Många drömmer nog om tyst och effektiv städning medan livet ägnas åt andra, roligare saker. Roborock har generellt sett gjort ett bra jobb när vi testat det kinesiska företagets robotdammsugare. Själv var jag ganska nöjd med Roborock S8 MaxV Ultra, som vann duellen mot Dreame X40 Ultra. Båda modellerna var i high-end-segmentet.
År 2023 testade vi den mer prisvärda modellen, Roborock Q Revo. I år är det den nya versionen Roborock Qrevo S som gäller.
Qrevo och Qrevo S har en mycket likartad utformning. De två behållarna för rent och smutsigt vatten högst upp på basstationen är synliga. Mopparna på de två modellerna roterar med samma hastighet (200 rpm) och Roborock-appen stöder (fortfarande) inte nordiska språk.
Med Qrevo S får du klara dig utan funktioner som de avancerade Roborock-modellerna ståtar med. Till exempel kamera och direkt röststyrning via appen. Å andra sidan suger Qrevo S med mer kraft (7 000 Pa) än sin föregångare Qrevo (5 500 Pa). Den nya modellen rengör också mopparna i en automatisk trestegsprocess med tvätt, sköljning och torkning.
App och installation
Qrevo är (nästan) redo att städa direkt ur kartongen. Fyll helt enkelt den ena baljan med rent vatten och ladda ner Roborock-appen via QR-koden. På Qrevo S finns koden under locket, som kan fällas upp till vertikalt läge.
Vattentanken rymmer 4 liter, vilket är en liter mindre än på Qrevo. Skillnaden spelade ingen roll under testet. Inte ens på ett 100 kvadratmeter stort golv fick roboten slut på vatten. Mopparna var inställda på den lägsta vattenförbrukningen (low), men mina trä- och linoleumgolv blev ändå rena.
Trestegsprocessen för rengöring av mopparna fungerade också bra. Inga lukter, men däremot lite oljud från basstationen när mopparna tvättades.
Basen levereras med en förinstallerad dammsugarpåse och du får en extra med på köpet. Roborocks egna tester visar att företagets påsar rymmer 7 veckors uppsamlad smuts. Naturligtvis beror antalet veckor på hur smutsigt ditt hem är. Nya påsar kostar 292 kronor för ett trepack. Typen är densamma som för Roborock S8 MaxV Ultra.
Däremot ingår det inget rengöringsmedel. Ett certifierat rengöringsmedel för Roborock-robotar från Omo kostar 292 kronor för 480 ml. I testet valde jag att moppa med vatten utan rengöringsmedel. Det fungerade alldeles utmärkt.
När appen är installerad behöver Qrevo S vara ansluten till ditt nätverk. I några tester av smarta dammsugare och skaftdammsugare har jag haft problem med den här delen av installationen. Till exempel skapade en av apparaterna sitt eget nätverk och ett långt, krångligt lösenord. Men missödena korrigerades så småningom. Med Roborock-appen, som Qrevo S använder, fungerar det bara.
Via appen skapar du kartor över ditt hem och ger de olika rummen namn och specifika inställningar för städningen. Till exempel kan du ställa in vad golvet är gjort av, vilket påverkar robotens körmönster. Du får bättre resultat när roboten åker längs med golvplankorna i stället för tvärs över.
Du har möjlighet att dela upp ditt hem i flera våningar så att Qrevo S inte av misstag ramlar ner för trappan. Rummen kan separeras, namnges och slås samman allteftersom roboten ”upptäcker” dem och lägger till dem på kartan.
Första kartläggningen
Innan jag släppte lös Qrevo S ställde jag in roboten så att den kartlade mitt hem och hanterade eventuella hinder på egen hand. Inställningen kallades ”Smart”. Det var det verkligen inte.
Jag bor i en lägenhet från 1940-talet med trösklar i olika höjder. I tidigare tester har dessa hinder bokstavligen varit oöverstigliga. Qrevo S fick också snabbt problem med mina dörrtrösklar.
Jag var ofta tvungen att pausa roboten i appen, plocka upp den och flytta den till ett rum med en lägre tröskel. Roboten tappade då bort sin position (basen används som utgångspunkt), vilket den högljutt berättade för mig och körde sedan förolämpad tillbaka till basen.
Efter tre försök gav jag upp. Qrevo S kan passera hinder på maximalt 2 centimeter. Höjden på mina olika dörrtrösklar varierar mellan 1,8 och 2,5 centimeter, så det är rimligt.
En ny taktik var att låta roboten ta ett rum i taget och spara det på kartan. På nästa runda hade jag tidigare öppnat dörren till ett nytt rum och lät Qrevo S upptäcka det nya området. Lite som en hundvalp som lär känna sitt nya hem. Qrevo S var helt med på den här metoden och kartläggningen med den högeffektiva LiDAR-skanningen fortskred.
Intelligent städning med AI
Qrevo S är inte den smartaste roboten när det gäller smart hem-städning. Till skillnad från medlemmarna i Roborocks Ultra-serie kan Qrevo S inte avgöra hur smutsigt ett golv är eller vad smutsen består av.
Städningen var inte heller alltid av högsta klass. Särskilt längs listerna och på kakelplattorna framför min öppna spis. Här hade Qrevo S svårt att komma ända in till kanterna och ut i hörnen.
Jag bad Qrevo S att torka upp kaffespill på köksgolvet. Jobbet blev gjort, men det krävdes lite övertalning i form av inställningen ”Spot Clean”. Här använder du appen för att peka ut ett specifikt område som behöver extra omsorg.
Trots att jag markerade utgången till altanen som en no-go-zon på appens karta med en fet linje insisterade Qrevo S på att få gå ut. Flyktförsöken fortsatte under de första (misslyckade) kartläggningssessionerna, så det var nära att jag lät roboten rymma hemifrån.
Jag kunde inte heller separera sovrummet från det angränsande badrummet. Appen insisterade på att badrummet var för litet för att vara ett separat rum. Å andra sidan kunde jag ställa in att badrumsgolvet (i motsats till sovrummets trägolv) var klinkergolv.
Med två rum kartlagda tog jag mod till mig och valde appens så kallade SmartPlan. Inställningen är AI-driven, vilket låter fint, men det betyder helt enkelt att roboten läser av sin omgivning och anpassar sig därefter.
Här fick Qrevo S glänsa. Roboten lärde sig själv att undvika skogen av stolsben under matbordet när den återvände till basen (som stod i matsalen). Den kände också igen olika typer av ytor och bytte sugstyrka beroende på om ytan var klinker, matta eller trägolv.
Mopparna kan lyftas maximalt en centimeter, vilket är 3 millimeter högre än med Qrevo. Från vardagsrummet tillbaka till basen valde Qrevo S att själv ta sig runt en blomkruka placerad på ett bart trägolv i stället för att ta sig över sisalmattan i vardagsrummet. Mattans påsydda kant på cirka 1 centimeter är inget oöverstigligt hinder för Qrevo S. Det är bara onödigt att göra det svårt för sig.
Slutsats
Roborock Qrevo S är inte i närheten av sin föregångare Qrevo, och det är med nöd och näppe som roboten smyger upp till betyget 4.
Qrevo S fungerar bra för städning av rum med få eller låga trösklar däremellan. I synnerhet presterar roboten exemplariskt bra i AI-läget. Här undviker Qrevo S hinder och hittar egna smarta vägar runt i hemmet, till exempel när roboten återvänder till basstationen.
Modellen moppar ganska bra på stora, öppna ytor, men arbetar mindre effektivt längs kanter. Ibland är roboten lite hjälplös och appen ger motsägelsefull information. Till exempel vid uppmätning och inställning av olika rum, som mitt badrum.
Med Qrevo S får du inte röststyrning, kamera eller smart smutsdetektering. Å andra sidan är kartläggningen snabb och effektiv. Räkna med att det bara tar några minuter att skanna av 60 kvadratmeter. Om du råkar gå framför den under processen är det inte något som stör eller förvirrar roboten. Det har jag upplevt tidigare med Dreame robotdammsugare.
I allmänhet blir golv, mattor och klinkers ordentligt dammsugna och moppade, så de grundläggande funktionerna i Qrevo S fungerar som en smart robotdammsugare ska göra. Förvänta dig bara inte så mycket mer.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser