Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecovacs Winbot W2 Omni

Sommar, sol och smutsiga fönster

Sommarsolen lyser skoningslöst in genom de smutsiga fönstren och allt du egentligen vill göra är att sätta dig ned i skuggan med en härlig bok. Är detta lösningen?

Av / 2024-07-01 - 08:52
Ecovacs Winbot W2 Omni
Åsa Warme Hallén

Förra året råkade jag av en händelse få nys om att det fanns fönsterputsrobotar och jag beställde blixtsnabbt hem Ecovacs Winbot W1 Pro för test.

Eftersom jag tillhör den kategori av människor som hellre gör ”något annat” (typ vad som helst) för att slippa putsa fönster så kunde jag inte annat än att ge produkten tummen upp.

Läs också Koll på pulsen Pulsklocka eller pulsband? Vad är skillnaden och varför ska du välja det ena eller det andra?
Ecovacs station stängd Ecovacs station öppen
<
>
Den uppladdningsbara stationen är rätt stor men stilren. Inuti förvaras själva fönsterputsaren och bakom den hittar jag medföljande putsmedel. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Nu har det kommit en efterföljare i Ecovacs Winbot W2 Omni och jag är såklart nyfiken på vad som hänt på ett år.

På baksidan av stationen finns en lucka som döljer strömkabel och säkerhetslina med karbinhake. Här hittar jag även två putsdukar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Nytt sedan sist

Även om jag uppskattade föregångaren måste jag säga att Ecovacs har tagit ett stort steg framåt.

Läs också Är dammsugare och skurhink ett minne blott? Med sitt flaggskepp Deeebot X2 Omni sticker Ecovacs ut hakan och lovar att det nu är dags att säga farväl till manuell städning.

Nej, den kommer visserligen inte i en snygg väska, som W1 Pro gjorde, men det är ju å andra sidan inte väskan som putsar fönster.

Kabeln som går mellan stationen och själva fönsterputsroboten innehåller såväl strömsladd som säkerhetslina. För att det inte ska trassla ihop sig fullständigt har stationen en kabelvinda som hjälper mig att rulla tillbaka navelsträngen med hjälp av ett knapptryck på ovansidan av stationen. På samma sätt som du gör på en traditionell dammsugare. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ecovacs Winbot W2 Omni är försedd med en portabel uppladdningsbar station som själva fönsterputsroboten är förankrad i med något som kan liknas vid en navelsträng. Resultatet blir att jag inte behöver hitta ström för att kunna putsa mina fönster. Jag behöver bara säkerställa att stationen är laddad och redo. Toppen!

Evocas undersida Ecovacs undersida med mopp
<
>
På undersidan ser W2 OMNI ut som sin föregångare. Fläkten som säkerställer att den inte lossnar från rutan och larvbanden av gummi som gör att roboten kan förflytta sig. Längst ur i varje hörn finns sensorerna som känner av ytan. (Foto: Åsa Warme Hallén)

På en laddning klarar Winbot ungefär 55 kvadratmeter eller cirka 110 minuters användning och det känns rätt mycket.

Undersidan av stationen är försedd med en gigantisk sugpropp och i instruktionerna står det att den ska placeras på en plan och slät yta. Jag tänker att det kanske inte alltid är helt lätt, men att tanken är god. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Gör den jobbet?

Jag ska erkänna att mina förväntningar är höga när jag beger mig ut första gången för att testa. Jag läser på hemsidan: Branschens första kantrengöringsfunktion: WINBOT W2 OMNI är utrustad med flera sensorer som smidigt kan ta sig förbi hinder och förhindra blockering. Rengöringsläget längs kanten förbättrar kantrengöringen med 65 %.”

På två av fyra sidor sitter munstycken som sprayar ut rengöringsvätska på rutan. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Och även om det fortfarande troligtvis skulle bli snäppet bättre om tagit mig tid och ork att göra det själv så blir det faktiskt riktigt bra. Framförallt slipper jag allt slabb med vatten. Hurra!

Att putsa fönster har helt plötsligt blivit otroligt smidigt. Se bara till att stationen är fulladdad, sedan är det bara att köra. Jag behöver inte ens leta efter strömuttag såsom jag behövde med föregångaren. Inomhus har man oftast ganska många uttag men utomhus brukar det vara en bristvara. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Men det där med att smidigt kan ta sig förbi hinder fungerar inte riktigt. På vår inglasade balkong har vi fönsterpartier som går att öppna och ”stapla” vid ena sidan för att kunna öppna upp så mycket som möjligt. Detta innebär naturligtvis att det blir skarvar mellan glasen. Winbot W1 Pro lyckades faktiskt bättre med att ta sig över skarvarna än W2 OMNI. Lite synd.

Inte helt lätt att fotografera ett smutsigt fönster. Men på bilden till vänster ser du en kant av ett fönster, rejält smutsigt. Till höger samma kant med efter det att W2 Omni varit i farten. Med beröm godkänt.

Nu finns det visserligen en fjärrkontroll i appen så jag kan ändå sitta ned och styra roboten. Och även om jag slipper pyssla med en massa vatten kan jag ju inte läsa en bok eller liknande. Dessutom behöver jag lyfta rumpan ut solstolen för att flytta roboten mellan fönstren. Jag kan tydligen inte få precis allt.

Att tänka på

En fönsterputsrobot är inte alls lika självgående som en robotdammsugare. Jag behöver fästa den på rutan och jag behöver flytta den mellan fönstren. Det fungerar liksom inte att jag sätter igång den och går hemifrån. Där är vi inte riktigt ännu.

I appen kan jag välja mellan fem olika rengöringslägen. Snabbrengöringsläge, djuprengöringsläge, grundlig rengöring, kantrengöringsläge eller fläckrengöringsläge. (Skärmdump från app)

Det är ett minus att den inte klarar skarvar och det drar ned betyget tyvärr.

Läs också Så bra att jag måste köpa den! Den senaste espressomaskinen från Sage är den bästa någonsin från varumärket och bevisar deras filosofi. Nämligen att det går att tillverka en användarvänlig espressomaskin som inte kompromissar med de klassiska espressodygderna.

Slutsats

Ecovacs Winbot W2 Omni är nog en typisk ”nice to have” för de allra flesta. Men har du höga fönster som är otroligt opraktiska att putsa är det nästan en ”need to have”. Jag vill nog inte gå så långt som att säga att den ersätter en riktigt välgjord manuell fönsterputsning, men det är absolut tillräckligt bra – även ute i kanterna! Har du en slant över och gillar prylar som nästan är på gränsen till onödiga i de allra flesta fall så säger jag bara: Köp!

Karakter
Ecovacs Winbot W2 Omni
Premium

Home tycker

Enkel att använda. Uppladdningsbar. Klarar inte skarvar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Rulla till toppen