Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Roborock S8 MaxV Ultra

Ett kraftverk på golvet

Roborocks nya flaggskeppsmodell stoltserar inte med någon snygg design. Å andra sidan är S8 MaxV Ultra vettig och effektiv.

Av / 2024-05-23 - 08:51
Roborock S8 MaxV Ultra
Natasja Broström

Roborocks robotdammsugare har gjort bra ifrån sig när vi har haft dem på redaktionen. Så bra att Roborock S8 Pro Ultra blev årets älskling i kategorin Bästa Smart Home-produkt i Städning & inredning 2023-2024. Efterföljaren, den senaste flaggskeppsmodellen Roborock S8 MaxV Ultra, har därför något att leva upp till.

Roborock S8 MaxV Ultra kräver utrymme. Enligt bruksanvisningen ska det finnas cirka en halvmeters utrymme från kanten på robotens ramp. Utrymmet framför rampen använder roboten för att rotera och positionera sig före och efter en uppgift samt när den återvänder till stationen.

Fäst sladden på baksidan och anslut den andra änden till ett eluttag. Roborock slås på med en melodi som bäst kan beskrivas som en vals. Roborock S8 MaxV Ultra följer mallen nästan till punkt och pricka när det gäller att konfigurera en smart enhet. Framsidan av robotens lock tas av så att du kan skanna QR-koden och ladda ner Roborock-appen. Locket är magnetiskt, så det hittar lätt tillbaka till sin plats när du sätter på det igen.

Klaffarna på de två medföljande behållarna för rent och smutsigt vatten. Kanternas design innebär att de kan samla smuts. (Foto: Natasja Broström)

Från appen ansluter du till ditt Wi-Fi och kopplar upp din enhet. Detta gör du via Scan to Connect eller Search for Device. När Roborock är påslagen kommer den att visas i appen. Endast 2,4 GHz stöds.

Häll rent vatten i behållaren med den blå droppsymbolen på locket. Redan här visar designen svagheter. De två behållarna är svåra att öppna eftersom klicklåsen på locken sitter fast.

Handtaget är flexibelt så att behållaren kan svänga i handen. Placera behållarna på en plan yta innan du öppnar och stänger dem. Använd endast kallt/ljummet vatten. Annars kan behållarens plast skadas och ändra form.

Ta bort locket på basstationens framsida och fyll på rengöringsmedel i behållaren till höger. Det medföljer inget medel. Varumärket Omo tillverkar ett rengöringsmedel för Roborock-enheter. Räkna med ett pris på cirka 204 kronor för ungefär en halv liter.

Roborock har en liten sidoarm med påsatt borste och två rullar under magen, som effektivt samlar upp smuts. (Foto: Natasja Broström)

Till vänster om behållaren finns dammsugarpåsen, som är förmonterad. Påsen rymmer 2,5 liter, vilket är mindre än de 3,2 liter som Dreames påse rymmer. Hur snabbt påsen fylls beror på användning och hur mycket smuts som finns i hemmet. Ett paket med 3 nya påsar kostar 296 kr.

Läs också Farväl till slingkabeln Robotgräsklipparna har blivit mycket roligare.

När vattnet och rengöringsmedlet är påfyllt och dammsugaren är fulladdad (tar cirka 4 timmar) är Roborock S8 MaxV Ultra redo att visa vad den går för.

Första vändan ut på golvet

När det gäller design har vi gått ner ett hack jämfört med Roborock Q Revo, som vi testade i slutet av 2023. Roborock S8 MaxV Ultra har samma behållare som Roborock S8 Pro Ultra, som vi testade för ett år sedan. Låt mig säga det med en gång: Jag är inte nöjd med de här behållarna. De är kantiga och svåra att öppna utan att spilla ut innehållet. De ser inte heller bra ut. S8 MaxV Ultra är nämligen öppen upptill, så behållarna är synliga.

Design är en smaksak, så S8 MaxV Ultra ska naturligtvis också bedömas utifrån hur den fungerar i praktiken. Jag satte roboten i arbete med att kartlägga mitt hem och fick en försmak av hur snabb och effektiv S8 MaxV Ultra är.

Appen Roborock ser ut som andra appar i samma genre, men den är bra och intuitivt designad. (Foto: Natasja Broström)

Roboten skannade mina vardagsrum på bara några minuter och hade inget emot att jag tittade förbi då och då. Här var Dreame X40 Ultra mer känslig, blev lite ”distraherad” och stannade upp under mätningen. Skanningen av mina två vardagsrum på cirka 60 kvadratmeter var klar på mindre än 3 minuter. Den slutliga kartan med relevanta detaljer som bord och soffor var klar och sparad i appen på mindre än 7 minuter.

Till skillnad från Dreame X40 Ultra hade Roborock ingen lust att uppfinna matbord där de inte finns. Eller att placera en soffa där jag i verkligheten har en öppen spis.

Rengörning rum för rum

Precis som Dreame X40 Ultra kan S8 MaxV Ultra ställas in för att rengöra på vissa sätt, till exempel endast dammsugning. Du kan också välja zoner, enskilda rum eller hela bostaden. Roboten har hittills den starkaste sugkraften för en Roborock-dammsugare, nämligen 10 000 Pa. Roboten har en ”arm” som skjuter ut från sidan för att nå runt alla kanter och in i hörn. Roborock kallar designen för FlexiArm.

Roborock S8 MaxV Ultra klarar max 2 cm höga hinder. Roboten hade dock få problem med mina 2-3 cm höga trösklar. (Foto: Natasja Broström)

När Roborock S8 MaxV Ultra är ute på golvet irriterar jag mig återigen på den lite billiga designen. Roboten skakar och hoppar när jag kör den på högsta sugkraft. Detta påverkar dock inte resultatet. På min knottriga sisalmatta var Roborock mycket bättre på att få in allt smuts än Dreame X40 Ultra.

Tack vare AI ska roboten kunna känna igen små föremål, till exempel leksaker. Samma AI kan dock inte få roboten att smyga runt större föremål. S8 MaxV Ultra körde flera gånger in under min soffa och stämde träff med min yogamatta, som är undangömd där.

Omvänt är robotarmen på Roborock ytterst funktionell. Armens sidoborste och ett moppsystem med extra rotation är nämligen saker som gör att Roborock S8 MaxV Ultra verkligen briljerar.

Roborock fick lätt allt på plattorna framför brasan med sig tack vare den speciella robotarmen med borste. (Foto: Natasja Broström)

På plattorna framför min eldstad kryper borsten in i alla ojämnheter, och mopparna tar resten. Roborock S8 MaxV Ultra levererar ett riktigt bra resultat och kommer in där Dreame X40 Ultra fick ge upp.

App och finjustering

Bra, effektiv städning hjälper inte mycket om appen inte vill spela med. Lyckligtvis vill Roborocks app det. Den är lätt, nästan intuitiv, att använda för enkla uppgifter och för att finjustera rengöringen.

Via kartan kunde jag utse rum och specifika områden som behövde städas och ändra parametrar som styrka och läge, medan S8 MaxV Ultra var ute på ’uppdrag’. Här var Dreame X40 Ultra mer motvillig. Om jag ville ändra något längs vägen med Dreame, måste den aktuella uppgiften avbrytas eller slutföras först.

Hemmets ultimata intelligenstest: Skogen av stolsben. Roborock klarade uppdraget i fin stil utan att krocka mot benen. (Foto: Natasja Broström)

Till min förvåning hade Roborock lättare att passera mina 2-3 cm höga trösklar. På pappret kan Roborock S8 MaxV Ultra bara passera höjder på högst 2 cm, medan Dreame X40 Ultra klarar upp till 2,2 cm. I praktiken fick jag dock ofta hjälpa Dreame från rum till rum, medan Roborock klarade uppgiften på egen hand.

Dessutom är röststyrningen av Roborock enkel. Kommandona finns i appen i förväg, så röststyrningen är integrerad i Roborocks eget ekosystem.

Läs också Effektbelysning som får trädgården att se ut som Tivoli Med smarta trädgårdsspotlights byter din trädgård personlighet när det blir mörkt

Sedan är det bara att säga ”Hello Rocky” + kommando. Skulle du glömma vad roboten kan och måste göra, medföljer en pamflett, ett voice control card i kartongen. Den visar kommandon på sex språk. Det låter opraktiskt och analogt, men det fungerar. Precis som det finns så många andra enkla och opraktiska saker som också fungerar med Roborock S8 MaxV.

Slutsats

Bredvid Dreame X40 Ultra ser Roborock S8 MaxV Ultra närmast ut som en industrimaskin. Roboten låter också ibland så när den är på jobbet eller tömmer sin dammkammare i stationen. Jag är inte förtjust i den kantiga designen. Särskilt stör mig de krångliga behållarna med kanter där smuts kan fastna och den öppna toppen där damm kommer att samlas.

Uppsamling av vatten var ingen succé. Roborock sopade runt det mesta av vätskan istället för att suga upp den. (Foto: Natasja Broström)

Design är en smaksak, så det ska inte sluta med att det fäller Roborock S8 MaxV Ultra. Tvärtom är robotdammsugaren enkel och effektiv att använda. App och robot är ett nöje för hemmets golv och för hemmets boende.

Mina golv, mattor och kakel var i allmänhet rena efter mötet med Roborock S8 MaxV Ultra. I synnerhet jämfört med Dreame X40 Ultra.

S8 MaxV Ultra är effektiv och gör vad jag ställt in den att göra, utan att ge sig iväg till andra rum i hemmet. Röstkontrollen fungerar, och det verkar (nästan) inte dumt att prata med sin dammsugare. Speciellt inte när den svarar fint och lyder.

Karakter
Roborock S8 MaxV Ultra
High End

Home tycker

Effektiv städning med få fel och brister. Sällan problem med trösklar. Enkel och intuitiv app. Bra röststyrning. Ganska högljudd vid användning. Designen verkar billig och behållarna har kanter där smuts kan fastna.

Också i detta test:

2 robotdammsugare

Dreame X40 Ultra

Snabb och lättanvänd – men inte alltid så smart

Ny och tekniskt begåvad är inte alltid bättre. Dreames nya X40 Ultra är full av förbättringar, men dammsugarroboten har också blivit dummare än sina föregångare.

Förbättrad passering av upphöjningar. Snabb kartskanning och skissning. Många anpassningsmöjligheter i appen.
Tidigare upptäckta hinder ”glöms bort”. Svårt att ställa in no-go-zoner. Funktionerna för sopborste och mopp fungerar inte alltid.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Rulla till toppen