Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Yale Smart Safe

Det smarta kassaskåpet skyddar dina värdesaker

Yales smarta kassaskåp vill mycket, men snubblar ibland på vägen. Osäker app och opraktiska lösningar sabbar de bra detaljerna.

Av / 2024-06-08 - 13:07
Yale Smart Safe
Natasja Broström

Helvetet måste ha särskilt plats för människor som stjäl andras värdesaker. Utöver allt pappersarbete med polis och försäkringsbolag måste saker och ting ersättas. Sedan har vi förstås affektionsvärdet.

Många av oss försäkrar oss ur knipan, men tänk om det fanns ett smart sätt att skydda sina ägodelar i vardagen? Ett komplement till försäkringen?

Det svenska låsföretaget Yale grundades 1840, men är långt ifrån fast i det förflutna. Tvärtom har företaget utvecklat ett stort antal smarta enheter med app- och röststyrning. Produkter och lösningar samlas och utvecklas kontinuerligt i den gemensamma appen, Yale Home.

Med en Connect Wi-Fi Bridge kan du styra Yale-enheterna i ditt hem när du är på språng. Du kan till exempel ändra PIN-koden eller öppna Yale Smart Safe åt andra. (Foto: Yale)

Yale Smart Safe är en av företagets senaste modeller av kassaskåp. Kassaskåpet har ingen display, utan styrs och övervakas via en app. Du kan dock använda din valda kod för att öppna och stänga kassaskåpet med hjälp av knappsatsen på framsidan. Om du delar åtkomst med andra måste de använda knappsatsen.

Vi har testat Yale Smart Safe tillsammans med en Yale Connect Wi-Fi Bridge. Den måste köpas separat för 959 kronor.

Läs också 26 skinande sommarprylar Förgyll sommaren med bilder och musik, med smarta och praktiska prylar som till och med gör regniga dagar till en fest!

När ”bron” är inkopplad och konfigurerad kan du fjärrstyra kassaskåpet via appen och med rösten via Google Assistant, HomeKit och Amazon Alexa. Allt detta låter enkelt och smart, men visade sig på flera sätt vara besvärligt i praktiken.

Installation och användning

När Yale Smart Safe är uppackat öppnar du skåpdörren med den medföljande nyckeln. Nyckeln ser ut som något som öppnar ett valv i trollkarlsbanken i Harry Potter-universumet. Beskrivningen är tänkt att vara positiv. Den stora, kantiga nyckeln försvinner inte så lätt och du kommer förmodligen att kunna skilja den från andra nycklar i ditt hem.

Skjut undan den avlånga klaffen på framsidan vid nycklarna och för in nyckeln i nyckelhålet för att öppna skåpdörren. På insidan av dörren finns en hållare för de 4 medföljande AA-batterierna.

Yales smarta kassaskåp har två hyllor med lösa, skyddande filtmattor för alla dina värdesaker. Skåpdörren har små krokar för nycklar. För till exempel till garaget eller kontoret. (Foto: Natasja Broström)

Om batterierna någonsin skulle ta slut får du en varning i appen. Om du ändå blir ”utelåst” är det bara att sticka in ett 9v-batteri under kanten på den utskjutande knappsatsen. Där sitter ett smart dolt uttag för batteriet. Detta ger tillräcklig ström för att öppna skåpet (med hjälp av PIN-koden).

Ladda ner Yale Home-appen via App Store eller Google Play. Något förvirrande kan du stöta på namnet Yale Access, till exempel i guider från Yale, men det är det gamla namnet. Den nya appen heter Yale Home och fungerar bara på iPhone och Apple Watch. Vi har testat Yale Smart Safe i Apples ekosystem. Inte för att vi här på L&B Home föredrar det ena eller det andra, utan för att det är den miljön jag har och lever i som testare.

Yale har gjort ett bra jobb med att förklara inställningarna i Yale Home med instruktionsvideor. Till exempel när du konfigurerar skåpet för första gången via Bluetooth och tilldelar det en PIN-kod som ska användas på knappsatsen.

Läs också Grillarnas schweiziska armékniv En elgrill som blir riktigt het och där man kan använda halva grillen till att laga mat på andra sätt. Perfekt för balkongen?

Efter några försök fick jag min mobilkamera att skanna QR-koden och Apple HomeKit-koden på insidan av skåpet. Det var enklare med QR-koden på Yale Connect Wi-Fi Bridge. Här kände appen igen enheten direkt. När skåpet, appen och bryggan är igång är det dags att finjustera.

Styrning och delning

Du kan styra Yale Smart Safe med appen när du är på språng tack vare Yale Wi-Fi Bridge. Annars fungerar kassaskåpet bara med Bluetooth med begränsad räckvidd.

För att fjärrkontrollen ska fungera kan inte Yale Connect Wi-Fi Bridge vara mer än 3-4 meter från kassaskåpet. På så sätt kan du t.ex. öppna kassaskåpet åt andra om du inte är hemma.

