Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Wilfa Aroma CGWS-130B

Nära toppresultat

Wilfa Aroma-kvarnen maler till perfektion. Resultatet är fint bearbetade kaffebönor som tyvärr stökar till det överallt.

Av / 2024-05-31 - 16:36
Wilfa Aroma CGWS-130B
Natasja Broström

Små irritationsmoment växer sig snabbt stora. Speciellt när de lätt kunde ha undvikits. Med CGWS-130B Classic Aroma har norska Wilfa tillverkat en fin kaffekvarn. Maskinen snubblar dock så nära mållinjen att det krävs en VAR-domare för att skicka betyget från utmärkt ner till rekommenderat.

Wilfa Classic Aroma packas upp och installeras på några minuter. Maskinen är utformad för att ta upp så lite utrymme som möjligt. Bönbehållaren är till exempel infälld i maskinens topp.

Markeringen, i form av ett streck, bredvid behållarens tryckta skalmått är gjord av platt, röd plast. Det ger ett billigt intryck som inte matchar resten av maskinens solida exteriör.

Wilfas Classic Aroma är lite snålt tilltagen när det gäller utrustning. Kvarnen levererar dock den bästa malningen i testet (Foto: Natasja Broström)

På sidan finns en tryckknapp för start-stopp av malningen och ett vridreglage för timern. Lämpligt nog finns det tre alternativ på 10, 20 och 30 sekunder runt reglaget.

Behållaren för malet kaffe har ett inbyggt handtag på framsidan, vilket är en bra idé. Tyvärr visar det sig att behållaren också är kvarnens akilleshäl.

Jag inser att den inbyggda sladdvindan endast tillåter sladden att gå ut från vad jag uppfattar som vänster sida. En onödig begränsning.

En del av irritationen släpper när jag börjar använda kvarnen. Wilfas CGWS-130B Classic Aroma levererar utan tvekan den mest konsekventa malningen i testet. På alla tre testade malningsgrader får jag ett malet kaffe som är både jämnt och trevligt att titta på och röra vid.

Desto tråkigare att de oönskade detaljerna måste störa helhetsintrycket.

Val av malningsgrad och tid

Wilfa-kvarnen rymmer 250 g bönor i behållaren. Du kan enkelt lägga i mer eftersom locket till behållaren väger väldigt lite. Det behöver inte klämmas eller tryckas på som det lufttäta locket på Sage Smart Grinder Pro, till exempel.

Sladden på Wilfa Classic Aroma sitter på vänster sida, så höger sida måste vara vänd utåt och fungera som front. (Foto: Wilfa)

Eftersom behållaren är infälld i toppen av Classic Aroma-kvarnen är det svårt att se när det är dags att fylla på. Man måste lyfta på locket och titta.

Du väljer malningsgrad genom att vrida på toppen av bönbehållaren. Lämpligt nog har den vertikala spår i plasten för att ge fingrarna ett bra grepp.

Jag testade tre olika malningsgrader med 6 g bönor. Mängden är vad som får plats i mitt metallmått. Jag fick lyssna efter när malningen var klar, eftersom det inte syns så bra från utsidan. Annars slår den automatiska stoppfunktionen till så att kvarnen inte fortsätter att arbeta i all oändlighet.

Testresultatet av bönor för användning i ett kaffefilter med bryggmetoden pour over. Resultatet är nästan vackert. (Foto: Natasja Broström) 

De tre testade malningsgraderna gick från den finaste graden, på bönbehållaren som heter Mocca. Mellanmalningen kallas Filter och den grövsta kallas Steap. Den sistnämnda termen syftar på bryggmetoden där grovmalet kaffe lämnas att dra. Till exempel i en påse.

Wilfa Classic Aroma är inte den snabbaste kvarnen. Ett mått bönor (6 g) tar mellan 9 och 11 sekunder att mala. Andra kvarnar i testet, till exempel Melitta Calibra, gör jobbet på så lite som 2,45 sekunder.

Jag fick följande malningstider med Classic Aroma: Mocca (1:a graden) tog 10,66 sekunder. Pour over/Filter (12:e graden) tog 9,6 sekunder och Steap (17:e graden) tog 9 sekunder.

Läs också Toppsmarta tvåhjulingar Vi testar fyra elcyklar byggda från grunden för att ge dig en optimal elektrisk tur på cykelvägen samt smidig digital hantering.

Tiderna är inte exakta. På grund av designen kan jag inte se när bönbehållaren är tom. Som sagt, jag fick lyssna i stället.

Snabbhet är inte automatiskt en kvalitetsstämpel. Wilfa förklarar malningstiden med att den koniska kvarnen avger mindre friktionsvärme, vilket kan försämra bönornas smak och arom.

Malning och rymmande smulor

Var och en av de tre satserna med malda bönor hälldes ut på min skärbräda för inspektion. Redan nere i behållaren såg jag en mycket fin malning. Ute på brädan och i dagsljus visade alla tre malningarna ett riktigt bra resultat.

Den grövsta malningen var enhetlig, medium var jämn och i exakt lika stora delar. Den finaste malningen var fin som pulver och utan klumpar.

Malda bönor har en tendens att samlas på sidorna av behållaren. De skräpar också ner på locket och bänkskivan. (Foto: Natasja Broström)

Tyvärr förstördes intrycket av plastbehållaren. Jag hittade kaffegranulat på locket nära hålet där malet kaffe ska passera igenom. När jag öppnar locket flyger malt kaffe ut. Nere i behållaren fastnar en del av det malda kaffet på sidorna.

