TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST iRobot Roomba j7+

För dig med husdjur och oömma möbler

Himmelriket för alla djurägare när “olyckan” är framme. Men frågan är om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerar i praktiken …

forfatter
Publicerad 2022-05-06 - 07:00
Karakter
iRobot Roomba j7+
L&B tycker
P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise. En funktion som faktiskt håller exakt vad den lovar. Klarar testmattan utan problem.
Priset och det faktum att den kör in i stol- och bordsben utan betänkligheter.
Specifikationer
 • Navigation: Precision vision Navigation (object decection & object avoidance)
 • App-styrning: iRobot HOME
 • Kamera: Ja
 • Fjärrkontroll: Nej
 • Sugkraft: Ingen uppgift
 • Moppning: Nej
 • Dammbehållare: Ingen uppgift
 • Självtömmande: Ja
 • No-go-zon: Ja
 • Ljudnivå: Ingen uppgift
 • Batteritid: 75 minuter
 • Laddtid: Max 3 h
 • Mått/vikt dammsugaren: Ø 33,9×8,7/3,4 kg
 • Mått Cleaning station (BxHxD): 31x38x34 cm
 • Färg: Grafit, svart
 • Kan användas med: Google Assistant, Amazon Alexa
 • Webb: irobot.se
Riktpris: 11499Pr. 2022-05-06 Produktsida

Att installera iRobot Roomba j7+, nu döpt till Märtha, är förvånansvärt enkelt. Jag laddar ned appen iRobot och här kan du välja svenska (danska/norska) och jag kan även få Märtha att tala svenska. Detta är naturligtvis inget måste men jag tycker ändå att det ger ett extra plus – alla kanske inte är familjära med exempelvis engelska trots allt. iRobot Roomba j7+ kopplar upp sig på nätverket utan att bråka en endaste gång och allt är bara sådär härligt supersmidigt – tjohoooo!

iRobot Roomba j7+
iRobot Roomba j7+ får nog ändå räknas som den minst fula självtömmande deltagaren i testet. (Foto: Åsa Warme Hallén).

 

Det är alltid lite extra roligt när det märks att tillverkaren lagt en extra tanke på detaljerna. Att handtaget är en läderbit spelar väl egentligen ingen större roll – men det går inte att blunda för att det tillför aningen lyx till en produkt som behöver stå fritt och synligt för att fungera optimalt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

På tillbehörslådan, som innehåller strömsladd, ett extra filter samt en extra roterande borste sitter en liten snabbguide för installationen. Denna finns visserligen inte på svenska men texten är kort, enkel med tillhörande lättförståeliga illustrationer. Det finns även en tjockare och mer innehållsrik instruktionsbok, inte heller denna på något av de nordiska språken, där du kan lära känna din nya städhjälp på djupet om du skulle önska.

Vi kör igång!

Märtha ska använda kamera och LED-lampa för att lokalisera och undvika hinder och sägs bli smartare och smartare ju mer hon används. Jag kör igång iRobot Roomba j7 för att låta den bekanta sig med de två utvalda rummen som är på ca 45 kvm tillsammans. Den där kameran och LED-lampan ger jag inte mycket för, Märtha saktar visserligen ned något i närheten av ett hinder men likväl stöter hon emot hindret lite för distinkt för att det ska vara ok.

 

 

Stadkarta iRobot 2
<
>
Medan de flesta andra i testet får ihop närmare 45 kvm skrapar Märtha enbart ihop 38. Under städningen passar hon på att ta bilder på det hon upplever som ”hinder”. Tanken är att jag ska kunna sätta en no-go-zon på dessa platser om jag önskar att hon ska undvika dem. (Skärmdump från app).

Efter avslutad provrunda åker Märtha tillbaka till laddstationen och under ca 3 sekunder tömmer dammsugaren sig i laddstationen med ett fasligt oväsen. Jag känner mig faktiskt lite förbryllad över hur oförsiktig denna robotdammsugare är. Via appen informerar iRobot Roomba j7 mig att det behövs fler städrundor innan jag får möjlighet att anpassa kartan enligt mina önskemål och behov. Så jag skickar iväg Märtha igen, med förhoppningen att hon ska vara lite mer försiktig denna gång – men icke. Stolsben körs emot och blomkrukor får sig en törn.

iRobot
Märtha är bra på att dammsuga mattan och uppehåller sig gärna på den länge och väl. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Däremot är det inga som helst problem med mattan, faktum är att Märtha älskar mattan och gärna uppehåller sig där.

 

iRobot Roomba j7+ i vardagen

I appen kan du, precis som väntat, schemalägga när och var du vill ha det städat. Och när dammsugaren väl lärt sig kartan går det utmärkt att lägga in no-go-zoner och även ange zoner som du vill ska rengöras extra noga.

Märtha är den som under testets gång städade minst golvyta och hörn är inte hennes starka sida. Kan hända att Roomba j7 lär sig över tid – vem vet?

