Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Nespresso Vertuo Creatista

Om du insisterar på kapslar

Nespressos och Sages nya maskin kan brygga över en halv liter kaffe med bara en kapsel och skumma mjölk på barista-nivå. Men den kostar!

Av / 2024-03-13 - 11:38
Nespresso Vertuo Creatista
Lasse Torp Hansen

Nespresso är mest kända för sina små, färgglada kaffekapslar, som har blivit så populära att man förmodligen kan hitta dem på apotek och verkstäder. Deras största utmaning har alltid varit att de bara levererar en ganska liten portion kaffe. Men Nespresso har också en helt annan typ av stora kapslar och en rad maskiner för att brygga dem.

Dessa kallas Vertuo, och den helt nya Nespresso Vertuo Creatista är för närvarande den dyraste maskinen i serien.

Läs också Fint skum även med växtbaserad mjölk Sage lanserar nu Barista Touch Impress – en espressomaskin med en ny patenterad mjölkskummare som anges skumma både komjölk och växtbaserad mjölk till ett fantastiskt silkeslent mikroskum.

Precis som de dyraste maskinerna i Original-serien har den skapats i samarbete med Sage och är utrustad med deras berömda automatiska mjölkskumningssystem. Ett system som vi känner igen från flera av deras espressomaskiner, som Sage Bambino Plus och Touch Impress. Perfekt om man vill öva på latte art.

Creatista har också det traditionella metalliska designuttrycket från Sage, vilket ger den en mer exklusiv look.

Nespresso1 Nespresso2
<
>
Foto: Lasse Torp Hansen

Centrifugerar kaffet

Precis som alla andra Nespresso-maskiner är Vertuo Creatista lätt att använda. Den har den största vattentanken på hela 2 liter. Den tar bara 30 sekunder att värma upp och mjölksystemet är klart på bara 3 sekunder! De använda kapslarna faller automatiskt ner i en liten behållare som rymmer ca 10 kapslar. Den är lätt att rengöra (inte för att det är så mycket att rengöra) och kapslarna kan skickas tillbaka till Nespresso för återvinning. Det är verkligen en smidig start på dagen.

Systemet brygger kaffe på ett speciellt sätt. I stället för att bara pumpa vatten genom kaffet centrifugerar systemet den runda kapseln samtidigt som det pumpar vatten genom den. Detta är varken bullrigt eller tidskrävande. Det tillför ett element av komplexitet och stängningsmekanismen känns väldigt annorlunda jämfört med de ursprungliga Nespresso-maskinerna. Vertuo är något svårare att använda med en hand. Det går att trycka ner locket över plasthållarna och sedan vrida på låset, men det görs bäst med två händer. Vissa morgnar undrar man om man kommer att skada maskinen när man stänger den hastigt. Det är inte riktigt lika smidigt som på originalmaskinerna, där låsmekanismen känns som laddningsmekanismen på ett gevär som är nästan omöjlig att slita ut.

Vertuo Creatista kan anslutas till Wi-Fi, vilket enkelt görs via Nespresso-appen. Man kan dock inte fjärrstyra systemet eller något liknande. Man får tillgång till instruktionsvideor och guider samt inspiration till kafferecept. Med andra ord skulle Wi-Fi-modulen kunna ersättas av en QR-kod som helt enkelt länkar till informationen.

nespresso vertuo anmeldelse
På insidan är det tyvärr inte samma snygga metall som på utsidan. Foto: Lasse Torp Hansen

0,5 liter med en kapsel

Nespresso Vertuo-serien skiljer sig från Nespresso Original på ett antal sätt, men den största skillnaden är kapslarna. För det första är kapslarna till Vertuo större. De finns i sju storlekar, som maskinerna automatiskt (via en streckkod på kapslarna) brygger till 25, 40, 80, 150, 230, 355 eller 535 ml kaffe. En otrolig mängd kaffe med en knapptryckning. De tre minsta kapslarna ger en kaffestyrka närmast espresso, medan de större är mer som filterkaffe. För ett mer intensivt kaffe ger en dubbel tryckning på startknappen en mindre portion, som är avsedd för recept med mjölk.

Till skillnad från originalen är patentet fortfarande intakt på Vertuo-kapslarna, vilket innebär att man endast kan använda Nespresso-kapslar. Du kan alltså inte hitta kompatibla kapslar till din Vertuo i mataffären eller på ditt favoritkaffeställe. Bra för Nespresso, men mindre bra för dig, eftersom det nu finns riktigt spännande kompatibla kapslar för Nespresso Original på marknaden.

Nespresso4 Nespresso5
<
>
Skillnaden mellan en kort och en normal portion kaffe. Foto: Lasse Torp Hansen

Smaken av Nespresso

Eftersom man bara kan använda Nespresso-kapslar är det naturligtvis värt att fundera på om man gillar deras kaffe.

Efter att ha druckit mig igenom den medföljande provlådan och de 4 olika extratuberna som Nespresso var vänliga nog att skicka med, är min bedömning att kaffekvaliteten generellt är högre än vanligt mellanprissatt kaffe från mataffären. Kapselkaffet här smakar också bättre än de Nespresso Original-kompatibla kapslar som ofta finns i mataffären.

Det är möjligt att hitta bättre (och ibland billigare) kapselkaffe på bra rosterier, men som sagt, endast för Nespresso Original-systemet. Och Nespresso har ett mindre urval av Vertuo-kapslar än Original-kapslar, så urvalet är ännu mer begränsat.

