TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Ecovacs Deebot X1 Omni

Giganten

Här gäller det att du har gott om utrymme och att plånboken inte gapar tom. Å andra sidan får du mycket av allt.

Karakter
Ecovacs Deebot X1 Omni
forfatter
Publicerad 2022-05-06 - 07:00
Ljud & Bild tycker
Dubbla städborstar och dubbla roterande moppar. Den klarar av testmattan och är förhållandevis tystgående och smidig
Prislappen tillsammans med storleken.
Specifikationer
 • Navigation: Lidar, 3D och Kamera
 • App-styrning: Ecovacs Home
 • Kamera: Ja
 • Fjärrkontroll: Nej
 • Sugkraft: 5 000 Pa
 • Moppning: Ja
 • Vattenbehållare: 4 liter
 • Dammbehållare: 3 liter
 • Självtömmande: Ja
 • No-go zon: Ja
 • Ljudnivå: ca 68 dB
 • Batteritid: max 260 min
 • Laddtid: 6,5 h
 • Mått/vikt: Ø 36,2 x 103,5 cm/4,4 kg
 • Mått laddstation: 43×44,8×57,8 cm
 • Kompatibel med: Siri, Alexa, YIKO
 • Webb: ecovacs.com

Ecovacs Deebot X1 Omni kommer i ett stort och tungt paket, vilket inte alls är förvånande när jag väl packar upp och ”flyttar in”. Under locket på laddstationen finns två stora vattenbehållare. Mellan dessa bor två extra moppdukar samt en borste att använda till rengöring. Dammsugarpåsen hittar jag bakom en lucka på framsidan.

Ecovacs Deebot X1 Omni
Störst och klumpigast laddstation i testet, det går inte att blunda för. Men å andra sidan får du inte enbart självtömning utan även rent vatten som dammsugaren använder sig av vid moppning och rengöring av mopparna. (Foto: Åsa Warme Hallén)

I kartongen finns, förutom en bruksanvisning, två runda moppar och två städborstar. Här körs det alltså med dubbla städborstar och dubbla moppar. Förväntningarna höjs rejält, kan det vara så att jag hittat en robotdammsugare som faktiskt håller måttet?

Att styra Ecovacs Deebot X1 Omni

För att göra diverse inställningar hämtar jag hem appen Ecovacs Home, den finns visserligen inte på svenska men är enkel och överskådlig. Som vanligt ska jag namnge min robot och med tanke på storleken blir det naturliga arbetsnamnet Storebror.

Såhär styr du din Ecovacs. (Skärmdump från app).

Har du inte mobilen till hands men ändå vill ha det städat går det att använda sig av Ecovacs egen röststyrning, YIKO. För att få kontakt med din städhjälp ska du säga ”ok Yiko” och invänta ”I´m here” innan du går vidare och talar om exakt vad det är du vill att den ska göra. Yiko-rösten är grötig och burkig och det är lite svårt att uppfatta vad som sägs. Jag märker också att den har lite utmaningar med att förstå min dialekt … Men jag tänker att det nog är en vanesak för oss båda.

Det märks tydligt att Storebror är lite sällskapssjuk för mitt i ett samtal, som absolut inte innefattar robotdammsugaren, kan man plötsligt bli avbruten av ett ”I´m here”. Kan bli många förvånade miner och gapskratt under en middagsbjudning kan jag lova. Vi kunde även vakna av att Storebror pratade nattetid (?)

I appen kan du naturligtvis göra zoner, avgränsa, göra städscheman och allt annat som du kan förvänta dig.

Ecovacs Deebot X1 Omni flyttar in

Storebror är inte bara dyrast i testet utan även störst. Och precis som övriga testdeltagare vill den ha gott om utrymme runt om kring. I reklamen framhäver Ecovacs att det är Jacob Jensen Design… men för min personliga del spelar det mindre roll. Den förblir stor, klumpig och svårplacerad.

Vid första städförsöket slås både jag och maken av att vi faktiskt kan befinna oss i samma rum som Storebror utan att vi behöver höja våra röster för att föra ett samtal. Ecovacs Deebot X1 Omni är betydligt tystare än många andra i testet.

Deebot X1 Omni, eller Storebror som han är döpt till, städar snabbt, smidigt och förhållandevis tyst 43 kvm på 50 minuter. Man kan däremot inte påstå att det är speciellt tyst när han åker tillbaka till ladd- tömstationen. Tömningsprocessen är öronbedövande. (Skärmdump från app).

Storebror klarar testmattan utan problem och är väldigt strukturerad och rör sig smidigt mellan de båda testrummen som tillsammans är cirka 45 kvm. De två första gångerna fastnade han på tröskeln och fick lyftas bort men efter det fattade han hur han skulle göra för att ta sig över.

