Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Dreame Roboticmower A1

Minimalistisk och strömlinjeformad

Dreame Roboticmower A1 skiljer sig från konkurrenterna genom att inte använda GPS för att kartlägga trädgården.

Av / 2024-05-25 - 08:44
Dreame Roboticmower A1
Pernille Redder

Designmässigt skiljer sig Dreame Roboticmower A1 från konkurrenterna genom sitt metallgrå skal och strömlinjeformade utseende. Den här robotgräsklipparen ger inte ifrån sig mycket traktorvibbar, den är mer som en vass sedan. Vid första anblicken kan den verka lite spinkig, men det finns gott om teknik och muskler under motorhuven.

Och faktum är att den är ganska unik i sin teknik, eftersom Dreame Technology är de enda i det här testet som har lyckats bygga en robotgräsklippare som helt enkelt inte består av något annat än roboten och laddstationen. Här finns inga stolpar med GPS-moduler eller Ecovacs vita beacons som ska ställas ut i trädgården. I stället har Dreame utvecklat ett kartläggningssystem som är helt unikt.

Installationen fungerar som man kan förvänta sig. Roboten ska kopplas till appen via Bluetooth och sedan kopplas upp på hemmets Wi-Fi. Tyvärr fick vi problem med Bluetooth-anslutningen och var tvungna att byta telefon. Irriterande, men lösbart.

Hemligheten bakom Dreame Roboticmower A1:s kartläggning av trädgården finns under denna lilla kupol. (Foto: Pernille Redder)

Ingen GPS alls

För bara ett år sedan var det banbrytande att robotgräsklippare kunde navigera med hjälp av signaler från satelliter. Med Roboticmower A1 har Dreame övergett den tekniken och utvecklat en egen.

Dreame kallar systemet för ”OmniSense 3D Ultra Sensing-navigation”, vilket i princip innebär att Roboticmower A1 lär känna trädgården och skapar en 3D-karta över den som den sedan klipper efter utan att kommunicera med en enda satellit. Denna 3D-karta kan till och med visas i appen, och ärligt talat är det en imponerande teknik som visar hur snabbt utvecklingen går på det här området.

Här är 3D-bilden av testträdgården som Dreame Roboticmover A1 navigerar efter i stället för att använda GPS-teknik (Skärmdump: Dreame app)

Avancerad app

När vi ändå är inne på appen har Dreame också ett menyalternativ där man kan se status för bladen, rengöringsborsten och behovet av att skölja ner roboten på undersidan. Till exempel var knivarna i slutet av testet i 91-procentigt skick. Beräkningen måste baseras på hur många timmar de har använts, eftersom man manuellt måste markera i appen när man byter ut knivarna. Ändå är det en funktion som är mycket meningsfull.

På det stora hela är appen en av de mest innehållsrika vi har sett. Antalet funktioner är nästan oändligt – det går till exempel att ändra robotens språk i appen eller aktivera frostskydd, vilket är en fördel i länder där temperaturen plötsligt kan sjunka drastiskt.

Under hela testperioden levererar appen troget meddelanden om hur gräsklippningen fortskrider och de små rapporterna i telefonen blir en mysig daglig ritual.

Den bakre delen av gräsmattan som ses här blev aldrig klippt, trots att den var en del av klippzonen (Foto: Pernille Redder)

Klippningen

Testträdgården är vackert klippt efter att Roboticmower A1 har kört. Det finns inga uppenbara ränder och den har lyckats komma ganska nära kanten. Man skulle kunna tro att trädgårdsägaren var glad, men det finns smolk i glädjebägaren.

Trädgården är visserligen sammanhängande, men en cirka en meter bred passage skiljer de två delarna åt. Passagen borde vara tillräckligt bred för roboten, och på kartan syns också bara en enda zon. Ändå lyckas Roboticmower A1 aldrig ta sig vidare från passagen till den bakersta delen av trädgården. Lösningen är att skapa två zoner, men det komplicerar installationen och borde egentligen inte vara nödvändigt.

Dreame Technology är ett ungt företag som grundades 2017 och som på rekordtid har skaffat sig en stark position på marknaden för robotdammsugare. Roboticmower A1 är deras första försök med robotgräsklippare, och den gör definitivt en stark entré.

Slutsats

Det faktum att Dreame-roboten inte behöver en GPS-anslutning för att skapa en karta över trädgården innan den ska klippa, höjer totalbetyget. Det är en modul mindre som trädgårdsägaren måste tänka på. Men Dreame klipper också trädgårdens gräs vackert och jämnt, och vi tycker att appen fungerar felfritt. Vi kan dock inte dela ut maxbetyg eftersom vi var tvungna att upprätta två zoner trots att gräsmattan är sammanhängande.

Karakter
Dreame Roboticmower A1
Premium

Home tycker

Kräver inte GPS-signal för att kartlägga gräsmattan. Bluetooth-anslutningen trilskades under installationen.

Också i detta test:

5 robotgräsklippare utan begränsningskabel (2024)

RoboUp TM01 T1200 Pro

Roboten ser allt

RoboUp är redo för action.

Bra på att identifiera hinder och kan därför kartlägga gräsmattan helt själv.
Klipper ojämnt.
Läs hela testet

Segway Navimow i105

Klippning av toppklass

Segways nya robotgräsklippare trimmar trädgården utan att missa ett enda grässtrå.

Klipper effektivt och helt jämnt.
Stöldskydd är extrautrustning
Läs hela testet

Husqvarna 410X NERA med EPOS

Robot med inbyggd kantklippare

Husqvarna har uppfunnit en robotgräsklippare med dubbla blad och lovar att den kan fixa kanterna åt dig.

Gräsmattan blir snyggt och jämnt klippt.
Kantklippningen är en besvikelse.
Läs hela testet

Ecovacs GOAT G1-800

Trädgårdens sköna greenkeeper

Detta är den minsta och biligaste varianten av Ecovacs populära Goat-robotar.

Upptäcker eventuella hinder i förväg.
Ecovacs teknik kräver att ett antal vita och silverfärgade stolpar placeras ut i trädgården.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Smart kassaskåp med brister

Snabbare och roligare dammsugning

Kaffekvarnar med ambitioner

Våtdammsugaren som (inte) suger

Söndag förmiddag är räddad

Två giganter i en duell: Vem tar hand om smutsen?

Ett lågt pris kan snabbt ge gråa hår

Torktumlaren som gör nästan allt

Nytt ansikte med ström och massage

Så bra att jag måste köpa den!

Freo X Ultra hjälper till, men klarar sig inte själv

Elektriska tandborstar i kamp: Smart, smartare och ännu bättre

Rulla till toppen