TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Melitta Calibra MEL22156

Valfrihet utan finesser

Melittas kvarn fungerar smidigt och troget, men är ingen skönhet på köksbänken. Å andra sidan får du kontroll över kaffestyrkan.

Av / 2024-05-31 - 16:36
Melitta Calibra MEL22156

Home tycker

  • Enkel och snabb att ställa in. Möjlighet att välja mängd efter antal koppar, vikt eller genom manuell inställning.
  • Känns plastig. Rester av malda bönor tenderar att samlas i behållaren. Stegväljaren för malningsgrad avviker från den lilla markeringspilen.

Vi har alla våra hjärtefrågor när det gäller kaffe och kaffebryggning. Mitt största irritationsmoment är kaffekvarnar med begränsad valfrihet eller få alternativ.

Det var därför jag blev förälskad i kaffekvarnen Melitta Calibra MEL22156. Kvarnen har en tydlig LED-display på framsidan. Melitta avslöjar inte storleken på displayen.

Under displayen finns fem knappar för att styra malningsprocessen. Till exempel hur mycket kaffe du vill mala per kopp. Du kan också stänga av kvarnens inbyggda våg och trycka på start och stopp som du vill. Personligen älskar jag den valfrihet som Melitta-kvarnen ger sin användare.

Melitta kopvalg
Melitta Calibra är den enda i grupptestet som låter dig ställa in en malning som mäts per kopp. (Foto: Natasja Broström)

Calibra MEL22156 är lätt att komma i gång med. Du fäster bönbehållaren och häller i bönorna. Behållaren rymmer maximalt 375 g hela bönor. Placera behållaren för malda bönor på plattan med inbyggd våg och maskinen är klar att ställas in.

Inställning av malningsgrad

Melitta Calibra har 39 malningsgrader, som du väljer mellan genom att vrida på bönbehållarens nedre del, där en skala visar graderna. Handtaget är inte särskilt praktiskt eftersom det är svårt att vrida utan att använda båda händerna.

Annons

Irriterande nog kommer inte den lilla vita pilen på framsidan av kvarnen att stämma överens med skalan. Denna detalj är knappast avgörande för resultatet, men ger Calibra ett lite billigt utseende.

Melitta indhold
Du får inte mycket i förpackningen, men Melitta Calibra behöver inte mer för att leverera en stabil malning för daglig användning (Foto: Natasja Broström)

Skalans linjer kompletteras med siffror och tre symboler: ett portafilter (finaste malningen), ett pappersfilter (medelmalning) och en presskanna (grövre malning). De grövsta och finaste graderna är dessutom markerade med ordet ”coarse” respektive ”fine”.

Melitta rekommenderar att du använder den fina inställningen (eller 1-5 på skalan) för espresso, medium eller 6-26 på skalan för pour over, filterkaffe och kallbryggt. För bryggning i en presskanna ska du använda den grova inställningen. På skalan motsvarar detta mellan 27–39.

Jag testade tre olika malningsgrader med samma mängd bönor (6 g) och fick följande tider: Fin (1:a graden) tog 5,4 sekunder. Pour over (21:a graden) tog 3,7 sekunder, medan Coarse (39:e graden) tog 2,45 sekunder.

Melitta malingsresultat
Alla tre testade malningsnivåer gav ett konsekvent resultat. Från den grövsta malningen för pour over till pulverformig espresso (Foto: Natasja Broström)

Melitta Calibra är därmed den snabbast i grupptestet. Hastighet är inte synonymt med kvalitet, men om du inte vill vänta för länge på malningen är siffrorna värda att känna till.

Tre sätt att mala

Med Melitta Calibra kan du också ställa in hur mycket kaffe du vill mala. För att göra detta börjar du med att använda de fem knapparna under skärmen.

Calibra har tre program eller grundinställningar. Med hjälp av den inbyggda vågen som är gömd under metallplattan i kvarnfacket, maler du en viss mängd i gram.

För att undvika att väga den malda kaffebehållaren, ställ in tarainställningen. Placera den tomma behållaren på vågen och tryck på ”Tare”-knappen. När ”T” försvinner från displayen är taran inställd.

Tryck på knapparna ”+” och ”-” för att förinställa en mängd mellan 3 och 100 g. De två måtten är det minsta och det största som kvarnen kan mala åt gången.

Melitta beholder
Det ser bra ut när Melitta Calibra har malt 18 g bönor. Tyvärr kommer en stor del av kaffet inte ut ur behållaren. (Foto: Natasja Broström)

Du kan också mala en viss mängd kaffe som mäts per kopp. När jag trycker på knappen ”Select” visas en symbol för en kaffekopp på displayens vänstra sida. Jag väljer sedan ett antal koppar som jag vill mala kaffe till. Ofta räcker det med tre koppar för att jag ska komma igång på morgonen.

Jag ställer in mängden per kopp genom att trycka och hålla in ”Select”-knappen. Minsta mängd är 5 g och största mängd är 9 g per kopp. Bredvid koppsymbolen visas nu en siffra och ett ”g”. Melitta Calibra kommer ihåg ditt val även om strömmen går.

Det sista alternativet är att mala fritt. Melitta rekommenderar alternativet för att fylla ett portafilter. Välj knappen ”Select” och tryck tills du ser symbolen för ett portafilter och ”sec”. Filtret medföljer inte, så du måste själv äga ett.

Ta bort behållaren med malet kaffe och håll espressofiltret under. Tryck på on/off-knappen och malningen fortsätter tills du trycker på on/off-knappen igen. Den maximala malningstiden är dock 50 sekunder. Du kan följa nedräkningen i displayen.

