Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Stihl iMow 6 EVO

Effektiv klippning av stora trädgårdar

Under det snygga skalet bor en kraftfull robotgräsklippare för de största trädgårdarna.

Av / 2024-07-03 - 09:11
Stihl iMow 6 EVO
Lasse Svendsen

Om du har en riktigt stor trädgård kan du bara glömma de billigaste robotklipparna. De kommer aldrig att kunna hålla gräset kort eftersom de sällan täcker stora ytor. De minsta modellerna passar bäst för de minsta trädgårdarna. I en stor trädgård behöver du en robotklippare med lång klipptid och kort laddningstid.

De billigaste brukar klara gräsytor på mellan 500 och 1000 m². Har man en större gräsmatta bör man leta efter en robotgräsklippare med högre batterikapacitet som kan klippa längre perioder. Nackdelen är att priset stiger i takt med batteristorleken och hur stor yta man kan klippa.

Köper man en robotgräsklippare för första gången är gräsytan en av de första sakerna man måste tänka på. Det andra är hur avancerad man vill att klippningen ska vara. Robotarna i den högre prisklassen kan programmeras och styras med en app på mobilen. Det gäller både modeller som behöver en begränsningskabel, som den här, och de som är trådlösa på riktigt och navigerar med GPS.

Foto: Lasse Svendsen

Det finns nackdelar med båda typerna. Om man har en enkel trädgård utan många hinder, så att inte GPS-signalen blockeras av träd, utstickande tak och annat, kan en gräsklippare utan begränsningskabel klara sig fint på gräsmattan. I större trädgårdar med mycket träd, dammar och andra hinder som gör det svårare för roboten att navigera kan det vara en fördel med slinga.

Läs också 10 råd och tips: Så köper du rätt robotgräsklippare Tillverkarna släpper ständigt nya och mer avancerade robotar, men vilken är rätt för din trädgård? Här är checklistan för dig som letar efter den perfekta robotgräsklipparen.

Robotgräsklippare för stora gräsmattor

Stihl iMow 6 EVO är mellanmodellen i Stihls nya iMow-serie som lanserades 2023. Den kan klippa gräsytor upp till 3 000 m². Om det inte räcker finns det en iMow 7 EVO som klarar upp till 5 000 m². Tycker man att det är overkill så har Stihl en iMow 5 EVO som klarar 1 500 m². I övrigt är modellerna i princip identiska, bortsett från ett par oviktiga detaljer, och alla kan styras via Bluetooth, Wi-Fi och mobilnätet.

iMow 6 EVO är en stor robotgräsklippare, här bredvid en McCullogh ROB600. Foto: Lasse Svendsen

Observera att ingen av dem levereras med slingkabel. Man måste köpa en monteringssats som innehåller kabel, pluggar och skarvarna som behövs för att lägga ner kabeln runt gräsmattans kant. De flesta återförsäljare erbjuder installation mot pristillägg, men man kan göra det själv med vanliga verktyg som tång, en liten klubba och enkla trådavdragare.

Foto: Lasse Svendsen

Installationen tar tid

Jag gjorde jobbet själv och i en trädgård mellan 400 och 500 m² tog det tre timmar från det att klipparen packades upp tills kabeln var utlagd och allt var färdigmonterat och klart att använda. Nästa steg var att skapa en användare i appen och ställa in klippschema, klipphöjd från 20 till 60 mm, regnsensor och grundläggande saker.

Foto: Lasse Svendsen

Under installationen är det för övrigt en god idé att vara noggrann med avståndet från begränsningskabeln till väggar, trappor, träd och andra fasta föremål i trädgården. Om man lägger kabeln 37 cm från kanten kör gräsklipparen i princip på millimetern intill trappor och väggar, innan den vänder och fortsätter.

Monteringssatsen innehåller kabel, kontakter och märlor. Foto: Lasse Svendsen

Tänk på att lägga kabeln nära gräsmattans kant där till exempel garageuppfarten gränsar till gräsmattan, eller en uteplats med sten eller asfalt – som inte är högre än 1,5 cm – som gränsar till gräsmattans kant. Då kör klipparen ända ut över kanten så att man slipper ta fram kantklipparen efteråt.

Vi snackar millimeterprecision. Foto: Lasse Svendsen

Stihl ska ha pluspoäng för att de skickar med en mycket tydlig monteringsanvisning och en grundlig bruksanvisning till den avancerade maskinen. Läs först och installera efteråt, så slipper du problem. Skulle det bli problem med robotgräsklipparen eller klippningen får man ett meddelande i appen och ett förslag på lösning. Fiffigt!

Läs också Söndag förmiddag är räddad I årets stora grupptest av robotgräsklippare utan slinga utmanas tre välkända märken av två nykomlingar. Här får du reda på vilka som klipper gräset bäst och var du får mest för pengarna.

Smart styrning

Det grundläggande kan styras från en panel på ovansidan av gräsklipparen. Det går att starta och stoppa utan att behöva ha mobilen i handen. Inte nog med det, den pratar med dig. Du får korta meddelanden som att den har fastnat eller andra varningar. Till exempel säger den hur länge den kommer att klippa när du trycker på Start.

Foto: Lasse Svendsen

Det finns ingen display på gräsklipparen, men den har symboler som lyser i en LED-matris på topplocket.

Den har även LED-lampor, programmerbara sådana som är särskilt praktiska på natten. Då är det lättare för människor och djur att se att klipparen kör runt på gräsmattan.

Foto: Lasse Svendsen

Klippresultat

Stihl-klipparen är ganska snabb. Den åker över gräsmattan med en hastighet på upp till 0,5 m per sekund och har sensorer som bromsar innan den träffar trappor, väggar eller träd.

Den är dessutom ganska tyst. Om man står ett par meter från den så hör man bara de snurrande knivarna som skär genom gräset. Klippbredden är 28 cm och knivarna bör bytas regelbundet. Ungefär en gång om året. Det fixar man själv genom att skruva loss en plastmutter på plattan under som håller knivarna, sedan trycker man på skenorna som håller knivarna, och vips! så kan man sätta in nya knivar – och vända på processen.

Det ingår nio reservknivar, så man har knivar för fyra års användning.

Foto: Lasse Svendsen

I min trädgård behövs inga krävande klättringar. Men på ett ställe svänger gräsmattan kraftigt, mitt i en sluttning. Där fastnar de flesta robotgräsklippare och står och spinner. Speciellt om det har regnat och är halt. De stora hjulen på Evo-klipparen hade inga problem med den svåra backen. Alla robotgräsklippare kommer ner lätt, men få kommer upp lika lätt som den här.

Skulle man ha en riktigt svår gräsmatta med lutningar som är brantare än 24°, alltså mer än 45 %, kan man köpa en uppgraderingssats med terränghjul som förbättrar framkomligheten.

My iMow app 5 My iMow app 4 My iMow app 3 My iMow app 2 My iMow app 1
<
>

 

En del gräsklippare klipper gräset ojämnt. Om det till exempel har regnat och gräset är blött skjuter vissa grässtråna framför sig och då klarar inte knivarna av att klippa gräset lika lätt som när det är torrt. Det ser man på att gräsmattan ser ojämn ut efter att gräsklipparen har kört över det våta gräset. Andra kan ha problem med stora ojämnheter, där gräset har olika längd när klipparen har passerat. Så är det inte med iMow 6 EVO, som under testperioden levererade ett fläckfritt resultat. Oavsett underlag eller om gräset var blött.

Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Stihl-robotgräsklipparen är både smart och intelligent. Den gör som den blir tillsagd och planering av veckans klippschema görs enkelt i den tydliga appen. I min trädgård var det inga problem. Klippningen var felfri även i sluttningar och i svår terräng under buskar och träd. Den körde aldrig fast någonstans, inte ens i krävande backar eller i områden med ojämnheter i gräsmattan.

Man måste räkna in priset för en monteringssats – och om man har tummen mitt i handen eventuellt installationskostnaden. Då kan priset verka högt, men om man tittar på vad konkurrenter som Husqvarna vill ha för liknande robotgräsklippare så är iMow 6 EVO inte så dyr som den först verkar. Den är ett mycket bra val för de som har stora trädgårdar. De många inställningsmöjligheterna och den höga kapaciteten gör det enkelt att hålla stora gräsmattor snygga. Även de som har många hinder i vägen för robotgräsklipparen.

Stihl iMow 6 EVO 2 Stihl iMow 6 EVO 8 Stihl iMow 6 EVO 3 Stihl iMow 6 EVO 4 Stihl iMow 6 EVO 10 Stihl iMow 6 EVO 1
<
>
Foto: Lasse Svendsen
Karakter
Stihl iMow 6 EVO
High End

Home tycker

Tyst, kraftfull och effektiv gräsklippare, terränggående och med intuitiv app-styrning. Extra bra för stora gräsmattor. Fungerar endast med begränsningskabel, som är extrautrustning. Tidskrävande installation. Dyr. Plastskyddet repas lätt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Rulla till toppen