Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Roborock S8 Pro Ultra

Starkaste robotdammsugaren hittills

Roborocks flaggskepp är kanske den bästa och smartaste robotdammsugaren på hela marknaden.

Av / 2023-04-10 - 08:50
Roborock S8 Pro Ultra
Lasse Svendsen

De bästa robotdammsugarna är svindyra, men som vi såg i vårt test av Roborock S7 MaxV Ultra förra året är de så bra att du kan ta pensionera den gamla dammsugaren och parkera skurhinken i städskåpet.

Kanske inte för gott, men du kommer inte behöva dem lika ofta som tidigare. För en robotdammsugare klarar inte allt. Men de bästa av dem kan mycket mer än tidigare och just nu är det Roborock 8 Pro Ultra som är bäst.

Den skiljer sig inte särskilt mycket från S7 MaxV Ultra, men har fått ett par praktiska uppgraderingar som åtminstone ägare av gamla robotdammsugare kommer att uppskatta.

Som vanligt med Roborocks modellserier är Ultra-versionen flaggskeppet, och S8 Pro Ultra har Roborocks mest avancerade dockningsstation. Den tvättar moppen efter användning och har dammtömning, vattenpåfyllning och tömning av tvättvatten efter moppning. Detta görs i tre borttagbara hinkar, så att det är lätt att tömma och fylla på vatten. Den har även fått lufttorkning med varmluft, vilket ska förhindra mögel och dålig lukt från moppen och dockningsstationen.

De två andra varianterna heter Roborock S8+ och S8. S8+ är versionen med en enklare dockningsstation, med dammtömning, men utan vattenpåfyllning och mopptvätt. Den billigare Roborock S8 har bara en enkel docka med laddning.

Läs också Kanske den bästa robotdammsugaren Svindyra Roborock S7 MaxV Ultra är den smartaste robotdammsugaren hittills.

Så kommer du igång

Robotdammsugaren levereras i en stor låda, med allting i. Den har ingen extra laddare, allt görs i dockningsstationen. Det enda man behöver montera är rampen till dockningen och så måste man ladda ner Roborock-appen och ansluta S8 Plus Ultra till hemnätverket.

Dockningsstationen har växt åt alla håll jämfört med Ultra-dockan till S7 MaxV. Nu har den måtten 43 x 51 x 45 cm, så se till att ha plats för den på ett ställe där roboten kan nå alla husets rum.

Dammsugaren ”ser” hinder och lär sig var möblerna står. Foto: Lasse Svendsen

Appen styr allting och man får ett meddelande när sensorerna behöver rengöras, tanken tömmas eller när roboten har stött på något problem. Eftersom man slipper tömma dammbehållaren och fylla på vatten själv räcker det med att hålla koll på behållarna i dockningsstationen. Dammbehållaren töms i en dammsugarpåse – en extra sådan ingår – och man får tömma och rengöra den vänstra hinken som samlar upp vattnet från moppningen.

Roborock 8 Pro Ultra 5 Roborock 8 Pro Ultra 6 Roborock 8 Pro Ultra 4
<
>
Dammpåsen måste bytas, precis som på en vanlig dammsugare. Foto: Lasse Svendsen

Innan man sätter igång roboten att börja städa är det en god idé att skicka ut den på en 3D-skanning av rummen. Gärna på alla våningar om man har flera, för på så sätt lär den sig var det står möbler och var det finns mattor, trösklar, dörrar, trappor och rum. Den anpassar sig efter rummen när den ”lär känna dem” och tar själv reda på var det är mest effektivt att börja jobba och vilka vägar den ska ta.

IMG_9128 IMG_9129 IMG_9130 IMG_9131 IMG_9132
<
>
Illustration: Lasse Svendsen

Ett fulladdat batteri ska hålla i upp till tre timmar, eller 300 kvadratmeter med tvätt och dammsugning, så de flesta envåningshus kan faktiskt städas på en laddning.

Appen har röststyrning så att man kan starta roboten när man vill, och var man vill, med ett enkelt kommando. Det är extra praktiskt när man vill ha köksgolvet tvättat eller dammsuga under matbordet.

Det är lätt att börja städa i bara ett rum, eller på en liten yta, och roboten kan kallas ut för att torka upp efter någon som har haft oturen att spilla på parketten.

Cola-testet

Det är inte så lätt att avgöra om nya S8 Pro Ultra gör ett betydligt bättre jobb med städningen än föregångaren S7 MaxV Ultra. Den var väldigt bra på att städa i vårt test, men ingen av dem lyckades 100-procentigt med cola-testet.

Som simulerar att någon har spillt cola utan att någon märkt det och vätskan har fått torka på parketten över natten och förvandlats till en klibbig strumpfälla. Första gången S8 Pro Ultra tvättade cola-fläckarna fick den bort det allra mesta. Men man kände att fingrarna blev klibbiga trots att roboten sköljt över med moppen. Lösningen var att köra en fläcktvätt med moppen på maximal effekt, då försvann resten av läsken och parketten blev som ny.

Roborock 8 Pro Ultra 18 Roborock 8 Pro Ultra 11 Roborock 8 Pro Ultra 13 Roborock 8 Pro Ultra 17
<
>
Dammbehållaren kan tas ut och göras ren. Foto: Lasse Svendsen

Den nya moppen på S8 Pro Ultra sitter fast med kardborrband och är inte tänkt att tas bort förrän den behöver bytas ut. Men det är ändå en god idé att se till att den är helt ren. Även om tvättfunktionen i dockan gör ett bra jobb kan det finnas fläckar som är svåra att få bort med kallt vatten och en borste. Vilket är vad dockans tvättmaskin använder.

Ibland behöver moppen en vända i tvättmaskinen och då gäller samma tvättråd som för vanliga mikrodukar. Den kan vara jobbig att ta av och på igen, eftersom det finns en hel del kardborrband på undersidan som måste lossas och fästas.

Roboten väsnas inte så mycket när den jobbar. Det låter en del när den dammsuger, max 68 dB, men när dammet ska tömmas i dockningsstationen ökar ljudnivån till 80 dB. Som tur är går det snabbt. Oväsendet är över på en minut.

Starkare dammuppsamling och hårdare moppning

Gemensamt för de tre modellerna i S8-serien är att sugkraften har ökat från 5 100 till 6 000 Pa och att de har fått en ny dubbel gummiborste som ska göra ett bättre jobb med att samla upp damm. Bland annat har förmågan att gräva djupare i mattor och ta upp hår från husdjur förbättrats i S8-generationen.

Dubbelborsten på undersidan lyfts automatiskt 6 mm när den moppar parketten och stannar där tills robotdammsugaren är klar med moppningen och återgår till dockningsstationen. Detta ska förhindra att bakterier flyttas från en plats till en annan.

Moppen lyfts upp när dammsugaren är färdig med golvtvätten. Foto: Lasse Svendsen

När S8 Pro Ultra dammsuger mattor lyfts moppen 5 mm för att förhindra att den samlar upp damm och hår som ska in i dammsugaren. Annars vibrerar den med en frekvens på 3 000 gånger per minut när den tvättar golvet. VibraRise 2.0 kallar Roborock tekniken bakom moppningen på S8 Pro Ultra, som använder två vibrationsdelar för effektivare moppning – med 3 000 svängningar per minut och 6 Newtons tryck.

Roborock S8-serien har ett förbättrat 3D-system, med radar som känner igen upp till 42 vardagliga föremål och undviker dem och sladdar genom att köra runt. På så sätt undviker den att välta golvlampor och att tugga på sladdar och strumpor.

Om den jobbar i mörker tänds en LED-lampa längst fram så att kameran kan se hinder även när rummets belysning är släckt.

Roborock 8 Pro Ultra 9 Roborock 8 Pro Ultra 12 Roborock 8 Pro Ultra 19 Roborock 8 Pro Ultra 10
<
>
Radar och kamera gör att dammsugaren inte äter strumpor eller misshandlar fjärrkontroller. Foto: Lasse Svendsen

Ultra-kraftig

Det kanske låter oskyldigt, men tro mig, du vill inte komma hem och upptäcka att lampan du ärvt av din mormor ligger i bitar på golvet. Eller att laddningskabeln till mobilen har försvunnit i dammsugarens dubbla borstar. Det är ett städjobb som du helst inte vill ha.

De smartaste robotdammsugarna undviker sådana vardagsolyckor genom att känna igen föremål även när de är flyttade. Och när vi testade S7 MaxV Ultra förra året undvek den elegant att göra bort sig. Det gör S8 Pro Ultra också

 

Roborock 8 Pro Ultra 7 Roborock 8 Pro Ultra Roborock 8 Pro Ultra 3
<
>
Dammsugaren töms och fylls varje gång den är färdig med ett arbetspass. Foto: Lasse Svendsen

Den ökade sugkraften gör den lite starkare än sin föregångare, men inte så mycket att det gör en enorm skillnad. Inte i de flesta fall, men om man har en äldre robotdammsugare med runt 2500 Pa i sugkraft så kommer man att märka stor skillnad med S8 Pro Ultra.

Den suger upp större föremål som en svagare dammsugare ofta lämnar efter sig, och även om vi inte riktigt befinner oss på Dyson-nivå så plockar den upp mer damm och smuts från mattorna än vad man kan med 2 500 Pa.

En rotorborste och dubbla borstar på undersidan får upp det mesta från golvet. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Den nya moppen och den starkare sugkraften hos Roborock S8 Pro Ultra är ingen revolution jämfört med föregångaren S7 MaxV Ultra. Men alla som har en äldre robotdammsugare kommer garanterat att tjäna mycket på att byta till nya S8 Pro Ultra. Eller S8+ som har den mycket mer lättmöblerade dockningsstationen och som dessutom kostar mindre.

Roborock S8 Pro Ultra bygger på framgångarna med S7-serien och är smartare, starkare och effektivare. Den har blivit dyrare också, men som alltid kostar det att ha det bästa.

S8 Pro Ultra tar mycket plats. Foto: Lasse Svendsen

Karakter
Roborock S8 Pro Ultra
High End

Home tycker

Effektivare rengöring med kraftigare moppning. Smart styrning av alla funktioner och en stor men praktisk dockningsstation. Radar ser till att olyckor undviks. Fungerar på flera våningar. RockDock Ultra-dockningsstationen kostar mycket extra. Bättre, men har fortfarande svårt för trösklar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Städa med rena händer

Ljud & Bild
Rulla till toppen