Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ooni Volt 12

Du kan inte gå tillbaka efter att ha provat den här

Om det bara handlar om smak är det här svaret på alla dina pizzaböner.

Av / 2023-06-06 - 08:45
Ooni Volt 12
Lasse Torp Hansen

På ytan ser Ooni Volt 12 ut som en praktisk året runt-pizzaugn som du kan använda både ute och inne. I verkligheten är det ett temperamentsfullt verktyg på högsta nivå som är svårt att leva med om du inte är en pizzafanatiker. Men om du är det, är den värt vartenda öre.

Volt 12 är den första elektriska pizzaugnen från Ooni, som på senare år nått stora internationella framgångar med sina gas-, kol- och vedeldade utomhus-pizzaugnar. Volt 12 kan användas både utomhus och inomhus, men den ska helst inte lämnas ute hela vintern. Den kostar dubbelt så mycket som en liknande utomhusugn från Ooni, och då måste du själv föreställa dig de charmiga lågorna.

Men om du föreställer dig en förhärligad pizzasten, tänk igen. Det är som att jämföra en gokart med en racerbil.

Kvaliteten är i toppklass

Ooni Volt 12 utstrålar kvalitet. Konstruktionen är stor och den kan inte gömmas undan, så den är inte jämförbar med en liten kombiugn.

Ugnen har tre rattar som klickar behagligt. Den första ratten är en timer som lägger till 30 sekunder per klick. Timern piper när tiden löpt ut. Ratten i mitten ställer in temperatur och den sista ratten styr värmefördelningen mellan värmeelementen längst upp och längst ner i ugnen. Det är enkelt på ett bra sätt. Det finns ingen app eller distraktioner. Inne i ugnen hittar du Oonis 33,7 x 33,7 cm stora baksten som lyses upp av en rödaktig lampa som kastar ett nästan gudomligt ljus över din middag.

När det gäller muskler lovar Ooni att pizzaugnen på når hela vägen upp till 450 grader på 20 minuter och att en pizza kan gräddas på 90 sekunder. Även om det tekniskt sett är 50 grader kallare och cirka 30 sekunder långsammare än deras vedeldade ugnar, skulle jag beskriva den prestandan som mer än nog.

Pizzaovn Ooni anmeldelse
Ytan är pulverlackerat kolstål, vilket bidrar till känslan av kvalitet. Det är tur eftersom det är osannolikt att man lyckas gömma undan den.

Det borde vara omöjligt

En av grundlagarna för matlagning är att din mat inte blir bättre än ingredienserna som används. Men Volt 12 bryr sig inte om lagar. Det lyckas förvandla dina eländiga rester av påläggsskinka, konserverade tomater och färdigköpt deg till ett fyrverkeri av smak.

När den testades med hemgjord deg och kvalitetsingredienser blev resultatet naturligtvis mycket bättre, men det var chockerande att se hur god kvalitet Volt 12 levererar även under de svåraste förhållandena.

Att ha en 450 graders ugn är en game changer och kan inte jämföras med något annat. Maten reagerar helt annorlunda än vid lägre temperaturer. Allt blir sötare, krispigare och fräschare. Ingenting är sladdrigt eller otillagat efter en åktur i Volt 12! Det är svårt att gå tillbaka till den klassiska pizzastenen i ugnen när man har upplevt Volt 12.

Det justerbara övre värmeelementet är särskilt användbart när det gäller vit pizza. I mitt fall, med mascarpone, potatis, rökt salt och dragon. Potatisen behöver längre tid än degen för att bli tillagad, vilket är ett problem när man gör vit pizza. Med en gräddningstid på bara 120 sekunder fruktade jag att sätta tänderna i hård, rå potatis. För att undvika detta skruvade jag upp övervärmen helt. Det resulterade i en av mitt livs bästa pizzor, och inte minst krämig, färdigbakad potatis med spröd kant. Något jag inte behärskat hemma tidigare.

En elektrisk ugn gör det lättare att experimentera med temperaturen än i en vedeldad ugn. Även om den saknar eldens charm känns Ooni Volt 12 inte som en kompromiss, utan snarare som ett mer exakt verktyg. Det betyder inte att apparaten är lätt att använda från början, men att det är lätt att förändra och förbättra sin teknik.

Elektrisk pizzaovn
Det övre elementet lyser rött som i en vanlig ugn. Det finns ett övre värmeelement och ett under bakstenen. Man kan välja värmefördelning först efter att ugnen värmts upp.