Vid upphällning i pappersfiltret åker det malda kaffet upp på sidorna av filtret eller bredvid det och ut på köksbänken. Det är här ett antistatiskt material kan göra underverk. Wilfas toppmodell, Uniform, har faktiskt en sådan behållare i metall.

Rengöring och ljudnivå

Då och då behöver kvarnen rengöras. Det medföljer ingen borste till Wilfa Classic Aroma, så du måste hitta ett lämpligt redskap för rengöringen.

För att komma åt kvarnhuvudet och kvarnmekanismen vrider du bönbehållaren moturs till ”off”-läget. Kom ihåg att tömma behållaren i förväg, annars kommer omalda bönor att trilla ut från den öppna botten av behållaren.

Läs också Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig Njut av bekvämligheten av streaming, utan att mista ljudkvalitet på vägen! Bli lycklig med en av dessa tre små streamingförstärkare.

Kvarnen frigörs genom att vrida på den svarta plastdelen av kvarnen. Efter några dagars användning hade det samlats rester av malet kaffe, men inga halva eller hela bönor, som med Encore-kvarnen från Baratza.

Kvarndelarna i Wilfa Classic Aroma är tillslutna på sidorna. Inga bönor som far iväg in i maskinen, som jag upplevde med Baratza Encore.

Testets mest enhetliga malning. Från grova men jämnt malda bönor till det mjukaste espressopulvret. (Foto: Natasja Broström) 

Classic Aroma väger nästan två kilo och är lite otymplig att hantera när den ska ställas tillbaka på sin plats. Omvänt står den stadigt och stabilt tack vare sin breda bas.

Med Wilfa Classic Aroma får du en solid kvarn som inte låter särskilt mycket. Jag kunde ha ett telefonsamtal i rummet bredvid medan kvarnen var igång. Jag minns inte mycket av samtalet. Förmodligen för att jag inte hade fått mitt morgonkaffe än.

Om jag vill ha en bra (och vaken) start på dagen är Classic Aroma min nya bästa vän. Om det inte vore för alla smulor som for omkring.

Slutsats

Wilfa Classic Aroma ger den bästa malningen i vårt grupptest. Kvarnen är solid men har irriterande detaljer. Till exempel sitter sladden inte på baksidan utan på sidan. För vissa kan detta orsaka utrymmesproblem eftersom Classic Aroma måste placeras med sin bredaste sida vänd utåt.

För att komma åt kvarnen och kvarnhuvudet skruvar du loss bönbehållaren och tar bort den från toppen av kvarnen. (Foto: Natasja Broström)

Wilfa CGWS-130B arbetar stabilt, står stadigt på bänkskivan och är inte irriterande bullrig. Konstruktionen är kompakt och bekväm att rengöra. Det är dock svårt att hålla ett öga på mängden hela bönor genom sidan av bönbehållaren.

Det mest irriterande är resterna av malet kaffe. Det lägger sig på behållarens lock, i kvarnutrymmet, på behållarens insida och runt om på köksbänken.

Om Wilfas behållare hade varit tillverkad av ett antistatiskt material skulle Classic Aroma ha fått högre poäng i vårt helhetsbetyg.

Karakter
Wilfa Aroma CGWS-130B
Basic

Home tycker

Den mest konsekventa malningen i testet. Har en längre malningstid för att undvika värmeutveckling som kan försämra bönornas smak. Det tenderar att uppsamlas malet kaffe i behållaren. Det malda kaffet lägger sig överallt och lämnar smulor. Sladd på sidan i stället för på baksidan.

Också i detta test:

5 kaffekvarnar

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Klumpig kvarn slösar med bönorna

Amerikanska Baratza vill vara inledningen till en utsökt kaffebryggning, men högt ljud och dumma designval förstör upplevelsen.

Effektiv borste för rengöring av kvarnblad. Enkel yttre design. Skopan för malet kaffe är tillverkad av antistatiskt plastmaterial.
Mycket hög ljudnivå och bönbehållaren skakar. Hela bönor faller bredvid kvarnen. Måste lutas i sidled för att tömma behållaren, t.ex. om man vill rengöra kvarnen.
Läs hela testet

Melitta Calibra MEL22156

Valfrihet utan finesser

Melittas kvarn fungerar smidigt och troget, men är ingen skönhet på köksbänken. Å andra sidan får du kontroll över kaffestyrkan.

Enkel och snabb att ställa in. Möjlighet att välja mängd efter antal koppar, vikt eller genom manuell inställning.
Känns plastig. Rester av malda bönor tenderar att samlas i behållaren. Stegväljaren för malningsgrad avviker från den lilla markeringspilen.
Läs hela testet

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

Bra konstruktion och en läcker kvarn

Sages mångsidiga kaffekvarn är en 4 kg tung maskin full av bra konstruktionslösningar. De allra flesta av dem fungerar utmärkt i praktiken.

Snabb och med funktionell design. Koppmått på behållaren. Inre lås i lufttät bönbehållare och finjustering av kvarnblad.
Inga mätningar i gram. Man måste gissa sig till hur mycket kaffe som går åt per kopp eller shot. Rund behållare med smulproblem.
Läs hela testet

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvarn gör allt själv

Wilfa tillverkar uppskattade maskiner för kaffebryggning. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B tar dock lätt över kontrollen och lämnar inte mycket utrymme för användarens önskemål.

Enkel och smidig app. Mal jämnt. Bekvämt med automatiskt stopp. Antistatisk metall gör att malet kaffe inte ansamlas i behållaren.
Ingen möjlighet att välja kaffestyrka per kopp eller att mala ett visst antal koppar åt gången.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Rulla till toppen