Fördelar och nackdelar i dagligt bruk

Som nämnts är Melitta Calibra enkel att installera och använda. Inom några minuter malde jag kaffe till mitt pour over-filter. När Calibra används låter den mycket mer än andra testdeltagare, men den behöver bara några sekunder för att mala.

Jag uppskattar att kunna välja och ställa in styrkeförhållandet mellan mängden vatten (ml) och kaffe (g). Före det här testet insåg jag inte att jag är en ”kaffefegis”. Jag använder nästan de 5 g malet kaffe som Melitta föreslår per kopp. Den mängd jag använder är för en hel mugg kaffe, märk väl.

Det malda kaffet för pour over (grad 21–26) blev perfekt. Bönorna maldes jämnt och enhetligt och vattnet gled lätt genom mitt pappersfilter.

Melitta maling
Melitta Calibra ger en av de finaste och jämnaste malningsgraderna i testet för användning i pour over-bryggningsmetoden (Foto: Natasja Broström)

Jag testade också kvarnens grövsta (39) och finaste (1) malning för att granska resultatet som hälldes ut på min skärbräda. Båda malningsgraderna gav ett konsekvent resultat. Bönorna var jämnt malda och klumpade sig inte.

Vid daglig användning är jag dock lite irriterad över att jag måste använda båda händerna för att justera malningsnivån. Bönbehållaren och behållaren för malet kaffe är också plastiga och glansiga att titta på. En fråga om personlig smak, men ändå.

Melitta kvaernvaerk

Ett malverk som hindrar bönor från att samlas eller falla ner i kvarnens inre. (Foto: Natasja Broström)Behållaren blir statisk, så det malda kaffet släpper inte så lätt. Istället samlas det på sidorna och i botten. Det perforerade locket gör dock att det malda kaffet inte flyger ut åt alla håll, utan stannar kvar i behållaren tills jag häller det i mitt pour over-filter. Jag hade dock önskat att allt malet kaffe följde med.

Slutsats

Melitta Calibra MEL22156 är inget för baristor med känsla för kaffe. Kvarnen är en trogen köksmaskin som maler kaffe för alla oss som inte orkar bry oss om inställningar och vägningar när vi precis har klivit upp ur sängen och bara vill ha en mokka.

Calibra är den snabbaste kvarnen i testet. Möjligheten att dosera per kopp fungerar bra när man vill bestämma själv. Displayen och knapparna är enkla och tydliga att använda.

Melitta fritgjort kvaernvaerk
Kvarnens inre demonteras enkelt med hjälp av det bifogade stålfästet. Inget behov av att köra in fingrarna kring bladet. (Foto: Natasja Broström)

Melittas kvarn är ingen designpärla, men den fungerar som den ska. Om du vill ha skönhet och äkta baristastil ska du inte välja Calibra. Om du kan nöja dig med mindre är kaffekvarnen ett bra val, särskilt för press- och pour over-kaffe.

Karakter
Melitta Calibra MEL22156
Basic

Också i detta test:

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Klumpig kvarn slösar med bönorna

Amerikanska Baratza vill vara inledningen till en utsökt kaffebryggning, men högt ljud och dumma designval förstör upplevelsen.

Effektiv borste för rengöring av kvarnblad. Enkel yttre design. Skopan för malet kaffe är tillverkad av antistatiskt plastmaterial.
Mycket hög ljudnivå och bönbehållaren skakar. Hela bönor faller bredvid kvarnen. Måste lutas i sidled för att tömma behållaren, t.ex. om man vill rengöra kvarnen.
Läs hela testet

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

Bra konstruktion och en läcker kvarn

Sages mångsidiga kaffekvarn är en 4 kg tung maskin full av bra konstruktionslösningar. De allra flesta av dem fungerar utmärkt i praktiken.

Snabb och med funktionell design. Koppmått på behållaren. Inre lås i lufttät bönbehållare och finjustering av kvarnblad.
Inga mätningar i gram. Man måste gissa sig till hur mycket kaffe som går åt per kopp eller shot. Rund behållare med smulproblem.
Läs hela testet

Wilfa Aroma CGWS-130B

Nära toppresultat

Wilfa Aroma-kvarnen maler till perfektion. Resultatet är fint bearbetade kaffebönor som tyvärr stökar till det överallt.

Den mest konsekventa malningen i testet. Har en längre malningstid för att undvika värmeutveckling som kan försämra bönornas smak.
Det tenderar att uppsamlas malet kaffe i behållaren. Det malda kaffet lägger sig överallt och lämnar smulor. Sladd på sidan i stället för på baksidan.
Läs hela testet

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvarn gör allt själv

Wilfa tillverkar uppskattade maskiner för kaffebryggning. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B tar dock lätt över kontrollen och lämnar inte mycket utrymme för användarens önskemål.

Enkel och smidig app. Mal jämnt. Bekvämt med automatiskt stopp. Antistatisk metall gör att malet kaffe inte ansamlas i behållaren.
Ingen möjlighet att välja kaffestyrka per kopp eller att mala ett visst antal koppar åt gången.
Läs hela testet
Natasja Broström
Natasja Broström (född 1971) är journalist på L&B Home. Hon började på Politikens IT-bilaga på 1990-talet och därifrån gick resan vidare till facktidningar, magasin och tidningar där Natasja bland annat skrev om IT och nördkultur. Från 2002 har Natasja jobbat på Datatid Techlife, sedan som IT-journalist inom smart living och brevlåderedaktör på Alt om Data.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Ljud & Bild