Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

Bra konstruktion och en läcker kvarn

Sages mångsidiga kaffekvarn är en 4 kg tung maskin full av bra konstruktionslösningar. De allra flesta av dem fungerar utmärkt i praktiken.

Av / 2024-05-31 - 16:36
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Natasja Broström

Vid första anblicken ser Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS ut som en gedigen kaffekvarn och inget mer. Men vid en närmare granskning är maskinen charmig. Faktum är att konstruktionen uppvisar den ena väl genomtänkta lösningen efter den andra.

Smart Grinder Pro väger fyra kilo och är inte lätt att flytta. Å andra sidan har den en lätt och elegant exteriör som gör att kvarnen inte dominerar köksbänken. Smart Grinder installeras och är redo att användas på några minuter.

Om du är osäker på något eller inte orkar hålla på med pappersmanualen kan du ladda ner Sage AR-appen som utvecklats av BILT. Skanna QR-koden på kvarnens låda med kameran i din smartphone för att ladda ner via Google Play eller App Store.

Sage har i samarbete med BILT släppt en app till sin Smart Grinder Pro. Roligt, men egentligen inte nödvändigt. (Foto: Sage)

Appen visar din kvarn i 3D. Du roterar skärmen med fingrarna. Upplevelsen liknar en virtuell bruksanvisning för att bygga Lego. Roligt, men bara för grundläggande information.

Frontpanelen är tydlig och överskådlig. Tillsammans med knapparna väljer du allt från tid till grad och mängd per kopp. (Foto: Natasja Broström)

När Smart Grinder Pro slås på tänds skärmen. På framsidan finns två knappar, en ratt och på sidan en större ratt för att välja malningsgrad. Tillsammans ger detta en myriad av alternativ för att göra exakt det malda kaffe du behöver.

Utformning med fina detaljer

Smart Grinder Pro maler praktiskt taget alla typer av kaffe, inklusive espresso. Du får två hållare för portafilter i lådan. För vårt test (malning av filterkaffe) använder jag den medföljande behållaren med avtagbart lock. Redan här visar konstruktionen sina fördelar.

Kaffekvarnen Sage levereras bland annat med extra hållare och en rejäl bönbehållare som kan låsas i botten. (Foto: Natasja Broström)

Den har koppmått tryckta på sidan för olika typer av kaffe. På locket finns enkla instruktioner om hur man placerar burken i facket. Ta ut burken ur facket och skjut lockets medföljande gummiskiva över hålet där malet kaffe annars skulle passera igenom. Burken är nu förseglad.

Läs också Effektbelysning som får trädgården att se ut som Tivoli Med smarta trädgårdsspotlights byter din trädgård personlighet när det blir mörkt

Försegling är smart om du har malt för mycket kaffe eller mal i förväg och vill behålla aromen. Skjut gummiskivan åt sidan i den lilla fördjupningen i locket. På så sätt är skivan ur vägen när du öppnar hålet igen för att sätta tillbaka kannan i facket. En trevlig detalj.

Sage Smart Grinder Pro levereras med två hållare för portafilter. De är solida och lätta att montera. (Foto: Natasja Broström)

Hållarna för portafilter glider lätt in i kvarnutrymmet med hjälp av två glidskenor. De fästs inuti facket med en liten metallmagnet. Det går inte att missta sig på de två hållarna eftersom deras storlek är angiven.

Bönbehållaren har också fått en genomgång av företagets designavdelning. Ta bort locket med hjälp av fingergreppet. Klicka fast behållaren och öppna botten med det stora vridlåset i mitten. Detta låser även fast behållaren i kvarnen och du kan hälla bönor i den.

Om du vill ta bort behållaren, t.ex. för att komma åt kvarnen, vrider du låset i motsatt riktning. Samtidigt stängs bottenöppningen så att bönorna inte spiller ut i botten. Tack så mycket för det.

Användning av knappar och skärm

Under skärmen finns knappar för inställning av malningsgrad, antal koppar och tid mätt i sekunder. Du kan justera alla tre inställningarna samtidigt för att få exakt det resultat du vill ha.

Smart Grinder Pro har totalt 60 malningsnivåer, som visas på skärmens horisontella skala. Kvarnen kan leverera maximalt 12 koppar malet kaffe. Du justerar kaffets styrka genom att vrida på ratten längst till vänster. Malningstiden avgör hur mycket kaffe som hamnar i kannan.

Sages malning i tre olika nivåer var inte den bästa i testet. Resultatet blev ojämnt. (Foto: Natasja Broström)

Den här metoden är ett utmärkt alternativ till att välja kaffe som mäts i gram. Metoden kräver dock att man provar sig fram lite. Jag använde mig av koppmåtten som står på burken för att själv bedöma mängden malet kaffe. Under ett par dagar justerade jag tiden och malningsgraden som visades på skärmen och fick till slut ett resultat som passade min kaffesmak.

Metoden är inte den mest pedagogiska, men å andra sidan ger den stor frihet till användaren av Sage Smart Grinder Pro.

Precis som de andra deltagarna i testet malde jag 6 g bönor i tre olika malningsgrader eller malningssteg. Jag fick följande maltider: Fin (1:a graden) tog 9,8 sekunder.

Läs också Ytterdörrens väktare Paketleverantörer, oväntade gäster eller potentiella inbrottstjuvar. Den smarta dörrklockan upptäcker dem alla.

