker Ecovacs ut hakan och lovar att det nu är dags att säga farväl till manuell städning.

Det kinesiska företaget, som grundades 2016 och lanserade robotdammsugaren Narwal J1 på den kinesiska hemmamarknaden 2019, är på väg att lansera sin första produkt på den skandinaviska marknaden. Narwal Freo X Ultra har redan funnits tillgänglig i Kina, samt i stora länder som Sydkorea och USA sedan förra hösten, och Narwal lovar att roboten kommer att dammsuga och torka golvet tills det är helt rent!

Narwal Freo X Ultra
Narwal Freo X Ultra har en sugkraft på 8 200 Pa och så kallad DirtSense-teknik säkerställer att roboten fortsätter att dammsuga och moppa golvet tills det är helt rent, lovar tillverkaren. (Foto: Peter Gotschalk)

L&B Home besökte Narwal i Shenzhen, Kina, där vi fick en demonstration av robotdammsugaren och senare fick en pratstund med Shili Shao, Narwals Global Product Strategy Director, som förklarade varför han tror att Narwal Freo X Ultra kan göra mer än konkurrenterna. En av de viktigaste funktionerna kommer säkert att glädja de många svenska husdjursägarna.

“Vi har certifieringar från TÜV som bekräftar att roboten inte trasslar in djurhår tack vare vår flytande borstdesign. Det största problemet som användare har haft med många andra märken av dammsugare tidigare är att hår lätt kan fastna i båda ändarna av borsten”, förklarar Shili Shao och fortsätter:

Narwal Freo X Ultra
Narwal Freo X Ultras så kallade flytande borste är formad för att skicka håret i den riktning som borsten hänger i luften. Detta förhindrar att hårstråna snurrar upp sig på borsten, garanterar tillverkaren. (Foto: Peter Gotschalk)

“Så vi konstruerade en flytande borste som hänger i luften i ena änden. Och borsten har en konisk form. Den är stor i ena änden och liten i den andra. Borsten är snedställd och för bara håret till den flytande änden. Så hårstråna trasslar inte in sig i borsten, vilket är mycket viktigt, särskilt för familjer med husdjur.”

Shili Shao är Narwals Global Product Strategy Director. (Foto: Peter Gotschalk)

Även om Narwal Freo X Ultra redan lanserats på flera marknader under hösten 2023, tror Shili Shao inte att tekniken kommer att vara föråldrad när produkten finns tillgänglig i svenska butiker före sommaren. Men samtidigt lovar han att Narwal snart kommer att lansera helt nya produkter på den skandinaviska marknaden.

Ännu säkrare för husdjur i framtiden

Han vill inte avslöja de specifika produkterna, men inte helt oväntat kommer AI att spela en stor roll. Bland annat kommer AI att hjälpa nästa generations robotdammsugare att bli bättre på att undvika hinder, vilket djurägare (och husdjuren själva) säkert kommer att uppskatta lika mycket som Freo X Ultras flytande borste.

Narwal ligger på 25:e till 29:e våningen i denna skyskrapa i Shenzhen, Kina (Foto: Peter Gotschalk)

L&B Home håller redan på att testa Narwal Freo X Ultra och vi lovar att vara klara med en fullständig artikel så snart robotdammsugaren blir tillgänglig i butikerna!

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem

LG breddar sin premiumserie

Rulla till toppen