I kartongen hittar jag förutom det uppenbara såsom själva dammsugaren, laddstationen och strömkabel, en städborste, en vattenbehållare med tillhörande moppduk samt en extra dammsugarpåse. Det ska finnas ett rengöringsverktyg men det kan jag faktiskt inte hitta…?!
Installationen strulade lite och den medföljande instruktionsboken stämmer inte helt överens med verkligheten, men efter lite trixande löser det sig. Jag hämtar hem Mi Home-appen och ger min Dreame Bot Z10 Pro namnet Sixten.
Varken instruktionsbok eller app finns på något av de nordiska språken. I appen väljer jag därmed engelska eftersom det passar mig bäst, är du en fena på tyska, polska eller kanske italienska går det utmärkt att välja det såklart.
Mi Home-appen är enkel och lätt att förstå sig på och här finns mängder av olika inställningar. Schemalägg städningen, gör rumsindelning med mera. Jag tänker att det är högst personligt vilka inställningar man vill använda och vilka man föredrar men här finns nog ”allt”, eller i alla fall det mesta, du kan önska i det segment.
Att städa med Dream Bot Z10 Pro
Sixten har fyra sugnivåer (tyst, standard, stark och turbo) samt tre nivåer på vattenflödet vid moppning (låg, medel och hög).
Jag lyckades inte få fram någon uppgift på ljudnivån men min reflektion är att Dream Bot Z10 Pro är något tystare än både Electrolux och Samsung, även om den naturligtvis låter. Framförallt när den ska tömma sig själv i laddstationen efter att den städat klart – jösses vilket oväsen! Men det är bara under en väldigt kort stund som tur väl är.
Sixten dammsuger upp dammtussar och blomjord och manövrerar snyggt och smidigt runt möbler och katternas leksaker som glömts kvar på golvet innan städning. Mattan skapar inga som helst bekymmer men sugkraften ökar inte automatiskt utan du behöver gå in manuellt via appen och aktivera den funktionen, något jag kan tycka är lite onödigt krångligt och skulle gott kunna vara förinställt från start.
I appen finns även en fjärrkontroll om du av någon anledning skulle önska styra din dammsugare manuellt. Lite som en radiostyrd bil faktiskt.
Moppning
Jag tänker att eftersom jag enbart gett Sixten tillåtelse att rita upp en städkarta över vardagsrum samt sovrum som är de rum jag valt som testområde, borde det inte vara några problem att hålla sig till kartan när det blir dags för moppning. Jag vill ju inte moppa mattan så där lägger jag en no-mop-zon.
Men av någon anledning struntar Sixten i kartan och tar sig ut i hallen. Jag tackar såklart inte nej till mopp-hjälp även där men problemet blir när han ska ta sig tillbaka igen – en nivåskillnad mellan rummen göra att det är ca 4 cm upp till vardagsrummet och det klarar inte Dreame Bot Z10 Pro. Jag tänker att det borde räcka att det finns aktuella kartor och att dammsugaren ska hålla sig inom de områdena, men där tänkte jag fel …
Så jag hämtar helt enkelt hem Sixten till laddstationen, lägger in no-go-zoner enligt konstens alla regler och börjar om från början. Nu sköter sig dammsugaren galant. På pappret är moppning en magisk funktion och i början ska jag ärligt säga att jag tyckte det var toppen. Du fyller på en vattenbehållare som du fäster under dammsugaren och sedan fuktar du en tunn ”moppduk” som även den fästs undertill.
Men det är inte så att dammsugaren har någon rörlig del som gör att moppduken rör på sig och den indikerar inte heller när/om moppduken är jättesmutsig och skulle behöva sköljas ur. Så för att underhålla ett redan rent golv utan fläckar fungerar det väl helt ok, men finns det fläckar så smetas de mest ut och dras omkring på resten av golvytan. Är det torra fläckar så sitter de kvar.
Under locket på den kombinerade ladd- och tömstationen finns dammsugarpåsen. Beroende på hur smutsigt du har kan du räkna med att behöva byta påse varannan månad ungefär. En ny kostar strax under 200 kronor. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Slutsats
Dreame Bot Z10 Pro prisvärd och absolut en tillgång när det gäller att få det rent hemma. Den klarar dammråttor, blomblad, kattsand, mattor och ”normala” trösklar utan bekymmer. Den fångar inte upp all skit i hörnen men nästan. Moppfunktionen på Dreame Bot Z10 Pro är ingen USP, utan se det mer som något du får på köpet. Med prislappen i åtanke är detta en bra självtömmande dammsugare.
Också i detta test:
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser