Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecovacs Deebot X2 Omni

Dags att slänga dammsugare och skurhink?

Med sitt flaggskepp Deeebot X2 Omni sticker Ecovacs ut hakan och lovar att det nu är dags att säga farväl till manuell städning.

Skrivet av / 2024-01-22 - 08:40
Ecovacs Deebot X2 Omni
Åsa Warme Hallén

Enligt Ecovacs är Deebot X2 Omni deras smartaste robotdammsugare som påstås nå alla skrymslen och vrår. Här erbjuds självsäkert ”helautomatisk rengöringslösning som inkluderar autorengöring med mopptvätt med 55o C varmt vatten, automatisk tömning av dammbehållare, automatisk varmluftstorkning, automatisk vattenpåfyllning och självunderhåll”.  Här tar vi i från tårna, tänker jag.

Även om själva ladd-/tömstationen är en rejäl pjäs har man ändå lyckats få den, i sammanhanget, snygg och stilren. Själva dammsugaren, SvampBob Fyrkant, behöver inte heller skämmas för sig. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det första som förvånar mig när jag packar upp denna rejäla pjäs är att själva dammsugaren inte är rund utan fyrkantig.

Själva ladd-/tömningsstationen är rätt stor och kräver sin plats men är ändå aningen mindre än tidigare testade Ecovacs Deebot X1 Omni.

Komma igång med Ecovacs är Deebot X2 Omni

Det är enkelt att komma igång och lägga in dammsugaren, som nu är döpt till SvampBob Fyrkant, i appen Ecovacs Home.

Appen finns på de nordiska språken och är hyfsad enkel att förstå. Det finns lite språkförbistringar på sina ställen men efter ett tag går det att lista ut vad saker och ting betyder.

I appen kan jag bestämma en rad olika rengöringspreferenser. (Skärmdump från app).

I appen kan jag göra hur många olika inställningar som helst. Det är enbart min tid, mitt tålamod och mitt engagemang som sätter gränserna. När kartan över hemmet väl är gjord (kan ta ett par rundor innan den känns helt relevant) går det utmärkt att göra zoner, avgränsa och namnge de olika rummen. Om jag känner ett stort behov kan jag även markera var möblerna står, för att genom röstkommando skicka ut SvampBob att till exempel dammsuga under sängen.

Läs också Vardagslyx En fönsterputsrobot!? Finns det ens och kan det verkligen fungera i praktiken? Frågorna är många och jag ska se om jag lyckas få fram några svar.

Dessutom kan jag bestämma när, var och hur vill jag att SvampBob ska dammsuga. I vilka rum ska han både moppa och dammsuga? Vill jag att han, under samma städrunda, ska dammsuga en gång i sovrummet men både dammsuga och moppa i köket? Vilken sugeffekt ska användas och vilken vattenflödesnivå vill jag ha? Ska det städas en eller två gånger?

Om jag vill kan jag låta dammsugaren sköta det mesta helt själv genom att slå på AI-läget. (Skärmdump från app).

Vill du göra det enklare för dig, och du uppskattar AI, finns här även en AI smart Hosting som låter dammsugaren själv avgöra vad som behövs göras i aktuellt rum.

Det ska gå att göra kartor för olika våningsplan men eftersom jag bor i en lägenhet med enbart en våning har jag svårt att avgöra hur bra det fungerar.

Ecovacs är Deebot X2 Omni är försedd med kamera. Om jag önskar kan jag ha den igång under städning eller så kan jag bara sätta igång den och låta dammsugaren patrullera hemmet när jag inte är hemma. En mobil övervakningskamera med andra ord.

SvampBob får faktiskt godkänt i tröskeltestet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Dammsugning

SvampBob har stark sugförmåga och kommer åt bra i hörn. Jag kan verkligen inte klaga. Jag kan heller inte klaga på ljudnivån eller på att han kör in i en massa möbler. En av utmaningarna var vissa trösklar men det tog bara en runda eller två innan han klurade ut bästa sättet att ta sig över. Smart!

Dammsugaren älskar verkligen vardagsrumsmattan och ger den mycket kärlek innan den tycker att den är klar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

SvampBob fixar mattan i vardagsrummet utan problem och för första gången när jag testar en Ecovacs-dammsugare behöver jag inte gå in i appen för att ställa in så att den suger kraftigare när det känner av mattan utan den sköter det själv. Jippie – ibland lönar det sig att tjata!

Mopp-plattor och moppdukar sitter monterade redan från start och det verkar inte som om det är meningen att man ska ta bort plattorna på samma sätt som jag kunde göra på X1. Jag provade lite olika tekniker utan resultat. Kan eventuellt vara SBS (Skit Bakom Spakarna) men jag tror faktiskt inte det. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Moppning

Mopp-plattor och moppdukar sitter redan monterade när jag packar upp Ecovacs är Deebot X2 Omni. Jag är inte helt säker på att det ”ska” vara så men eftersom jag, trots en del försök, inte får loss plattorna antar jag att det är meningen. Personligen gör det inte mig något eftersom jag på så vis alltid vet var de är.

När inte moppläget är aktiverat är mopparna upplyfta så de varken går emot golv eller mattor. Frigången är ca 1,5 cm enligt tillverkaren och det är även så mycket som dammsugaren lyfter upp mopparna när den befinner sig i moppläge och hamnar på en matta (för att undvika att blöta ned mattan). Här kan du behöva tänka till beroende på vilka mattor du har hemma och eventuellt lägga till en no-mopp zon om du har en tjock matta.

Under locket på ovansidan av töm-/laddstationen gömmer sig två vattenbehållare. En för rent vatten och en för det smutsiga. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Vid moppning tvättas först mopparna innan dammsugaren ger sig ut på uppdrag. I appen kan jag själv välja hur ofta jag vill att den ska åka tillbaka för att rengöra mopparna eller om den ska få avgöra det själv beroende på hur smutsigt det är. Jag får även själv välja om tvättmetoden ska vara effektiv, tvätt med varmvatten eller djuptvätt. Jag väljer varmvatten. Vattentanken är inte så liten, men vattnet sjunker snabbt. Jag tänker att detta är en indikation på att SvampBob faktiskt rengör mopparna noggrant innan han far ut igen.

Även kaffetestet klaras med bravur! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ingen dammsugare som jag testat (och det har blivit en hel del) har helt klarat kaffetestet – förrän nu. Jag utmanar med Coca Cola och även det klarar han, den där SvampBob. Guldstjärna!

När städningen är klar åker dammsugaren snabbt tillbaka till ladd-/tömningsstationen, vänder rumpan till, och backar in. Snabbt, smidigt och enkelt. Här finns inga som helst tveksamheter om hur han ska hitta hem eller hamna rätt för att tömma och ladda. Snyggt!

Väl hemma töms dammbehållaren (inte ett helt tyst moment) och mopparna tvättas. Enligt tillverkaren ska alltså mopparna tvättas med 55-gradigt vatten. Huruvida detta är sant eller inte vet jag inte riktigt, men vad jag vet är att de efter tvätt torkas med varm luft i 2, 3 eller 4 timmar (även detta bestämmer jag själv). Jag vet att luften är varm eftersom det faktiskt känns utanpå ladd-/tömstationen.

Läs också Sov gott tack vare tekniken För att vakna pigg och utvilad behöver du somna gott och sova rofyllt. Något som kan vara lättare sagt än gjort.

Torkmomentet är inte helt tyst utan susar monotont tills det är färdigt. Det talas mycket om färgat ljud/brus för att kunna sova så Ecovacs kanske skulle kunna använda det i sin marknadsföring och rekommendera folk att placera hela härligheten i sovrummet.

SvampBob Fyrkant både dammsuger och moppar hela lägenheten på 109 minuter vid första försöket. Efter hand blir han både snabbare och mer noggrann. (Skärmdump från app).

Så – är det dags att säga farväl till manuell städning?

Ecovacs är Deebot X2 Omni är allt annat än dum. Men den behöver få ta sin tid att lära känna sin omgivning. Ju mer den får städa desto smartare blir den. I början märkte jag förvirringen när en stol flyttats men efter ett par rundor navigerar SvampBob sig smidigt runt såväl gamla som nya hinder. Och du som har läst testet jag gjorde nyligen av robotdammsugare för under 10 000 kronor vet vilket bekymmer många testdeltagare hade med katternas matskålar – SvampBob visar inget som helst intresse av dem. Till både min och katternas glädje. Men så ligger prislappen en bra bit högre också.

När SvampBob har fått sig några rundor och därmed erfarenhet måste jag säga att han både städar och moppar riktigt bra. Dubbla roterande moppar är en helt annan sak än en liten våt duk som dras över golvet. Att dammsugaren dessutom åker tillbaka till ladd-/tömningsstationen och rengör mopparna under städningens gång bidrar så klart till ett riktigt bra resultat.

Harry utför kvalitetskontroll. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Helt underhållsfritt är det naturligtvis inte. Beroende på hur ofta jag väljer att moppa golven behöver jag fylla på vattenbehållaren med rent vatten och tömma den med smutsigt. Dammsugarpåsen kommer naturligtvis också att behöva bytas så småningom, men hur ofta det behövs beror så klart också på hur ofta jag städar och hur smutsigt jag har det. Och dammsugaren behöver torkas av, borsten undertill rengöras från hår och damm och även ladd-/tömstationen behöver lite kärlek ibland. När, och om, detta behövs framgår dock klart och tydligt i appen.

Dessvärre har Ecovacs enbart skickat med en dammsugarpåse och det tycker jag personligen är lite snålt. De är generellt snåla med tillbehören. En extra påse och kanske en extra sidoborste hade varit snyggt, framförallt med tanke på prislappen. I appen framgår också att det finns ett speciellt rengöringsmedel som jag kan använda när jag moppar golven. Även detta saknas i paketet och jag tänker att det hade varit lite smart att skicka med ett litet test för att locka till framtida merförsäljning.

Egentligen vågar väl inte jag gå i god för att just du kan rusa iväg till närmaste butik och införskaffa en egen SvampBob, och slänga dammsugare och skurhink på vägen. Men för min personliga del kan jag säga att jag inte kommer använda dammsugare eller skurhink den närmaste månaden – eller halvåret. Hurra!

Slutsats

Ecovacs är Deebot X2 Omni är kanske inte svaret på livets alla svåra frågor. Men har du pengar över, är ett mindre hushåll som inte smutsar ned så mycket så är det nog faktiskt snubblande nära att du kan göra dig av med både ”vanlig” dammsugare och skurhink.

Karakter
Ecovacs Deebot X2 Omni
High End

Home tycker

Lättanvänd och lättlärd. Dammsuger och moppar riktigt bra när den väl har lärt sig hemmet. Priset. Lite snålt med tillbehör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen