Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Temptech Sommelier (SOM2DX60DRB)

Korrekt kylning med smakfull effekt

Några grader gör skillnad för smaken. Temptechs vinkyl framhäver nyanserna i vinet, men ger inga andra speciella fördelar.

Av / 2024-03-29 - 17:01
Temptech Sommelier (SOM2DX60DRB)
Natasja Broström

Vin är väl bara vin, och en vinkyl kan väl inte vara raketforskning. Så spelar det någon roll var skåpet står? Ja, det gör det.

Transportfirman har precis åkt härifrån när jag inser misstaget. Jag hade bett om att Temptech vinkyl skulle placeras i vardagsrummet. Nu faller solen direkt på de två glasdörrarna i Sommelier SOM2DX60DRB. Vin tål inte sol.

Som tur är har dörrarna tonat UV-filtrerande glas för att hålla ljuset ute. Temptechs vinkyl är utformad för att kyla vinet till rätt serveringstemperatur och ändå visa innehållet genom dörrarnas glas.

Temptech Sommelier har också en vibrationsdämpande kompressor och trähyllor. Detaljerna är viktiga när det gäller vinförvaring. De gör skillnad om du förvarar dropparna i årtionden i ett vinförvaringsskåp (utan glasdörrar) eller i en vinkyl.

Den enkla utformningen av Temptech Sommelier SOM2DX60DRB har flera fördelar. Bland annat två typer av hyllor och UV-glas i de tjocka, tunga dörrarna. (Foto: Temptech)

Temptech-skåpet har ingen app, ingen fjärrkontroll och ingen möjlighet att ställa in flera temperaturzoner i samma utrymme. Istället får du två separata kylfack, vart och ett med sin egen glasdörr och kontrollpanel för att ställa in graderna.

Med två avdelningar kan du kyla två olika typer av vin samtidigt. Röda viner behöver förvaras vid högre temperaturer än vita. Rosé har ett behov däremellan, och slutligen finns det mousserande viner.

Med detta i åtanke kan testet av Temptech Sommelier SOM2DX60DRB börja.

Hyllor med inbyggt stoppblock

Först skulle vinkylen vara strömlös i 24 timmar. Väntetiden säkerställer att skåpets kylsystem har ”stabiliserat sig” efter transporten. När de 24 timmarna var över och strömmen var tillbaka ställde jag in temperaturer och testade den inbyggda blåaktiga lampan. Det slutade med att jag lät lampan vara avstängd eftersom den inte behövs.

Läs också Samsung Family Hub blir nästan som en familjemedlem Samsungs Family Hub är fullspäckad med smarta funktioner.

Därefter var jag tvungen att lära mig hur jag skulle placera hyllorna. Sommelier SOM2DX60DRB har sex lamellhyllor i trä, två metallhyllor och en utdragbar metallåda. Trähyllorna kan flyttas upp och ner, medan lådan och metallhyllorna är fast monterade.

Trähyllorna måste skjutas in i det vänstra skåpet. En skåra i den yttre listen på båda sidor om hyllan glider över små knoppar på insidan av skåpet. Hyllan faller sedan på plats på listen.

Man får ha rätt teknik för att få plats med alla 36 flaskor som Temptechs vinkyl rymmer totalt. (Foto: Natasja Broström)

Knopparna fungerar som stoppklossar mot hyllans höga bakkant. Trähyllorna kan dras ut en tredjedel av vägen innan knoppen tar emot. På så sätt stannar resten av hyllan inne i skåpet och du tappar inte dina fina flaskor i golvet.

Jag hade svårt att få plats med de 36 flaskor som Temptech hävdar att vinkylen kan rymma. 19 på vänster sida och 17 på höger. Till slut insåg jag att hyllorna rymmer tre flaskor åt gången när flaskan i mitten vänds med halsen inåt. Metoden visas inte i instruktionsboken, men finns på Temptechs hemsida.

Utbildningen till hemmasommelier har dock bara börjat. Det finns en anledning till att vissa hyllor är gjorda av metall och andra av trä.

Kompressor och material

De två metallhyllorna är placerade i skåpets högra avdelning tillsammans med den utdragbara lådan. Metall avger kyla och lämpar sig för förvaring av viner som mår bra av låga temperaturer. Typiskt vita viner (9–14 °C), roséviner (10–11 °C) och mousserande viner (5–8 °C). Temperaturerna finns angivna i bruksanvisningen. Hyllorna och den utdragbara lådan kan också användas för burkar och flaskor, eventuellt med läskedrycker.

Temptech Sommelier är utrustad med något så tjusigt som en vibrationsdämpande kompressor. En kompressor avlägsnar värme (för att kyla) men alstrar vibrationer som vin inte mår bra av.

Den högra kyldelen i Temptechs vinkyl har lameller av metall. Lamellerna är bra för att fördela kylan till vita viner, mousserande viner och roséviner (Foto: Natasja Broström)

Trots antivibrationskompressorn förekommer det alltid små vibrationer i ett kylskåp. Metall är styvare och känsligare för vibrationer än trä. Använd därför det högra skåpet till ”lätta” viner som inte behöver lagras så länge. Det vänstra skåpet med trähyllorna är till för röda viner som behöver lagras lite längre.

Trä behåller också fukten bättre, så träribborna hjälper till att hålla kvar fukten i rödvinskylskåpet. Om kylskåpsluften blir för torr krymper korkpropparna och släpper in luft i flaskan. Resultatet blir ett årgångsvin som oxiderar och smakar vinäger.

De två kylarna har alltså olika funktioner, vilket förklarar varför metallhyllorna är fasta. Du kan inte av misstag byta plats på de två typerna av hyllor och skada dina röda viner.

Läs också Enkelt och praktiskt utan att vara smart Ska det vara praktiskt och grönt när det gäller matavfall är Electrolux 800 Cooling 360° rätt val. Men ska det vara smart och high-tech får du leta någon annanstans.

Med alla viner på rätt hylla kunde jag börja testa huvudsyftet med en vinkyl: Har mina viner haft det bättre under sin tid i Sommelier-kylen?

Test av flera typer av vin

Den första testdeltagaren var ett så kallat grönt vitvin från den portugisiska vingården Aveleda. Namnet på typen, ”vinho verde”, syftar på att vinet är mycket ungt. ”Gröna viner” tappas och säljs vanligtvis tre till sex månader efter skörden, vilket gör dem pärlande, friska och syrliga.

Jag brukar förvara en Aveleda i kylskåpsdörren (ca 5°C). Den här gången placerade jag en oöppnad flaska i vinskåpets högra fack i 8°C. När jag öppnade flaskan och smakade på vinet fick jag en mjukare, mindre ”isig” smak än vanligt. Fler nyanser av citrus (som vinet är känt för) framträdde. Här löste Temptech uppdraget perfekt.

Jag justerade upp temperaturen i det högra skåpet ett snäpp till 11°C och testade sedan en rosé från sydafrikanska Stellenhof. Vinet blev varken smakrikare eller rundare jämfört med när jag har haft samma typ förvarad i kylskåpet.

Lådan på höger sida av vinkylen dras ut och ger en bra överblick över burkar, läskflaskor eller öppnade vinflaskor. (Foto: Natasja Broström)

En titt på etiketten avslöjar att vinet ska serveras vid 6–8°C. Jag sänkte temperaturen till 8°C och fick nu smaknyanser av frisk jord och hasselnötter. Smak är personligt. Andra kanske känner smaken av frukt. Faktum är att mina smaklökar uppfattade fler smaknyanser än tidigare.

Den tredje testdeltagaren var en röd Golden Zin. Flaskan med Kaliforniens ”nationaldruva” (Zinfandel) hade jag förvarat i det vänstra skåpet tillsammans med en karaktärsfull italiensk Tesauro R. De tunga dörrarna med isoleringslister höll ordning på fukt och grader.

Precis som med Aveleda var det en ökning av smak och fyllighet. Båda rödvinerna är enligt min smak kraftfulla, men rundare och mjukare i smaken än till exempel franska viner. Vistelsen i Sommelier SOM2DX60DRB gav båda rödvinerna fler nyanser utan att förlora karaktär.

Slutsats

Om du lägger pengar på vin och är mån om att framhäva smakens detaljer genom korrekt kylning och serveringstemperatur, är en vinkyl rätt väg att gå.

Naturligtvis kräver ett vinkylskåp utrymme. Du får inte mycket kylutrymme jämfört med ett konventionellt kylskåp. Omvänt bör en vinkyl inte användas för förvaring av mjölk, korv och resten av veckans matvaror, utan endast för viner och andra drycker.

Temptech Sommelier SOM2DX60DRB gör jobbet med att locka fram fler smaker. Mina viner fick fler toner och smakdetaljer efter en tid i vinkylen.

Jag skulle dock ha velat ha möjlighet att dela in de två avdelningarna i zoner, vilket andra Temptech-modeller har. Sommelier har inte heller någon tillhörande app eller annan smart styrning. Mot denna bakgrund är priset högt.

Temptech Sommelier är en avskalad version av en modern vinkyl. Det ”enkla” skåpet gör dock jobbet med att lagra och kyla till rätt serveringstemperatur. Du måste överväga om dessa egenskaper är tillräckliga för att motivera priset.

Karakter
Sommelier Temptech
High End

Home tycker

Tydlig översikt och ren design både invändigt och utvändigt. Täta dörrar och stabil kylning till temperaturer som framhäver vinets smak. Isoleringslister får lätt tryckmärken. Trähyllorna känns enkla. Högt pris för en vinkyl utan extrafunktioner som app och zonindelning i samma kylfack.

1 reaktion på ”Temptech Sommelier (SOM2DX60DRB)”

  1. Viner smakar bäst vid olika temperaturer, däremot lagras de vid samma temperatur, därav de två facken.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rymlig tvättmaskin med många funktioner

Massage när och var du vill

Pallar du trycket?

Hjärtat på rätt plats

Hemmets vinkällare skämmer bort druvorna

Hitta dina tillhörigheter

Kraftverket du inte visste att du behövde

Nya Nespresso är ett dyrt nöje

Pling plong! Är det någon hemma?

Ett ljus i vintermörkret

Snyggt från Panasonic

Laga mat som på restaurang

Ljud & Bild
Rulla till toppen