Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Electrolux 800 Cooling 360° (LNT9ME32W3)

Smart kylning med grönt samvete

Ska det vara praktiskt och grönt när det gäller matavfall är Electrolux 800 Cooling 360° rätt val. Men ska det vara smart och high-tech får du leta någon annanstans.

Skrivet av / 2024-01-17 - 08:46
Electrolux 800 Cooling 360° (LNT9ME32W3)
Natasja Broström

Redan i mataffärens frukt- och grönsaksavdelning dyker frågan upp: Kan en smart kyl och frys minska matsvinnet? Priset på avokado och paprika har ju inte direkt sjunkit. Electrolux gör ett försök med 800 Cooling 360°.

Här testar vi modellen LNT9ME32W3. Här får du en ExtraChill-låda, snabbfrysning och andra funktioner som ska få din mat att hålla längre. Kylfrysen är alltså en praktisk apparat med en app.

Electrolux 800 Cooling 360 med sin platta front har få detaljer på framsidan. Handtagen är inbäddade i dörrarnas sidor i en ”pocket-design”. Visuellt framhäver detta skåpets enkla exteriör. Få skrymslen och kanter underlättar också rengöringen. Dörrarna kan hängas om vid behov.

Det enda som är speciellt med fronten är den smala displayen. Det är den smarta delen, och den börjar fungera först när du har laddat ner Electrolux-appen My Electrolux Kitchen från Google Play eller App Store.

Electrolux 800 Cooling 360° har ett stort kylutrymme med starkt vitt ljus på båda sidor.

Alla 800-modeller fungerar inte med My Electrolux Kitchen. Om så är fallet för din region, ladda i stället ner appen som helt enkelt heter Electrolux.

Skapa ett användarkonto hos Electrolux (via appen) och godkänn åtkomst till ditt Wi-Fi-nätverk. När du är ansluten kommer displayen på kylskåpets framsida att visa den välbekanta ”våffelsymbolen”.

Via appen ställde jag in temperaturen för kyl och frys och siffrorna visades på den främre displayen. Därefter fyllde jag hyllorna och lådorna med kalvkött, Serano-skinka, vatten, energidryck och olika grönsaker. I frysen placerade jag två isbitsformar.

Lådor och inredning i praktiken

Andra gången jag öppnar kylskåpet blir jag positivt överraskad. Det finns ingen imma eller feta fingeravtryck på hyllorna. Ventilationskanalerna på baksidan ger aktiv luftcirkulation till alla hörn, därav skåpets smeknamn 360°.

Electrolux skryter med att 800 Cooling 360° är självavfrostande i kyl och frys med TwinTech-teknik. I praktiken håller tekniken matvarorna fuktiga utan att orsaka kondens. Detta gäller under hela testperioden.

Färskvaror förberedda för att testa ExtraChill-lådan. Särskilt korv kan avge en tydlig doft, men inga lukter kom ut ur lådan. (Foto: Natasja Broström)

Lamporna på sidorna av kylen ger ett klart och vitt kallt ljus. Den ensamma gula lampan i hörnet är ett minne blott. Tyvärr finns det inget ljus i frysen. I allmänhet är frysens layout sparsam. Vattnet för isbitarna rinner lätt över när den placeras i en av de djupa lådorna.

Kylskåpets hyllor är besvärliga att flytta upp och ner, medan lådorna i dörren är enkla att placera och flytta runt. Lådorna är tillräckligt djupa för större och tjockare flaskor. Flaskhyllan sparar utrymme, men halvlitersflaskor och burkar riskerar att falla igenom eftersom de inte är tillräckligt långa för att hållas kvar av hyllan.

De två stora lådorna i kylutrymmet är staplade på varandra i ett slags terrassdesign. Lite slöseri med utrymme, men överblicken är bättre. (Foto: Natasja Broström)

Lådornas utformning ger en bra överblick, men kräver att dörren är öppen minst 90° om du vill att lådorna ska kunna dras ut så långt som möjligt.

Särskilda funktioner

Den främre displayen visar inställningar och temperaturer. Förutom My Electrolux Kitchen-appen kan du justera manuellt genom att trycka på Mode och sedan på de enkla, fyrkantiga ikonerna för kyl och frys.

ExtraChill är en så kallad lågtemperaturlåda. Den fungerar genom att aktivt cirkulera kall luft. Jag fyllde lådan med ost (brie), nymalen köttfärs, cocktailkorv och skinka. Allt togs ur förpackningen och placerades på en tallrik.

Osten blev torr och gulaktig på ett par dagar, medan köttet hade det bra i lådan. Ingen lukt spred sig till resten av kylskåpet och köttet höll sig fräscht i en vecka utan att torka ut.

Grönsakslådan har Humidity Control, dvs. spjäll som kan stängas för att hålla kvar fukten. De fungerade som avsett (Foto: Electrolux)

Grönsakslådan är också en vinnare. Spjället högst upp kan lämnas öppet eller stängt för att behålla fukten. Mina inköpta citrusfrukter som grapefrukt och pomelo blev lite torra och skrynkliga i kanterna, men å andra sidan hade de legat i lådan i 18 dagar.

Vindruvorna och den röda grapefrukten stod pall och höll sig fräscha, medan den gröna squashen tappade orken och blev mjuk. (Foto: Natasja Broström)

Vindruvorna och paprikorna förblev mjuka och goda under den tid jag testade dem, vilket var 14 dagar. Jag hade en testklase vindruvor i min vanliga Asko-kyl. Här blev vindruvorna rynkiga och trötta under samma tidsperiod.

Klasen till höger var skrynklig efter 14 dagar i ett konventionellt kylskåp. Klassen till vänster förblev fräsch i Electrolux Cooling 800. (Foto: Natasja Broström)

800 Cooling 360° minskar alltså matsvinnet, så var kommer smartheten in i bilden? Det gör den till exempel om jag har tittat in i kylen för länge eller inte stänger dörrarna ordentligt. Kylskåpet piper och appen och displayen ger en varning.

Inställningar och funktioner i appen

Appen My Electrolux Kitchen är enkel att använda. Längst ner på välkomstskärmen finns ikonerna Smak, Notiser, Profil och Support. Den första ikonen länkar till recept, tips om matförvaring och appar från tredje part, så kallade partners.

Bland dem finns Google Assistant, som låter dig styra din Electrolux 800 Cooling 360° med rösten. Trots flera försök att länka mitt Electrolux-konto till Google Assistant fick jag aldrig Electrolux-appen, där länkningen är tänkt att ske, att fungera som avsett.

Läs också Vi ersätter hela ditt kök Vi går hela vägen runt i det här testet, där vi granskar fem smarta köksapparater som alla försöker steka, baka, frysa eller koka sig in i ditt kök.

De andra ikonerna är för meddelanden om eventuella fel med 800 Cooling 360°, samt möjligheten att ändra detaljer såsom namnet på kyl- och frysskåpet.

Den medföljande appen, My Electrolux Kitchen, har flera bra funktioner, till exempel semesterläge, men är annars ganska torftig. (Skärmdump)

Den sista länken, Support, leder till en meny för felsökning, nedladdning av manualer och kontakt med Electrolux. Här måste du logga in på ditt konto först, vilket är lite krångligt. Felsökningslänken tar dig till Electrolux webbplats, som i skrivande stund var välfylld med Black Friday-erbjudanden. Något oseriöst.

De mer avancerade möjligheterna

800 Cooling 360° har en så kallad ekofunktion som du kommer åt genom att klicka på kylskåpet på appens välkomstskärm. Funktionen föreslår optimala temperaturer för kylning och frysning i förhållande till din elräkning.

