Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Electrolux Pure i9.2

Upp som en sol och ned som en pannkaka

Dark gold och triangelformad för att komma åt bättre i hörnen – en vinnare för mig redan innan jag hämtat ut den på posten. Men man ska bevisligen vara försiktig med förutfattade meningar…

Skrivet av / 2022-05-06 - 07:00
Electrolux Pure i9.2
Åsa Warme Hallén

Electrolux Pure i9.2 är liten, nätt och läcker (för att vara en dammsugare alltså). I paketet hittar jag enbart en medföljande borste och ett dubbelvikt A4-papper som ska fungera som manual. Med hjälp av illustrationer försöker man förmedla hur man ska göra och hur saker fungerar. Jag tycker att det funkar ”sådär”. Jag hittar en pdf på hemsidan som jag kan ladda ned men det är samma manual.

Electrolux Pure i9.2
Liten, nätt och snygg. Electrolux Pure i9.2 är verkligen snyggast i testet! (Foto: Åsa Warme Hallén).

Den minimala QR-koden i manualen vägrar min mobil läsa så jag går in på Electrolux hemsida och får fram att appen heter PUREi. Jag laddar ned appen och skapar ett konto bara för att mötas av informationen: Denna app är inte längre tillgänglig. Electrolux Wellbeing-appen har ersatt Pure i9-appen. Ok… Andas, andas, andas… Jag laddar ned rätt app och loggar in igen. Som tur väl är, för både mitt humör och dammsugarens bästa, går sedan själva installationen supersmidigt och jag döper den lille krabaten till Lillebror. Bara att följa instruktionerna. Tack för det!

Electrolux Pure i9.2 har flera olika städlägen varav jag valde ”Smart” vilket visar sig inte vara fullt så smart eftersom den helt enkelt hoppade över mattor. (Skärmdump från app).

Att komma igång med städningen

Jag installerar dammsugaren i vårt sovrum och öppnar de båda dubbeldörrarna till vardagsrummet, totalt blir detta ca 45 kvm, och sätter igång Lillebror så att han får lära känna sin nya omgivning. Tröskeln mellan de båda rummen klarar Electrolux Pure i9.2 med flaggan i topp.

Städborsten hittade jag intrasslad i mattan – något tilltufsad. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Värre är det då med mattan i vardagsrummet. Det hela slutar med att Lillebror efter en stund tar sig bort från mattan och lämnar städborsten kvar intussad i mattan, utan att på något sätt signalera att allt inte står rätt till. Efter strax över en timmes sightseeing i sitt nya hem tycker Lillebror att han är klar och enligt appen ska han bege sig hemåt. Något som visar sig vara stört omöjlig och efter 10 minuter tröttnar jag helt enkelt och bär tillbaka honom till laddstationen.

När jag sedan går in i appen för att kunna redigera kartan och lägga till zoner står det att det inte finns några kartor (trots att det står att kartor skapas under städning).

 

Att använda Electrolux Pure i9.2 i vardagen

För att ge Lillebror en ny chans begränsar jag utrymmet till sovrummet och låter den jobba där. Jag lägger ut en kudde mitt på golvet för att se om kameran fungerar och hur Lillebror tacklar hindret och jag kan säga att det var tur att det inte var något ömtåligt eftersom Lillebror är både närgången och ryckig i sina rörelser. Men sovrummet klaras av och dessutom hittas laddstationen utan större bekymmer.

Efter ett par försök och lite tålamod lyckades Lillebror städa det tänkta utrymmet. Mattan ignorerades däremot totalt (minns väl den tappade borsten kanske) och fick ihop 40 kvm på 58 minuter. (Skärmdump från app).

Sedan öppnar jag dörrarna och låter Electrolux Pure i9.2 prova igen. Lillebror sticker iväg och efter avlutad runda hittar han faktiskt hem igen och han har lyckats städa upp mina utmaningar. Även det jag gömt i hörnen är borta. Tummen upp för Lillebror, ända tills jag tittar på städkartan och inser att han helt struntat i att städa mattan… Tummen ned för Lillebror.

Appen

Det är egentligen inget fel på själva appen, men den bråkade rätt rejält med mig och utmanade mitt tålamod. Stundtals gick det inte att få fram kartor och därmed inte att göra zon-indelning. Jag tänkte göra städschema och namnge rummen och fick installera om appen vid ett par tillfällen för att ”allt” skulle bli synligt. Lite tröttsamt när sådant som borde vara självklart strular. Inne i appen hittar jag även en utförlig användarmanual (på engelska) där det lite sådär lite i förbifarten nämns att dammsugaren ska placeras till vänster om dörren för bästa resultat(?!).

Med tanke på det förhållandevis höga priset (här saknas ju självtömning) kan jag faktiskt tycka att denna information borde medfölja i tryckt form – och i de fall det inte gör det ska det i alla fall tydligt framgå var jag hittar den. Och varför finns den inte enkelt tillgänglig på hemsidan?

Electrolux Pure i9.2
Här syns tydligt den något annorlunda formen som gör att det blir lite enklare att komma åt i hörnen. En rullborste och en städborste gör jobbet. Och kom ihåg att dessa delar behöver lite kärlek i form av rengöring titt som tätt. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Slutsats

Electrolux Pure i9.2 är den enda deltagaren i testet som inte är självtömmande och det är inget jag personligen stör mig på. Fördelen med detta är att den går att gömma under till exempel en soffa eller en säng. Jag hade så höga förhoppningar och förväntningar, men hur snygg den än är så räcker det inte. Den dammsuger visserligen riktigt bra även i hörnen men med tanke på prislappen förväntar jag mig en supersmidig, tyst, smart och användarvänlig produkt som klarar mattor – och där är den tyvärr inte riktigt.

Karakter
Electrolux Pure i9.2
Premium

Home tycker

Snygg, liten, nätt och går att gömma undan om man skulle vilja. Klarar även av att städa i hörnen. Klarar inte testmattan och är väldigt högljudd och osmidig i sin framfart. Instabil app.

Också i detta test:

6 robotdammsugare

Dreame Bot Z10 Pro

Prisvärd hjälpreda men fokusera inte på moppfunktionen

Testets billigaste deltagare både dammsuger och moppar dina golv åt dig. Frågan är bara hur bra den lyckas.

Priset tillsammans med att den navigerar smidigt och enkelt runt hinder samt inte har några bekymmer med testmattan.
Moppfunktionen är ingen höjdare.
Läs hela testet

Ecovacs Deebot X1 Omni

Giganten

Här gäller det att du har gott om utrymme och att plånboken inte gapar tom. Å andra sidan får du mycket av allt.

Dubbla städborstar och dubbla roterande moppar. Den klarar av testmattan och är förhållandevis tystgående och smidig
Prislappen tillsammans med storleken.
Läs hela testet

TCL Sweeva 6500

Når inte riktigt ända fram

Testets näst billigaste deltagare som tömmer sig själv och erbjuder uv-c-sterilisering av golven för att ta bort baciller och bakterier. Efter publicering kom en uppdatering som rättade till vissa knasigheter, men tyvärr inte alla…. Därmed är text och slutsats något reviderad..

Tyst för att vara en dammsugare och klarar de flesta städutmaningarna, även de i hörnen. Har uv-c-sterilisering som gör golven extra fräscha.
Är inte helt att lita på när det kommer till kvarglömda föremål på golvet. Appen är i svajigaste laget.
Läs hela testet

Samsung Jet Bot +

Smidig för dig med samsungmobil

Vit och stilren självtömmande robotdammsugare men som fått ett lite märkligt format på laddstationen.

Enkel och smidig att komma igång med. Klarar mattor såväl som hörn.
Hög ljudnivå och designen på laddstationen känns inte helt genomtänkt.
Läs hela testet

iRobot Roomba j7+

För dig med husdjur och oömma möbler

Himmelriket för alla djurägare när “olyckan” är framme. Men frågan är om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerar i praktiken …

P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise. En funktion som faktiskt håller exakt vad den lovar. Klarar testmattan utan problem.
Priset och det faktum att den kör in i stol- och bordsben utan betänkligheter.
Läs hela testet

2 reaktioner på ”Electrolux Pure i9.2”

 1. Kan tillägga att efter ha testat under ett längre tag så slutar dammsugaren även att dammsuga utan skjuter runt dammet framför sig. Så efter att ha skickat tillbaka, fått en annan och slutligen ja kanske en fjärde så är det samma visa. Så nu ger jag upp. Ingen mer Electrolux i9.2 för mig.

  1. Åsa Warme Hallén

   Ajdå, den är ju inte kul!
   Som tur väl är så finns det andra, betydligt bättre, på marknaden. Inte lika snygga – men man kan kanske inte få allt 😉

   Lycka till och God Jul 🙂

   Hälsningar Åsa, Ljud & Bild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen