Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Philips Hue Dymera

Stämningsbelysning inne och ute

Efter att ha erövrat hemmet inomhus vill Philips Hue strö sljusmagi över carporten och husväggen också.

Av / 2024-06-24 - 09:00
Philips Hue Dymera
John Hvidlykke

Det börjar alltid smått. Smarta lampor i hemmet börjar oftast med ett paket glödlampor. Eller när det gäller Philips Hue med ett startpaket som innehåller ett par glödlampor och en Hue Bridge som kopplar ljuskällorna till det trådlösa nätverket.

Philips Hue Dymera är däremot en ljuskälla som skaffar när man har gett sig hän åt de smarta ljuskällorna fullständigt. När hela husets inre lyser av Hue-lampor och man vill ha samma kreativa möjligheter utomhus.

(Foto: Philips Hue)

Philips Hue Dymera är en vägglampa för utomhusbruk. Det finns inget som hindrar den från att användas inomhus, och den är tillräckligt snygg och stilren för att motivera det. Men lamphuset i metall och vattentätheten kommer bara till sin rätt på husväggen eller i carporten.

Det handlar om en integrerad lampa med två inbyggda LED-ljuskällor. Själva lamphuset är ett ovalt, svart metallrör som är öppet upptill och nertill, där ljuskällorna sitter. Den är så diskret och stilren att Dymera lätt skulle kunna vara en designerlampa. I så fall skulle priset kännas väldigt lågt.

Läs också Smart ljus för campingbordet Philips Hue Go är en bordslampa som kan användas även om du är långt borta från ett vägguttag. Och den klarar till och med en lätt skur.

Montering och installation

Som utomhusvägglampa kräver Philips Hue Dymera lite mer installation än exempelvis bordslampan Hue Go, som bara behöver stoppas in i vägguttaget. Dymera monteras på väggen med två eller fyra skruvar (kom ihåg att använda rostfria, galvaniserade skruvar eller mässingsskruvar). Och för att få en tät anslutning måste den monteras direkt på ett lamputtag i väggen.

Philips-Hue-Dymera-Wall-Light-Backyard-WA-16x9 Philips Hue Dymera - lifestyle
<
>
Hue Dymera är avsedd för väggmontering utomhus. (Foto: Philips Hue)

Kapslingsgraden är IP44, vilket innebär att lampan tål regn och vattenstänk från alla håll. Men den är inte 100 % vattentät, så den trivs nog bäst under taköverhäng.

Resten av processen är däremot okomplicerad. Om man har ett befintligt Philips Hue-system (och det här är som sagt inte den första lampan man skaffar) tar det bara några minuter att känna igen Hue Dymera och införliva den i samlingen.

Två ljuskällor

Dymera-lampans speciella partytrick är att den har två separata ljuskällor som kan styras helt oberoende av varandra. Det ger en möjlighet att leka med belysningen och till exempel skapa ett färgglatt stämningsljus på fasaden – eller i taket om lampan används inomhus – samtidigt som den nedåtriktade ljuskällan ger ett fokuserat punktljus.

8720169234505-929003665001-Hue_Dymera-wall-light-black-EU-MIP.jp 8720169234505-929003665001-Hue_Dymera-wall-light-black-EU-MIP_01
<
>
De två ljuskällorna kan ställas in individuellt i färg och vita toner. (Foto: Philips Hue)

Precis som andra Hue-lampor kan Dymera ingå i en så kallad scen, där alla lampor i en grupp skapar stämningsbelysning. Och om det inte skulle vara tillräckligt effektfullt så innehåller Hue-appen en hel arsenal av animationseffekter som ska imitera exempelvis en öppen spis eller solljus som blänker på havsytan. Och ja, man kan använda två olika effekter på de två ljuskällorna. Fast då är chansen minimal att man hittar rätt nyckel när man står vid ytterdörren i det flimrande ljuset.

Funktionell belysning

Festligt ljus är bra, men en utomhusvägglampa är framför allt funktionell belysning och där levererar Dymera lyckligtvis varorna. När man väljer vitt ljus har de två ljuskällorna en sammanlagd ljusstyrka på runt 1 000 lumen, beroende på färgtemperatur. Alltså motsvarande en gammaldags 75-watts glödlampa.

Philips-Hue-Dymera-Wall-Livingroom-WA-WCA-Full-color-16x9 Philips-Hue-Dymera-Wall-Light-Livingroom-WA-16x9
<
>
Inomhusbelysning går naturligtvis också. (Foto: Philips Hue)

Eftersom ljuset är indirekt upplevs det inte lika starkt, å andra sidan bländar det inte. Jag hade gärna velat att den maximala ljusstyrkan var lite starkare, men för utomhusbruk är lampan tänkt att ingå i en grupp lampor som lyser upp fasaden.

Läs också Effektbelysning som får trädgården att se ut som Tivoli Med smarta trädgårdsspotlights byter din trädgård personlighet när det blir mörkt

Slutsats

Philips Hue Dymera är riktigt snygg och stilren. Prismässigt hamnar den mitt mellan de billiga vägglamporna från byggmarknaden och dyra designerlampor. Och man får två ganska starka Hue-ljuskällor på köpet. De två separata ljuskällorna för uplight och downlight ger fler alternativ än de flesta normala vägglampor. Och två likvärdiga Hue-lampor skulle på egen hand utgöra en tredjedel av priset på hela lampan. Så om du har förlovat dig med Philips Hue-ekosystemet är det inte mycket att fundera på.

Karakter
Philips Hue Dymera
Premium

Home tycker

Ingår i det enorma Philips Hue-ekosystemet. Två helt separata ljuskällor gör att man kan designa ljuset. Ganska ljusstark. Bara IP44-skydd. Kostar en hel del. Lite komplicerat att få de två separata ljuskällorna att fungera ihop.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trådlös övervakning av hemmet

Kör fryspizza i airfryern

Håll små fingrar borta från flaskorna

Smart styrning av gräsklippningen

När du vill se bra ut

Ljusmagi för husfasaden

Sodastream i nya japanska kläder

Blir bättre och bättre

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Rulla till toppen