Respektera värmen!

Bara för att pizzaugnen kan nå 450 grader och baka pizza på 90 sekunder betyder det inte att du kan. Åtminstone kunde inte jag till att börja med. Mina första pizzor blev helt förkolnade på mindre än 1 minut, vilket är ett bevis på råstyrkan i Ooni Volt 12. Man måste experimentera sig fram så att ingredienserna får den tid de behöver utan att botten bränns. För Calzone rekommenderar jag 350 grader och 180 sekunder.

Var särskilt uppmärksam på att ugnstemperaturen inte alltid är den samma som temperaturen på själva stenen. Ofta blir den första pizzan bra och nästa helt bränd och oätlig.

Utmaningen är att stenen fortsätter att värmas upp medan man äter din första pizza. Även om ugnen når 450 grader på 20 minuter gör inte stenen det. Men det gör den om man låter den stå på fullt blås. Man måste testa olika temperaturer och uppvärmningstider för att få konsekvent och förutsägbart resultat. Då slipper man bränd pizza.

Rengöring är å andra sidan lätt. Det finns inget som heter fastbränt i en 450-graders ugn. Det kallas aska, och kan enkelt tas bort med en liten borste.

Pizza indendørs
Jag trodde verkligen att Ooni överdrev när de sa att Volt 12 kunde göra pizza på 90 sekunder. I verkligheten kan man förstöra sin mat på den tiden om man inte vet vad man gör.

Besvärlig inomhus

Ett av de bästa argumenten för att köpa Volt 12 är att den kan användas både ute och inne. Men dess hybridnatur är också dess största nackdel. Först och främst är den stor och har en speciell form. Den är snygg på sätt och vis, men det är svårt att föreställa sig ett kök där det finns en naturlig plats för den. Den blir också ganska varm på ovansidan, så jag skulle inte vara bekväm med att bygga in den i ett skåp.

Om man hittar plats i köket måste man leva med det faktum att det då och då tar eld inuti! Det är inte farligt (tror jag), men lite ångestframkallande. Dessutom testar den gärna din brandvarnare, vilket är tröttsamt i längden.

Pizzaovn opskrift
Även på dyra pizzerior har jag sällan fått en vit pizza som smakat lika bra som den jag själv gjorde med Ooni Volt 12.

Besvärlig utomhus

Utomhus är Volt 12 ingen match för de billigare och charmigare utomhusugnarna. Först och främst väger den 17,8 kilo. Den tål svenskt sommarväder och ett överdrag medföljer, men om man tänkt flytta ut den varje gång solen skiner kommer man snabbt bli trött i armarna.

Nästa utmaning är sladden. Den är alldeles för kort (under en och en halv meter), särskilt utomhus där det är längre mellan uttagen. Så kom ihåg en lång förlängningssladd.

Om jag var en tillräcklig pizzanörd att betala för Volt 12, skulle jag använda den inomhus och sedan komplettera med en dedikerad utomhuspizzaugn för några tusenlappar, så att jag kunde njuta av lågorna, atmosfären och den lite brända smaken. För mig är det den bästa anledningen att göra pizza utomhus.

Hjemmelavet pizza indenfor
En mindre brand, men man blir ändå orolig när det händer. Röken är det största problemet eftersom den utlöser brandvarnaren.

Slutsats

Ooni Volt 12 övertygar dig snabbt om hur mycket bättre den är än de klassiska pizzastenarna. Det är en kompromisslös pizzaupplevelse som både utmanar dig som kock och ger dig mat på en nivå som snabbt överträffar stans bästa pizzeria. Den är snygg på sitt eget sätt och tillverkad av bra material. Nackdelarna med en ugn som kan användas både ute och inne är att den inte är perfekt för något av dem. Utomhus är den alldeles för dyr och inte lika mysig som en vedeldad ugn, och inomhus tar den för mycket plats, blir för varm för att bygga in i ett skåp och saknar fläkt. Som pizzaugn är den värt vartenda öre, men man måste leva med besväret som följer med.

Karakter
Ooni Volt 12
Premium

Home tycker

Designen och byggkvaliteten är i toppklass, och du får några elektriska fördelar som stoppur och justerbar toppvärme. Prestanda är i nivå med utomhusugnar. Det är svårt att föreställa sig ett bättre verktyg för den som lever och andas pizza. Den är inte praktisk inomhus, och en utomhusugn är mycket billigare och mysigare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Rulla till toppen