TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST 6 robotdammsugare

Robotdammsugaren – Guds gåva till var mans hem?

2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

forfatter
Publicerad 2022-05-06 - 07:00
Produkter i testet
 • Dreame Bot Z10 Pro
 • Ecovacs Deebot X1 Omni
 • TCL Sweeva 6500
 • Samsung Jet Bot +
 • iRobot Roomba j7+
 • Electrolux Pure i9.2
 • Räck upp en hand om du gillar att dammsuga! Nej, jag anade väl det… Det finns verkligen roligare saker att lägga sin tid på.

  I teorin låter det helt underbart att slippa dammsuga men låt mig klargöra en sak, att du lägger pengar på en robotdammsugare betyder absolut inte att du aldrig mer behöver städa! Reklamen lovar guld och gröna skogar men i praktiken är det faktiskt så att det krävs en del förarbete innan ditt hem är redo. Och även om du investerar i en produkt som är självtömmande och har moppfunktion blir det aldrig lika bra som om du gör det själv. Om du inte är en riktig slarver såklart.

  En av de främsta fördelarna med en robotdammsugare, förutom det uppenbara att du inte behöver dammsuga själv, är att du kan schemalägga städningen och på så vis komma hem till nydammsugna och/eller moppade golv. Du slipper dessutom stå ut med ljudet – för tysta är de inte!

  Anton Chillar
  Anton förstår precis hur det går till när man städar. Man chillar i solen och låter robotdammsugaren göra jobbet.

  Och har du någon funktionsnedsättning, är sjuk eller har bekymmer med till exempel ryggen är det naturligtvis guld värt att kunna hålla en acceptabel nivå på hemmet utan att alltid behöva be om hjälp.

  Som att ha ett småbarn

  Du kan jämföra en robotdammsugare med ett litet nyfiket barn som inte riktigt lärt sig krypa. Den fastnar lätt på höga trösklar, du behöver säkerställa så den inte trillar ned för eventuella trappor och den slukar allt som kommer i dess väg och gör ingen skillnad på en dammtuss, en strumpa på rymmen eller en mobilsladd.

  Så här har jag testat

  Samtliga deltagare har packats upp och installerats med hjälp av medföljande bruksanvisning (om det funnits någon). För att underlätta har jag valt att begränsa själva testytan till två rum på sammanlagt ca 45 kvm. Mellan rummen finns en tröskel på ca 3 centimeter och i vardagsrummet ligger en matta med ganska tät lugg som är ca 2 cm.

  Innan jag kört igång har jag plockat undan ”det uppenbara” såsom sladdar, kattleksaker och ömtåligt piff som står på golvet. Jag har dock inte ställt upp några stolar eller liknande eftersom jag tycker att en robotdammsugare ska vara ett smidigt hjälpmedel i vardagen och inte kräva alltför mycket extra förarbete.

  Jag har utmanat med bland annat blomjord, kattsand och dammråttor.

  Robotdammsugare
  Deltagarna i testet: Dream Bot Z10 Pro. TCL Sweeva 6500. Samsung Jet Bot+. Ecovacs Deebot X1 Omni iRobot Roomba j7+ och Electrolux Pure i9.2. (Foto: Åsa Warme Hallén).

  Kom ihåg: Oavsett vilken robotdammsugare du väljer kommer du att få räkna med lite skit i hörnen och att det inte blir helt perfekt. Vill du ha det tipp topp får du antingen göra jobbet själv eller anlita en städfirma.

  Produkter i testet

  Dreame Bot Z10 Pro

  Prisvärd hjälpreda men fokusera inte på moppfunktionen

  Testets billigaste deltagare både dammsuger och moppar dina golv åt dig. Frågan är bara hur bra den lyckas.

  Priset tillsammans med att den navigerar smidigt och enkelt runt hinder samt inte har några bekymmer med testmattan.
  Moppfunktionen är ingen höjdare.

  Ecovacs Deebot X1 Omni

  Giganten

  Här gäller det att du har gott om utrymme och att plånboken inte gapar tom. Å andra sidan får du mycket av allt.

  Dubbla städborstar och dubbla roterande moppar. Den klarar av testmattan och är förhållandevis tystgående och smidig
  Prislappen tillsammans med storleken.

  TCL Sweeva 6500

  Når inte riktigt ända fram

  Testets näst billigaste deltagare som tömmer sig själv och erbjuder uv-c-sterilisering av golven för att ta bort baciller och bakterier. Efter publicering kom en uppdatering som rättade till vissa knasigheter, men tyvärr inte alla…. Därmed är text och slutsats något reviderad..

  Tyst för att vara en dammsugare och klarar de flesta städutmaningarna, även de i hörnen. Har uv-c-sterilisering som gör golven extra fräscha.
  Är inte helt att lita på när det kommer till kvarglömda föremål på golvet. Appen är i svajigaste laget.

  Samsung Jet Bot +

  Smidig för dig med samsungmobil

  Vit och stilren självtömmande robotdammsugare men som fått ett lite märkligt format på laddstationen.

  Enkel och smidig att komma igång med. Klarar mattor såväl som hörn.
  Hög ljudnivå och designen på laddstationen känns inte helt genomtänkt.

  iRobot Roomba j7+

  För dig med husdjur och oömma möbler

  Himmelriket för alla djurägare när “olyckan” är framme. Men frågan är om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerar i praktiken …

  P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise. En funktion som faktiskt håller exakt vad den lovar. Klarar testmattan utan problem.
  Priset och det faktum att den kör in i stol- och bordsben utan betänkligheter.

  Electrolux Pure i9.2

  Upp som en sol och ned som en pannkaka

  Dark gold och triangelformad för att komma åt bättre i hörnen – en vinnare för mig redan innan jag hämtat ut den på posten. Men man ska bevisligen vara försiktig med förutfattade meningar…

  Snygg, liten, nätt och går att gömma undan om man skulle vilja. Klarar även av att städa i hörnen.
  Klarar inte testmattan och är väldigt högljudd och osmidig i sin framfart. Instabil app.
  forfatter

  Åsa Warme Hallén

  (f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Det populära dörrlåset blir äntligen smart Inget kodlås är lika populärt som Yale Doorman. Nu kan du enkelt göra det smart med apphantering.
  WiZ radarövervakar ditt vardagsrum Med en programuppdatering får smartljustillverkaren WiZ sina Wi-Fi-lampor att fungera som rörelsesensorer!
  Prisvärd och kraftfull En självtömmande dammsugare med moppfunktion till rimligt pris – verkar som om hösten är räddad.
  Låt Bob och Joe hjälpa dig i köket Franska Daan Tech kommer att sälja sin minidiskmaskin Bob på den svenska marknaden. På IFA-mässan i Berlin visade företaget också upp den helt nya smarta miniugnen Joe.
  Smartaste kylskåpet vi sett Vad sägs om ett kylskåp som varnar dig att grönsakerna snart måste kastas?
  Massor av Smart Home-nyheter på IFA 2022 Ambilight för Gaming PC, ett smart kassaskåp och en ny möjlighet att spara pengar på strömförbrukningen var bland nyheterna när Smart Home League bjöd in till en presskonferens på årets IFA-mässa.
  Följ Ljud & Bild