Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Jet Bot +

Smidig för dig med samsungmobil

Vit och stilren självtömmande robotdammsugare men som fått ett lite märkligt format på laddstationen.

Av / 2022-05-06 - 07:00
Samsung Jet Bot +
Åsa Warme Hallén

I paketet hittar jag Jet Bot+, laddstationen, ett extra filter som ska sitta framför motorn, en extra dammsugarpåse, en extra roterande borste och en gränsmarkör. Samsung Jet Bot+ har visserligen zonavdelning men gränsmarkören är ändå en extra försiktighetsåtgärd att placera ut vid t ex trappor.

Samsung JetBot +
Troligtvis har någon designmänniska låtit kreativiteten flöda och velat göra något annorlunda. Något som bokstavligen ”sticker ut”. Personligen anser jag att det inte var en helt lyckad idé och hoppas att man till nästa gång väljer att göra en töm-/laddstation som följer väggen istället för att sticka ut. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Jag har en samsungmobil vilket gör det hur enkelt som helst att komma igång. Appen SmartThings, som är den som dammsugaren styrs med, finns redan förinstallerad på mobilen och jag behöver bara gå in på enheter och lägga till min Jet Bot+ genom att lyfta på locket på dammsugaren och scanna QR-koden som sitter där. Hur smidigt som helst. SmartThings är dessutom kompatibelt med många andra smarta enheter så du är inte låst till just Samsung-produkter för att skapa dig ett smart hem. Tummen upp för det!

På 57 minuter städade Magda de två utvalda rummen (40 kvm). Mina utmaningar med kattsand, jord och torra blad från några växter klarade hon galant! Hurra! (Skärmdump från appen).

Städning, No-go-zon och select & go

Appen är en smidig och användarvänlig historia utan konstigheter. Jag väljer att låta dammsugaren rita upp området utan först städa och hon (vi har döpt henne till Magda) sticker iväg som ett skott.

Med Samsung Jet Bot+ kan du välja tre olika städlägen: Städar hela området först och slutar med väggarna, Städar vid väggar och kanter först innan den städar hela området eller Rör sig i sicksackmönster och städar snabbt hela området.

Det finns även tre olika lägen på sugkraften: Max: Effektiv städning med max sugkraft. Smart: Städar med normal sugkraft men ändrar till max när det kommer till något extremt dammigt ställe eller knatar upp på en matta. Normal: Låg sugkraft vilket gör att man sparar på energin.

Jag tycker Städar vid väggar och kanter först innan den städar hela området tillsammans med Smart funkar kanon.

Jag har accepterat att jag troligtvis aldrig kommer hitta en robotdammsugare som klarar av att dammsuga hela vårt hem i ett svep. Vi har helt enkelt för många höga trösklar och även om nivåskillnaderna inte alls är stora så fungerar det inte. Därför är jag jätteglad när det finns no-go-zoner, viket Jet Bot+ har, så jag slipper lägga ut kuddar, kartonger och annat för att avgränsa.

Detta är ju extra skönt när du väljer att schemalägga städning när du inte är hemma.

Här kan du se hur Samsung Jet Bot+ a.k.a Magda har tagit sig ifrån sin station i rum 4 bort till rummet till vänster och sedan städat det innan hon glidit tillbaka hem igen. Snabbt och effektivt. (Skärmdump från appen).

Har du en Samsung Jet Bot+ kan du även välja att städa enskilda rum. Du väljer bara rum i SmartThings-appen och trycker start så piper dammsugaren i väg till valt rum och städar.

Att leva med Samsung Jet Bot +

Det är naturligtvis supersmidigt med en tömstation till dammsugaren vilket gör att du har ett bekymmer mindre. Men personligen är jag mycket för att gömma undan saker som jag inte vill ska synas och Magda är svårgömd. Laddstationen är över 50 cm hög och av någon anledning har man valt att göra den djupare än bredare vilket gör att sticker ut onödigt mycket.