Eftersom Electrolux 800 Cooling 360° är i energiklass E är en lägre elräkning välkommen. Hur en optimal temperatur beräknas förklaras inte. Däremot visas en tydlig, grön Eco-symbol i den fysiska displayen på skåpets framsida.

Displayen kan styras manuellt och via appen. Den visar siffror för temperaturer och ikoner för bland annat semesterläget (ett parasoll) (Foto: Natasja Broström)

Du kan välja Quick Chill och Quick Freeze för snabb kylning och frysning. Till exempel om du lastar in många varor samtidigt. Du kan även välja en funktion för att kyla drycker vid önskad tidpunkt. När den valda tiden har gått får du ett meddelande i appen.

Jag testade Quick Freeze-funktionen med de tidigare nämnda isbitsarna. Isbitarna var redo att användas efter fyra timmar och formarna hade inte frusit fast i lådans lätt böjda botten. Jag önskar dock att frysen hade en platt, separat hylla för att placera isformarna.

Läs också Samsung Family Hub blir nästan som en familjemedlem Samsungs Family Hub är fullspäckad med smarta funktioner.

Överst i appen finns tre punkter som ger tillgång till semesterfunktionen, möjligheten att låsa displayen (så att inte alla kan trycka på den) och en ekometer, som egentligen inte är en mätare utan mer av en samling goda råd.

När semesterfunktionen är aktiverad ställs kylskåpet in på lägsta förbrukning, medan frysen fortsätter att köras som vanligt. Ganska smart när du ska på semester eller är bortrest under en längre tid.

De smarta funktionerna och inställningarna kan dock inte dölja det faktum att Electrolux 800 Cooling 360° först och främst är en kyl och frys. Du får en praktisk enhet med en app, inte en smart hem-enhet för det moderna hemmet.

Slutsats

Electrolux 800 Cooling 360° gör många smarta saker när det gäller att minska matavfallet. Du slipper lukter (till exempel från skinka och cocktailkorv) och härsken mat jämfört med konventionella kylfrysar. Under en månads tid testade jag olika typer av mat. Vissa i en vecka, andra i 2–3 veckor. Alla varor höll längre och bättre i Electrolux Cooling 800 än liknande varor som förvarades i min äldre, konventionella kyl.

Cooling 800:s utformning med inredning i flera etage kanske inte faller alla i smaken, men efter en tids användning övertygar den. Särskilt när den goda belysningen inuti kylskåpet ger en bra överblick uppifrån. ExtraChill-lådan kan vara svår att sätta tillbaka när den har varit helt utdragen.

Varken kyl eller frys behöver avfrostas. En enorm förbättring om du är van vid äldre kylar och frysar. Under hela testperioden (som varade i en månad totalt) såg jag inga tecken på is, frost eller fukt i kylen eller frysen.

Electrolux 800 Cooling 360° fungerar bra vid daglig användning. Appen My Electrolux Kitchen är dock instabil, tappar Wi-Fi-anslutningen och är inte särskilt välutrustad med smarta funktioner.

Skåpsdesignen är diskret, utan en flashig display på framsidan. Ljudet från Electrolux 800 är förvånansvärt lågt och stör mig inte, trots att jag hade den i vardagsrummet under testperioden. Endast ett fåtal gånger startade den med det typiska brummande ljudet, men bara i några minuter.

Sammantaget är Electrolux 800 Cooling 360° en funktionell kyl och frys, den är bara inte överväldigande ”smart”.

Karakter
Electrolux 800 Cooling 360°
Premium

Home tycker

Logisk inredning med ljus på båda sidor. Bra kylning och ingen antydan till frost. Djupa, praktiska lådor och hyllor i kyl/frysfacket och i dörren. Semesterläge är ett plus. Instabil app med få funktioner, vilket inte gör apparaten särskilt smart. Inget ljus och sparsam inredning i frysen. Endast måttligt miljövänlig när det gäller energiförbrukning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen