Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Yale Smart Cabinet Lock

Sätt smarta lås på dina skåp

Yales smarta lås säkrar värdesaker, mediciner och kemikalier i skåp och lådor. Låset kan styras med knappsats och röst – även när du inte är hemma. Om appen vill.

Av / 2024-07-05 - 08:44
Yale Smart Cabinet Lock
Natasja Broström

Barn och gäster behöver inte alltid ha full tillgång till skåpen. Du kanske har alkohol, mediciner, privata papper och tillhörigheter i skåp och lådor som ingen annan behöver komma åt. Om du vill säkra vissa föremål och värden kan du överväga ett ”smart” lås. En av de nya modellerna på marknaden är Yale Smart Cabinet Lock.

Som namnet antyder är det ett app-styrt lås. Smart Cabinet Lock ingår i Yales växande utbud av smarta säkerhetsprodukter som kallas Yale Smart Security Ecosystem. Nyligen testade vi Yale Smart Safe.

Yales smarta enheter kompletterar varandra. Här är Smart Cabinet Lock och Wi-Fi Bridge som gör att du kan styra låset när du inte är hemma. (Foto: Yale)

Enheterna använder samma app, Yale Home, och flera av dem fungerar tillsammans. Till exempel fungerar Yale Smart Cabinet Lock med Yale Smart Keypad och Yale Connect Wi-Fi Bridge, som kostar 889 kronor respektive 959 kronor.

Tricket är att Smart Cabinet Lock kan styras på distans och med rösten (kräver Yale Connect Wi-Fi Bridge). Via Yale Home delar du tillgång till låset. Till exempel med en av dina kontakter på din mobiltelefon. Om du lägger till Yale Smart Keypad kan du dela knappsatsens PIN-kod.

Yales Wi-Fi Bridge ger en anslutning till Yales servrar så att du kan fjärrstyra dina Yale-lås (Foto: Yale)

I det här testet har vi parat ihop ett Yale Smart Cabinet Lock med en Yale Connect Wi-Fi Bridge och Yale Smart Keypad. Testet genomfördes i Apples ekosystem eftersom det är den smarta hemmiljö som jag som testare har och bor i.

Låset monterades i min handtagsfria garderob. Här måste dörren tryckas in för att en fjäder ska frigöra låsmagneterna på skåpets insida. Handtagslösa dörrar används i flera köks- och skåpsystem. Designen visade sig dock vara problematisk om man vill använda ett Yale Smart Cabinet Lock.

Placering och montering

Yale Smart Cabinet Lock består av en huvudenhet, en fot med en glidskena och en platta med en spärrhake. Huvudenheten ryms i handen och väger mindre än 100 g. Den tar liten plats i de flesta lådor och skåp, men kräver en fast installation.

Läs också Söndag förmiddag är räddad I årets stora grupptest av robotgräsklippare utan slinga utmanas tre välkända märken av två nykomlingar. Här får du reda på vilka som klipper gräset bäst och var du får mest för pengarna.

Först hittar jag platsen i mitt skåp där låset ska sitta. Jag klickar fast huvudenheten på fotskenan och sätter in spärren i hålet på framsidan. Lådan med Smart Cabinet Lock innehåller olika längder på spärrhakarna eftersom våra lådor och skåp kan se olika ut.

Yale har gjort det enkelt att placera låset eftersom det medföljer en slags mall för mätning. Jag placerar pappersmallen på min skåpshylla så nära kanten som möjligt.

Yales appstyrda skåplås består av flera delar. Här foten, huvudenheten, pappersmallen och två spärrhakar i olika längder (Foto: Natasja Broström)

Sedan tar jag bort filmen under foten för att klistra fast den där mallen visar att huvudenheten ska placeras. Jag tar bort filmen på baksidan av plattan med spärrhaken och stänger sedan skåpdörren.

Spänd öppnar jag dörren några minuter senare. Delarna sitter kvar på plats; huvudenheten står stadigt på hyllan och spärrhaken har klistrat fast sig på insidan av dörren. När jag öppnar och stänger skåpsdörren glider spärren utan problem in och ut ur hålet i huvudenheten.

De 8 siffrorna på baksidan av Yale Smart Cabinet Lock används för att ställa in låset i Apple HomeKit. (Foto: Natasja Broström)

Du kan använda de medföljande skruvarna för extra fastsättning. Basen och de olika spärrhakarna har skruvhål för detta ändamål. Enligt min mening hindrar Yale Smart Cabinet Lock knappast någon från att tvinga upp låset med ett verktyg. Syftet är snarare att hindra barn från att komma åt till exempel alkohol och rengöringsmedel eller att hålla potentiella gäster borta från ditt privata förvaringsutrymme.

Installation och app

Yale Smart Cabinet Lock konfigureras i Yale Home-appen. Ladda ner appen via App Store eller Google Play.

Appens menyer kompletteras med instruktionsvideor. Till exempel när du ställer in låset för första gången via Bluetooth. Filmerna visar också på ett pedagogiskt sätt hur du placerar låset i skåpet eller lådan.

Yale Home-appen visar historik och en översikt över dina anslutna Yale-enheter. Det är också i appen du lägger till Yale Smart Keypad. (Skärmdump: iOS)

Som tidigare nämnts gör Yale Connect Wi-Fi Bridge det möjligt för användaren att styra låset via en app när han eller hon inte är hemma. Yale Wi-Fi Bridge ska helst anslutas till ett uttag som är högst tre meter från låset.

Med hjälp av mobilkameran skannade jag QR-koderna på Yale Connect Wi-Fi Bridge och låsets huvudenhet. Installationen fungerade ganska bra. Ibland tappar appen anslutningen till låset och Wi-Fi Bridge, om jag har stängt av den. Svarstiden kan också vara flera sekunder.

HomeKit och röststyrning

Yale Connect Wi-Fi Bridge är också vägen till röststyrning via Apple HomeKit. Koden för HomeKit finns på baksidan av huvudenheten. Bortsett från röststyrning och en översikt över mitt hems Home-enheter erbjuder Apples Home-universum inga fördelar jämfört med Yales egen app. Tvärtom är användargränssnittet ganska grundläggande.

Om du vill styra låset med rösten görs detta via Siri (iOS 12 eller senare). Siri måste vara tillgängligt via sekretessinställningarna. Med Siri aktiverat och påslaget var det inga problem att med rösten öppna och låsa Yale Smart Cabinet Lock på danska.

Förutom Siri kan du använda enheter som stöder Amazon Alexa och Google Home.

Knappsats och användarhistorik

Yale har ställt en Yale Smart Keypad till förfogande, så naturligtvis var den tvungen att testas tillsammans med Yale Smart Cabinet Lock. Jag skannade QR-koden på baksidan av knappsatsen och fick den konfigurerad och tillagd i appen.

Yale Cabinet Lock kan kompletteras med en fysisk knappsats som inte kräver Wi-Fi. PIN-koden till knappsatsen kan delas med andra via Yale Home-appen. (Foto: Natasja Broström)

Lådan med Yale Smart Keypad innehåller en dubbelsidig självhäftande kudde och två skruvar för montering av knappsatsen. Placeringen bör vara nära skåpet eller lådan med Yale Smart Cabinet Lock, eftersom de två enheterna kommunicerar via Bluetooth.

Styrningen var inte alltid villig, men vi lyckades få en PIN-kod och få den att fungera. Du kan dela med dig av PIN-koden via Yale Home. Mottagaren behöver inte ha appen installerad, utan kan helt enkelt ange den mottagna koden för att låsa upp skåpet eller lådan.

Yale Home håller koll på vem som öppnar och låser och när. Smart om du hyr ut ditt hem eller fritidshus och vill kontrollera vem som öppnar vilka lådor och skåp.

Ett smart lås säkrar allt från personliga papper till alkohol och medicin. Du kan styra det via en app när du inte är hemma och ge andra tillgång. (Foto: Yale)

Om du hyr ut en bostad via Airbnb kan du koppla ditt konto till Yale Home för att dela åtkomst till ditt lås – och hålla ett öga på vem som använder det.

Service och batterinivå

Yales app skickar meddelanden när ditt lås öppnas eller stängs. Om batterierna i låset tar slut får du en varning. När batteriet når en kritisk nivå stängs låset av. På så sätt kan du alltid öppna skåpet eller lådan även om låsets batteri har tagit slut.

Läs också Grillarnas schweiziska armékniv En elgrill som blir riktigt het och där man kan använda halva grillen till att laga mat på andra sätt. Perfekt för balkongen?

Jag fick snabbt flera meddelanden om att batteriet i Yale Smart Cabinet Lock höll på att laddas ur. På mindre än en vecka använde låset två 3V Lithium CR2. Jag kollade på Yales hemsida och fick mina misstankar bekräftade. Fjädern på min handtagslösa dörr ger ett litet drag i låset som jag inte var medveten om när jag placerade det smarta skåplåset. Draget gör att låsets motor arbetar extra mycket, vilket minskar batteriets livslängd.

Jag vet inte hur detta kunde ha förhindrats, innan fjädern ger vika. Kanske borde huvudenheten ha placerats ännu närmare insidan av dörren än vad mallen visade. Den delen av installationen är dock inte Yales fel, utan en detalj som konsumenter bör vara uppmärksamma på.

Slutsats

Yale Smart Cabinet Lock är en bra lösning om du har skåp och lådor där du vill kontrollera åtkomsten. Det kan till exempel vara ett skåp med privata föremål i ett fritidshus som du hyr ut eller om du vill förhindra att minderåriga får tillgång till flaskor med kemikalier och alkohol.

Yales appstyrda skåplås tar inte upp mer plats än att det får plats i de flesta skåp. Till exempel i kemikalieskåpet. (Foto: Natasja Broström)

Med Yale Home-appen delar du åtkomst till låset och håller koll på vem som öppnar och stänger det. Om låset bryts upp eller öppnas utan din tillåtelse får du ett meddelande om detta. Appen har vissa problem med stabilitet och svarstid och plågas av stavfel.

Låset har också sina begränsningar. Yale Smart Cabinet Lock är ingen garanti mot stöld eftersom det är tillverkat av plast och är ganska klent i sin design. Det handlar mer om att signalera att det här skåpet eller den här lådan är privat. Yales smarta lås uppfyller den delen av uppgiften ganska bra.

Karakter
Yale Smart Cabinet Lock
Basic

Home tycker

Installation utan verktyg. Kompakt design för enkel placering. Styrning och övervakning via app. Kan kombineras med Wi-Fi Bridge och knappsats. Osäker och slarvig app. Dörren måste vara ordentligt stängd för att undvika att batteriet laddas ur.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Rulla till toppen