Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Sodastream ensō

Eleganta bubblor i elegant förpackning

Glöm 70-talets plast och färgglada former. Med kolsyremaskinen ensō tar Sodastream ett steg upp på stegen mot lyx och elegant design. Lyckligtvis.

Av / 2024-06-22 - 11:44
Sodastream ensō
Natasja Broström

På 1970-talet var en kolsyremaskin något av det smartaste man kunde köpa. Att göra bubblor hemma på köksbordet med en maskin från Sodastream var nästan magiskt.

Idag krävs det mer för att imponera. Kanske en espressomaskin i stål, ett smart kylskåp eller sous vide-utrustning för matlagning. Våra enheter ska utstråla lyx och high-end.

Sodastreams premiumbubbelmaskin är designad stilen japandi. En blandning av japansk och skandinavisk design (Foto: Sodastream)

Sodastream följer trenden och har slagit sig ihop med den japanska designern Naoto Fukusawa. Resultatet är Sodastream ensō. En kolsyremaskin med en design som är långt ifrån forna tiders vit-orange plast och klumpiga flaskor med ännu klumpigare skruvkorkar.

Läs också Smartare svalka för sommaren Stillastående varm luft inomhus gör en trött och irriterad, men det finns enkel svalka med fiffiga finesser att tillgå.

Namnet har en betydelse. ”ensō” är ett begrepp inom filosofin zen där en handritad cirkel görs i två, helst en, rörelse med penseln. Cirkeln symboliserar enkelhet, kreativitet och minimalism.

Utan att bli alltför långrandig är detta en bubbelmaskin i en medvetet minimalistisk design. Sodastreams ensō är enkel, nästan vacker. Huruvida den levererar i praktiken återstår att se.

Uppackning och installation

Med Sodastream ensō får du ingen app, inga kablar och inget krångel. Maskinen är snabbt uppackad och uppställd. Dess höga, smala form tar inte upp mycket plats på mitt köksbord, så flera placeringar är möjliga.

Om man är en minimalist passar Sodastream ensō perfekt in i köket. Men det betyder förstås inte att maskinen fungerar bättre. (Foto: Natasja Broström)

Om jag vill flytta ensō blir det dock besvärligt. Maskinen har inga handtag och gummilisterna under foten gör att man inte bara kan skjuta runt ensō. Det är förstås smart att maskinen står stadigt, men det är alltså inte lätt att flytta den.

Du klickar fast kolsyrepatronen in i ”ryggen” på maskinen. Sodastream ensō är kompatibel med det system som kallas Quick Connect. Enligt Sodastream räcker en kolsyrepatron till 60 liter kolsyrat vatten. Du måste själv investera i en patron för 279 kr, så det bör tas med i beräkningen innan du köper maskinen. Kolsyrepatronen omfattas dock av det svenska pantsystemet, så du får tillbaka 79 kronor när du ”pantar”.

Droppbrickan passar in i foten och har små gummispetsar. Jag lämnade plasten på för att synligt testa mängden droppar. Det fanns inga. (Foto: Natasja Broström)

Placera den medföljande droppbrickan längst ned, häll vatten i plastflaskan och klicka fast den fyllda flaskan inåt och uppåt i det främre greppet.

Sodastream ensō stöder olika typer av flaskor. Du kan till exempel använda en 0,5-litersflaska i stället för den 1-litersflaska som medföljer. Detta är bra om du vill ta med dig en mindre flaska på resan eller om du redan äger Sodastream-flaskor och vill byta mellan dem. Exakt vilka flaskor du kan använda framgår av bruksanvisningen.

Inställningar och bubblor

När plastflaskan är fastklickad trycker du den bakåt tills den snäpper fast i lodrät position. Sedan kan du göra din första omgång bubbelvatten.

Längst upp finns en infälld tryckknapp. Manualen rekommenderar två inställningar. Om du vill ha mindre bubblor trycker du ner knappen tre gånger. Vänta en sekund mellan varje tryck.

Glaset till vänster har större bubblor som skapats med fem tryck. Glaset till höger innehåller vatten med mindre, mjukare bubblor gjorda efter tre tryck. (Foto: Natasja Broström)

Om du vill ha mer fart och fläkt kan du trycka ner knappen fem gånger. Återigen med en sekunds mellanrum mellan varje tryck. Resultatet blir större och mer dominerande bubblor. Enligt min mening ger fem tryckningar dig ett kolsyrat vatten som liknar det i snabbköpet. Ett kolsyrat vatten som ligger i den lägre delen av prisskalan, märk väl.

Läs också Släng din pizzasten Om det bara handlar om smak är det här svaret på alla dina pizzaböner.

När bubblorna har tillsatts drar du flaskan framåt. Den ska lossna utan att man drar eller vrider hårt.

Design med för- och nackdelar

Eventuella stänk när du frigör flaskan fångas upp av droppbrickan. Liksom det mesta av maskinens utsida är även tråget tillverkat av stål. Materialet är känsligt för fettfingrar, så du måste börja polera med den medföljande trasan om du vill bli av med dem.

Den medföljande rengöringsduken tar lätt bort feta fingeravtryck. Kanske lite löjligt att rengöra en kolsyremaskin från kosmetisk smuts, men ensō blir trevligare att titta på. (Foto: Natasja Broström)

Metallocket skruvas på innan plastflaskan ställs in i kylskåpet. Botten på den solida plastflaskan är också tillverkad av stål. Båda delarna absorberar därför lätt kyla, vilket är smart. Plastflaskan och dess innehåll kyls snabbt ned.

Plastflaskan har information tryckt nära botten. Till exempel ett utgångsdatum. (Foto: Natasja Broström)

Flaskan tål maskindisk. Se bruksanvisningen för lämpliga temperaturer. Om flaskans plast blir för varm kan ytan skadas, vilket gör flaskan olämplig för vidare användning. En hel, oskadad flaska är säkrast när det gäller att göra kolsyrat vatten. Bubblorna bildas ju under tryck.

Slutsats

Sodastream ensō är en väl genomtänkt bubbelmaskin, men inte helt utan brister. Enheten är lätt att placera i köket eller där du vill ha den. Tyvärr är den svår att flytta.

Enligt Sodastream har Naoto Fukusawa gett ensō en design i den stil som kallas ”japandi”. Ordet är en sammandragning av Japan och Skandinavien. Med andra ord japansk och skandinavisk design i en härlig mix. Jag är nog lite partisk här, eftersom jag känner till och älskar stilen.

En kolsyremaskin kan användas för cocktails och energidrycker. Bland annat gör företaget Rockstar smaker till Sodastream. (Foto: Sodastream)

Du får en maskin med få skrymslen och vrår, så det är lätt att rengöra enso. Inte allt som glänser är stål. Kroppen är inte tillverkad enbart av stål, utan har en svart plastinredning. Detta spelar dock ingen roll i praktiken.

Överlag är design och funktionalitet helt rätt. Det faktum att ensō levererar behagliga bubblor och snabb nerkylning gör bara missionen ännu mer framgångsrik.

Karakter
Sodastream ensō
High End

Home tycker

Slimmad och enkel design för smidig placering och rengöring. Producerar bubblor i två olika varianter. Den är krånglig att flytta. Plastflaskan har ett utgångsdatum. Flaskan kan vara för stor för hyllorna i vissa kylskåpsdörrar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Rulla till toppen