Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Family Hub French Door (RF65A977FSR)

Lyxkylskåpet som gör ditt liv enklare

Samsungs Family Hub är fullspäckad med smarta funktioner.

Skrivet av / 2023-12-20 - 09:20
Samsung Family Hub French Door (RF65A977FSR)
Pernille Redder

Låt oss börja med de mest grundläggande funktionerna: det här kylskåpet håller maten fräsch och kall efter konstens alla regler. Samsung har utrustat det med metal cooling och funktioner som ser till att maten inte tar smak av annat, att isbitarna alltid är nygjorda och allt annat som du kan förvänta dig av ett kylskåp i toppklass.

Det är också väldigt rymligt, och de franska dörrarna gör att du kan baka en stor tårta och få plats med den på de breda hyllorna, även om det redan står ett fat med lasagne där från dagen innan. En gång köpte jag en stor fryst kalkon som jag hade svårt att tina i mitt side-by-side-kylskåp. Det hade inte varit något problem i Samsungs Family Hub French Door, som Samsungs stora och smarta kylskåp så passande heter.

Däremot kan man undra varför Samsung har valt en lösning där den vänstra dörren hålls på plats av den högra dörren. Detta innebär i praktiken att man antingen måste öppna den högra dörren för att öppna den vänstra, eller leva med att den vänstra drar med sig den högra. Det är irriterande. Men låt oss komma till vad det egentligen handlar om:

Kontrollera innehållet i kylskåpet när du handlar. (Foto: Samsung)

Hur smart är egentligen ett Family Hub-kylskåp?

Svaret på hur smart det här kylskåpet är beror på vilken telefon man har. Ja, det låter konstigt, men Samsung, som både tillverkar mobiler och kylskåp (och allt möjligt annat), har naturligtvis utvecklat funktioner för kylskåpet som bara fungerar med en Samsung-mobil. Det handlar om Smart View-funktionen, som kan spegla telefonen på kylskåpets skärm.

Med Smart View kan man till exempel strömma avsnitt av sin favoritserie från valfri strömmningstjänst på kylskåpets skärm. Faktum är att man kan komma åt alla appar man har på sin mobiltelefon direkt på kylskåpet.

Om telefonen är av ett annat märke har kylskåpet några inbyggda appar för att ge dig en försmak av upplevelsen. Till exempel Pinterest, Spotify och TuneIn som ger dig tillgång till en rad olika radiostationer och podcasts. Det finns också en app som är kopplad till Rings smarta dörrklockor. Jag väljer dock snabbt att ansluta min telefon till kylskåpet via Bluetooth för att lyssna på podcasts och radio, så att jag inte kommer efter i spellistorna i min vanliga podcast-app.

Högtalaren är förvånansvärt bra och har inget av det metalliska ljud som man kanske kan förvänta sig av högtalaren i en kylskåpsdörr. Det är runt, mjukt och behagligt och omsluter köket med klart ljud.

Det finns också en webbläsare bland kylskåpets appar, och med den kan man titta på YouTube (t.ex. matlagningsvideor), men när jag försöker logga in på Netflix via webbläsaren fungerar det inte. Det beror på att webbläsaren inte stöder HTML5, som Netflix och de flesta andra stora strömningstjänster använder. Med andra ord kan man inte titta på mycket annan video än YouTube på kylskåpsdörren. Man kan inte heller lägga till andra appar i Family Hub än de som finns med från början.

Bakom de franska dörrarna döljer sig stora hyllor som är enkla att överblicka.  (Foto: Pernille Redder)

Hjälper till med matlagningen

En av de integrationer som fungerar riktigt bra mellan kylskåpet och exempelvis en Apple-telefon är funktionen för kokbok och inköpslista. Om man är en väldigt organiserad person kan man mata in vad man har i kylen i appen och få förslag på recept och matsedel med de ingredienserna. Man kan också skapa inköpslistor med de ingredienser man behöver på sin mobiltelefon. Och slutligen kan man via tre små kameror i dörren se vad som finns på kylskåpshyllorna på sin telefon. Det är faktiskt ganska genialt.

Allt detta gör man med hjälp av SmartThings-appen. Den fungerar ungefär som till exempel Google Home och låter användaren lägga till ett antal av hemmets smarta produkter och styra dem tillsammans.

Att bläddra bland recept i matlagningsappen på kylskåpsdörren är roligt och inspirerande. Många av recepten är skapade av creators och har den där kreativa SoMe-känslan som man känner igen från recept på Instagram och Tiktok. Det är med andra ord mycket roligare än att bläddra i en kokbok, och under testperioden provade jag flera av recepten med stor framgång. Det bör dock noteras att matlagningsappen, och därmed recepten, är på engelska.

Ett kylskåp med inbyggd kokbok, matsedel och shoppingfunktion är helt enkelt mycket vettigt och väl genomtänkt. Om man väljer att investera i ett Family Hub-kylskåp kommer det att vara väl värt att införliva dessa funktioner i sitt dagliga liv, eftersom det definitivt finns en logistisk fördel att vinna.

I testfamiljen roade vi oss med att skriva små lappar till varandra i Family Hubs anteckningsfunktion (Foto: Pernille Redder)

”Kan du tömma diskmaskinen?”

I många barnfamiljer är kylskåpsdörren en informationscentral. Där hänger barnens skolscheman, anteckningar och bilder, och det behövs inte mycket för att det ska se rörigt ut.

Samsung har hittat en lösning för att undvika röran, och den fungerar. Hemma insåg vi snabbt att vi gillade att ha kalendern med dagens uppgifter och möten som en permanent hemskärm på kylskåpet (den speglar Google eller Outlook). Vi lade till ett gulligt familjefoto som kalendermotiv och det gjorde skärmen väldigt personlig. Man kan också välja att visa ett helt galleri med familjefoton via ett album i Google Foto.

Family Hub har också den trevliga funktionen att man kan skriva en snabb anteckning eller till och med spela in ett röstmeddelande och lämna det på kylskåpsskärmen. I synnerhet röstmeddelandena användes flitigt för att skicka små hälsningar och korta meddelanden. Det måste sägas att ljudkvaliteten på inspelningarna inte är på topp, men som anteckningsverktyg fungerar det perfekt.

Man kan ställa in skärmsläckaren på Family Hub så att den visar vädret utomhus på ett sätt som nästan är som konst. Den här dagen snöade det.  (Foto: Pernille Redder)

Flottiga fingeravtryck

Vad väljer man? Ett kylskåp med handtag, vilket inte ser så elegant ut? Eller ett utan handtag, som är stramt och stilrent att titta på?

Med Family Hub har Samsung valt det senare, och konsekvensen är… daglig rengöring av kladdiga fingeravtryck på dörrarna. Åtminstone i en barnfamilj som vår.

Även om det finns dolda handtag längst upp och längst ner på dörrarna och man inte ens kan öppna den dubbla dryckesdörren utan att använda ett av dessa dolda handtag, uppstår fingeravtryck mystiskt nog på dörrarna så fort man vänder bort blicken. Efter en vecka eller så började detta verkligen bli ett irritationsmoment, för vem orkar torka av kylskåpet varje gång dörren öppnats? Ingen.

Efter två veckor med Samsung Family Hub och otaliga avtorkningar ville jag bara ha ett vanligt handtag.

Family Hub rymmer hela 637 liter i kyl och frys tillsammans. (Foto: Samsung)

Kylskåpets magiska källa

Som ägare av ett amerikanskt kylskåp under många år har jag vant mig vid att hämta vatten direkt från kylskåpets vattentapp. Men jag har också vant mig vid att slänga i några isbitar, eftersom vattnet sällan är så kallt som man vill att det ska vara.

Samsung har löst det här problemet på ett förvånansvärt enkelt sätt. Bredvid den klassiska vattenkranen har man placerat en vattenkanna med automatisk påfyllning. Ja, det är nästan som en magisk källa som aldrig sinar, och den blev snabbt en hit hos familjen.

Dels går det snabbare att fylla ett glas vatten därifrån än med kranens tunna stråle, dels är det alltid iskallt. Men några sekunder efter att kannan har satts tillbaka på plats och dörren stängts är den full igen. Man kommer på sig själv med att stå med örat mot den stängda dörren och lyssna efter påfyllningen. Det är verkligen smart och en omedelbar hit. Bra tänkt, Samsung.

Att kannan dessutom är utrustad med ett filter som man kan fylla med citron, gurka, mynta eller vilken smaksättning man nu föredrar ett bevis på den lyckade designen.

Vattenkannan som fylls automatiskt är inte magisk, men det är nära. (Foto: Pernille Redder)

Drycker eller frys?

Indelningen i kyl upptill och frys nedtill har sina för- och nackdelar. Det säger sig självt att med fyra dörrar i stället för bara två, behöver fler dörrar öppnas och stängas än på ett vanligt side-by-side kylskåp, vilket ärligt talat tar lite tid att vänja sig vid.

Men å andra sidan har det öppnat upp möjligheten för Samsung att skapa ett flexibelt skåp i det nedre facket till höger. För medan kylen är ett stort utrymme är frysen faktiskt två separata fack, och ett av dem behöver inte ens vara en frys.

Det kan vara ett dryckeskylskåp så att det alltid finns juicekartonger i barnhöjd eller kalla drycker till gästerna. Eller så kan det ställas in för skräddarsydd förvaring av frukt och grönsaker eller kött. Det kan till och med förvandlas till en snabbfrys, så att färskt kött från affären eller rester från middagen kan frysas in på rekordtid.

Och naturligtvis kan det göras via appen, så att temperaturen i skåpet är redo när man kommer hem med sina matvaror.

Tre små kameror i den vänstra kylskåpsdörren gör att man kan titta in i kylskåpet när det är stängt. (Foto: Pernille Redder)

Slutsats

Denna recension kan inte täcka alla funktioner och egenskaper hos Samsung Family Hub, som verkligen är ett av de mest avancerade kylskåpen på marknaden. Men låt oss bara säga att det är en produkt som är lätt att bli förälskad i.

I många hem kan Family Hub bli en livlina som hjälper familjen att hålla ihop. För om hela familjen är beredd att använda några av dess nyckelfunktioner kan det faktiskt lösa många av de problem som orsakar mindre dispyter i vardagen, vilket gör att kylskåpet tjänar ett större syfte än bara matförvaring. Även om man kan göra mycket med en surfplatta för meddelanden, matsedlar, kalendrar och inköpslistor i köket, så är det något självklart intuitivt med att det är kylskåpet som erbjuder dessa funktioner. Det är nämligen det enda som alla i familjen, nästan oavsett ålder, använder och tittar på flera gånger om dagen.

Därför skulle vi verkligen önska att Samsung kunde hitta ett sätt att sänka priset så att fler människor skulle få tillgång till det. Och när ni ändå håller på, Samsung, sätt ett par handtag på dörrarna så att vi inte behöver torka fingeravtryck hela tiden.

Karakter
Samsung Family Hub French Door
High End

Home tycker

Kylskåpet som digital kommandocentral i en barnfamilj är en lysande idé. Och Samsung Family Hub är både rymlig och läcker med massor av smarta funktioner. De ständiga fingeravtrycken och den besvärliga vänstra dörren som hakar fast i den högra blir dagliga irritationsmoment.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Mer ström var du än befinner dig

Ljud & Bild
Rulla till toppen