Någon ljudnivå anges inte och när jag ställer frågan får jag svaret: ”Roboten kör när du inte är hemma och därför upplyser iRobot inte om detta.” Otroligt märklig inställning med tanke på att det väl är jag som konsument som avgör om jag vill vara hemma eller ej när det dammsugas? Dessutom kan det ju vara så att jag har fysiska begränsningar som gör att jag inte kan lämna hemmet… Nej, tänk om och tänk rätt!

pooptastrophies iRobot
<
>
iRobot Roomba j7+ kör rakt in i bordsbenet så att det faktiskt hörs… men närmare de båda kattleksakerna som simulerar pooptastrophies än såhär kör den inte! (Foto: Åsa Warme Hallén).

I sin marknadsföring trycker iRobot på P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise och såhär förklaras detta på hemsidan: ”Vår nya robotdammsugare Roomba j7/j7+ upptäcker och undviker att städa upp små olyckor som din lurviga kompis råkat lämna på golvet. Du behöver inte längre oroa dig för potentiella pooptastrophies.” Med tanke på hur extremt oförsiktig Märtha är när det kommer till föremål såsom till exempel stols- och bordsben känns detta som ett skämt – men naturligtvis provar jag! Nu har, som tur väl är, mina katter inte för vana att lämna pooptastrophies så jag simulerar med två leksaksmöss. Och tro det eller ej – iRobot Roomba j7+ väjer undan i god tid. Hur är det ens möjligt att en robotdammsugare ljudligt stöter emot väggar, bordsben med mera men skickligt undviker pooptastrophies eller i detta fall två kattleksaker?

Till höger hittar du dammsugarpåsen som används och till vänster ligger en extrapåse. (Foto: Åsa Warme Hallén).
iRobot
iRobot Roomba j7+ kör med poppigt grönt tema och har dubbla gummivalsar som lyfter upp den smuts som städborsten skickar in under. Hår och dylikt kan såklart fastna ändå så håll utkik och håll rent! (Foto: Åsa Warme Hallén).

Slutsats

iRobot Roomba j7+ behöver nog tid på sig för att lära känna miljön och även om den får ”med beröm godkänt” när det gäller själva dammsugningen finns det lite tussar kvar i hörnen. Robotdammsugaren förvånar genom att vara så oförsiktig med möbler och liknande men samtidigt smidigt undvika pooptastrophies på ett strålande sätt. Poop-utvecklaren och övriga teknikteamet skulle behöva träffas till nästa uppdatering. Till dess skulle jag, framförallt med tanke på priset, rekommendera att du lägger till någon tusenlapp till och satsar på Ecovacs Deebot X1 Omni istället. Då får du även en bra moppfunktion och dina möbler blir inte påkörda.

Också i detta test:

Dreame Bot Z10 Pro

Prisvärd hjälpreda men fokusera inte på moppfunktionen

Testets billigaste deltagare både dammsuger och moppar dina golv åt dig. Frågan är bara hur bra den lyckas.

Priset tillsammans med att den navigerar smidigt och enkelt runt hinder samt inte har några bekymmer med testmattan.
Moppfunktionen är ingen höjdare.

Ecovacs Deebot X1 Omni

Giganten

Här gäller det att du har gott om utrymme och att plånboken inte gapar tom. Å andra sidan får du mycket av allt.

Dubbla städborstar och dubbla roterande moppar. Den klarar av testmattan och är förhållandevis tystgående och smidig
Prislappen tillsammans med storleken.

TCL Sweeva 6500

Når inte riktigt ända fram

Testets näst billigaste deltagare som tömmer sig själv och erbjuder uv-c-sterilisering av golven för att ta bort baciller och bakterier. Efter publicering kom en uppdatering som rättade till vissa knasigheter, men tyvärr inte alla…. Därmed är text och slutsats något reviderad..

Tyst för att vara en dammsugare och klarar de flesta städutmaningarna, även de i hörnen. Har uv-c-sterilisering som gör golven extra fräscha.
Är inte helt att lita på när det kommer till kvarglömda föremål på golvet. Appen är i svajigaste laget.

Samsung Jet Bot +

Smidig för dig med samsungmobil

Vit och stilren självtömmande robotdammsugare men som fått ett lite märkligt format på laddstationen.

Enkel och smidig att komma igång med. Klarar mattor såväl som hörn.
Hög ljudnivå och designen på laddstationen känns inte helt genomtänkt.

Electrolux Pure i9.2

Upp som en sol och ned som en pannkaka

Dark gold och triangelformad för att komma åt bättre i hörnen – en vinnare för mig redan innan jag hämtat ut den på posten. Men man ska bevisligen vara försiktig med förutfattade meningar…

Snygg, liten, nätt och går att gömma undan om man skulle vilja. Klarar även av att städa i hörnen.
Klarar inte testmattan och är väldigt högljudd och osmidig i sin framfart. Instabil app.
forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Dammsuger bättre och äter inte sladdar Ny generation med kraftigare dammsugning och bättre moppning.
Skarpa och smarta kameror D-Links nya övervakningskameror för hemmet har 2K-upplösning och artificiell intelligens.
lbpluss
Noll hål! Oral-B iO10 använder artificiell intelligens för att guida dig i realtid när du borstar tänderna.
Dubblerad drifttid för Arlo Batteritiden får sig en boost och håller dubbelt så länge
lbpluss
Nu är det smart jul! Kom i julstämning med Philips Hue. Vi har testat den smartaste julgransslingan hittills.
Följ Ljud & Bild