Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

10 tips om robotgräsklippare

Tillverkarna släpper ständigt nya och mer avancerade robotar, men vilken är rätt för din trädgård? Här är checklistan för dig som letar efter den perfekta robotgräsklipparen.

Av / 2024-05-09 - 10:48
10 tips om robotgräsklippare

Det finns egentligen bara ett argument mot att köpa en robotgräsklippare: priset.

Eller två, om du vill räkna med den motion som det skulle ha gett att klippa gräsmattan två gånger i veckan med en traditionell gräsklippare. Men låt oss vara ärliga: du kan få motion på alla möjliga andra sätt.

Så låt oss säga att du har bestämt dig för att utrusta din gräsmatta med en robot. Nu gäller det bara att ta reda på vilken det ska vara.

Två experter som både känner till marknaden för robotgräsklippare och vet en hel del om gräs och gräsmattor har hjälpt till att skapa den här guiden som kan spara dig timmar av efterforskningar och, inte minst, felköp.

Så här är tio saker att tänka på när du väljer en robotgräsklippare.

Om du är trött på att klippa din gräsmatta är en robotgräsklippare vägen framåt. (Foto: Pernille Redder)

1: Kabel eller inte

”De kabelfria robotarna är framtiden”, säger Thomas Nørret, VD för gräsmatteskötselföretaget DM Greenkeeping. ”Det enda man behöver se till är att man har fri sikt till satelliterna. Om GPS-mottagaren kan se himlen kan den förmodligen fungera i din trädgård.”

”Vår erfarenhet är att de kabelfria robotarna kan köras i de flesta trädgårdar”, säger Nicolai Thorsøe, marknadsspecialist på Husqvarna.

En annan fördel med kabelfria robotar är att du inte behöver betala för att få den uppdaterad hos en återförsäljare, förutom att du slipper krånglet med att dra kablar. Roboten utnyttjar ditt Wi-Fi och laddar ner nya uppdateringar när de är klara.

2: Skörda erfarenhet från Facebook-grupper

”Det finns många Facebook-grupper för personer som äger robotgräsklippare, och vi råder alltid folk att gå med och ta reda på vad medlemmarna säger om de olika modellerna. De här människorna äger robotarna och använder dem varje dag, och de har mycket mer erfarenhet än till och med återförsäljarna”, förklarar Thomas Nørret från DM Greenkeeping.

Om du köper en för billig robot kan du upptäcka att tillverkaren har monterat hjul som inte klarar av hål och hinder. (Foto: Pernille Redder)

3: Pris och kvalitet hänger ihop

I byggvaruhusen kan du hitta billiga robotgräsklippare som kostar så lite som en tiondel av vad vissa av de stora varumärkena tar för sina. Det låter som en enorm prisskillnad, men om du köper för billigt riskerar du att få hem en robot där mjukvaran kanske inte klarar av att hantera gräsmattan. Eller där man har sparat så mycket på hjulen att roboten hela tiden kör fast”, varnar Thomas Nørret från DM Greenkeeping:

Folk köper en robot för att de vill spara tid, men de riskerar att bli mycket frustrerade om de köper för billigt.”

Därför kan det också vara en fördel att investera i en robot som du kan låta en tekniker komma och titta på om du får problem med den. Det kan du göra med de stora, väletablerade märkena, men kolla innan du köper om du vill vara säker.

Vissa tillverkare av robotgräsklippare har ett nätverk av auktoriserade återförsäljare och reparatörer som kan hjälpa till om du får problem med din robotgräsklippare. (Foto: Pernille Redder)

4: Kontrollera lutningen

Om du har nivåskillnader i din trädgård är det viktigt att du är uppmärksam på de lutningar som tillverkarna hävdar att deras robotar kan hantera. Om du har en sluttning på 30 grader och en robot som klarar max 20 grader, kan du räkna med att du måste gå ut och hjälpa roboten uppför backen själv eller ta fram din gamla gräsklippare. Och det var väl inte direkt en del av planen, eller hur?

5: Klippmönstret

Här kommer vi till något som är mer en smaksak än något annat, och tillverkarna är oeniga om just denna fråga: är det bäst att klippa trädgården i raka ränder, nästan som en fotbollsplan, eller klippa i ett slumpmässigt mönster för ett mer enhetligt resultat?

Om du bryr dig mycket om energiförbrukningen bör du välja en robot som klipper i raka ränder, eftersom roboten kommer att kunna täcka en större yta, upp till 50 % mer, på en laddning. Men energiförbrukningen för robotgräsklippare är mycket låg, så skillnaden i hur mycket ström den använder blir mikroskopisk, säger Nicolai Thorsøe från Husqvarna, vars robotar kan klippa både i ett slumpmässigt mönster eller i raka ränder. Han understryker att man i första hand ska välja utifrån estetik:

”I Storbritannien vill man gärna ha fina ränder i gräset, men i Skandinavien ser vi att trädgårdsägarna föredrar att robotarna klipper gräset jämnt.”

De allra flesta moderna robotgräsklippare har ”igelkottssäkra” små knivar som kan bytas ut när de blir slöa. (Foto: Pernille Redder)

6: Hinder och smådjur

Om du vill vara säker på att roboten inte kör på hinder, som i det här sammanhanget kan vara igelkottar eller något annat litet djur, bör du i första hand välja en robotgräsklippare som använder de små, lätta och utbytbara bladen som ser ut som rakblad.

Men du kanske också vill titta på om roboten är utrustad med särskild teknik som upptäcker hinder innan den når fram till dem. Vissa är utrustade med kamera, andra med sonar och de mest avancerade använder AI-teknik för att lära sig känna igen vad som finns framför den.

Läs också What’s the Matter? – har det smarta hemmet blivit enklare? One standard to rule them all! Efter två år, har Matter gjort det enklare att koppla ihop ett smart hem?

7: Stöldskydd

De flesta tillverkare har installerat ett stöldskyddslarm i robotarna, som börjar pipa när roboten tas bort från sin trädgård. En del reagerar redan när man lyfter den, vilket är lite besvärligt om man bara vill spola av den med en slang.

En mer avancerad lösning är när roboten även skickar ut en GPS-signal. Nicolai Thorsøe förklarar att en robotgräsklippare en gång stals från Husqvarnas egen fastighet, men då den skickade ut en GPS-signal kunde de se vilken adress den befann sig på, meddela polisen och det visade sig att det fanns fler stöldgods på samma plats.

En del av robotarna är utrustade med en kamera med rörelsesensor som larmar om någon närmar sig den.

8: Hur stor?

Tillverkarna anger hur många kvadratmeter trädgård deras robotar kan klippa, men enligt Nicolai Thorsøe från Husqvarna kan det faktiskt vara en fördel att välja en robot som på papperet är avsedd för en större trädgård än den man har:

Det beror helt enkelt på att en överdimensionerad robot kommer att klippa färre timmar på gräsmattan, och den kommer också att hålla lite längre eftersom den är byggd för att klippa fler kvadratmeter”, säger han.

Å andra sidan kan du också riskera att välja en robotgräsklippare som är så stor att den inte kan komma in i de trängsta och mest snirkliga hörnen av din trädgård. Så titta också på hur detaljerad din trädgård är när du väljer storlek på roboten, och om du har många små vinklar och vrår kommer du att bli lyckligare med en mindre robot.

9: Hur är anslutningen i trädgården?

Om du har siktet inställt på en robotgräsklippare är det viktigt att känna till vilka anslutningskrav som gäller för just den modellen. De nya smarta robotarna kräver att du ansluter till din smartphone via Bluetooth, men det finns skillnader i vad de kräver i övrigt.

Vissa behöver en stark Wi-Fi-signal i trädgården, andra hämtar data från mobilnätet, och om du bor på en plats med dålig mobiltäckning kanske den modell du hade tänkt dig inte är optimal trots allt. Lyckligtvis använder tillverkarna olika tekniker för kommunikation, lagring och kartläggning.

Läs också Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna Några grader gör skillnad för smaken. Temptechs vinkyl framhäver nyanserna i vinet, men ger inga andra speciella fördelar.

10: App

Oavsett hur avancerad din robotgräsklippare är kan vi inte låta bli att lyfta fram glädjen i att äga en produkt med en välfungerande app.

Om din robotgräsklippare levereras med en app, kontrollera om den skickar meddelanden när något viktigt händer. Om du kan justera klipphöjden från appen, ställa in och justera schemat för när den ska köras och följa upp om roboten gör det du vill att den ska göra.

Livet med en robotgräsklippare är mycket lyckligare när det också finns en bra app i förhållandet.

 

Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbetat som journalist och redaktör i TV-branschen sedan 2003. Bland annat på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn och som redaktör på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ärligt och kortfattat om allt som gör livet som husägare och förälder roligare och enklare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

What’s the Matter? – har det smarta hemmet blivit enklare?

Sov gott tack vare tekniken

Välj en smart vattningslösning till semestern

Ljud & Bild
Rulla till toppen