Yales app är pedagogiskt enkel när det gäller att öppna och stänga skåpet. Grön cirkel är öppen. Röd cirkel är låst. (Foto: Yale)

Jag testade genom att öppna Smart Safe från gatan via Yale Home-appen. Väl hemma var jag tvungen att stänga skåpdörren manuellt, eftersom den öppnas när du låser upp skåpet. Det är något som Yale ser som en praktisk hjälp, men det innebär irriterande nog att man fysiskt måste hålla in skåpdörren för att stänga och låsa den igen.

En positiv detalj är att en liten lampa lyser upp insidan av skåpet när dörren är öppen. Praktiskt om Yale Smart Safe placeras på en mörk plats. Till exempel i en garderob.

PIN-koden till kassaskåpet delar du med dig av via appen. Koden måste skickas till mottagarens mobiltelefonnummer. Om du hyr ut din bostad eller behöver släppa in någon annan i kassaskåpet under en kortare tid är det smart att kunna dela.

Appen håller också reda på vem som öppnar och när. Det ger dig en historik över hur skåpet används. Om du vill ändra koden kan du också göra det via appen.

Jag hade varierande grad av framgång med Yale Home. Ibland fungerade appen, ibland inte. Vissa menyer hade stavfel eller ledde mig inte till det jag ville ha praktisk hjälp med. Till exempel att konfigurera Apple HomeKit.

HomeKit och röststyrning

Du behöver en Apple-enhet som en hubb om du vill att din Yale-enhet ska fungera med Apple HomeKit och styras via Apples app Home. Med hjälp av min Apple TV 4 HD kunde jag ansluta och visa Yale Smart Safe på TV-skärmen i Apple Home-universumet.

Yales Home-app har bra funktioner. Ta ett foto av ditt hem och lägg det högst upp i menyn i Yales Home-app (till vänster). Apples Home-app (mitten och höger) är enkel och erbjuder inte mycket extra funktionalitet (Foto: Yale och iOS) 

Men det gav inget extra jämfört med Yales egen app. Gränssnittet i Apples Home-app på min iPhone är sparsmakat när det gäller utformning och alternativ. Använd HomeKit om du har flera Apple-enheter som du vill föra samman och styra via Apple Home-appen. Annars kan du hålla dig till Yale Home.

Efter flera försök fick jag till slut Siri att samarbeta via min iPhone (iOS 12 eller senare). Siri måste vara tillgänglig via sekretessinställningarna. Jag har tidigare (av integritetsskäl) valt bort Siri.

Därefter måste du komma ihåg vad man kallar sitt skåp. Jag bad hela tiden Siri att öppna mitt ”kassaskåp”. Under installationen hade jag kallat Yale Smart Safe för ”värdeskåp”. När jag insåg misstaget var det inga problem.

Slutsats

Yale Smart Safe är ett gediget kassaskåp med smarta detaljer. Det finns t.ex. en inbyggd lampa som tänds när dörren öppnas.

Kassaskåpet kan bultas fast på baksidan med hjälp av invändiga skruvar. Det ger extra säkerhet för värdesaker i hemmet, t.ex. pass, dokument, kontanter, smycken och elektronik. Smart Safe är dock inte skyddat mot målmedvetna tjuvar med skärbrännare, brand eller eventuella vattenskador.

Det finns ingen som säger att ett smart kassaskåp måste stå framme. Yales kassaskåp kan placeras i en större garderob eller ur vägen i sovrummet. (Foto: Yale) 

Du kan styra Smart Safe utan att vara hemma tack vare Yale Connect Wi-Fi Bridge. Du har möjlighet att dela PIN-koden med andra via Yale Home-appen, men du kan också ändra den i appen om du vill.

I appens historik kan du hålla reda på vem som har använt skåpet. Långfingrade personer utan behörighet kan försöka öppna skåpet. En felaktigt inmatad kod gör att skåpet stängs av i 5 minuter åt gången.

Den integrerade delningen med andra är en av de smartaste sakerna med Yale Smarte Safe. Du kan till exempel använda kassaskåpet i den fysiska världen på ett delat kontor. Du kan också använda appens integration med Airbnb för att generera koder med giltighetstid.

Kassaskåpet kan också styras med en röstassistent som Siri. Det är ett kul partytrick när du har gäster hemma, men knappast anledningen till att vi investerar i ett Yale-kassaskåp.

Karakter
Yale Smart Safe
Premium

Home tycker

Kompakt utformning för enkel placering. Invändig belysning. Appstyrning och övervakning samt lösenordsdelning. Kan monteras med invändiga bultar. Osäker och osmidig app. Dörren måste stängas manuellt igen när skåpet har låsts upp. Svårt att ställa in med röstassistent/Apple HomeKit.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Rulla till toppen