Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Klumpig kvarn slösar med bönorna

Amerikanska Baratza vill vara inledningen till en utsökt kaffebryggning, men högt ljud och dumma designval förstör upplevelsen.

Av / 2024-05-31 - 16:36
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Natasja Broström

Baratza låter som smaken av ett gott italienskt kaffe, men varumärket är amerikanskt. Närmare bestämt från Seattle. Kaffekännare vet att Starbucks-kedjan ”föddes” i samma stad, så de måste kunna något om kaffe i Seattle.

Vid första anblicken gör Baratza Encore ett gott intryck. Med sina 3,1 kilo står kvarnen stadigt på köksbänken. Modellen är inte bara avsedd för espresso. Baratza maler bönor till flera olika sorters kaffe.

Den storleksmässigt minsta deltagaren i testet är en trevlig bekantskap så länge man inte vill pilla för mycket med inställningarna (Foto: Witt/Baratza) 

Under uppackningen visar konstruktionen sina svaga punkter. Bönbehållaren, som rymmer upp till 300 g hela bönor, måste placeras ovanpå kvarnen tillsammans med en slags inre gummikrage.

Efter några försök lyckades det, men det var inte lätt. Kragen tenderar att lossa sitt grepp om den inre plastringen runt kvarnen. Speciellt när man vrider på botten av bönbehållaren för att välja malningsgrad.

På/av-funktionen styrs av en liten vridknapp på sidan. Vredet är inte monterat från början för att undvika skador under transport, men det är lätt att montera. Tyvärr är det också lätt att vrida den för långt åt ena eller andra hållet, vilket kan skada mekaniken bakom den.

Baratza Encore är en relativt liten och kompakt kvarn som kan stå framme utan att vara störande. (Foto: Witt/Baratza) 

På framsidan av Baratza Encore finns en knapp som företaget kallar för ”Pulse Button”. När du trycker på den kan du stoppa och starta malningen av bönorna på några sekunder. Det fungerar som en slags finjustering av den mängd du vill mala.

När Baratza Encore var redo för den första bryggningen hällde jag mina tre mått bönor (18 g) i behållaren och valde malningsgrad 15. I bruksanvisningen kallas malningsgraden ”Hario V60”. Namnet syftar på den japanska Hario V60-kannan med en lång, smal pip.

Bryggningen blir inte riktigt densamma som i min metod, då jag använder en vanlig vattenkokare. Graden är dock den närmaste på skalan till pour over som vi kan komma i det här testet.

Jag vred sedan ratten på sidan av Baratza Encore till ”On” och väntade spänt på resultatet.

Kvantitet och bönbehållare

Det gäller att hålla ett vakande öga på när den önskade mängden bönor har passerat hålet i botten av bönbehållaren. Det var en utmaning eftersom mina tre mått bönor studsade upp och ner i behållaren när de mötte kvarnens skäregg. Effekten är känd som ”popcorning”.

Läs också Nya Nespresso är ett dyrt nöje Nespressos och Sages nya maskin kan brygga över en halv liter kaffe med bara en kapsel och skumma mjölk på barista-nivå. Men den kostar!

Ljudet från kvarnen och de lösa bönorna var inte särskilt trevligt att lyssna på. Mest av allt lät det som en blandning av små smällar mot plast och en gäll slipmaskin.

Efter 45 sekunder var jag helt säker på att alla bönorna hade passerat genom kvarne. Resultatet blev dock bra och vattnet i mitt pour over-filter gled fint genom de malda bönorna.

Baratza Encore-malningarna gav ett jämnt resultat för bryggningsmetoden som kallas pour over. (Foto: Natasja Broström)

Nästa gång hällde jag en större mängd bönor i behållaren. Vikten av det översta lagret bönor förhindrar att bönorna längst ner i bunken studsar upp och ner som majskorn i en popcornmaskin.