Vertuo har ett stort fokus på smaksatta kaffesorter, men även några få kapslar med enskilda ursprung, såsom Costa Rica, Etiopien och Mexiko. Men om du hoppas kunna utforska kaffets värld genom Vertuo måste jag tyvärr göra dig besviken då de olika kapslarna har en mycket konsekvent smakprofil. Kaffet är i allmänhet ganska mörkrostat, och särskilt som en stor filterkaffe hade flera av kapslarna en askig eftersmak.

De flesta kapslar smakade bäst när de bryggdes i en mindre portion, vilket tar bort en del av bitterheten. Blandade med mjölk var alla kapslar smakrika och balanserade. Kapslarna med karamellsmak var överraskande lyxiga och varken för subtila eller överväldigande.

Om du är van vid vanligt snabbköpskaffe eller billiga kapslar kommer du att uppleva en märkbar kvalitetshöjning. Det gäller både de små espressokapslarna och de stora, filterkaffeliknande kapslarna. Men om du huvudsakligen dricker svart kaffe eller ren espresso från bra kaféer kommer du förmodligen att bli besviken.

nespresso
Foto: Lasse Torp Hansen

Suverän mjölk

Mjölken är en riktigt, riktigt stor anledning till att kaffe från ett café smakar så mycket bättre än kaffe hemma. Den varma, söta, sammetslena mjölken är inte något som är lätt att få till utan en riktig ångarm som de som finns på espressomaskiner. Även mycket dyra, helautomatiska maskiner är en besvikelse i detta avseende när de använder den typiska mjölkbehållaren som billigare kapselmaskiner också använder. Varm mjölk är fortfarande utsökt, men de uppnår sällan den krämiga perfektion som baristor kan få fram i mjölk. Den texturen är också nödvändig om du vill skapa latte art.

Sage espressomaskiner är kända för det automatiska mjölksystemet som också används i Vertuo Creatista. Du placerar den medföljande stålkannan under ångarmen, där den står ovanpå en inbyggd termometer. Du kan sedan välja mellan tre temperaturer och tre texturer. Texturerna kan bäst beskrivas som varm mjölk, latte och cappuccino. Oavsett vad du väljer är mjölken mycket bättre än den du får från de små mjölkbehållarna. Särskilt den mellersta inställningen är en vinnare.

Läs också Den enklaste vägen till traditionell espresso Sage försöker göra riktig, gammaldags espresso enkelt. Det gör även de helautomatiska espressomaskinerna i testet, men till skillnad från dem vägrar Sage The Oracle Touch att kompromissa med styrkan, texturen och smaken av klassisk espresso.

När man har skummat mjölken torkar man av armen med en trasa och den rengör sig själv med ånga. Det är inte riktigt samma system som imponerade i Sage The Oracle Touch, utan ett nyare system där termometern är integrerad i basplattan istället för på armen. Det innebär att du måste se till att termometern eller kannan inte är blöt innan du startar det automatiska programmet. Annars kommer den att bli väldigt förvirrad och bränna mjölken.

Det är inte möjligt att ånga mjölken medan man brygger kaffe med Vertuo Creatista.

Man kan inte heller ställa in programmet för olika typer av växtmjölk, men i testet var konsistensen på soja- och havremjölk utsökt. Tillägget av Sage mjölksystem är en av de bästa sakerna som hänt Nespressomaskiner.

Nespresso7 Nespresso8 Nespresso9
<
>
Foto: Lasse Torp Hansen

Absurt pris

Vi måste prata om priset på Nespresso Vertuo Creatista. Det är helt enkelt absurt. Medan drygt 8 000 kronor kan vara en acceptabel summa pengar att kasta bort på vardagslyx, skulle det vara billigare att köpa en hel Sage Bambino Plus espressomaskin (som har samma mjölksystem) samt den billigaste Vertuo-maskinen. På så sätt kan man njuta av bekvämligheten med kapslar utan att vara låst till ett begränsat system.

Nespresso creatista anmeldelse
Den ser ut som ett rymdskepp och kostar nästan lika mycket. Foto: Lasse Torp Hansen.

Slutsats

Nespresso Vertuo Creatista kombinerar ett otroligt enkelt kapselsystem med ett lyxigt mjölksystem. Du kan göra kaffe i vilken storlek du vill och öva på latte art med perfekt skummad mjölk. Även om du inte kan göra latte art får du mjölk med perfekt textur för en caféupplevelse hemma. Vertuo är lätt att leva med, men kan bara använda Nespressos kapslar och tyvärr finns det inte så många att välja mellan.

Priset är det största problemet och det är svårt att se att det är försvarbart. Över 8 000 kronor är mycket för ett slutet system med begränsade möjligheter. Men om pengar inte är ett problem och du absolut inte kan acceptera att använda två av de små Nespresso-kapslarna åt gången, då kan Vertuo Creatista vara något för dig.

Karakter
Nespresso Vertuo Creatista
Premium

Home tycker

Mjölksystemet ger en kvalitet i nivå med ett bra café. Lätt att använda. Snyggt att se på. Gör det snabbt och enkelt att få en stor kopp svart kaffe. Stor vattentank. Helt enkelt för dyr. Du kan bara använda Vertuo-kapslar från Nespresso och urvalet är mindre än för originalsystemet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen