Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 5 kaffekvarnar

Mal kaffe för allas behov

Fem kaffekvarnar har haft en månad på sig att visa oss vad de går för. Jobbet innebär mycket mer än att bara mala kaffe till din kopp.

Av / 2024-05-31 - 16:36
5 kaffekvarnar
Natasja Broström

Produkter i detta test

Upp ur sängen och ut i köket. Ett tryck på kvarnen och dagens viktigaste uppgift är igång: Malningen av kaffet. Om du, som jag, vaknar först efter minst en kopp kaffe, vet du hur viktigt det är. Åtminstone för att få en bra start på dagen.

Globalt sett har vi fått ett helt kaffecommunity. Vi bryr oss om smak, bönornas oljeinnehåll och temperaturen på vattnet som används för att brygga kaffet. Vissa föredrar en stor espressokanna. Andra föredrar en 3–5 minuter lång French press.

Varje testdeltagare var inställd på att mala 6 g bönor med tre olika malningsnivåer. Resultaten var långt ifrån desamma från kvarn till kvarn. (Foto: Natasja Broström) 

Kaffe handlar om rostning och vilka bönor som fungerar bra med vissa bryggmetoder. Bönornas ursprung och hur de har rostats påverkar vad du får ut av dem. Kort sagt, hur ditt kaffe smakar.

I kaffets underbara värld har man identifierat över 800 smak- och arombärare. Kanske inte precis vad du funderar på om morgonen eller när kaffesuget är som störst. Antalet smakbärare säger oss bara något om komplexiteten i det livsmedel vi har att göra med. Det är därför en bra kvarn är så viktig.

Valet av bönor för testet

80 länder producerar kaffe. Brasilien står för 35 procent av produktionen och är särskilt känt för sina Arabica-bönor. Den här typen kännetecknas av smaker av nötter och choklad.

Alla fem kvarnarna testades med mörkrostade bönor från samma påse, Melitta Barista Perfection. Vår testböna är 100% Arabica från Brasilien och beskrivs av Melitta som nötaktig och intensiv i smaken.

Bönorna kommer från den södra regionen Sul de Minas och odlas på en höjd av 500-1 200 meter.

Syftet med grupptestet är dock inte att avgöra om Melitta säljer hyfsat goda bönor från Brasilien, utan om de fem kvarnarna i testet gör ett bra jobb. Böntypen är exakt densamma när varje kvarn testas.

Så testade vi

I detta test fokuserar vi på elektriska kaffekvarnar. Deltagarna har en stålkvarn, en bönbehållare och kan justeras för bland annat malningsgrad och tid.

Säg omelett! Testdeltagarna varierar i form, design och storlek. De erbjuder olika möjligheter, men har också sina egenheter (Foto: Natasja Broström) 

Kvarnarna har ett brett utbud av malningsgrader, från pulverformig espresso till grov malning av bönor för blötläggning, även kallat ”steap” eller ”steep”. En enda deltagare kan användas med ett portafilter för espresso.

För att göra testet enhetligt har de fem kvarnarna under en månads tid malt kaffe för användning i samma byggmetod som kallas ”pour over”. Denna metod valdes för att det är den som jag (som testare) känner till och har mest erfarenhet av.

Läs också Hur smakar 30 000-kronors kaffe? Om pengar inte ska stå i vägen för din kaffeupplevelse har vi testat några av de dyraste och häftigaste espressomaskinerna på marknaden.

Testbönorna är inte speciellt utformade för metoden där kokande vatten långsamt hälls över malda bönor. Enligt Melitta skulle espresso vara bättre när det gäller smak och arom.

Som nämnts är syftet med testet ett annat: att testa malningens kvalitet och jämnhet. Förutom den dagliga bryggningen malde varje kvarn bönor på tre olika malningsnivåer: grov, medium och fin.

Läs också Vi ersätter hela ditt kök Vi går hela vägen runt i det här testet, där vi granskar fem smarta köksapparater som alla försöker steka, baka, frysa eller koka sig in i ditt kök.

Varje malningsgrad testades med samma mängd bönor, 6 g. Det är den mängd som får plats i min bönkvarn av metall. Resultaten granskades sedan på skärbrädan hemma.

Konstruktion och prestanda

En kvarn ska vara användarvänlig och ha en genomtänkt design. Resultatet av testet var lika varierat som det stora utbudet av kaffesorter och smaker. Flera av de testade kvarnarna gjorde bra ifrån sig på sitt eget sätt. En misslyckades dock helt och hållet.

En kaffekvarn behöver rengöras då och då. Vissa testdeltagare var lätta att hantera, andra sprätte ut smulor och förrymda bönor. (Foto: Natasja Broström) 

Kvarnarna mättes också utifrån hur snabbt de malde. Hastighet är inte automatiskt ett tecken på kvalitet, men det ger dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig av kvarnen på daglig basis. Det är inte alla som vill vänta över 60 sekunder på malningen.

Produkter i detta test

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Klumpig kvarn slösar med bönorna

Amerikanska Baratza vill vara inledningen till en utsökt kaffebryggning, men högt ljud och dumma designval förstör upplevelsen.

Effektiv borste för rengöring av kvarnblad. Enkel yttre design. Skopan för malet kaffe är tillverkad av antistatiskt plastmaterial.
Mycket hög ljudnivå och bönbehållaren skakar. Hela bönor faller bredvid kvarnen. Måste lutas i sidled för att tömma behållaren, t.ex. om man vill rengöra kvarnen.
Läs hela testet

Melitta Calibra MEL22156

Valfrihet utan finesser

Melittas kvarn fungerar smidigt och troget, men är ingen skönhet på köksbänken. Å andra sidan får du kontroll över kaffestyrkan.

Enkel och snabb att ställa in. Möjlighet att välja mängd efter antal koppar, vikt eller genom manuell inställning.
Känns plastig. Rester av malda bönor tenderar att samlas i behållaren. Stegväljaren för malningsgrad avviker från den lilla markeringspilen.
Läs hela testet

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

Bra konstruktion och en läcker kvarn

Sages mångsidiga kaffekvarn är en 4 kg tung maskin full av bra konstruktionslösningar. De allra flesta av dem fungerar utmärkt i praktiken.

Snabb och med funktionell design. Koppmått på behållaren. Inre lås i lufttät bönbehållare och finjustering av kvarnblad.
Inga mätningar i gram. Man måste gissa sig till hur mycket kaffe som går åt per kopp eller shot. Rund behållare med smulproblem.
Läs hela testet

Wilfa Aroma CGWS-130B

Nära toppresultat

Wilfa Aroma-kvarnen maler till perfektion. Resultatet är fint bearbetade kaffebönor som tyvärr stökar till det överallt.

Den mest konsekventa malningen i testet. Har en längre malningstid för att undvika värmeutveckling som kan försämra bönornas smak.
Det tenderar att uppsamlas malet kaffe i behållaren. Det malda kaffet lägger sig överallt och lämnar smulor. Sladd på sidan i stället för på baksidan.
Läs hela testet

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvarn gör allt själv

Wilfa tillverkar uppskattade maskiner för kaffebryggning. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B tar dock lätt över kontrollen och lämnar inte mycket utrymme för användarens önskemål.

Enkel och smidig app. Mal jämnt. Bekvämt med automatiskt stopp. Antistatisk metall gör att malet kaffe inte ansamlas i behållaren.
Ingen möjlighet att välja kaffestyrka per kopp eller att mala ett visst antal koppar åt gången.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Rulla till toppen