TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST TCL Sweeva 6500

Når inte riktigt ända fram

Testets näst billigaste deltagare som tömmer sig själv och erbjuder uv-c-sterilisering av golven för att ta bort baciller och bakterier. Efter publicering kom en uppdatering som rättade till vissa knasigheter, men tyvärr inte alla…. Därmed är text och slutsats något reviderad..

forfatter
Publicerad 2022-05-06 - 07:00
Karakter
TCL Sweeva 6500
L&B tycker
Tyst för att vara en dammsugare och klarar de flesta städutmaningarna, även de i hörnen. Har uv-c-sterilisering som gör golven extra fräscha.
Är inte helt att lita på när det kommer till kvarglömda föremål på golvet. Appen är i svajigaste laget.
Specifikationer
 • Navigation: LDS-navigering
 • App-styrning: TCL Home
 • Kamera: Nej
 • Fjärrkontroll: Ja, i app
 • Sugkraft: 2 700 Pa
 • Moppning: Nej
 • Dammbehållare: Uppgift saknas
 • Självtömmande: Ja
 • No-go-zon: Ja
 • Vattenbehållare: –
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Batteritid: Upp till 180 min
 • Laddtid: Uppgift saknas
 • Mått/vikt: Ø 34,2 x 9,5 cm/3 kg
 • Kan användas med: Amazon Alexa och Google Assistant

Webb: tcl.com

Riktpris: 5990Pr. 2022-05-06 Produktsida

I teorin ser det superenkelt ut att installera och komma igång med TCL Sweeva 6500. I kartongen finns ett extra filter, en extra städborste, en extra dammsugarpåse samt en snabbstartguide som även finns på svenska.

TCL Sweeva 6500
Även TCL Sweeva 6500 kräver sitt utrymme för att fungera optimalt. Tagen är väl ingen skönhet men vill man ha en självtömmande robotdammsugare får man bara vänja sig. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Appen är samma TLC Home som när jag testade luftrenaren TCL breeva A5 och nu är den på svenska – hurra! Väldigt instruktivt och pedagogiskt. Men fungerar det? Nope!

Ansluta TCL 2
<
>
Att komma igång och ansluta TCL Sweeva 6500 visar sig vara en tålamodsprövande uppgift och lättare sagt än gjort. (Skärmdump från app)

Jag följer de enkla stegen i TCL Home-appen till punkt och pricka men i slutskedet när Sweeva 6500 ska ansluta till molntjänsten tar det tvärstopp. Trots att jag stänger av, startar om, pysslar och fixar vill det bara inte fungera.

Jag säger några väl valda ord, bestämmer mig för att lägga med projektet för kvällen. Dagen därpå installerar jag återigen om appen och tar det sakta men säkert från början igen. Och nu fungerar det plötsligt!

TCL Sweeva 6500 har fyra olika städlägen varav jag valde standard. (Skärmdump från app)

Att introducera TCL Sweeva 6500 i hemmet

Bråkstaken får namnet Tage och den drar iväg på sin första upptäcktsfärd i sov- och vardagsrum. Det sammanlagda utrymmet är på ca 45 kvm med en tröskel mellan rummen. Här finns diverse ”normala” hinder såsom matbord, stolar, sängben och lite piff för att öka hemtrevnaden. Precis som vanligt är det lite allmän förvirring i första rundan men jag hinner reflektera över att ljudnivån är helt acceptabel innan Tage påkallar min uppmärksamhet – städborsten har tydligen fastnat i mattan.

Jag plockar varligt bort honom från mattan och trycker på on-knappen igen. Han irrar runt ett par gånger, bara för att ännu en gång fastna i mattan och bli bortlyft. Tage, som fortfarande inte gett upp hoppet om matten beger sig dit, och fastnar för tredje gången. Jag pausar städningen och går in i appen och skapar en no-go-zon på mattan. Tålamod…

Att leva med Tage

Tage klarar av att städa upp det mesta jag utmanar honom med. Blomjord, dammtussar i hörnen och torra löv försvinner i ett nafs men ett par av de största kattsandskornen blir kvar. Inte helt unikt och jag känner ändå, med tanke på det i sammanhanget låga priset, att det är helt acceptabelt.

TCL ater banan 2
<
>
TCL Sweeva 6500 rör sig relativt försiktigt runt hinder såsom bordsben och krukor. Banantestet misslyckas däremot och den stackars bananen får åka med på en tur. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det händer att TCL Sweeva 6500 kör in i ett bordsben eller en ljuslykta med det sker ytterst försiktigt och väldigt sällan. Däremot gäller det nog verkligen att du kommer ihåg att plocka undan innan din städrobot ska ut på turné. Jag har utmanat genom att lägg en hyfsat stor kattleksak i form av en banan i vägen för testobjekten och i 7 fall av 10 ignorerade Tage den fullständigt och tog den helt enkelt med sig på en tur.

I appen kan du aktivera en uv-c-sterilisering som steriliserar golvet från bakterier och baciller. Även om jag inte kan bevisa att, eller om, det fungerar så känner jag spontant att tanken är god och aktiverar såklart funktionen. Det blir ju knappast sämre resultat, eller hur?

Tcl
En ofta förekommande syn när jag går in i appen. Som tyvärr sänker betyget. (Skärmdump från app)

Instabil och inte helt pålitlig

Precis som väntat kan jag i appen schemalägga städning, välja vilka rum som ska städas och jag kan även styra min Tage ungefär som en radiostyrd bil med hjälp av en fjärrkontroll.  När det väl går att få kontakt och ladda kartan vill säga…

Jag uppmärksammar också att ibland efter avslutad städning är kartan som är uppritad i appen ofullständig och att TCL Sweeva 6500 ser ut att befinna under sängen till exempel, trots att den i verkligheten kört tillbaka till laddstationen och tömt sitt innehåll under öronbedövande former. Det hela känns lite svajigt.

Under locket på töm-/laddstationen finns själva dammsugarpåsen. Du får med en extra på köpet och sedan kostar ett 3-pack cirka 250 kronor. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

 

TCL Sweeva 6500
Tage är cool och kör med svart tema på städ- och rullborste. Även om TCL Sweeva 6500 är självtömmande kommer dessa båda behöva lite tillsyn och omvårdnad för att fungera optimalt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

*Uppdatering*

Sedan testet publicerades har det kommit en uppdatering av mjukvaran på TCL Sweeva 6500. Efter det att uppdateringen gjorts klarar Tage mattan, något som jag personligen anser är helt avgörande. Tyvärr kvarstår strulet med appen, som fortfarande är i svajigaste laget och den stackars bananen fick sig en rejäl åktur även efter uppdateringen.

Efter att ha funderat länge och väl höjs betyget till en 4:a (om än en svag sådan) eftersom mattan dammsögs galant. Och eftersom detta är testets näst billigaste dammsugare kanske jag får sänka mina krav. Men till nästa uppdatering är nog allt på topp!

Vissa förändringar är gjorda under texten Slutsats

Slutsats

TCL Sweeva 6500 är en, i sammanhanget, tystgående robotdammsugare med en rimlig prislapp som lever upp till mina förväntningar när det gäller själva dammsugandet av golv. Och uv-c-sterilisering känns som en sund funktion även om jag såklart inte kan gå i god för att det faktiskt funkar. Men den faller dels på att appen är svajig och instabil och dels på att den, liksom Electrolux Pure i9.2, inte klarar testmattan. Jag kan leva med och acceptera att en robotdammsugare har det utmanande med sladdar men en något mer finkänslig sensor som klarar av att känna av lite större och bulligare föremål, som i detta fall en leksaksbanan, ligger på min önskelista till nästa gång.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Också i detta test:

Dreame Bot Z10 Pro

Prisvärd hjälpreda men fokusera inte på moppfunktionen

Testets billigaste deltagare både dammsuger och moppar dina golv åt dig. Frågan är bara hur bra den lyckas.

Priset tillsammans med att den navigerar smidigt och enkelt runt hinder samt inte har några bekymmer med testmattan.
Moppfunktionen är ingen höjdare.

Ecovacs Deebot X1 Omni

Giganten

Här gäller det att du har gott om utrymme och att plånboken inte gapar tom. Å andra sidan får du mycket av allt.

Dubbla städborstar och dubbla roterande moppar. Den klarar av testmattan och är förhållandevis tystgående och smidig
Prislappen tillsammans med storleken.

Samsung Jet Bot +

Smidig för dig med samsungmobil

Vit och stilren självtömmande robotdammsugare men som fått ett lite märkligt format på laddstationen.

Enkel och smidig att komma igång med. Klarar mattor såväl som hörn.
Hög ljudnivå och designen på laddstationen känns inte helt genomtänkt.

iRobot Roomba j7+

För dig med husdjur och oömma möbler

Himmelriket för alla djurägare när “olyckan” är framme. Men frågan är om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerar i praktiken …

P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise. En funktion som faktiskt håller exakt vad den lovar. Klarar testmattan utan problem.
Priset och det faktum att den kör in i stol- och bordsben utan betänkligheter.

Electrolux Pure i9.2

Upp som en sol och ned som en pannkaka

Dark gold och triangelformad för att komma åt bättre i hörnen – en vinnare för mig redan innan jag hämtat ut den på posten. Men man ska bevisligen vara försiktig med förutfattade meningar…

Snygg, liten, nätt och går att gömma undan om man skulle vilja. Klarar även av att städa i hörnen.
Klarar inte testmattan och är väldigt högljudd och osmidig i sin framfart. Instabil app.
forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Dammsuger bättre och äter inte sladdar Ny generation med kraftigare dammsugning och bättre moppning.
Skarpa och smarta kameror D-Links nya övervakningskameror för hemmet har 2K-upplösning och artificiell intelligens.
lbpluss
Noll hål! Oral-B iO10 använder artificiell intelligens för att guida dig i realtid när du borstar tänderna.
Dubblerad drifttid för Arlo Batteritiden får sig en boost och håller dubbelt så länge
Följ Ljud & Bild