När det blir dags för moppning (här har jag lärt mig av misstaget från Dreame Z10 Pro och lagt in no-go-zoner) är det bara att trycka dit de båda mopparna och fylla på rent vatten i behållaren under locket på laddstationen. Sedan är Storebror redo. Under moppningen åker dammsugaren tillbaka till stationen vid tre tillfällen för att rengöra mopparna! Wow – imponerande och en stor guldstjärna i kanten. Nej, det blir inte lika noggrant och välgjort som om jag tagit fram min egen skurhink och mopp men det blir absolut godkänt och det bästa är att jag kan lägga min tid på annat. Fördelen med roterande moppar är såklart att det blir bättre resultat av moppningen och att det blir renare, och med dubbla moppar blir det då ännu bättre.

Undersida Ecovacs 2
<
>
Med dubbla städborstar och en rullborste blir det välstädat (kom dock ihåg att rengöra dessa). Och dubbla roterande moppar klarar jobbet acceptabelt. Illa vore det väl annars med tanke på den höga prislappen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Kamera

Ecovacs Deebot X1 Omnis kamerafunktion gör att du kan hålla ett öga på hur det egentligen ser ut där hemma, även när du befinner dig på annan plats. Det finns även en patrol-funktion vilket innebär att du kan skicka iväg dammsugaren att patrullera ett område utan att städa, lite som en rörlig övervakningskamera.

Laddstationen rymmer två stora vattenbehållare, där den ena är till för rent vatten och den andra för det smutsiga moppvattnet. Mellan dessa finns ett utrymme där det bor två extra moppdukar samt en borste att använda till rengöring. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Slutsats

Ecovacs Deebot X1 Omni är en rejäl pjäs som kostar en slant. Så det gäller såklart att du både har plats och råd. Men med tanke på att den inte enbart dammsuger, utan även moppar med två roterande moppar plus att den automatiskt känner av när mopparna behöver rengöras (vilket den löser själv) kan jag inte riktigt, trots att det naturligtvis är mycket pengar, säga att Deebot X1 Omni är för dyr.

Själv är alltid bäste dräng, men vill du ha det näst bästa och känna dig trygg i att det blir acceptabelt rent och snyggt utan att du behöver engagera dig speciellt ofta – köp!

Också i detta test:

Dreame Bot Z10 Pro

Prisvärd hjälpreda men fokusera inte på moppfunktionen

Testets billigaste deltagare både dammsuger och moppar dina golv åt dig. Frågan är bara hur bra den lyckas.

Priset tillsammans med att den navigerar smidigt och enkelt runt hinder samt inte har några bekymmer med testmattan.
Moppfunktionen är ingen höjdare.

TCL Sweeva 6500

Når inte riktigt ända fram

Testets näst billigaste deltagare som tömmer sig själv och erbjuder uv-c-sterilisering av golven för att ta bort baciller och bakterier. Efter publicering kom en uppdatering som rättade till vissa knasigheter, men tyvärr inte alla…. Därmed är text och slutsats något reviderad..

Tyst för att vara en dammsugare och klarar de flesta städutmaningarna, även de i hörnen. Har uv-c-sterilisering som gör golven extra fräscha.
Är inte helt att lita på när det kommer till kvarglömda föremål på golvet. Appen är i svajigaste laget.

Samsung Jet Bot +

Smidig för dig med samsungmobil

Vit och stilren självtömmande robotdammsugare men som fått ett lite märkligt format på laddstationen.

Enkel och smidig att komma igång med. Klarar mattor såväl som hörn.
Hög ljudnivå och designen på laddstationen känns inte helt genomtänkt.

iRobot Roomba j7+

För dig med husdjur och oömma möbler

Himmelriket för alla djurägare när “olyckan” är framme. Men frågan är om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerar i praktiken …

P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise. En funktion som faktiskt håller exakt vad den lovar. Klarar testmattan utan problem.
Priset och det faktum att den kör in i stol- och bordsben utan betänkligheter.

Electrolux Pure i9.2

Upp som en sol och ned som en pannkaka

Dark gold och triangelformad för att komma åt bättre i hörnen – en vinnare för mig redan innan jag hämtat ut den på posten. Men man ska bevisligen vara försiktig med förutfattade meningar…

Snygg, liten, nätt och går att gömma undan om man skulle vilja. Klarar även av att städa i hörnen.
Klarar inte testmattan och är väldigt högljudd och osmidig i sin framfart. Instabil app.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Smarta hem: Godare kaffe med smart maskin Teknikintresserade kaffedrickare bör definitivt överväga att skaffa en smart kaffemaskin. Smartare kaffe är bättre kaffe.
Robotgräsklippare nästa för Segway En perfekt klippt gräsmatta utan anpassad kanttråd utlovas
Smart hjälpreda för hemmaodlaren Njut av färska nyplockade grönsaker året runt tack vare smart appstyrd inomhusträdgård.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.
Hej, Sonos! Spela för mig! I juni är Sonos klara med en egen röststyrning. Ännu så länge utan Tidal och Spotify.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend