Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecovacs Winbot W1 Pro

Rena fönster utan spill och kladd

En fönsterputsrobot!? Finns det ens och kan det verkligen fungera i praktiken? Frågorna är många och jag ska se om jag lyckas få fram några svar.

Av / 2023-05-30 - 08:59
Ecovacs Winbot W1 Pro
Åsa Warme Hallén

Jag har förmånen att testa och prova många mer eller mindre kul produkter. Färskt i minnet ligger luftrenaren Airbot Z1 som levde sitt eget liv och nu har Winbot W1 Pro, ytterligare en produkt från Ecovacs, landat i mitt hem. Precis som namnet hintar om handlar det som fönster. Närmare bestämt rengöring av fönster.

Ecovacs väska Time to work
<
>
Jag skulle lätt kunna använda den som jobbväska! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Winbot W1 Pro – en fönsterputsrobot

Jag blir lite småkär redan innan jag sett själva produkten. Den bor nämligen i en sober gråmelerad väska som känns lite som en crossover mellan datorväska, resväska och portfölj. Detta kan ju bara bli bra – eller?

Väskan öppnas och den lilla roboten packas upp. Här finns två fiberdukar, en behållare med rengöringsvätska, mätkopp, instruktionsbok (ej på de nordiska språken) och strömsladd.

Väska öppen Väska Harry
<
>
Harry, den självutnämnde kontrollanten, ser som vanligt till att allt är rätt och riktigt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det är inte ett måste att ladda ned Ecovacs Home-appen men har du möjlighet tycker jag nog att du ska göra det till att börja med i alla fall. När du parar ihop din robot med din mobil kommer det nämligen lite ”gör såhär” och ”tänk på detta” för trygg och smidig användning och bra resultat.

I locket på väskan ligger en rejält stor ”kom-igång-guide” som vägleder dig steg för steg. Supersmidig och enkel att följa. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hur funkar det?

Min ursprungliga tanke var att jag skulle behöva fästa något på båda sidor om fönsterrutan för att få putsaren att sitta fast, men så är inte fallet.

I mitten på undersidan av produkten hittar du en fläkt. Det är egentligen en dammsugarfläkt med en sugkraft på 2 800 Pa vilket ska vara fullt tillräckligt för att hålla fast roboten på fönstret. Jag känner mig lätt skeptisk och lite nervös inför första provkörningen.

Undersida Undersida med fiberduk
<
>
På undersidan finns bland annat fläkten som gör att Winbot fastnar på rutan. I varje hörn sitter en liten sensor som känner av underlaget. För att kunna förflytta sig över fönstret använder roboten sig av något som ser ut som larvbanden på en stridsvagn, men i miniatyr och i gummi. Fiberduken fästs på kardborrbanden efter att man fuktat den. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Naturligtvis är det bra med både hängslen och livrem – framförallt om du använder din robot på fönster där det faktiskt skulle kunna innebära livsfara om den skulle lossna. Winbot är inte batteridriven utan behöver vara kopplad till vägguttag för att kunna arbeta. Däremot finns det ett batteri förankrat i roboten som gör att den klarar av att hålla ställningarna i ungefär 30 minuter om den av någon anledning skulle bli av med strömmen. Den jobbar inte under tiden men den trillar i alla fall inte ned. Strömsladden gängas fast i batteriet vilket är ännu en säkerhetslösning. Och sist men inte minst så har vi ju säkerhetslinan med karbinhake.

Både säkerhetslinan och sladden till batteriet sitter stadigt och tryggt förankrade i själva fönsterputsaren. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Dags att prova

Vi har precis flyttat in i vår nya bostad och runt om oss hålls det fortfarande på att byggas. Jag är lite rädd om våra fönster så jag förbereder faktiskt genom att skölja av det värsta dammet och smutsen från rutorna först. När fönstret sedan torkat följer jag de nästan löjligt enkla instruktionerna och roboten börjar röra sig över fönstret.

App 1 App 2
<
>
I appen kan du enkelt och smidigt välja vilken typ av rengöring du behöver. Snabb, djup eller punkt. Du kann även ställa in om du vill att roboten ska städa en eller två gånger när den ändå håller på. Det är även här du hittar möjligheten att fjärrstyra din Winbot. (Skärmdump från app)

 

När roboten är klar kommer den tillbaka till det ställe där den startade och stannar kvar där tills jag lossar den genom att hålla inne en knapp på ovandelen av handtaget. Väldigt enkelt och smidigt.

Hemma hos oss har vi enbart vertikala fönster så jag kan inte gå i god för hur väl den klarar av ett takfönster med lutning.

Insida Utsida
<
>
Winbot W1 Pro jobbar för fullt. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Läs också Roboten flyttar in En luftrenarrobot som rör sig i ditt hem och renar luften där det behövs. Kan det vara något?

Tänk på!

Innan du rusar till städskåpet för att göra dig av med fönsterskrapa och putsmedel bör du läsa vidare. Har du inte putsat dina fönster det senaste året och förväntar dig att Winbot W1 Pro ska göra underverk kommer du bli besviken. Det är en fiberduk och lite rengöringsmedel vi pratar om – inte en inhyrd mänsklig professionell fönsterputsare.

Det medföljer 230 ml rengöringsvätska. Själva behållaren rymmer 60 ml och det ska räcka till ungefär 20 kvm.

Nöjdast kommer du troligtvis bli om du använder roboten som kontinuerlig uppfräschning. Ju bättre förarbete du själv gör, desto bättre resultat får du. Och med förarbete menar jag att om du framåt vårkanten när det börjar bli varmt och gott ute (Winbot ska inte användas när det är för kallt) tar dig tid att putsa dina fönster så kommer det räcka att du kör Winbot en, eller ett par, gånger i månaden (beroende på vilka förutsättningarna är med damm och smuts där du bor).

För att roboten ska slippa vrida och vända på sig för mycket har man satt två munstycken på en sida och sedan två till på motsatt sida. Sammanlagt fyra munstycken som sprutar ut putsvätska framför roboten. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Precis som med en robotdammsugare så kommer det inte bli helt perfekt och den kommer inte riktigt åt i hörnen eller längst in vid kanterna. Till skillnad från robotdammsugare är däremot inte tanken att du ska sätta igång Winbot och låta den köra när du inte är hemma. Du behöver handgripligen starta och stoppa den samt flytta den mellan de fönster du vill ha putsade. Men den ger dig absolut tid över till annat såsom att läsa en bok, jobba eller njuta av ett glas rosé i solen.

Jag provar om Winbot W1 pro klarar av att putsa fönsterpartierna på vår inglasade balkong. På utsidan klarar den faktiskt av att ta sig över skarvarna på de flesta ställen. De gånger det inte fungerar stannar den och på undersidan lyser den rött. Jag behöver bara gå ut och flytta den så ingen större skada skedd. På insidan däremot har man monterat en plastlist i mellanrummet mellan rutorna för att det inte ska blåsa in. Detta uppskattar inte roboten utan fastnar där varje gång. Så i detta fall behöver jag ju vara mer närvarande och här kommer fjärrstyrningen väl till pass – lite som att köra radiostyrd bil faktiskt. Snacka om att förena nytta med nöje! (Foto: Åsa Warme Hallén)
Läs också Gör plats i köksskåpet Multimaskinen från de professionella restaurangköken pockar på plats i ditt hem.

För vem?

Är du superpetig och kräver 100 % noggrannhet och tillhör den grupp som köper städhjälp men som ändå städar efteråt eftersom det inte är till belåtenhet så rekommenderar jag att du sparar pengarna till annat.

Jag tänker att detta dels är den perfekta lösningen för dig som bor i ett hem med höga fönster där det är utmanande att nå upp och dels för dig som verkligen ogillar fönsterputsning och som bara tycker det är blött, bökigt och stökigt.

Kanske tillhör du skaran som får svindel bara du tittar på en stege och då är Winbot W1 Pro en självklar del i laguppställningen av städprylar.

Ovansida Ovansida med hand
<
>
Winbot W1 Pro är faktiskt mindre och nättare än vad jag hade förväntat mig. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Slutsats

Jag har fått svaret på min fråga – detta är faktiskt bra! Har du bara rimliga förväntningar så är Winbot W1 Pro en riktigt toppenprodukt. Gör du ett bra förarbete någon gång om året kommer roboten se till att du har rena och fräscha fönster utan kladd och spill. Den sköter sig inte helt själv och du kan inte lämna den vind för våg, men den kommer absolut att ge dig tid över till andra saker som är betydligt roligare än att putsa fönster!  Ett stort plus i kanten för att den är så otroligt enkel och användarvänlig.

Karakter
Ecovacs Winbot W1 Pro
Premium

Home tycker

Rengör bra utan spill och kladd. Otroligt användarvänlig. Når inte ända in i hörn och kanter. Är inte trådlös.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Ett riktigt familjekylskåp

Rulla till toppen