Samsung JetBot + städar metodiskt och strukturerat med det läge som jag har valt. Naturligtvis blir det inte riktigt lika välstädat som jag skulle göra det själv men Magda snappar upp mina utmaningar i form av lite jord i en hörna, kattsand och lite torra blad som trillat från en växt. Mattan är inga som helst problem och hon knallar fram och tillbaka och verkar njuta av uppgiften.

Samsung JetBot +
Under locket på laddstationen hittar du damsugarpåsen. Påsen behöver bytas var 1–3 månad beroende på hur mycket du städar såklart. Ett 5-pack kostar runt 200 kronor vilket känns rätt rimligt. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Personligen tycker jag visserligen att hon är rätt högljudd redan från början och när hon kommer upp på mattan drar hon igång rejält! För att inte tala om när det är dag för tömning – vilket oväsen! Hon är ingen finstämd och blyg tös, den där Magda.

Rullborsten har inte samma borst som de flesta andra utan fina fibrer och här finns också extraktorer som plockar upp hårstrån för att undvika att de trasslar in sig runt borsten. Men naturligtvis behöver både rull- och städborste tillsyn och rengöring för bästa resultat. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Slutsats

Samsung JetBot + gör absolut jobbet, både i hörn och på mattor, men är en dammsugare som får arbeta i lugn och ro när jag inte är hemma eftersom den låter rejält. Den är testets mest högljudda deltagare och det går nästan inte att vara i samma rum när städning pågår. Appen SmartThings är genomarbetad, lättförståelig och positivt är såklart att du kan samla fler olika ”smarta hem-produkter” i samma app utan att de behöver vara av märket Samsung.

Karakter
Samsung Jet Bot +
Premium

Home tycker

Enkel och smidig att komma igång med. Klarar mattor såväl som hörn. Hög ljudnivå och designen på laddstationen känns inte helt genomtänkt.

Också i detta test:

6 robotdammsugare

Dreame Bot Z10 Pro

Prisvärd hjälpreda men fokusera inte på moppfunktionen

Testets billigaste deltagare både dammsuger och moppar dina golv åt dig. Frågan är bara hur bra den lyckas.

Priset tillsammans med att den navigerar smidigt och enkelt runt hinder samt inte har några bekymmer med testmattan.
Moppfunktionen är ingen höjdare.
Läs hela testet

Ecovacs Deebot X1 Omni

Giganten

Här gäller det att du har gott om utrymme och att plånboken inte gapar tom. Å andra sidan får du mycket av allt.

Dubbla städborstar och dubbla roterande moppar. Den klarar av testmattan och är förhållandevis tystgående och smidig
Prislappen tillsammans med storleken.
Läs hela testet

TCL Sweeva 6500

Når inte riktigt ända fram

Testets näst billigaste deltagare som tömmer sig själv och erbjuder uv-c-sterilisering av golven för att ta bort baciller och bakterier. Efter publicering kom en uppdatering som rättade till vissa knasigheter, men tyvärr inte alla…. Därmed är text och slutsats något reviderad..

Tyst för att vara en dammsugare och klarar de flesta städutmaningarna, även de i hörnen. Har uv-c-sterilisering som gör golven extra fräscha.
Är inte helt att lita på när det kommer till kvarglömda föremål på golvet. Appen är i svajigaste laget.
Läs hela testet

iRobot Roomba j7+

För dig med husdjur och oömma möbler

Himmelriket för alla djurägare när “olyckan” är framme. Men frågan är om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerar i praktiken …

P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise. En funktion som faktiskt håller exakt vad den lovar. Klarar testmattan utan problem.
Priset och det faktum att den kör in i stol- och bordsben utan betänkligheter.
Läs hela testet

Electrolux Pure i9.2

Upp som en sol och ned som en pannkaka

Dark gold och triangelformad för att komma åt bättre i hörnen – en vinnare för mig redan innan jag hämtat ut den på posten. Men man ska bevisligen vara försiktig med förutfattade meningar…

Snygg, liten, nätt och går att gömma undan om man skulle vilja. Klarar även av att städa i hörnen.
Klarar inte testmattan och är väldigt högljudd och osmidig i sin framfart. Instabil app.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Städa med rena händer

Ljud & Bild
Rulla till toppen