Från manualens diagram valde jag ”percolator” (45:e graden) som den malningsgrad som ligger närmast pour over. Malningstiden var 3,8 sekunder. Den grova inställningen (60:e graden) tog 4,2 sekunder.

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS är en av de snabbaste kvarnarna i testet, endast överträffad av Melitta Calibra MEL22156.

Rengöring och finjustering

Sage rekommenderar att maskinen rengörs med milt diskvatten före användning. Mitt kaffe smakade inte metalliskt eller konstigt trots att jag avstod från att rengöra. Jag har dock svårt för tanken på att blanda doften och smaken av kaffe och diskmedel.

Som med andra kvarnar i testet ramlar det ibland ner en lite smulor från toppen av kvarnen i botten av facket. Sage löser delvis problemet genom att ha en svagt uppåtböjd kant längst fram på den övre bottenplattan. Kanten hindrar smulorna från att ramla ut på köksbänken.

Den översta plattan kan tas ut ur facket för att rengöras. När plattan är uttagen avslöjas en annan liten detalj. I botten av facket finns instruktioner om hur man rengör kvarnen med den medföljande borsten. Med andra ord, några tips för rengöring när du ändå håller på. Återigen, en trevlig detalj.

För att komma åt kvarnen, vrider du på låset längst ned på bönbehållaren för att stänga behållarens botten. Vrid den lilla metallringen i kvarnen medurs för att lossa den övre delen. Borsten är bra för rengöring av delarna och det finns ingen drivrem som kan samla upp smulor.

Sage Smart Grinder Pro gör att du kan finjustera kvarnen genom att vrida på bladet. (Foto: Natasja Broström)

Kvarnen och kvarnhuvudet kan justeras om du inte är nöjd med graderna. Lossa metallringen och vrid den svarta plastdelen för att välja mellan ”fin” och ”grov”.

En pil indikerar åt vilket håll du ska vrida för att välja mellan siffrorna på insidan. Nästan som ett roulettehjul. Den valda siffran (gradinställningen) ska vara i linje med den röda pricken i den svarta delen där metallringens ena ände har suttit.

Sedan sätter du tillbaka ringen på plats så att ”rouletten” är låst och inte kan flyttas längre. Lite krångligt att förklara, men i praktiken fungerar det enkelt och är väl genomtänkt.

Slutsats

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS är en utmärkt kaffekvarn full av genomtänkta, funktionella detaljer. Den maler kaffe för både baristor, espressofetischister och filterfantaster.

Med en mängd olika alternativ för att ställa in malning, tid och antal koppar är Sage Smart Grinder Pro för alla oss som älskar att bestämma hur vi vill ha vår mokka.

Kvarnens inre kan demonteras för att justera bladen till antingen en finare eller grövre malning (Foto: Natasja Broström)

Tyvärr är resultatet inte det finaste och mest jämnt malda kaffet i vårt test. Här är det Wilfa Classic Aroma som tar hem priset.

Ojämn malning och en tendens att stöka till det under användning är i stort sett de enda två negativa parametrarna som gör att Sage Smart Grinder Pro förlorar titeln bäst i test.

Karakter
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Premium

Home tycker

Snabb och med funktionell design. Koppmått på behållaren. Inre lås i lufttät bönbehållare och finjustering av kvarnblad. Inga mätningar i gram. Man måste gissa sig till hur mycket kaffe som går åt per kopp eller shot. Rund behållare med smulproblem.

Också i detta test:

5 kaffekvarnar

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Klumpig kvarn slösar med bönorna

Amerikanska Baratza vill vara inledningen till en utsökt kaffebryggning, men högt ljud och dumma designval förstör upplevelsen.

Effektiv borste för rengöring av kvarnblad. Enkel yttre design. Skopan för malet kaffe är tillverkad av antistatiskt plastmaterial.
Mycket hög ljudnivå och bönbehållaren skakar. Hela bönor faller bredvid kvarnen. Måste lutas i sidled för att tömma behållaren, t.ex. om man vill rengöra kvarnen.
Läs hela testet

Melitta Calibra MEL22156

Valfrihet utan finesser

Melittas kvarn fungerar smidigt och troget, men är ingen skönhet på köksbänken. Å andra sidan får du kontroll över kaffestyrkan.

Enkel och snabb att ställa in. Möjlighet att välja mängd efter antal koppar, vikt eller genom manuell inställning.
Känns plastig. Rester av malda bönor tenderar att samlas i behållaren. Stegväljaren för malningsgrad avviker från den lilla markeringspilen.
Läs hela testet

Wilfa Aroma CGWS-130B

Nära toppresultat

Wilfa Aroma-kvarnen maler till perfektion. Resultatet är fint bearbetade kaffebönor som tyvärr stökar till det överallt.

Den mest konsekventa malningen i testet. Har en längre malningstid för att undvika värmeutveckling som kan försämra bönornas smak.
Det tenderar att uppsamlas malet kaffe i behållaren. Det malda kaffet lägger sig överallt och lämnar smulor. Sladd på sidan i stället för på baksidan.
Läs hela testet

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvarn gör allt själv

Wilfa tillverkar uppskattade maskiner för kaffebryggning. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B tar dock lätt över kontrollen och lämnar inte mycket utrymme för användarens önskemål.

Enkel och smidig app. Mal jämnt. Bekvämt med automatiskt stopp. Antistatisk metall gör att malet kaffe inte ansamlas i behållaren.
Ingen möjlighet att välja kaffestyrka per kopp eller att mala ett visst antal koppar åt gången.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Rulla till toppen