Omvänt måste jag nu ta mig tid att mala rätt mängd för min brygd. Annars måste jag hålla ett öga på mängden i skopan med malet kaffe för att bedöma om jag har tillräckligt. Ingen lätt uppgift eftersom behållaren är av tonad plast för att skydda det malda kaffet från solljus.

Malningsgrader

Baratza Encore har 40 nivåer eller steg för malning av kaffebönor. Kvarnen maler allt från fin espresso till grövre malda bönor för användning i en presskanna. Praktiskt om du behöver mala för olika typer av kaffebryggning och inte vill ha en kvarn för varje typ.

Läs också Farväl till slingkabeln Robotgräsklipparna har blivit mycket roligare.

Enligt min tidmätning tog det Baratza Encore nästan 13 sekunder att mala ett mått bönor (6 g) på den finaste graden, nämligen 1:a graden. På den 15:e graden, för Hario V60 för min pour over-bryggning, tog det Baratza 16 sekunder att mala samma mängd bönor. Vid den grövsta malningen av grad 40 tog det 13,45 sekunder.

Bönor på rymmen påverkade kvarnen, som lät och malde lika dåligt och ojämnt på tre olika nivåer. (Foto: Natasja Broström)

Dessa siffror är ungefärliga eftersom bönorna hoppade och dansade inuti behållaren och var svåra att hålla reda på. Baratzas egna siffror är 1,3 g per sekund vid 10:e graden och 2,2 g per sekund vid steg 30. Mätningen kan inte jämföras en-till-en, men ger en fingervisning.

I bruksanvisningen finns förslag på vilken grad som är lämplig för vilken typ av bryggning. Om du vill ha espresso ska du välja en grad runt 8. För presskaffe och grövre malningar behöver du gå över 28:e graden.

Du ställer in graden genom att vrida på bönbehållaren. Det krävs inte mycket för att den inre gummikragen ska lossna. Plötsligt lossnade bönbehållaren och bönorna flög åt alla håll.

Jag satte på kragen igen, men nu lät Baratza Encore som ett tröskverk. Något hade lossnat eller var felplacerat. Jag tog isär allt och upptäckte en ”bortsprungen” böna vid sidan av kvarnen.

Efter rengöring av kvarnen lät Baratza Encore mindre och resultaten av de tre testmalningarna var synbart bättre. (Foto: Natasja Broström) 

Borsten var inte till mycket hjälp för att fiska ut bönan. Istället försvann bönan under kanten runt kvarnen och in i maskinens inre.

Rengöring och underhåll

För att komma åt kvarnen och kvarnhuvudet krävs att bönbehållaren är tom. Annars trillar bönorna ut genom botten på behållaren. Det misstaget gör man bara en gång. Andra testdeltagare lyckas behålla bönorna när du tar bort behållaren.

För att komma åt de inre delarna av kvarnen måste du se till att bönbehållaren i Baratza Encore är helt tom på bönor. (Foto: Natasja Broström)

Kvarnen i Baratza är av massivt stål. Borsten är inte till någon större nytta vid rengöring av malet kaffe om man inte separerar kvarnen och kvarnhuvudet. Här är dock de styva borsten ganska effektiva för att rengöra de avfasade sidorna på skären.

En annan trevlig detalj är att skopan för malet kaffe är tillverkad av antistatiskt material. I praktiken innebär det att du enkelt kan skaka den tom utan att det blir några rester av malet kaffe kvar.

Borsten som medföljer Baratza Encore är styv och effektiv mot smulor på kvarnens inre delar (Foto: Natasja Broström)

Tack vare den kvadratiska formen kan du knacka ett hörn mot t.ex. filterhållaren för att enkelt få ut allt. Med en rund behållare blir det malda kaffet svårare att kontrollera eftersom en rundad kant gör det lätt för kaffet att sprida sig och falla bredvid ditt pappersfilter eller portafilter.

Slutsats

Om du är en regelmässig kaffebryggare är Baratza Encore ett utmärkt val. Kvarnen fungerar bra så länge du inte mixtrar för mycket med inställningarna. Skopan för malda bönor är antistatisk och släpper lätt ut innehållet.

Om du vill byta bönor till en annan typ, rengöra kvarndelarna eller ändra malningsgraden, blir det krångligt. Bönbehållaren måste tömmas helt innan du kan ta bort den. Det enda sättet att tömma den till 100 procent är att tippa Baratza Encore på sidan. Maskinen väger över tre kilo.

Kanten runt kvarnen ger fri passage för bönor som har kommit på villovägar och försvunnit in i kvarnens inre. (Foto: Natasja Broström)

De inre delarna av kvarnen slinter lätt. Speciellt gummikragen blev ett återkommande problem. Till exempel när jag vill ändra malningsgraden genom att vrida på bönbehållaren. Plötsligt stod jag där med behållaren i handen (och bönor som flög över hela köksbänken).

Dessutom kan bönor smita ut ur kvarnen och försvinna in i maskinen. Jag tror inte det är riktigt meningen. Efter ungefär en veckas testande vände jag upp och ner på kvarnen och skakade ut totalt 13 hela bönor och fem halva bönor.

Kanske har vi fått ett måndagsexemplar till redaktionen, för i grund och botten är Baratza Encore en utmärkt kvarn. Designen har bara sina egenheter, och det försämrar slutomdömet.

Karakter
Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A
Basic

Home tycker

Effektiv borste för rengöring av kvarnblad. Enkel yttre design. Skopan för malet kaffe är tillverkad av antistatiskt plastmaterial. Mycket hög ljudnivå och bönbehållaren skakar. Hela bönor faller bredvid kvarnen. Måste lutas i sidled för att tömma behållaren, t.ex. om man vill rengöra kvarnen.

Också i detta test:

5 kaffekvarnar

Melitta Calibra MEL22156

Valfrihet utan finesser

Melittas kvarn fungerar smidigt och troget, men är ingen skönhet på köksbänken. Å andra sidan får du kontroll över kaffestyrkan.

Enkel och snabb att ställa in. Möjlighet att välja mängd efter antal koppar, vikt eller genom manuell inställning.
Känns plastig. Rester av malda bönor tenderar att samlas i behållaren. Stegväljaren för malningsgrad avviker från den lilla markeringspilen.
Läs hela testet

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

Bra konstruktion och en läcker kvarn

Sages mångsidiga kaffekvarn är en 4 kg tung maskin full av bra konstruktionslösningar. De allra flesta av dem fungerar utmärkt i praktiken.

Snabb och med funktionell design. Koppmått på behållaren. Inre lås i lufttät bönbehållare och finjustering av kvarnblad.
Inga mätningar i gram. Man måste gissa sig till hur mycket kaffe som går åt per kopp eller shot. Rund behållare med smulproblem.
Läs hela testet

Wilfa Aroma CGWS-130B

Nära toppresultat

Wilfa Aroma-kvarnen maler till perfektion. Resultatet är fint bearbetade kaffebönor som tyvärr stökar till det överallt.

Den mest konsekventa malningen i testet. Har en längre malningstid för att undvika värmeutveckling som kan försämra bönornas smak.
Det tenderar att uppsamlas malet kaffe i behållaren. Det malda kaffet lägger sig överallt och lämnar smulor. Sladd på sidan i stället för på baksidan.
Läs hela testet

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvarn gör allt själv

Wilfa tillverkar uppskattade maskiner för kaffebryggning. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B tar dock lätt över kontrollen och lämnar inte mycket utrymme för användarens önskemål.

Enkel och smidig app. Mal jämnt. Bekvämt med automatiskt stopp. Antistatisk metall gör att malet kaffe inte ansamlas i behållaren.
Ingen möjlighet att välja kaffestyrka per kopp eller att mala ett visst antal koppar åt gången.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Rulla till toppen