Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvarn gör allt själv

Wilfa tillverkar uppskattade maskiner för kaffebryggning. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B tar dock lätt över kontrollen och lämnar inte mycket utrymme för användarens önskemål.

Av / 2024-05-31 - 16:36
Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale
Natasja Broström

Norska Wilfa lägger stor vikt vid god kaffebryggning. Företagets flaggskepp Uniform WSFBS-200B väger över fyra kilo. Kvarnen har 41 malningsnivåer och har utvecklats i samarbete med kaffeexperten och mästerbaristan Tim Wendelboe.

Som en av endast tre modeller i Europa är Uniform godkänd av ECBC (European Coffee Brewing Centre). Centret är en oberoende organisation som testar precision, jämn malning och mängden kafferester. Just det sistnämnda är ett av Uniforms ”ess” i rockärmen.

Plattan är en gummimatta för vågen. Den skyddar om man häller kokande vatten i en glaskanna som står på vågen (Foto: Natasja Broström)

Uppackningen är enklast när lådan ligger på sidan. Annars är Uniform svår att lyfta ur lådan och skyddsemballaget. På köksbordet står min lilla Bodum-kvarn och bleknar bredvid den nästan 30 centimeter höga Wilfa-kvarnen. Jag ställer genast undan min egen kaffekvarn i skåpet.

Uniform WSFBS-200B har en Bluetooth-ansluten våg som kan fungera som ett lock. Det innebär att vågen inte tar upp onödig plats på bänkskivan och att den absorberar en del av ljudet när kvarnen arbetar. Uniform låter dock inte särskilt mycket.

Med appen ”Wilfa Svart” styr och finjusterar du vågens funktioner. ”Wilfa Svart” finns tillgänglig för iOS och Android.

Vågen ansluts med USB-C-kabeln och kopplas till ett eluttag via en USB-adapter eller till en apparat med USB-port. Efter två timmar är vågen fulladdad och redo att användas.

Läs också Vi ersätter hela ditt kök Vi går hela vägen runt i det här testet, där vi granskar fem smarta köksapparater som alla försöker steka, baka, frysa eller koka sig in i ditt kök.

Varje gång kvarnen har stängts av måste vågen återanslutas via Bluetooth i appen. Det är enkelt, men irriterande att upprepa. När appen är ansluten till vågen är du redo för din första bryggning.

Varje gång kvarnen har stängts av måste vågen återanslutas via Bluetooth i appen. Det är enkelt, men irriterande att upprepa. När appen är ansluten till vågen är du redo för din första bryggning.

Bryggning via app

I årtionden har jag följt de hetaste trenderna inom kaffebryggning utan att inse det. Min mormor lärde mig den metod som nu kallas pour over.

Vi talar om nymalda bönor som hälls i ett filter som sitter i en filterhållare. Kokande vatten hälls sedan försiktigt över dem. Exakt vilken temperatur vattnet måste ha vill jag inte ge mig in på. Krig har startat för mindre.

Jag skulle vilja fortsätta med den här metoden i det här testet, men Uniform WSFBS-200B vill bara samarbeta om jag gör processen baklänges. Till vardags använder jag ett metallmått och vet hur mycket det totala antalet bönor tar upp i min egen kvarn.

Med Wilfa-appen kan du finjustera din bryggmetod och använda den medföljande vågen för att väga dina bönor. (Foto: iOS)

Genom många års (smak)erfarenhet har jag hittat den vattenmängd som passar mina behov. Naturligtvis justerad efter hur mycket kaffe jag gör. Här talar vi om antalet koppar, och då uppstår problemet.

Uniform WSFBS-200B mäter i ett förhållande mellan vatten och kaffestyrka. Båda ställs in i appen som ml vatten och graderna ”mild”, ”nordic” respektive ”intense”.

När jag brygger för en person (ofta mig själv) brukar jag använda tre mått bönor till 770 ml vatten. Om det är mycket eller lite beror på smak.

Praktisk vägning av mitt bönmått. Ett helt mått (från metallskeden) väger 6 g. (Foto: Natasja Broström)

Om jag vill vara besvärlig och göra saker på mitt sätt måste jag använda Wilfa-vågen och väga de tre måtten i förväg eller bara hälla tre mått bönor i kvarnen. Med hjälp av appens timer tar jag reda på hur lång tid det tar för Uniform WSFBS-200B att mala de tre måtten.

Nästa gång fyller jag bönbehållaren till maximalt 200 g, sätter på kvarnen och startar appens timer. När tiden är ute trycker jag på den stora stoppknappen i mitten av kvarnen.

Bakvänt och krångligt? Kanske det, men det fungerar och Uniform och jag blev goda vänner.

Malningsgrader efter behag

Uniform WSFBS-200B har 41 malningsgrader. Du väljer genom att rotera den övre delen av den runda kvarnen. Akta tummen. Stopp- och startknappen är placerad där ditt finger naturligt kommer att placera sig. Inte smart att vrida medan kvarnen går igång.

Det stora antalet grader gör det möjligt att mala bönor till i stort sett alla typer av kaffe – från espresso till French press och steep (blötläggning).

Vågens tarafunktion för hela och malda bönor. Vågen kan även användas för tillredning i bryggare. (Foto: Natasja Broström)

Hur mycket kaffe du maler till vilken typ av kaffe kan vågen och appen hjälpa till med. Jag ställde den tömda metallbehållaren på vågen och ställde in taran i appen. Vågen visade ”0,0” g trots att burken stod på den.

Jag häller tre mått bönor i behållaren och vågen visar 18 g. Då vet jag det om jag vill använda appen för att välja vattenvolym i förhållande till bryggstyrka eller vice versa.

Jag testade ett mått (6 g) bönor med tre malningsgrader. Från espresso (mellan 3-7 grader), till pour over (mellan 14-28) och steap (mellan 39-41). De grader som nämns är Wilfas förslag.

Läs också Smartare svalka för sommaren Stillastående varm luft inomhus gör en trött och irriterad, men det finns enkel svalka med fiffiga finesser att tillgå.

Uniform gav en malning för espresson som var som ett lätt pulver utan tendens att klumpa sig. Den grövre steapen maldes jämnt och enhetligt. Malningen för pour over var synnerligen lyckad. Resultatet blev luftigt och fungerade perfekt.

Ett synbart lyckat resultat av tre olika malningsgrader: grov, filter och espresso (Foto: Natasja Broström)

I åratal har jag irriterat mig på att vattnet ibland inte runnit igenom utan lämnat en stor klump på botten av mitt pappersfilter. Malningen i min egen kvarn har helt enkelt varit för ojämn med en tendens till klibbighet.

Jag fick följande maltider för 6 g hela bönor: Fin (1:a graden) tog 20,8 sekunder. Pour over (26:e graden) tog 17,08 sekunder och steap (41:a graden) tog 14,43 sekunder.

Antistatisk behållare och rengöring

Uniforms behållare för malet kaffe har inte det smidigaste locket i världen. Det måste ofta justeras innan du kan skjuta in den lockförsedda burken i facket på framsidan.

Behållaren är antistatisk. Först trodde jag att det var säljprat, men det är bra och det fungerar.  I praktiken fastnar inte malet kaffe på botten och sidorna av burken, utan släpper lätt när man knackar burken mot kanten på till exempel filtret.

Kafferester som ramlat ner från kvarnen. Irriterande, men inte lika illa som hos andra testdeltagare (Foto: Natasja Broström)

Uniforms design är inte felfri. Efter användning finns det kafferester inuti facket och det faller ut på köksbänken när man tar bort behållaren för malet kaffe. Den lilla borsten som följer med kvarnen tar en del, men det borde inte förekomma med en kvarn i den här ligan. Wilfa skulle kunna lära sig av designen på Sage Smart Grinder Pro.

Slutsats

Uniform är för användare som vill ha noggrant malda bönor för specifika typer av kaffe. Appen är förinställd att fördela vatten och mängden malda bönor i förhållande till varandra beroende på kaffesort.

Malningen i Wilfa Uniform är inte lika jämn som med Wilfa Classic Aroma, men definitivt acceptabel (Foto: Natasja Broström)

Om man (som jag) i förväg vet hur man vill ha sitt kaffe kan man hoppa över appens instruktioner och göra sitt kaffe som vanligt. På så sätt kanske vi betalar för mer än vi behöver.

Kvarndelarna är en besvärlig affär med delar där kafferester lätt fastnar. Wilfas borste tar dock det mesta. (Foto: Natasja Broström)

Wilfa Uniform WSFBS-200B levererar däremot imponerande konsekvent malda bönor, oavsett om du maler för espresso eller presskaffe. Saknas bara, för Uniform har 5,8 cm breda blad i rostfritt stål av italienskt ursprung. Det både syns och känns.

Karakter
Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale
High End

Home tycker

Enkel och smidig app. Mal jämnt. Bekvämt med automatiskt stopp. Antistatisk metall gör att malet kaffe inte ansamlas i behållaren. Ingen möjlighet att välja kaffestyrka per kopp eller att mala ett visst antal koppar åt gången.

Också i detta test:

5 kaffekvarnar

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Klumpig kvarn slösar med bönorna

Amerikanska Baratza vill vara inledningen till en utsökt kaffebryggning, men högt ljud och dumma designval förstör upplevelsen.

Effektiv borste för rengöring av kvarnblad. Enkel yttre design. Skopan för malet kaffe är tillverkad av antistatiskt plastmaterial.
Mycket hög ljudnivå och bönbehållaren skakar. Hela bönor faller bredvid kvarnen. Måste lutas i sidled för att tömma behållaren, t.ex. om man vill rengöra kvarnen.
Läs hela testet

Melitta Calibra MEL22156

Valfrihet utan finesser

Melittas kvarn fungerar smidigt och troget, men är ingen skönhet på köksbänken. Å andra sidan får du kontroll över kaffestyrkan.

Enkel och snabb att ställa in. Möjlighet att välja mängd efter antal koppar, vikt eller genom manuell inställning.
Känns plastig. Rester av malda bönor tenderar att samlas i behållaren. Stegväljaren för malningsgrad avviker från den lilla markeringspilen.
Läs hela testet

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

Bra konstruktion och en läcker kvarn

Sages mångsidiga kaffekvarn är en 4 kg tung maskin full av bra konstruktionslösningar. De allra flesta av dem fungerar utmärkt i praktiken.

Snabb och med funktionell design. Koppmått på behållaren. Inre lås i lufttät bönbehållare och finjustering av kvarnblad.
Inga mätningar i gram. Man måste gissa sig till hur mycket kaffe som går åt per kopp eller shot. Rund behållare med smulproblem.
Läs hela testet

Wilfa Aroma CGWS-130B

Nära toppresultat

Wilfa Aroma-kvarnen maler till perfektion. Resultatet är fint bearbetade kaffebönor som tyvärr stökar till det överallt.

Den mest konsekventa malningen i testet. Har en längre malningstid för att undvika värmeutveckling som kan försämra bönornas smak.
Det tenderar att uppsamlas malet kaffe i behållaren. Det malda kaffet lägger sig överallt och lämnar smulor. Sladd på sidan i stället för på baksidan.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Rulla till toppen